Terwijl we in de shuttlebus zitten die ons van Zion National Park naar het hotel brengt, begint het een beetje te kriebelen. Het plan voor deze zonnige namiddag is om lekker bij het zwembad te gaan liggen en dat betekent dat ik weer helemaal in het meeslepende verhaal ‘De Geheime Vrouw’ kan duiken. Ik ontving het boek, dat in juni van dit jaar in het Nederlands verscheen, van uitgeverij A.W. Bruna en al door de eerste zinnen op de achterflap wist ik dat dit wel eens een ultieme Summer Read zou kunnen zijn.
Onkruid wikkelde zich om de fundering, drong zich door kapotte ramen naar binnen en vormde een tapijt op het dak. De ingang was amper zichtbaar door een massa verstrengeld groen. Maar de ligging van de blokhut, op een glooiende helling op slechts enkele meters van de kiezelachtige weer, was adembenemend.
In De Geheime Vrouw smelten twee verhaallijnen, die zich in verschillende tijdsperioden afspelen, moeiteloos samen. Het verhaal beschrijft de levens van twee vrouwen, die door een mysterieuze gebeurtenis uit de geschiedenis met elkaar verbonden zijn. In het heden maken we kennis met de Engelse schrijfster Kitty, die haar man verlaat en naar de afgelegen blokhut van haar overgrootvader reist. Het huisje ligt aan de oevers van Lake Anabee in Amerika en op deze plek ontdekt Kitty tot haar verrassing dat ook haar overgrootvader schrijver was. Maar dat is niet de enige ontdekking: ze vindt een met juwelen bedekte hanger en die vondst vormt de start van een zoektocht naar antwoorden op een lang begraven familiegeheim.
De verhaallijn die ons vertelt over het verleden brengt ons terug naar het Rusland van 1914, waar tsaar Nicolaas Romanov II aan de macht is. Er heerst veel onrust in het land en de toekomst is onzeker. Ondanks dat wordt de dochter van de tsaar, groothertogin Tatjana, tijdens haar werk als verpleegster verliefd op de gewonde cavalerieofficier Dmitri. Hun liefde komt echter in gevaar als gebeurtenissen een catastrofale wending nemen..
Puzzelstukjes die in elkaar vallen
In het boek kom je net als Kitty langzaam meer te weten over het leven van haar overgrootvader en haar familiegeschiedenis. Daarbij heb je soms meer informatie dan Kitty, waardoor het heel mooi is om te zien hoe zij de puzzelstukjes in elkaar probeert te leggen. Het verhaal wordt daarbij verteld vanuit verschillende perspectieven: de ene keer vanuit Kitty zelf, de andere keer vanuit de Russische Dmitri. Als lezer ga je zonder problemen mee van de ene tijdsperiode in de andere en de perspectiefwisselingen. Het maakt je vooral heel nieuwsgierig hoe de twee verhalen uiteindelijk samenkomen en het duurt best even voordat je als lezer een helder beeld hebt van hoe het nu precies in elkaar zit.
De geheime vrouw: wat als?
De Geheime Vrouw is een prachtig verhaal, maar vooral ook een ‘wat als’ verhaal. Het verhaal is namelijk een combinatie van fictie met waargebeurde historische elementen. Wat mij daarbij enorm opvalt is hoe gedetailleerd de verhaallijn over de Russische revolutie is uitgewerkt. Ik las in een interview met Gill Paul dat zij tenminste zes maanden is bezig geweest met het vergaren van informatie door onder meer geschiedenisboeken, dagboeken en brieven te lezen én naar Rusland af te reizen. Dit vele onderzoekswerk is heel duidelijk te merken: de schrijfster weet waar ze het over heeft en ze weet de juiste sfeer uitstekend neer te zetten.
Het is dan ook zo dat Dmitri en Tatjana elkaar daadwerkelijk gekend hebben omdat zij hem volgens de geschiedkunde ook echt heeft verzorgd. Maar of de liefde tussen de twee ook echt heeft plaatsgevonden? En wat als de gebeurtenissen tijdens de revolutie toch anders waren gelopen? Had het vervolg van het verhaal dan zo kunnen lopen zoals Gill Paul het heeft opgetekend? Het verhaal is in ieder geval behoorlijk geloofwaardig neergezet: het Rusland uit de de vroege twintigste eeuw komt op een waanzinnige manier tot leven in het boek en er blijven aan het einde van het verhaal geen open eindjes over die je in verwarring kunnen brengen. Het verhaal klopt gewoon.
Meeslepend liefdesverhaal
Verwacht trouwens niet zomaar een simpel liefdesverhaaltje: het verhaal werd in de loop der tijd een stuk heftiger en gewelddadiger dan ik van tevoren had verwacht. Wat kunnen mensen toch gruwelijke beslissingen maken. Dat alles wordt net zo gedetailleerd verhaald als de mooie, liefdevolle momenten. Ik vind het heel knap hoe Paul het verhaal van de Romanov familie (waar al veel over te vinden is in de geschiedenisboeken) heeft weten om te buigen naar een levendig liefdesverhaal dat zowel geluk, liefde en veerkracht als verlies en een flinke dosis drama bevat.
Dit doet ze op een manier die vlot geschreven is en het verhaal leest dan ook goed weg. Ik heb enorm genoten van De Geheime Vrouw, dat mij helemaal meesleepte in het verhaal van de Romanovs. Het boek liet me geen seconde los en ik leefde enorm mee met de personages. Zelfs zo erg, dat ik toen het boek uit was niet kon ophouden met googelen naar feiten over de Romanov familie. Ik wilde er meer en meer van weten! Zelf heb ik altijd heel erg gehouden van romans die een mooie verbintenis maken met waargebeurde historische gebeurtenissen, dus als jij dat ook hebt zou ik je dit boek zeker aanraden. Het is wat mij inderdaad een echte must-read voor deze zomer en zeker de moeite waard om helemaal in te duiken.
De Geheime Vrouw door Gill Paul kost €19,99 als hardcover en €9,99 als ebook en is onder andere te verkrijgen via bol.com.
Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek niet.
Dit artikel bevat een affiliatie link.
Ik ben erg benieuwd geworden naar het boek! Klinkt erg goed!
Ziet er inderdaad een meeslepende roman uit, ideaal voor aan het zwembad!
Absoluut! :-)