Twintiger aan het woord: Sylvia (25) ‘Het mooiste van twee werelden? Als strafrechter columns schrijven’

Twintiger-Sylvia

Twintiger aan het woord is een rubriek waarin ik jou aan het woord wil laten over wat jou drijft in de keuzes die je maakt; wat zijn je dromen, je ambities? Droom je van een groot gezin, wil je voorlopig nog lekker studeren, of ambieer je een topfunctie bij een grote multinational? Ik ben benieuwd hoe jij de komende jaren voor je ziet. Vandaag in Twintiger aan het woord: Sylvia (25) volgt de masters Forensica, Criminologie & Rechtspleging en Nederlands recht accent Strafrecht en werkt tegelijk als freelance copywriter.

“Ik volg de masters Forensica, Criminologie & Rechtspleging en Nederlands recht accent Strafrecht en daarom reis ik doorgaans gemiddeld drie keer in de week af naar Maastricht om college te volgen. Een retourtje neemt ruim drie uur in beslag, die ik meestal gebruik om collegestof door te lezen en muziek te luisteren. Ook ontstaan er in de trein regelmatig ideeën voor een column of blogpost.

De rest van de collegeweek bestaat uit zelfstudie, dat doe ik doorgaans thuis in Tilburg (wel zo gezellig voor kat Chuck) of in de bibliotheek met een studiegenootje. De avonduren worden besteed aan bloggen, freelance schrijfwerk, een filmpje kijken en leuke dingen doen met vrienden. Tussendoor pik ik af en toe een yogalesje mee en pingel ik op mijn gitaar. In het weekend ben ik geregeld bij mijn ouders. De zondagochtenden waarbij we gezellig samen koffie drinken behoren tot mijn favoriete momenten van de week.”

Sylvia1

“Ik doe een rechtenstudie en werk als freelance copywriter. Naar welke van de twee mijn hart het meest uitgaat? Tjah, dat blijft een eeuwig dilemma. Ik vind schrijven fantastisch en kan er mijn ei in kwijt. Vooral bloggen is inmiddels zo’n onderdeel van mijn dagelijkse leven geworden… Aan de andere kant zijn mijn masters ontzettend leerzaam en interessant, maar kom ik daarin mezelf ook ontzettend tegen omdat het simpelweg heel pittig is. Als het kan zou ik beide graag combineren door later als strafrechter columns te gaan schrijven, dan heb ik echt het mooiste van twee werelden.

Over vijf jaar hoop ik mijn meestertitel binnen te hebben en inmiddels de verplichte twee jaar werkervaring te hebben opgedaan om aan de RIO (opleiding tot rechter) te kunnen beginnen. Deze duurt vier jaar, waarbij je intern bij een rechtbank of gerechtshof wordt opgeleid. Voorlopig ben ik dus nog niet klaar met studeren. Het realiseren van een baan als strafrechter is vooral een kwestie van hard werken en doorzetten. Ik heb het ‘geluk’ dat ik niet aan een partner gebonden ben en daardoor in principe mijn eigen plan kan trekken. Hoewel ik bij vlagen ook graag met een leuke man op de bank zou willen zitten en er samen op uit zou willen trekken, is die vrijheid tijdens je studie stiekem toch ook wel erg prettig. Een vriendin van me zei laatst: “eerst de studie en een baan, dan een man” en eigenlijk vond ik dat best een prima volgorde.”

Sylvia2

“In de toekomst wil ik wel graag een gezin. Voor zover ik weet kun je dit prima combineren met het rechterschap, ook al is het soms passen en meten omdat je ook in de weekenden uren doorbrengt met stapels dossiers. Ik heb in het verleden verschillende rechters geïnterviewd die daar allemaal op een andere manier mee omgingen, dus daarin vind ik ongetwijfeld ook vanzelf wel een weg.”

Wat is het bijzonder om een inkijkje te krijgen in jouw leven als rechtenstudent Sylvia. Je gedrevenheid en doorzettingsvermogen komt zo duidelijk over, heel gaaf en inspirerend om te lezen! Zoals beschreven in haar verhaal blogt Sylvia, maar ook is ze te volgen via Twitter. Oh.. en nog een leuk weetje: Sylvia is vandaag (de dag dat dit interview online komt) jarig! Van harte gefeliciteerd!

Wil je zelf meedoen aan Twintiger aan het woord? Stuur me dan even een mailtje, of reageer in de comments.

Delen:

8 Reacties

 1. 24 april 2015 / 24 april 2015

  Wat een leuke rubriek. Mooi om zo mee te lezen met iemands doelen! Enne, respect hoor die treinreis naar Maastricht! Laat ook zien dat je doorzettingsvermogen hebt. Jij komt er wel :)

 2. Zoë-Amber
  24 april 2015 / 24 april 2015

  Yeaaaah!

  Sylviaaaaaa!!!

  Ik mis een beetje de verwijzigingen naar Minions, liefde voor voedsel en slechte films!
  (en mooie mannen)

  Muahaha

 3. Dina
  24 april 2015 / 24 april 2015

  Mooi stukje! Ik hoop echt dat je je droom kunt behalen en uiteindelijk strafrechter bent (wel een lange weg hè?) en daarnaast misschien tijd hebt om wat columns te schrijven (of een van de twee). :)

 4. Eilish (artisticstateofmind)
  24 april 2015 / 24 april 2015

  Bijzondere combinatie! Lijkt me best ingewikkeld!

 5. Eline
  24 april 2015 / 24 april 2015

  Weer een super leuke twintiger aan het woord! Interessant om te zien dat je alle passies combineert :)

 6. Hanneke
  25 april 2015 / 25 april 2015

  Super leuke rubriek! Helaas ben ik sindkort geen 20er meer. ;-)

 7. 28 april 2015 / 28 april 2015

  Prachtig stuk is dit geworden. Erg inspirerend!

 8. Isolde
  21 juni 2015 / 21 juni 2015

  Leuk stuk weer! Echt inspirerend om te lezen wat andere twintigers allemaal doen, en welke keuzes zij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder