Event: mijn eerste kennismaking met yoga

yoga1

Yoga is hot! Er zijn ontzettend veel mensen die yoga beoefenen om gezond en in balans te blijven. Afgezien van een lesje power yoga in de sportschool had ik niet eerder bewust kennis gemaakt met deze vorm van beweging, hoewel ik wel altijd nieuwsgierig was. Toen ik door Yogaschool Sai Mithra en Kosmos uitgevers werd uitgenodigd om een yoga event bij te wonen, leek dat me hét ideale moment om die nieuwsgierigheid om te zetten in actie! Afgelopen vrijdag nam ik een dag vrij van mijn werk om naar Amsterdam af te reizen en bij dit event aanwezig te zijn en vandaag vertel ik je over mijn ervaring.

De aanleiding voor het event was dat uitgeverij Kosmos twee nieuwe boeken over yoga had uitgebracht en dat feit wilde de uitgeverij feestelijk omlijsten door een yoga sessie samen met de auteurs van het boek. De setting was een kleine, sfeervolle yogaschool in Amsterdam waar bij binnenkomst de drukte van de Amsterdamse straten direct verdwijnt. Er lagen yogamatjes klaar voor de groep enthousiaste bloggers die naar dit event was gekomen en er stonden lekkere en gezonde hapjes en drankjes klaar. Hoewel ik het soms best lastig vind om me in mijn eentje in zo’n groep druk kletsende meiden te mengen, bleek ik toch enkele dames te kennen en werd het al snel erg gezellig.

yoga3
De situatie ná de workshops..

Transformatieve yoga
De eerste workshop die gegeven werd was de workshop Transformatieve yoga. Deze vorm van yoga is een nieuwe vorm van yoga die ontwikkeld is door  Ganga Hoogendoorn. In de transformatieve yoga gebruik je je ademhaling als leidraad bij het het juist opbouwen van yoga houdingen. Het gaat om het stap voor stap opbouwen van een houding, waarbij het eindresultaat (de uiteindelijke houding) niet van belang is.  Op die manier kun je je bewust worden van de gedachten en emoties die zich voordoen.

Het boek Transformatieve yoga, geschreven door Ganga Hoogendoorn en Willemke Stilma, is een praktische handleiding voor het uitvoeren van transformatieve yoga. Het boek bevat daarom handige foto’s (en gave graphics!) waarop stapsgewijs de houdingen in beeld worden gebracht.  Tijdens de workshop van Ganga en Willemke voerden we enkele yoga houdingen uit, waarbij we allemaal gecorrigeerd werden om het beste uit ons lichaam te halen. Omdat mijn rug niet helemaal recht is leek het me van tevoren wat lastig de oefeningen perfect uit te voeren, maar gelukkig ging het daar helemaal niet om en kon ik de houdingen prima uitvoeren binnen mijn eigen grenzen.

Yin yoga
Na een korte break (met heerlijke chocolade-walnotentaart!) was het tijd voor de tweede sessie. Tijdens deze workshop stond yin yoga centraal, een vorm van yoga die zich richt op het ontspannen van de spieren en het bereiken van het bindweefsel. De houdingen die tijdens yin yoga worden uitgevoerd worden om die reden tussen de 3 en 5 minuten vastgehouden, wat een stuk langer is dan gebruikelijk. Daarmee leidt deze vorm van yoga tot diepe ontspanning en biedt het verlichting bij stress, angst en pijn.

Skadi van Paasschen vertelt in haar boek Yoga geeft ruimte haar levensverhaal, waarbij yin yoga een grote rol speelt. Ondanks artrose op meerdere plekken in haar lichaam leeft Skadi pijnvrij en zij is er van overtuigd dat dit komt door yin yoga. Naast prachtige foto’s en algemene informatie over deze yogasoort geeft ze in haar boek drie lessen mee, waardoor je thuis aan de slag kunt. Tijdens de workshop oefenden we vier houdingen die zowel redelijk makkelijk uit te voeren als goed vol te houden waren. Ik merkte dan ook zelf dat vooral deze vorm van yoga me enorm aansprak. Na afloop van de sessie deden we een ontspanningsoefening, waarbij ik merkte dat ik bijna wegdoezelde omdat ik zo ontspannen was… en volgens mij was ik niet de enige!

yoga2

Na afloop van de workshops was er tijd om met een hapje en drankje nog even na te praten met de auteurs en elkaar. Er heerste een heerlijk relaxte stemming en nadat we allemaal een goodiebag kregen werd die natuurlijk met veel enthousiasme bekeken. Ik heb amper (goede) foto’s gemaakt, maar wilde jullie graag even meenemen in deze ervaring. Ik vond het namelijk oprecht heel bijzonder dat ik aanwezig mocht zijn bij dit event. Wat een geweldige manier om je weekend in te gaan, dit ga ik absoluut vaker doen. Hartelijk dank dames en Kosmos, voor deze bijzondere dag!

Delen:

19 Reacties

 1. 21 april 2015 / 21 april 2015

  wauw wat heb je er een mooi verslag van gemaakt, superleuk geschreven en zo gezellig dat je erbij was! Echt super om je weer te zien en te spreken <333

 2. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Wat een tof verslag heb je er van gemaakt! Leuk om te lezen wat jij er van vond. Wie weet tot snel weer een keertje Amy! :)

 3. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Dat je zoveel rust in Amsterdam kan vinden hea ;-) ? Nee zonder grappen: wat een prachtig artikel heb je er van weten te maken: ik ben blij dat je ook het verschil hebt uitgelegd tussen de verschillende yoga, ik had het wel voorbij horen komen maar nog nooit uitgelegd: dank dus daarvoor (ik als yoga noob). In ieder geval mooi om te lezen dat je zo lekker hebt genoten en helemaal uitgerust richting huis bent gegaan. X

 4. Eline
  21 april 2015 / 21 april 2015

  Klinkt alsof je heerlijk ontspannen hebt! Leuk dat je vertelt over de verschillende yoga typen die je gevolgd hebt. Ik ken eigenlijk alleen yoga en poweryoga!

 5. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Wauw je hebt er een mooi artikel over geschreven! Ik beleef alles zo weer opnieuw! Oh en inderdaad de hapjes waren heerlijk en de tweede yoga les zoo ontspannend :)

 6. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Super tof dat je hier ook bij was! Ik zou wel een yoga lesje kunnen gebruiken. Door het hardlopen ben ik echt een stijve hark geworden. Al ben ik bang dat ik ook echt weg zou doezelen ;)

 7. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Leuk dat je hier bij mocht zijn!

 8. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Leuk geschreven! Ik wil binnenkort ook eens een les yoga gaan volgen.

 9. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Ik baal nog steeds dat ik niet kon komen, maar wat een leuk verslag heb je er van gemaakt. Het klinkt als een heerlijke middag vol ontspanning.

 10. 21 april 2015 / 21 april 2015

  Ah superleuk dat je hier bij mocht zijn! Ik begin me ook steeds meer te interesseren voor yoga (ik doe al pilates) en ik merk dat het me echt rust geeft.

 11. 22 april 2015 / 22 april 2015

  Dit klinkt als een heel fijn event. Ik heb ook een paar keer yoga geprobeerd en hoewel sommige me net iets te zweverig zijn klinken deze soorten behoorlijk fijn!

  Side note: Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award! Op http://www.thejildoudiaries.nl kun je de nominatie vinden! Laat je me weten wanneer je de vragen hebt beantwoordt, ik ben erg nieuwsgierig naar je antwoorden :) Liefs, Jildou

 12. 22 april 2015 / 22 april 2015

  ik wil dit echt een keertje gaan proberen, lijkt mij heel leuk!

 13. 23 april 2015 / 23 april 2015

  Wat tof dat je hier bij mocht zijn. Ik ga binnenkort naar een nieuwe sportschool waar ook yoga wordt gegeven, ik ga zeker eens een lesje proberen!

 14. 24 april 2015 / 24 april 2015

  Wauw, hier had ik zó graag bij willen zijn! Ik geef les in BodyBalance, waar ook yoga elementen in voor komen, dus elk stukje en beetje wat ik kan leren over yoga is altijd goed meegenomen!
  Echt tof dat je erbij was!

 15. Shiralee
  25 april 2015 / 25 april 2015

  Wat een ontzettend leuk event zeg en ideaal om te beproeven hoe yoga nou precies werkt e.d.

 16. Cindy
  25 april 2015 / 25 april 2015

  Wat een mooi verslag. Het was ook echt een superleuk event! Nog bedankt voor het aanbieden van de lift naar ons mooie Brabant trouwens (dat was jij toch?)

  • twintigennogwat
   26 april 2015 / 26 april 2015

   Ja, dat was ik inderdaad! Dankjewel voor het mooie compliment :-D

 17. 28 april 2015 / 28 april 2015

  Wat een tof verslag heb je ervan gemaakt. Weet niet of dit wel iets voor mij is…

 18. Isolde
  22 mei 2015 / 22 mei 2015

  Goh, je brengt me wel op een idee. Gewone yoga kan mijn lijf niet helemaal aan, maar yin yoga klinkt als iets wat wel haalbaar is. Eens kijken of ze dat hier in de buurt ook ergens aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder