Boek | Zoetbitter – Stephanie Danler [+ Win een exemplaar!]

zoetbitter

Hej allemaal! Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Uitgeverij Prometheus met de vraag of ik het boek Zoetbitter wilde lezen. Een verhaal over een 22-jarig meisje dat naar New York verhuist en een baan vindt bij een prestigieus restaurant in Manhattan. Natuurlijk moet zij wennen aan haar nieuwe leven in de Big Apple en komt ze allerlei twintigers-struggles tegen. Klinkt als een boek om heerlijk in te duiken, toch? Dat deed ik dan ook en vandaag vertel ik je meer over dit verhaal. En het allerleukste? Van de Uitgeverij mag ik een exemplaar van het boek weggeven aan één van jullie! Mocht het boek je na mijn bespreking aanspreken, doe dan zeker mee met de winactie!

Je begint nog maar net door te krijgen wat je nog niet weet. Eerst moet je weer op je zintuigen leren vertrouwen. Die hebben het nooit bij het verkeerde eind – alleen je ideeën kunnen ernaast zitten.

Bruisend en chaotisch New York

Het is de zomer van 2006 als Tess op een hete middag aankomt in New York voor een nieuwe start. Haar auto heeft ze volgeladen met veel troep waarvan ze dacht dat die iets voor haar betekende (al snel bleek echter van niet) en verder heeft ze eigenlijk geen plannen. Tess huurt een kamer bij een vriend van een vriend van een vriend in Williamsburg en slaagt erin een baan te vinden als assistent-serveerster bij een befaamd restaurant in Manhattan. Daar verandert haar leven zoals zij zich van tevoren nooit had kunnen bedenken.

Een jaar lang volgen we Tess gedurende haar chaotische, slopende maar tegelijk fascinerende werkzaamheden in het restaurant, in de setting van het altijd bruisende New York. Contrasten van dag- en nachtleven, oesters en champagne tegenover wonen in een klein kamertje.. Zoetbitter beschrijft het allemaal. De druk op de werkvloer is heftig, zeker omdat veel collega’s van Tess al jarenlang bij het restaurant werken en volledig op elkaar zijn ingespeeld. Om daartussen je plekje te veroveren is niet makkelijk. Ze krijgt het zo nu en dan ook best wel te verduren (zoals het schoonmaken van een riolering die niemand óóit heeft aangeraakt), maar meer en meer krijgt ze de smaak te pakken en begint ze te genieten van haar werk.

Wervelwind van ervaringen

Zoetbitter is geschreven vanuit Stephanie Danlers eigen ervaring als serveerster en zij geeft haar ervaringen vorm in de persoon van Tess. Een ietwat naïeve twintiger die zichzelf probeert te vinden en levenservaring opdoet, terwijl ze te maken krijgt met een wervelwind aan nieuwe ervaringen en af en toe domme keuzes maakt. Het gevoel dat je meegetrokken wordt in die wervelwind is heel duidelijk te merken in het eerste deel van het boek en soms vond ik dat verwarrend. Maar langzaam worden de contouren van het verhaal duidelijker en dook ik dieper in het verhaal. Wat ik soms schrijnend vond is dat je merkte hoe eenzaam Tess met momenten is, terwijl ze er eigenlijk heel graag bij wil horen. Niemand hebben om op terug te vallen als je enorm ziek bent, het altijd helemaal zelf moeten uitzoeken… dat is nogal wat voor een 22-jarige.

Maar ze slaat zich er doorheen en bewijst aan zichzelf (en aan ons als lezer) dat ze haar plek in de stad weet te vinden. De beschrijvingen van het restaurantleven en het voedsel en de wijnen zijn fantastisch en dat maakt het boek erg geloofwaardig. Her en der vond ik de schrijfstijl van Danler een beetje twijfelachtig door het taalgebruik en de vele (literaire) citaten, maar de timing, de beschrijving en ontwikkeling van karakters en het plot vond ik erg sterk. Zoetbitter is een prachtige weergave van de overdonderende en bijzondere ervaring die jong zijn is, met voor mij een vleugje nostalgie. Omdat het mij herinnert aan mijzelf toen ik als 21-jarige ging wonen in een stad die ik niet kende. Oh… één waarschuwing: misschien kun je beter iets lekkers te eten en drinken klaarzetten voor je begint te lezen, want je krijgt gegarandeerd honger! ;-)

Meedoen met de winactie?

Ben je na het lezen van mijn bespreking enthousiast geworden en wil je het boek graag lezen? Ik mag één exemplaar weggeven! Daar hoef je niet veel voor te doen: laat een leuke reactie achter met een geldig e-mailadres: waarom spreekt dit boek jou aan?

Enkele aanvullende gegevens en spelregels:

 •  Zorg ervoor dat je het e-mailadres correct invult, want mocht je winnen krijg je per e-mail bericht.
 • Niet verplicht, maar voor een extra kansje: volg de Instagram en/of Twitter accounts van Uitgeverij Prometheus en de Instagram en/of Twitter accounts van mijzelf.
 • Let op: deelnemen kan tot en met 20 december 2016 12:00. De winnares/winnaar krijgt per e-mail bericht. Ik wil de winnares/winnaar vragen binnen 2 dagen te reageren op het mailtje, anders contacteer ik iemand anders.

Dit boek heb ik ontvangen van de uitgeverij.

Delen:

15 Reacties

 1. Jamie
  8 december 2016 / 8 december 2016

  Dit boek lijkt me heel erg leuk!
  Het gaat over het leven van een twintiger.. in New York! Beter kan het niet. New York is echt mijn favoriete stad ooit ♥
  Ik maak graag kans!

 2. 8 december 2016 / 8 december 2016

  Dit lijkt me een heerlijk boek, zeker omdat het zich in New York afspeelt. Ik ben er erg benieuwd naar en zou het graag winnen :)

 3. 8 december 2016 / 8 december 2016

  Lijkt me een erg leuk boek, ik doe graag mee!

 4. Nathalie
  8 december 2016 / 8 december 2016

  Het boek lijkt me erg leuk en herkenbaar omdat ik zelf ook jaren in de horeca gewerkt heb. Ook ‘moet’ ik van mezelf meer lezen in plaat van een beetje doelloos achter de laptop te surfen… Ik doe dus graag mee met de winactie!

  • twintigennogwat
   12 december 2016 / 12 december 2016

   Zeker als je in de horeca hebt gewerkt zul je wel het een en ander herkennen denk ik ja bij het lezen van dit boek.. De winnaar wordt later deze maand bekend gemaakt, leuk dat je meedoet iig!

 5. 8 december 2016 / 8 december 2016

  Dit klinkt als een hele fijne chicklit voor tijdens de koude dagen!
  Luchtig maar zo te lezen brengt het dus ook wel warmer zich mee! Ik doe dan ook graag mee aan deze winactie:).

 6. Marloes Hoogendoorn
  9 december 2016 / 9 december 2016

  Klinkt als een heel fijn boek, ik loot graag mee!

 7. Anna
  10 december 2016 / 10 december 2016

  Ik wil het boek graag lezen,lijkt me erg leuk!

 8. Josianne
  11 december 2016 / 11 december 2016

  Dit boek is perfect voor mij. Ik heb de droom om ooit een maand lang in New York te gaan wonen, dus dit zou al hele goede voorbereiding zijn ;)

 9. Hilde VE/ Hilde Vander Elst
  11 december 2016 / 11 december 2016

  Lijkt me zalig om te lezen, me zo een beetje terugbrengen naar die leeftijd. New York stond in mijn jonge jaren op mijn verlanglijstje, maar het is er nooit van gekomen. Met dit boek kan ik meeleven in die wereld.

 10. 18 december 2016 / 18 december 2016

  Oohh deze lijkt me leuk! Had er nog nooit van gehoord, maar volgens mij is het een perfect feelgoodverhaal met een mooie dosis diepgang, perfect voor iemand als ik die dol is op eten en koken en New York en coming of age-verhalen =D

 11. 19 december 2016 / 19 december 2016

  Wat een leuke winactie!

  Ik denk dat dit boek heel goed past bij ons boekenblog Must Magazine. Op dit blog behandelen we regelmatig boeken en het lijkt me leuk om via deze winactie ook wat aandacht aan dit boek te schenken :)

  Groetjes,
  Anna

 12. Sylvia
  20 december 2016 / 20 december 2016

  Heel graag waag ik op de valreep een kansje, alles gedaan!

  • Sylvia
   20 december 2016 / 20 december 2016

   Mis een regel (of twee).
   De titel bevat twee tegenstrijdige smaken, zeer benieuwd hoe dat terug komt in het verhaal!
   ((@)TurtleBookwurm)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder