Twintigers Vertellen | Ouder Worden

twintigers-vertellen-ouder-worden

Age is just a number. Youth has no age. You can’t help getting older, but you don’t have to get old. We kennen allemaal wel een paar uitspraken over leeftijd en ouder worden. Veel mensen die ik ken hebben er een negatief beeld van ouder worden. Mijn eigen broer vond dertig worden vreselijk, maar ook bij vrienden en kennissen zie ik dat regelmatig. Recentelijk werd een vriend van mij veertig en de grappen waren niet van de lucht. Zelf vond hij het vreselijk; want ouder worden.. dat staat toch synoniem voor achteruitgang, verval eenzaam achter de geraniums zitten en geen mogelijkheden meer voor leuke dingen? Maar is dat wel terecht? Uit de statistieken van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat mensen van boven de 65 het gelukkigst zijn van iedereen. Is ouder worden dan wel zo erg als sommige twintigers denken? In Twintigers Vertellen vandaag vertellen drie twintigers over hun idee van ouder worden.

Ouder worden lastig? Voor mij voelt dat niet echt zo. Met de ervaringen van mijn twee oudere broers is dat misschien ook niet zo gek; het leven houdt niet op bij dertig, haha! ;-) Voor mijn gevoel wordt het leven juist alleen maar leuker met het verstrijken van de jaren. Met het opdoen van meer levenservaring en kennis, komt er ook meer zelfvertrouwen om de hoek kijken merk ik. Ik leer mijzelf steeds beter kennen en leer steeds beter om keuzes te maken die écht goed voelen. Dat brengt een heleboel rust met zich mee; zaken waar ik mij voorheen bijzonder druk over kon maken worden steeds minder relevant.

Dat zorgt ervoor dat ik zin heb om de wereld te ontdekken, leuke dingen te doen en bewuster van nieuwe ervaringen kan genieten. Hoewel ik soms wel eens terugverlang naar het ritme van mijn studentenleven (uitslapen op een reguliere dinsdag als ik daar zin in had!), mis ik het totaal niet. Geef mij maar de mogelijkheden en kennis van mijn volwassen leven. Ik ben dan ook heel benieuwd naar hoe mijn leven gaat lopen en hoe ik er op mijn oude dag bij zit. Welke dingen ik dan heb meegemaakt. Het enige problematische aspect van ouder worden als je het mij vraagt? Die beginnende rimpels die ik langzaam begin te ontdekken. Vreselijk! Hoewel de natuur een mooi iets is, had ze die uiterlijke kenmerken wel wat naar achteren mogen schuiven. Over een jaartje of tien, dan ben ik daar wel klaar voor. Denk ik.

Dit vertellen andere twintigers:

twintigers-vertellen-nathalie Nathalie – mywindingpath.com
“Ik kan serieus niet wachten om ouder te worden: de lachrimpeltjes, wijsheid (hopen we dan) en alle dingen die ik in de tussentijd nog zal leren! Ik merk dat naarmate ik ouder word ik ook vriendelijker ben geworden en milder naar mezelf en anderen kan kijken. Ook ben ik rustiger geworden en blijf ik dichter bij mijn eigen waarden. Zo is het niet meer eng om ‘nee’ te zeggen en lig, ik daar bij wijze van spreken, niet meer wakker over. Door de rust kan ik ook meer genieten van kleine dingen omdat ik minder haast heb (we moeten wel iets overhouden om te verbeteren ;) ). Ik leer mezelf beter kennen en mijn eigen welzijn als hoogste prioriteit stel (echt in alle facetten van het leven). Stiekem kan ik niet wachten om als een oud besje mijn kleinkinderen indianenverhalen te vertellen over hoe dat vroeger ging. Plus ik word een oma met tattoo’s, dat kan niet cooler, haha!”
Audrey – eenofandereblog.nl
“Ik ben nooit een feestbeest geweest en voelde me als tiener vaak al een oud wijf. Je zou zeggen dat ik ouder worden daardoor helemaal niet erg vind. Deels is dat ook zo, maar soms verlang nog wel eens terug naar mijn jaren als scholier en student. Zonder verplichtingen en met maar weinig zorgen. Af en toe vind ik het volwassen leven met alle verantwoordelijkheden erbij best zwaar. Hoewel je vrijheid op bepaalde punten flink toeneemt, zijn er tegelijk talloze beperkingen bij gekomen. Zo kan ik nu met mijn “grote mensen”-baan mijn haar niet meer knalroze verven als ik daar zin in heb. Niet dat ik daar behoefte aan heb, maar het idee dat je eenmaal volwassen niet meer terug kan naar je “jeugd”, vind ik af en toe wel een beetje beklemmend. Er is no way back, maar is dat zo erg? Ik zit wel beter in mijn vel dan ooit en heb veel meer innerlijke rust. En dat is me ontzettend veel waard!
twintigers-vertellen-audrey
twintigers-vertellen-evelien-2 Evelien – Livelifelovely.nl
“Ouder worden doen we allemaal. Of je daar blij van wordt, dat is de vraag. Ik persoonlijk word wel blij van de wijsheid die komt met de jaren. Nu ik dit zeg, voel ik me echt oud. Als zestienjarige puber wist ik echt bepaalde dingen niet, die ik nu wel weet. En ik ben blij dat ik ze nu wel weet. Maar ouder worden betekent ook verval, haha. Het is niet voor niets dat er zoveel anti-rimpelcrèmes op de markt zijn. Iedereen wil er het liefst zo jong mogelijk uitzien. Maar misschien moeten we dat beeld met z’n allen eens laten varen. Wees blij dat je ouder mag worden en omarm de rimpels die daarbij komen kijken. Overigens wil dat niet zeggen dat ik ouder worden makkelijk vind. Ik ben iemand die altijd wat jonger is geweest in haar gedrag. Toen ik naar de middelbare school ging, vond ik het ontzettend moeilijk om ’s middags huiswerk te moeten maken in plaats van lekker buiten te spelen. En ook nu vind ik sommige ‘volwassen dingen’ echt moeilijk en vooral niet leuk. Ik hou ervan om soms het kind in mezelf naar boven te brengen. Mijn vrienden en familie lachen daar vooral om, gelukkig.”

Ook meedoen met Twintigers Vertellen? Stuur dan een mailtje naar info [@] sommarmorgon.com onder vermelding van Twintigers Vertellen of reageer onder dit artikel. Ik zoek nog deelnemers voor de volgende thema’s: geloof, liefde, carrière, kinderen en geluk. En heb je een thema dat je graag in deze rubriek zou willen terugzien? Dan laat dat mij zeker weten! Ik zou het super vinden als je zou meedoen!

Delen:

16 Reacties

 1. 6 januari 2017 / 6 januari 2017

  Ik mis vroeger soms ook wel. Ik vond vind ouder worden soms lastig. Als ik nou ook wijzer word, maar dat is niet het geval. Maar ik bekijk het maar zo: het alternatief is niet ouder worden, dat is pas erg. Over 3 jaar word ik 30, ben benieuwd hoe ik er dan tegenaan kijk.

 2. 6 januari 2017 / 6 januari 2017

  Leuk stuk is het geworden Amy! Leuk ook om te lezen wat jij en de andere dames gezegd hebben.

 3. Simone
  6 januari 2017 / 6 januari 2017

  “Vroeger” had ik ook last van het ouder worden. Nog steeds vind ik het niet leuk, maar eigenlijk merk je er niks van (althans, nu nog niet :P). Ik loop al hard tegen de 30, en ja ik vind dat getal wel vervelend. Maar voel ik me al zo oud? Nee, helemaal niet zelfs. Dus daar probeer ik me aan vast te houden. Het is maar een getal.

 4. 6 januari 2017 / 6 januari 2017

  Dertig was voor mij wel een dingetje hoor maar het is maar een getalletje! Hoe ouder, hoe wijzer en dat is echt zo! Je gaat meer aan jezelf denken en niet alles meer doen voor een ander. Nu vind ik het heerlijk om de 30 gepasseerd te zijn maar ja dan komt de 40 weer meer in zicht hé!

 5. 6 januari 2017 / 6 januari 2017

  Mooie aflevering is het geworden! Interessant om de visies van anderen te lezen op dit thema :)

 6. 7 januari 2017 / 7 januari 2017

  Ik vind dit een hele mooie editie van de rubriek! Ouder worden is voor mij niet echt een issue. Ik denk dat elke leeftijd zo zijn struggles en moeilijkheden meebrengt, maar dat je op elke leeftijd gewoon moet doen wat goed voelt en jezelf moet zijn. En hoe volwassener je wordt – wat overigens niet echt aan leeftijd gebonden is, vind ik – hoe meer je over jezelf en het leven leert!

  • twintigennogwat
   10 januari 2017 / 10 januari 2017

   Dank voor je lieve woorden Vivian! Vind de woorden van deze deelnemers ook heel erg mooi, ben blij met deze editie! Ik ben het absoluut met je eens dat je vooral moet uitgaan van wat goed voelt voor jouzelf.. en die levenservaring, die komt als het goed is vanzelf ;-)

 7. 7 januari 2017 / 7 januari 2017

  Leuk om de verschillende meningen hierover te lezen! Ikzelf vind niet de uiterlijke gevolgen van ouder worden lastig (nog niet, misschien piep ik wel anders als ik ook rimpels en grijze haren ontdek, haha) maar de verantwoordelijkheden wel. Ik zou het liefst een persoonlijke coach hebben die de hele dag lang met me meeloopt en bevestigt dat ik de juiste keuzes maak. Vind dat zo lastig om zelf knopen door te hakken! Maar oké, hopelijk wordt dat met de jaren minder. In dat geval kijk ik wel weer uit naar ouder worden ;-).

 8. 8 januari 2017 / 8 januari 2017

  Ik wil graag meedoen aan het onderwerp kinderen. Je mag mij altijd mailen!

  Ik vind dit zo`n leuke rubriek, grappig om te lezen hoe verschillend iedere twintiger is.

  Liefs

  • twintigennogwat
   10 januari 2017 / 10 januari 2017

   Dat ga ik zeker doen Tineke, leuk! Heb een paar drukke werkdagen voor de boeg, maar je hoort zsm van me!

 9. 9 januari 2017 / 9 januari 2017

  Leeftijd is inderdaad maar een getal maar naarmate ik ouder word, in februari 43, besef ik mij wel steeds meer dat de tijd ook korter wordt. Als twintiger heb je het idee dat er nog een hele wereld voor je open ligt en nu ben je voor je gevoel toch al halverwege. Dat vind ik weleens lastig om mee te dealen.

 10. 10 januari 2017 / 10 januari 2017

  Wat een mooi artikel is dit weer geworden! hele toffe rubrieken komen er voorbij. Zo leuk om mensen aan het woord te laten en hun meningen te lezen.

  • twintigennogwat
   10 januari 2017 / 10 januari 2017

   Jaa, leuk is dat he! Er zitten zoveel mooie verhalen tussen… doe je ook mee? :-)

 11. 10 januari 2017 / 10 januari 2017

  Yay, leuk artikel geworden (had het al gelezen maar nu pas tijd om echt te reageren)!

 12. 19 februari 2017 / 19 februari 2017

  Hahaha… ik begrijp het allemaal niet zo. Ik keek er naar uit om 30 te worden. Was klaar met 20 zijn en voelde me echt geen twintiger meer. Inmiddels ben ik echt bijna 40. Nog iets meer dan een jaar te gaan. Het grappige is nu, dat mensen mij veel jeugdiger schatten. Dus laat die 40 ook maar komen. Ik kom blijkbaar nog steeds weg met begin 30.

  • twintigennogwat
   20 februari 2017 / 20 februari 2017

   Wat begrijp je niet dan? Er zijn toch veel mensen die moeite hebben met ouder worden.. Persoonlijk heb ik dat niet, laat die 30 maar komen, maar snap best dat anderen het wel hebben :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder