Slapen als een roosje | 5x Slaaptips!

Slapen als een roosje - 5 slaaptips

Dit artikel betreft een samenwerking met Living Comfort.

Urenlang liggen woelen in bed en de slaap niet vatten, tien keer per nacht wakker worden of midden in de nacht verzuchtend op je wekker kijken en zien dat het drie uur ’s nachts is. Voor veel mensen is slecht slapen geen onbekend fenomeen. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van alle Nederlanders slaapproblemen heeft. Ik zelf ben er daar helaas één van. Lig ik te slapen, dan slaap ik als een blok en hoor ik bijna niets. Maarja.. dat in slaap komen. Regelmatig lig ik uren wakker. Omdat ik lig te piekeren, of omdat ik niet lekker lig. Toen de webshop Living Comfort mij vroeg of ik hun MediActive NASA traagschuimkussen zou willen proberen leek dat mij dat de perfecte aanleiding voor een artikel over goed slapen.. want door de jaren heen heb ik wel wat slaaptips en -tricks opgedaan, maar nog steeds ontdek ik regelmatig iets nieuws dat me enorm helpt.

1. Zorg voor een frisse en schone kamer

Misschien spreekt het voor zich, maar regelmatig hoor ik dat mensen hele andere gebruiken hanteren voor hun slaapkamer. Sommige mensen zetten de verwarming in hun slaapkamer aan, terwijl anderen het raam juist wagenwijd open laten staan. Ik ging op onderzoek uit en het belangrijkste lijkt toch echt het continu ventileren van de slaapkamer. Bij te weinig zuurstof in de kamer kan er benauwdheid ontstaan, wat het risico op moe en met hoofdpijn wakker worden verhoogt. Daarom dus: genoeg frisse lucht! Maar voorkom tocht, want dit kan klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld je ademhaling. Ik laat zelf graag het raam op een kiertje staan (ook in de winter), zodat er altijd wel iets van frisse lucht de kamer binnenkomt.

2. Investeer in goed materiaal – een goede slaaphouding

Als je lichaam tijdens het slapen niet goed ondersteund wordt, kan dat – op termijn – klachten veroorzaken in je nek, schouders of rug. Goed materiaal is dus key voor een goede nachtrust. Afhankelijk van factoren als gewicht en slaaphouding kies je voor een harder of zachter matras of hoofdkussen. Twee jaar geleden heb ik een nieuw matras aangeschaft omdat het matras waar ik op sliep oud en versleten… en keihard was. Regelmatig werd ik wakker met rug- en hoofdpijn, echt een drama. Toen was ik het beu en investeerde ik in een goed matras en warempel: wat een verschil! Geen grap, binnen de kortste keren had ik een stuk minder last.

Mijn hoofdkussen was echter nog steeds een oud, goedkoop ding dat weinig ondersteuning bood. Dat merkte ik wel eens aan mijn nek en schouders als ik wakker werd, maar besteedde er weinig aandacht aan. Toen Living Comfort mij benaderde met het voorstel om een traagschuim kussen te testen wist ik dan ook niet goed wat ik er van moest verwachten.

slaaptips-2

Traagschuim vlokken

Het MediActive NASA traagschuimkussen is een hoofdkussen gevuld met losse traagschuim vlokken. Door deze vlokken naar eigen voorkeur te verminderen of later weer te vermeerderen, kun je de hoogte van het kussen zelf instellen. Daarmee zorgt het kussen ervoor dat de nekwervels in de juiste houding liggen waardoor je hoofd, nek en schouders tijdens de nachtrust goed kunnen ontspannen. De structuur van traagschuim zorgt voor een drukverlagende werking en bovendien is het kussen als bonus ook nog eens anti-allergisch, wat voor veel mensen een pré is. Oftewel: goede ondersteuning, betere nachtrust. Dat wilde ik wel proberen.

Ik krijg van Living Comfort het advies om het hoofdkussen minimaal 10 tot 14 dagen te testen, om zo te kunnen wennen aan de nieuwe slaaphouding. Ik besluit het kussen de eerste twee nachten volledig vol te laten met vlokken, maar merk algauw dat dit voor mij toch iets te vol/hoog is. Het verstellen van het kussen blijkt de oplossing, want daarmee lig ik direct een stuk comfortabeler. De eerste dagen heb ik een licht sluimerende hoofdpijn als ik wakker word, maar ik merk ook meteen aan nek en schouders dat er iets aan het gebeuren is.. ik lig heel anders, veel minder verkrampt. Na een paar nachten is de hoofdpijn verdwenen en merk ik pas écht het verschil. Ik word oprecht uitgeruster wakker door de extra ondersteuning. Goed slaapmateriaal dus een vereiste? Jazeker, wat mij betreft wel! Ik merk echt verschil en wil absoluut niet meer terug naar mijn oude, platte hoofdkussen.

3. Vermijd televisie- en telefoonschermen

Deze tip geef ik jullie, maar het is er eentje die ik zelf nog niet volledig onder controle heb. Leerpuntje! Veel te vaak (zoals tijdens van het schrijven van dit stuk) zit ik tot een kwartier voor ik in bed lig nog achter mijn computer of lig ik op de bank een serie te kijken. Sterker nog: mijn telefoon is mijn wekker en daarmee wordt het wel heel verleidelijk om dat ding er nog even bij te pakken als ik al in bed lig.

De schermen van telefoons, laptops en tv’s maken echter gebruik van blauw licht, wat invloed heeft op de invloed van het hormoon melatonine (je ‘biologische klok’) in je lichaam. Het signaal om moe te worden blijft daardoor uit. Nu heb ik op mijn iPhone wel de “Night Shift” functie aangezet, die het licht vanaf 22.00 uur (maar dat kun je zelf instellen) warmer maakt. Dat scheelt enorm, maar ik merk toch dat mijn hersenen wat actiever blijven als ik met mijn telefoon blijf spelen. Wat je beter kunt doen? Lekker even een boek lezen of door een tijdschrift bladeren, om je hersenen rust te geven. Slaap lekker!

4. Schrijf je zorgen op papier

Een van de dingen die ik heb geleerd toen het vorig jaar even niet zo lekker ging was het maken van een zogenaamd ‘zorgenlijstje’. Het wil nog wel eens gebeuren dat ik wakker lig, omdat ik lig te piekeren over verplichtingen de volgende dag of andere zaken die in mijn hoofd blijven hangen. Ik merk voor mijzelf dat het simpelweg opschrijven van die zorgen al enorm helpt: ze blijven niet in mijn hoofd hangen en ik hoef ze niet meer te onthouden. Heb ik het opgeschreven, dan kan ik het loslaten. Dat werkt enorm goed!

5. Luister naar rustgevende muziek

Zong jouw moeder wel eens een slaapliedje voor je toen je klein was? En/of doe je dat nu zelf voor jouw kleine? Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is regelmatig gebleken dat muziek ontspannend en stressverlagend werkt. Het kan daarom een effectieve (en goedkope) manier zijn om de hersengolven te vertragen en sneller in slaap te vallen.

Een tijdje terug stuitte ik om half 3 ’s nachts (toen ik desperate op zoek was naar iets dat me hielp in slaap te vallen) op het filmpje hierboven en really.. het werkt! Ik heb het nu al een paar keer afgespeeld en iedere keer opnieuw merk ik dat het me rustig maakt en dat ik daardoor goed in slaap val. De enige die hier niet zo blij van wordt is mijn vriend, aangezien de muziek op Youtube gewoon tot het einde blijft doorspelen en hij dat – als lichte slaper – blijft horen terwijl ik allang lig te tukken. Daar moeten we nog iets op verzinnen.. ;-)

Heb jij nog andere (ultieme) slaaptips om rustig in slaap te vallen en lekker te slapen?

Delen:

8 Reacties

 1. 11 januari 2017 / 11 januari 2017

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik heb een traagschuimkussen, maar dat is 1 blok. Het ligt wel lekker, maar zulke vlokken klinken me goed in de oren. Ik ga het onthouden voor als we binnenkort een nieuw bed kopen. Mijn slaaptip is een golden oldie: een lekkere beker warme melk voor het slapen gaan :)

 2. 11 januari 2017 / 11 januari 2017

  Het ziet er goed uit. De tips dit je geeft zijn zeker handigs!

 3. 11 januari 2017 / 11 januari 2017

  Goeie tips! Ik slaap zelf meestal erg goed, maar soms lig ik een tijd wakker door alle zorgen en gedachten die door mijn hoofd vliegen. Een zorgenlijstje lijkt me een goed idee om dat tegen te gaan. En misschien moet ik er toch maar over denken om mijn matras en kussen te vervangen…

 4. 14 januari 2017 / 14 januari 2017

  Ik heb dit kussen ook en ben er zo blij mee. Sindsdien slapen ik en M. (hij heeft er ook 1) een stuk beter.

 5. 14 januari 2017 / 14 januari 2017

  Wat heerlijk dat je zo’n kussen hebt nu! Ik heb soms ook nekpijn als ik wakker word en vermoed dat het ook door mijn kussen komt. Een goed matras heb ik sinds kort wel maar het kussen heb ik nog niet in geïnvesteerd haha.

 6. Mariska
  14 januari 2017 / 14 januari 2017

  Bij mij helpt vooral inderdaad veel frisse lucht. Merk dat ik veel lekkerder slaap als ik de hele dag het raam open heb gehad :)

 7. 15 januari 2017 / 15 januari 2017

  Eigenlijk zouden wij echt moeten investeren in een nieuw matras of zelfs een nieuw bed. In het midden is deze al heel lang doorgezakt en wij slapen dus alllebei naar binnen toe. Niet fijn voor de rug kan ik je vertellen haha. Een verschoond bed en een raam die de hele dag open heeft gestaan vind ik heerlijk!

  • twintigennogwat
   31 januari 2017 / 31 januari 2017

   Fijn is dat he, kan ik ook enorm van genieten! Maar een nieuw matras doet wonderen voor een goede nachtrust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder