Review: Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus

Komhierdatikukus

Het verliezen van een ouder op jonge leeftijd, waarna je opgroeit in een samengesteld gezin waarin de onderlinge relaties nogal moeilijk liggen, heeft grote gevolgen voor de rest van je leven. Deze problematiek is een van de thema’s uit Kom hier dat ik u kus, de tweede roman van Griet op de Beeck.

Ik wil redden wat er te redden valt, mijzelf bijvoorbeeld, ik wil weten wat ik waard ben, kiezen voor wat klopt en goed is, geloven dat dat mag. Ik denk: dat is het, ik wil durven, eindelijk. Ja.

Het boek Kom hier dat ik u kus is het portret van de Vlaamse Mona, als tiener, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. In haar kindjaren verliest Mona haar erg strenge moeder en krijgt ze een melodramatische en onvoorspelbare stiefmoeder. Ze moet zich neerleggen bij de dramatische gebeurtenis die zich heeft voltrokken en voelt zich verantwoordelijk voor zowel haar broer als haar vader. De gedachten van Mona, die ontzettend haar best doet het vooral goed te doen, zijn soms beklemmend en enorm wijs, maar vooral oprecht vanuit kinderogen geschreven.

Terwijl ze volwassen wordt neemt Mona de lezer mee in haar leven, waarin ze worstelt met de norm die zij als kind heeft meegekregen. Mona start met haar carrière als dramaturg bij een theatergezelschap en ongeveer op hetzelfde moment ontmoet ze de oudere schrijver Louis (een naar personage, als je het mij vraagt), waarmee ze een liefdesrelatie begint. Persoonlijk vond ik dat de roman hier een klein beetje inzakt, omdat de focus voornamelijk ligt op de meegaandheid van Mona naar de grillen van haar partner en het gezin waar ze in opgroeide. Er lijkt in deze hoofdstukken weinig ontwikkeling te bestaan in de personages wat betreft hun relatie tot elkaar.

Dat verandert enigszins als Mona vijfendertig is. De ziekte van haar vader brengt ze dichter bij elkaar en zorgt ervoor dat Mona ineens zelfstandiger wordt en meer tegen de gestelde verwachtingen in durft te bewegen. Dat brengt weer wat leven in het verhaal en levert interessante wendingen op. Ik vond het mooi om te lezen hoe Mona en haar vader zich langzaam meer durven uit te spreken naar elkaar.

De roman bevat enkele interessante personages, zoals de chique maar zeer emotionele Marie waar je je als lezer enerzijds enorm aan stoort, maar die anderzijds gedurende het boek wat medelijden opwekt. Het personage Charlie (de vrouw van Mona’s broer, die overigens vrij onzichtbaar blijft in het boek) is erg uitgesproken en dat brengt het een en ander teweeg in het gezin. Haar uitspraken deden me regelmatig even lachen: zeg het ze! En dan is er Louis, de egoïstische schrijver waarvan je steeds maar hoopt dat Mona hem nu eindelijk de bons zal geven. Of dat gebeurt, moet je zelf maar lezen. Want ondanks een iets minder middenstuk, vond ik het een prachtig boek. Met de soms haast poëtische zinnen en de humor in een vaak ellendige bedoeling, is het een leeswaardige roman die je vooral aanspoort om groots te dromen en voor jezelf te kiezen.

Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus kost €19,95 en is verkrijgbaar bij de erkende boekhandel.

Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Volg me dan op Bloglovin’!

Delen:

4 Reacties

 1. Karin
  27 november 2014 / 27 november 2014

  Ik ben nu heel nieuwsgierig geworden. Toch maar eens meer boeken lezen en dan kijken of deze nog verkrijgbaar is!

 2. 30 november 2014 / 30 november 2014

  Ik ben er wel nieuwsgierig naar geworden. Fijne review heb je over dit boek geschreven!

 3. 13 augustus 2017 / 13 augustus 2017

  Griet Op de Beeck blijft echt één van mijn favoriete schrijfsters, hoewel ik dit eigenlijk haar minst goede boek vond. Ze heeft inderdaad de gave om een stukje poëzie in proza te steken, en toch heel toegankelijk en herkenbaar te blijven schrijven. Als je dit goed vond, raad ik je zeker “Zeven hemels boven de zevende” aan, echt één van mijn favoriete boeken ooit! :-)

  • twintigennogwat
   13 augustus 2017 / 13 augustus 2017

   Dank voor de tip Sam! Ik heb al vaker over dat boek gehoord, maar het is er eigenlijk nog nooit van gekomen om het te lezen. Ik zet het op mijn lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder