Dalby Söderskog: het kleinste nationale park van Zweden

Dalby Söderskog is het kleinste nationale park van Zweden

Dalby Söderskog is het kleinste nationale park van Zweden. Dit bos ligt op een steenworp afstand van Lund centrum en 30 kilometer van Malmö. Daarmee is het de perfecte uitvlucht voor wie de stad even wil verruilen voor een groen paradijsje. Wij bezochten het nationale park toen we een paar dagen in Lund verbleven tijdens Eurovision dit jaar. Ik moet zeggen dat het een korte, maar fijne onderbreking was van een paar dagen (gezellige) drukte in de stad.

Dalby Söderskog is beschermd natuurgebied sinds 1918
Prachtige bloemen in de beukenbossen van Dalby

Beschermd natuurgebied sinds 1918

Dalby Söderskog is met een oppervlakte van 36 hectare niet een heel groot bos te noemen. In 1918 werd dit gebied bestempeld als nationaal park, om de loofbossen hier te beschermen. Men dacht namelijk dat het een uniek oerbos was, maar uit onderzoek bleek later dat het gebied in het verleden al eens ontbost was ten behoeve van veeteelt.

Meer wandelen in Skåne? Ontdek dan Stenshuvud National Park

Ooit was dit gebied zowel bos als beboste weidegrond, waar eiken- en beukenbomen groeiden op een bedje van groen mos. Toen het gebied officieel nationaal park werd, kwam er een verbod op grazen door vee. Dat verbod heeft veel veranderd in het gebied, waar de natuur zijn eigen leven ging leiden. Ineens kwam er allerlei lage begroeiing zoals struikgewas bij. Het huidige beukenbos kent een rijke biodiversiteit. Het is de thuisbasis voor diverse vogelsoorten, herten en andere kleine zoogdieren. Daarnaast groeien er, zeker in het voorjaar, diverse prachtige bloemen. Dit natuurgebied blijft het hele jaar door groen.

Het doel van dit park is om de natuur rustig aan te laten evolueren naar een natuurlijke staat, maar natuurlijk vindt er wel wat onderhoud plaats. Bomen die over wandelpaden dreigen te vallen worden gekapt en de historische dijk rondom het park, Hästhagevallen, wordt vrijgehouden van begroeiing.

Omgevallen bomen blijven liggen tenzij ze bezoekers hinderen
Prachtige hoge bomen vormen het decor van dit natuurgebied in Zuid-Zweden

Wandelen in Dalby Söderskog

Omdat het park zo compact is, hoef je hier geen lange wandelroutes te verwachten. Er zijn een paar toegankelijke routes aangelegd die je kunt wandelen.

Meer Skåne? Bekijk hier al mijn artikelen over de zuidelijkste regio van Zweden!

Een rondje rondom Dalby Söderskog is iets minder dan 2,5 kilometer lang. Wij wandelden dit rondje op ons gemakje in 35 minuten. Er is echter ook een mogelijkheid om deze lus te combineren met een bezoek aan Dalby Norreskogs natuurreservaat, dat net boven het nationale park ligt. Samen worden deze twee natuurgebieden ook wel Dalby Hage genoemd. Deze route is 3,5 kilometer lang, volg de bordjes Skryllestigen.

Daarnaast is er de Bökebackeslingan route. Dit is een 600 meter lang wandelpad dat toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens. Daar moet ik wel bij zeggen dat het pad verhard is, maar bezaaid is met fijn grind. De grond loopt op sommige plekken af, dus het is waarschijnlijk fijn om assistentie te hebben als je hier met de rolstoel komt.

In het park staan meerdere bankjes en picknicktafels.

Lees meer: Op deze pagina vind je alles over de nationale parken van Zweden!

Een korte maar prachtige wandeling in Dalby

Zo kom je in Dalby Söderskog

Nationaal Park Dalby Söderskog ligt ongeveer op 10 kilometer ten oosten van Lund, aan de rand van het dorpje Dalby. Je kunt gratis parkeren aan de zuidelijke kant van dit natuurgebied. Hier is overigens ook een wc beschikbaar.

Wil je met het openbaar vervoer komen? Aan de overkant van de parkeerplaats is een bushalte genaamd ‘Dalby Söderskog’. Bekijk de website of de app van vervoerder Skånetrafiken voor accurate dienstregelingen.

2 Reacties

  1. 20 augustus 2024 / 20 augustus 2024

    Altijd leuk om bosgebieden te bezoeken!

    • Amy - SommarmorgonNL
      Auteur
      20 augustus 2024 / 20 augustus 2024

      Absoluut! En aangezien ik alle nationale parken van Zweden wil bezoeken, kon deze niet missen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder