Review: Petra Kruijt – Laat me jou zijn + 3 vragen aan Petra

Laatmejouzijn_7

Zoals ik vorige week al vertelde mocht ik aanwezig zijn bij de boekpresentatie van het nieuwste boek van Petra Kruijt: Laat me jou zijn. Ik moet toegeven dat ik Petra Kruijt nog niet kende, maar ze blijkt al diverse titels op haar naam te hebben staan. Een enorme eer dus dat ik bij haar boekpresentatie mocht zijn! Ik besteedde elk vrij minuutje dat ik afgelopen week kon vinden aan het lezen van dit boek.

Mijn echte naam is net zoiets als mijn echte leven: een slap aftreksel. Waarvan mijn leven precies een aftreksel is weet ik niet, maar bij mijn naam is het overduidelijk.

In Laat me jou zijn volgen we de twee zussen Susan en Lisan. Susan is eind twintig en lijkt een ogenschijnlijk perfect leven te hebben. Een goede baan als office manager, een fijn appartementje en een vriend die een toekomst samen (en met een baby) helemaal voor zich ziet. Dat is echter best beklemmend en Susan besluit toe te geven aan haar vrijheidsdrang. Ze verhuist in haar eentje naar San Francisco, zonder plan en klaar voor nieuw avontuur. Haar ouders zijn van slag en Susan belooft aan haar (ietwat strenge) vader dat ze eenmaal in SF direct een baan gaat zoeken. Maar Susan heeft andere plannen.

Lisan is vier jaar jonger dan Susan en kijkt een beetje op tegen haar zus. Haar eigen leven loopt niet geweldig, vindt ze. Ze heeft een administratieve functie waarin ze wat uitdaging mist, haar appartement is niet geweldig en zo zijn er nog wel wat dingen waarbij Lisan liever in de schoenen van Susan zou staan. Omdat Susan haar appartement nog niet kwijt wilde gaat Lisan er tijdelijk wonen en wanneer de functie van haar zus vrijkomt besluit ze te solliciteren. Langzaam neemt ze Susans hele leven over. Maar blijft Susan dan nog wel op het voetstuk staan dat Lisan zelf voor haar creëerde?

Ik vond Laat me jou zijn een heerlijk boek, met veel humor en een origineel plot. De meeste chicklits draaien namelijk – hoe je het wendt of keert – voornamelijk om liefde en leuke mannen en dit werk van Kruijt vormt daar een leuke uitzondering op. Hoewel er zeker mannen voorbij komen, staat voor mijn gevoel niet de liefde centraal in dit boek, maar de levens van twee zussen en de (gecompliceerde) relatie tussen hen.

Belangrijke elementen in het verhaal zijn een carrière, toekomstperspectief, omgaan met de druk die opgelegd wordt door ouders en de band tussen zussen. Dat maakt het verhaal voor de gemiddelde twintiger best herkenbaar en ook zonder zusje kun je je als twenty-something volgens mij goed inleven. Petra heeft een erg prettige schrijfstijl, waardoor je echt meegenomen wordt in het boek. Laat me jou zijn staat garant voor enkele uren leesplezier!

Laatmejouzijn_2

Drie vragen aan Petra Kruijt
Tijdens de boekpresentatie was er volop gelegenheid voor het stellen van vragen aan Petra, die hoogzwanger naar deze avond kwam. Ik deel graag drie vragen met je die tijdens deze avond gesteld werden (dank meiden!).

Waarom koos je voor San Francisco als locatie voor dit boek?
“Vorig jaar rond deze tijd was ik in San Francisco. De stad spreekt me heel erg aan en spreekt enorm tot de verbeelding. Ik vind San Francisco een veel toegankelijkere stad dan bijvoorbeeld New York en daarom leek het me de perfecte plek voor dit verhaal.”

Wist je vooraf al hoe het boek zou gaan eindigen?
“Als ik een boek schrijf begin ik altijd echt aan het begin. Ik schrijf wel eens scenes vooruit, maar schrijf nooit vooraf al het einde. Het einde vormt zich namelijk gaandeweg en mijn ideeën daarover veranderen vaak gedurende het schrijfproces. Dat maakt het soms zelfs misschien een beetje lastig om het verhaal vorm te geven.”

Op wie lijk jijzelf het meest, Susan of Lisan?
“Susan lijkt het meest op mijzelf, Lisan is echt anders. Ik moet altijd opletten bij personages die op mijzelf letten, want vinden zij en ik een bepaalde situatie nu alleen leuk, of ís het ook echt leuk?”

Petra Kruijt – Laat me jou zijn kost €14,99 en ligt nu in de boekhandel.

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij.

Delen:

9 Reacties

 1. 19 november 2014 / 19 november 2014

  Wauw wat een heerlijke review en superleuk artikel om te zien en te lezen!

 2. 19 november 2014 / 19 november 2014

  Dit klinkt als een heel leuk boek! Wat leuk dat je bij de presentatie mocht zijn.

 3. 19 november 2014 / 19 november 2014

  Lijkt mij echt een leuk boek. Leuk artikel ook :)

 4. Melanie
  20 november 2014 / 20 november 2014

  Leuk dat je hier bij mocht zijn! Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek, ik hoor er zoveel goeds over.

 5. 20 november 2014 / 20 november 2014

  klinkt als een boek wat ik zou willen lezen… pfff die wishlist van mij word steeds langer zo :)

 6. Diana Carlton
  20 november 2014 / 20 november 2014

  Wat een leuk verslag heb je geschreven. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek!

 7. 20 november 2014 / 20 november 2014

  Grappig dat we het zo met elkaar eens zijn (over het thema ed), terwijl we onze recensies niet door de ander hebben laten beïnvloeden :)

  • twintigennogwat
   20 november 2014 / 20 november 2014

   Ja, klopt idd. Maar wat ik voornamelijk vind is dat je je als twintiger heel goed kunt herkennen in dit verhaal terwijl dat bij veel chicklits wat minder zo is..

 8. 21 november 2014 / 21 november 2014

  Wat een super leuk verslag heb je ervan gemaakt! Heel tof om daarbij te zijn en fijne review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder