Instagram

Boeken Lifestyle

Event: mijn eerste kennismaking met yoga

yoga1

Yoga is hot! Er zijn ontzettend veel mensen die yoga beoefenen om gezond en in balans te blijven. Afgezien van een lesje power yoga in de sportschool had ik niet eerder bewust kennis gemaakt met deze vorm van beweging, hoewel ik wel altijd nieuwsgierig was. Toen ik door Yogaschool Sai Mithra en Kosmos uitgevers werd uitgenodigd om een yoga event bij te wonen, leek dat me hét ideale moment om die nieuwsgierigheid om te zetten in actie! Afgelopen vrijdag nam ik een dag vrij van mijn werk om naar Amsterdam af te reizen en bij dit event aanwezig te zijn en vandaag vertel ik je over mijn ervaring.

De aanleiding voor het event was dat uitgeverij Kosmos twee nieuwe boeken over yoga had uitgebracht en dat feit wilde de uitgeverij feestelijk omlijsten door een yoga sessie samen met de auteurs van het boek. De setting was een kleine, sfeervolle yogaschool in Amsterdam waar bij binnenkomst de drukte van de Amsterdamse straten direct verdwijnt. Er lagen yogamatjes klaar voor de groep enthousiaste bloggers die naar dit event was gekomen en er stonden lekkere en gezonde hapjes en drankjes klaar. Hoewel ik het soms best lastig vind om me in mijn eentje in zo’n groep druk kletsende meiden te mengen, bleek ik toch enkele dames te kennen en werd het al snel erg gezellig.

yoga3

De situatie ná de workshops..

Transformatieve yoga
De eerste workshop die gegeven werd was de workshop Transformatieve yoga. Deze vorm van yoga is een nieuwe vorm van yoga die ontwikkeld is door  Ganga Hoogendoorn. In de transformatieve yoga gebruik je je ademhaling als leidraad bij het het juist opbouwen van yoga houdingen. Het gaat om het stap voor stap opbouwen van een houding, waarbij het eindresultaat (de uiteindelijke houding) niet van belang is.  Op die manier kun je je bewust worden van de gedachten en emoties die zich voordoen.

Het boek Transformatieve yoga, geschreven door Ganga Hoogendoorn en Willemke Stilma, is een praktische handleiding voor het uitvoeren van transformatieve yoga. Het boek bevat daarom handige foto’s (en gave graphics!) waarop stapsgewijs de houdingen in beeld worden gebracht.  Tijdens de workshop van Ganga en Willemke voerden we enkele yoga houdingen uit, waarbij we allemaal gecorrigeerd werden om het beste uit ons lichaam te halen. Omdat mijn rug niet helemaal recht is leek het me van tevoren wat lastig de oefeningen perfect uit te voeren, maar gelukkig ging het daar helemaal niet om en kon ik de houdingen prima uitvoeren binnen mijn eigen grenzen.

Yin yoga
Na een korte break (met heerlijke chocolade-walnotentaart!) was het tijd voor de tweede sessie. Tijdens deze workshop stond yin yoga centraal, een vorm van yoga die zich richt op het ontspannen van de spieren en het bereiken van het bindweefsel. De houdingen die tijdens yin yoga worden uitgevoerd worden om die reden tussen de 3 en 5 minuten vastgehouden, wat een stuk langer is dan gebruikelijk. Daarmee leidt deze vorm van yoga tot diepe ontspanning en biedt het verlichting bij stress, angst en pijn.

Skadi van Paasschen vertelt in haar boek Yoga geeft ruimte haar levensverhaal, waarbij yin yoga een grote rol speelt. Ondanks artrose op meerdere plekken in haar lichaam leeft Skadi pijnvrij en zij is er van overtuigd dat dit komt door yin yoga. Naast prachtige foto’s en algemene informatie over deze yogasoort geeft ze in haar boek drie lessen mee, waardoor je thuis aan de slag kunt. Tijdens de workshop oefenden we vier houdingen die zowel redelijk makkelijk uit te voeren als goed vol te houden waren. Ik merkte dan ook zelf dat vooral deze vorm van yoga me enorm aansprak. Na afloop van de sessie deden we een ontspanningsoefening, waarbij ik merkte dat ik bijna wegdoezelde omdat ik zo ontspannen was… en volgens mij was ik niet de enige!

yoga2

Na afloop van de workshops was er tijd om met een hapje en drankje nog even na te praten met de auteurs en elkaar. Er heerste een heerlijk relaxte stemming en nadat we allemaal een goodiebag kregen werd die natuurlijk met veel enthousiasme bekeken. Ik heb amper (goede) foto’s gemaakt, maar wilde jullie graag even meenemen in deze ervaring. Ik vond het namelijk oprecht heel bijzonder dat ik aanwezig mocht zijn bij dit event. Wat een geweldige manier om je weekend in te gaan, dit ga ik absoluut vaker doen. Hartelijk dank dames en Kosmos, voor deze bijzondere dag!

 • Reply
  Dagmar
  21 april 2015 at 21 april 2015

  wauw wat heb je er een mooi verslag van gemaakt, superleuk geschreven en zo gezellig dat je erbij was! Echt super om je weer te zien en te spreken <333
  Dagmar plaatste onlangs.. Mijn ervaring en verslag van het Yoga event + winactieMy Profile

 • Reply
  Justine
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Wat een tof verslag heb je er van gemaakt! Leuk om te lezen wat jij er van vond. Wie weet tot snel weer een keertje Amy! :)
  Justine plaatste onlangs.. My life in photo’s – april 2015 #3My Profile

 • Reply
  Deisy
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Dat je zoveel rust in Amsterdam kan vinden hea ;-) ? Nee zonder grappen: wat een prachtig artikel heb je er van weten te maken: ik ben blij dat je ook het verschil hebt uitgelegd tussen de verschillende yoga, ik had het wel voorbij horen komen maar nog nooit uitgelegd: dank dus daarvoor (ik als yoga noob). In ieder geval mooi om te lezen dat je zo lekker hebt genoten en helemaal uitgerust richting huis bent gegaan. X

 • Reply
  Eline
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Klinkt alsof je heerlijk ontspannen hebt! Leuk dat je vertelt over de verschillende yoga typen die je gevolgd hebt. Ik ken eigenlijk alleen yoga en poweryoga!
  Eline plaatste onlangs.. Lente shoplog & lookbook: C&A, Only & BristolMy Profile

 • Reply
  Sophie
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Wauw je hebt er een mooi artikel over geschreven! Ik beleef alles zo weer opnieuw! Oh en inderdaad de hapjes waren heerlijk en de tweede yoga les zoo ontspannend :)
  Sophie plaatste onlangs.. Berlijn plog!My Profile

 • Reply
  Bente
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Super tof dat je hier ook bij was! Ik zou wel een yoga lesje kunnen gebruiken. Door het hardlopen ben ik echt een stijve hark geworden. Al ben ik bang dat ik ook echt weg zou doezelen ;)
  Bente plaatste onlangs.. Emotionele besmettingMy Profile

 • Reply
  Jenn
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Leuk dat je hier bij mocht zijn!
  Jenn plaatste onlangs.. Blogmannen-tagMy Profile

 • Reply
  Linda
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Leuk geschreven! Ik wil binnenkort ook eens een les yoga gaan volgen.
  Linda plaatste onlangs.. 7 simpele veranderingen voor een actiever levenMy Profile

 • Reply
  Evelien
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Ik baal nog steeds dat ik niet kon komen, maar wat een leuk verslag heb je er van gemaakt. Het klinkt als een heerlijke middag vol ontspanning.

 • Reply
  Joyce
  21 april 2015 at 21 april 2015

  Ah superleuk dat je hier bij mocht zijn! Ik begin me ook steeds meer te interesseren voor yoga (ik doe al pilates) en ik merk dat het me echt rust geeft.
  Joyce plaatste onlangs.. Oopsie broodjesMy Profile

 • Reply
  Jildou
  22 april 2015 at 22 april 2015

  Dit klinkt als een heel fijn event. Ik heb ook een paar keer yoga geprobeerd en hoewel sommige me net iets te zweverig zijn klinken deze soorten behoorlijk fijn!

  Side note: Ik heb je genomineerd voor de Liebster Award! Op http://www.thejildoudiaries.nl kun je de nominatie vinden! Laat je me weten wanneer je de vragen hebt beantwoordt, ik ben erg nieuwsgierig naar je antwoorden :) Liefs, Jildou

 • Reply
  alexa
  22 april 2015 at 22 april 2015

  ik wil dit echt een keertje gaan proberen, lijkt mij heel leuk!
  alexa plaatste onlangs.. WIN: Jet Set HorlogeMy Profile

 • Reply
  Moniek
  23 april 2015 at 23 april 2015

  Wat tof dat je hier bij mocht zijn. Ik ga binnenkort naar een nieuwe sportschool waar ook yoga wordt gegeven, ik ga zeker eens een lesje proberen!

 • Reply
  Denise Joanne
  24 april 2015 at 24 april 2015

  Wauw, hier had ik zó graag bij willen zijn! Ik geef les in BodyBalance, waar ook yoga elementen in voor komen, dus elk stukje en beetje wat ik kan leren over yoga is altijd goed meegenomen!
  Echt tof dat je erbij was!

 • Reply
  Shiralee
  25 april 2015 at 25 april 2015

  Wat een ontzettend leuk event zeg en ideaal om te beproeven hoe yoga nou precies werkt e.d.
  Shiralee plaatste onlangs.. MUA Undressed lookMy Profile

 • Reply
  Cindy
  25 april 2015 at 25 april 2015

  Wat een mooi verslag. Het was ook echt een superleuk event! Nog bedankt voor het aanbieden van de lift naar ons mooie Brabant trouwens (dat was jij toch?)
  Cindy plaatste onlangs.. 10 random facts about meMy Profile

  • Reply
   twintigennogwat
   26 april 2015 at 26 april 2015

   Ja, dat was ik inderdaad! Dankjewel voor het mooie compliment :-D

 • Reply
  Sas
  28 april 2015 at 28 april 2015

  Wat een tof verslag heb je ervan gemaakt. Weet niet of dit wel iets voor mij is…
  Sas plaatste onlangs.. Weekendje weg: Overnachting in De Wageningsche BergMy Profile

 • Reply
  Isolde
  22 mei 2015 at 22 mei 2015

  Goh, je brengt me wel op een idee. Gewone yoga kan mijn lijf niet helemaal aan, maar yin yoga klinkt als iets wat wel haalbaar is. Eens kijken of ze dat hier in de buurt ook ergens aanbieden.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »