Twintigers Vertellen | Geluk

Twintigers Vertellen: Geluk

Hej allemaal! Afgelopen week was het even rustig op mijn blog, onder meer vanwege een tripje naar Lissabon. Daarover later meer, maar vandaag is het, net als bijna iedere vrijdag, tijd voor een nieuwe editie van mijn serie Twintigers Vertellen. We gaan het vandaag hebben over geluk. Wat is de definitie van geluk? De Van Dale heeft het over een gunstige loop van omstandigheden, of een aangenaam gevoel. In de wetenschap worden verschillende definities genoemd voor het begrip geluk, waarvan de meesten neerkomen op tevredenheid met het leven of (subjectief) welbevinden. Maar hoe zien twintigers deze term? Vier twintigers (en ik) vertellen over hun idee bij het begrip geluk.

Wat betekent geluk voor mij?

Bewust even stilstaan bij fijne momenten, ik deed het veel te weinig. Sterker nog: misschien wist ik niet eens écht wat mij gelukkig maakte. Lange tijd dacht ik dat ik mijn geluk slechts kon halen uit keihard werken en het behalen van prachtige prestaties. Prestaties die altijd beter konden en wat mij betreft beter móésten. Maar wat als je op een bepaald moment helemaal niet meer blij wordt van wat je doet, zelfs al werk je aan fantastische projecten en heb je hele fijne mensen om je heen? Als je hoofd maar blijft malen en je altijd onrust ervaart? Toen ik me een jaar of 1,5 / 2 geleden steeds slechter ging voelen kwam er een moment waarop ik goed moest gaan nadenken over wat mijn drijfveren waren. Wat me blij maakte, waarvan ik genoot en welke dingen energie vroegen.

Dat heeft mij enorm aan het denken gezet over het begrip geluk en ik kwam er dan ook achter dat er voor mij zoveel dimensies in dit begrip zitten. Zo word ik er intens blij van als de directeur van het bedrijf waarvoor ik werk me een spontaan compliment geeft over het werk dat ik heb afgeleverd. Of als ik een doel behaald heb dat ik mijzelf heb gesteld, bijvoorbeeld een zakelijk doel of een gezondheidsdoel. Ik heb ambitie en wil graag groeien op verschillende vlakken, dus dit is zeker een element wat mij uiteindelijk gelukkig maakt. Een ander belangrijk deel van mijn geluk komt echter voort uit iets groters, iets langdurigers. Geluk is voor mij de rust in mijzelf vinden en trots zijn op wie ik ben als persoon en wat ik in mijn leven al heb mogen doen. Dankbaar zijn voor de mensen die ik om mij heen heb en alle ervaringen die ik als herinneringen bij me mag dragen. Ik probeer er nu vaker bewust bij stil te staan, bijvoorbeeld als ik over het strand wandel of een paar zonnestralen meepak. Het gaat nu weer goed met me en hoewel het begrip geluk soms nog steeds een zoektocht is voor mij, kan ik me goed vinden in de definitie die Sanne hieronder noemt. Geluk is ook voor mij een combinatie van factoren: doelen nastreven, maar ook rust bij jezelf vinden. Daarmee komen we al een heel eind.

Dit vertellen andere twintigers:

Twintigers Vertellen Sanne Sanne – sannehillemans.com
“Ik heb de laatste paar jaar best veel onderzoek gedaan naar geluk en voor zover ik het kan beoordelen, zijn er twee grote stromen. De ene stroom bestaat uit mensen die geloven dat het geluk bestaat uit het stellen van doelen en het nastreven daarvan. Ik moet zeggen dat ik het er mee eens ben. Het gevoel dat je krijgt als je een doel hebt bereikt, is fantastisch. De andere stroom mensen is gericht op acceptatie. Accepteren wat je hebt, waar je bent, wie je bent. Ook daar ben ik het mee eens, want als je alleen maar doelen nastreeft, ben je soms meer bezig met wat je niet hebt, dan met wat je wel hebt. In mijn ogen is een combinatie daarom het beste en het lukt me vrij goed dat in mijn leven toe te passen. Het gaat zelfs vrij automatisch. Ik streef concrete doelen na (boeken schrijven en uitgeven, evenals gezondheids- en sportieve doelen), maar ik ben ook dagelijks dankbaar voor wat ik al heb. Voor mij is die combinatie de definitie van geluk.”
Vivian – viviansvocabulaire.nl
Als je chronisch ziek bent, is geluk lang niet altijd een vanzelfsprekendheid: je lijf kan het je knap lastig maken en soms moet je tot in het oneindige je plannen en verwachtingen bijstellen. Toch kan ik mijzelf in de spiegel recht aankijken en zeggen dat ik 100% gelukkig ben. Geluk heeft voor mij namelijk niet te maken met succes en de top bereiken: het heeft te maken met tevredenheid en trots. Ik ben blij met en trots op de persoon die ik ben, juist dankzij en ondanks mijn ziekte en beperkingen. Ik ben trots op alles wat ik wel kan en wel heb en op wat ik waard ben. Geluk is een levensstijl die erom draait dat je positief bent en blij wordt van wat je doet en doet waar je blij van wordt, en ik heb het tot mijn missie gemaakt om mijzelf steeds gelukkig te blijven maken. En soms lukt dat niet, maar juist dat zorgt ervoor dat je daarna des te gelukkiger kunt zijn.”
Twintigers Vertellen Vivian
Twintigers Vertellen Paula Paula – mustmag.nl
“Geluk vind ik vaak klinken als iets heel groots. Alsof er in het leven van gelukkige mensen nooit iets ongelukkigs gebeurt. Dat is natuurlijk niet zo. Iedereen is wel eens ongelukkig. En dat is ook goed, want als je weet hoe het is om je ongelukkig te voelen, waardeer je gelukkige momenten ook meer. Voor mij zit geluk in de mensen om mij heen, mijn ouders en zusje die voor me klaarstaan als basis. Mijn vader is zelfs eens naar mijn kamer in Utrecht gereden, omdat ik me heel ziek voelde en het liefst thuis wilde zijn. Dat soort dingen maken me enorm gelukkig, weten dat mensen er voor je zijn. Ook mijn vriendinnen die me altijd steunen en me begrijpen maken me blij. Verder denk ik dat je ook tevreden moet zijn met hoe je bent, om meer geluk te vinden in jezelf. Accepteer hoe je bent en maak keuzes die daarbij passen. Ga niet over je eigen grenzen heen. En voor de rest? Ik word ook blij van de kleinste dingen, hoe cliché dat ook klinkt. Mooie roze zomerluchten, goed gelukte Instagramfoto’s of zomaar een gesprek in de winkel met een oud omaatje.”
Balou – Bella Beauty Blog
“Geluk, een woord wat voor iedereen een andere betekenis heeft. De een zoekt geluk in kleine momenten in het leven, de ander zoekt geluk in de liefde, weer een ander zoekt geluk in het werk. Maar een ding is zeker, geluk dat willen we allemaal. Geluk betekent voor mij heel veel. In veel verschillende dingen vind ik namelijk geluk. Op dit moment heb ik een leuke vriend die niet alleen mijn vriend is, maar ook nog is mijn beste vriend, steun & hulp. Dat ik zo iemand al bijna 2 jaar in mijn leven mag hebben dat vind ik geluk! Maar ook heb ik geluk dat ik gezond ben, eten en drinken en onderdak heb! Dat is namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend als het soms lijkt.”

Ook meedoen met Twintigers Vertellen? Stuur dan een mailtje naar twintigennogwat [@] gmail.com onder vermelding van Twintigers Vertellen of reageer onder dit artikel. Ik zoek nog enkele deelnemers voor de volgende thema’s: geloof, liefde, politiek, trouwen en ambitie. En heb je een thema dat je graag in deze rubriek zou willen terugzien? Dan laat dat mij zeker weten! Ik zou het super vinden als je zou meedoen!

Wat betekent Geluk voor jou? 

Delen:

2 Reacties

 1. 15 april 2017 / 15 april 2017

  Ik was alweer helemaal vergeten dat ik hieraan had meegedaan joh, mooi stuk is het geworden! Vind jouw eigen definitie ook erg mooi, fijn dat je daar zo je weg in hebt kunnen vinden!

  • twintigennogwat
   16 april 2017 / 16 april 2017

   Haha ja het duurde even, maar nu dan toch online ;-) En dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder