Review: Jojo Moyes – De laatste liefdesbrief

Delaatsteliefdesbrief

De afgelopen tijd besteedde ik mijn vrije tijd het liefst maar aan één ding: lezen. Omdat ik al ontzettend veel gelezen en gehoord had over de schrijfkunsten van Jojo Moyes, wilde ik graag eens een van haar boeken lezen. Hoewel ‘Voor Jou’ al enige tijd in mijn boekenkast klaar ligt, besloot ik met een ouder boek van Moyes te beginnen: De laatste liefdesbrief. Het boek kwam al uit in 2011 en ondanks dat er al veel over geschreven is, deel ik vandaag toch graag mijn mening met je. Lees je mee?

Nu bladert ze door een beduimeld dossier dat wat op een medisch dossier lijkt. Allemaal longziekten, ziet ze afwezig. Iets te maken met mijnbouw. Ze staat op het punt om het dossier in de prullenbak te gooien als haar blik op een lichtblauw hoekje valt. Ze trekt eraan met een wijsvinger en duim en haalt er een met de hand geadresseerde envelop uit. Die is geopend, en de brief erin is gedateerd op 4 oktober 1960.

De laatste liefdesbrief beschrijft het leven van twee vrouwen in twee verschillende tijden. Ellie Haworth is journaliste op de afdeling Themabijlagen van de krant The Nation. Waar ze voorheen een gedreven journaliste was, zijn haar stukken het laatste jaar steeds slechter geworden. De reden hiervoor is dat ze meer bezig is met de getrouwde schrijver John Armour, met wie ze een affaire heeft. Als Ellie de archieven van de krant induikt voor een goed verhaal verwacht ze daar niets bijzonders te vinden. Tot ze een liefdesbrief tegenkomt. Ellie is geïntrigeerd door de brief en gaat op zoek naar het verhaal achter de brief.

In 1960 wordt Jennifer Stirling wakker in het ziekenhuis na een auto-ongeluk. Ze weet niets meer van haar leven voor dit ongeluk en herinnert zich dus ook haar vrienden, familie en man niet meer. Ondanks dat ze na het ongeluk haar luxeleventje probeert op te pakken, heeft ze aldoor het gevoel dat er iets niet klopt. Wanneer ze thuis een liefdesbrief vindt, begint ze een zoektocht naar het leven dat ze had voor het ongeluk. Een zoektocht naar de man die de liefdesbrief schreef. Gaan ze elkaar nog eens terugzien?

De verhalen van Ellie en Jennifer spelen zich af in verschillende tijden, die niet chronologisch worden weergegeven in het boek. Het boek begint met het verhaal van Ellie, terwijl ze daarna heel lang niet meer ter sprake komt en ook zitten er veel tijdwisselingen in. Deze manier van schrijven zorgde ervoor dat ik maar moeilijk in het verhaal kwam en op een zeker moment begon het me ook een beetje te storen. Ineens was daar echter een plottwist, die het geheel wat verduidelijkte. En op dat moment raakte ik verslaafd aan het boek.

Wat ik heel bijzonder vind, is de manier waarop Jojo Moyes de glamour en levensstijl van de jaren zestig heeft gecombineerd met de perikelen van de tijd waarin we nu leven. Je wordt tijdens het lezen echt meegetrokken in de sfeer van beide tijdsbeelden. Hoewel de tegenstellingen tussen de levens van Ellie en Jennifer groot zijn, is Moyes in staat geweest ze  goed met elkaar te verweven. De personages zijn heel goed uitgewerkt, wat het geheel heel realistisch maakt. De liefdesbrieven en de zoektocht naar de betekenis daarachter maken het boek een perfecte combinatie van romantiek en drama, waar ik dagen nadat ik het boek uit had nog aan dacht. Ondanks de opbouw – die zeker in het eerste deel van het boek wat mij betreft iets sterker had gekund – vind ik De laatste liefdesbrief een tragisch, passievol en romantisch boek. Perfect om wat uurtjes bij weg te zwijmelen!

Jojo Moyes – De laatste liefdesbrief kost €10,00 als paperback en €4,99 als e-book.

Dit boek heb ik ontvangen van Uitgeverij De Fontein. Ik wil hen hier hartelijk voor bedanken!

Delen:

14 Reacties

 1. 28 april 2015 / 28 april 2015

  Ik zelf lees ook veel boeken.
  zo te lezen is deze boek echt goed.

 2. 28 april 2015 / 28 april 2015

  Oh! Nu ik de naam Jojo Moyes zie, bedenk ik me dat ik ‘Voor Jou’ (Me Before You) nog moet lezen. Ligt al minstens een jaar in de kast! Oeps!
  Dit boek maakt me ook erg nieuwsgierig trouwens :)

  • twintigennogwat
   29 april 2015 / 29 april 2015

   Haha, herkenbaar… ligt hier ook op de stapel, maar na deze ga ik ‘Voor jou’ ook absoluut lezen :-)

 3. 28 april 2015 / 28 april 2015

  oh dit klinkt goed! Moet alleen nog aardig wat boeken lezen die hier al liggen op de plank :)

 4. 29 april 2015 / 29 april 2015

  Oh, dit klinkt wel heel erg goed! Ik heb Voor jou in de kast staan, maar deze wil ik ook zeker weten lezen!

  • twintigennogwat
   29 april 2015 / 29 april 2015

   Zeker doen, het is een prachtig verhaal! <3

 5. 29 april 2015 / 29 april 2015

  Ik heb hier al veel over gelezen, lijkt me een heel goed boek.

 6. Kim
  29 april 2015 / 29 april 2015

  Klinkt als een prachtig boek! De afgelopen jaren heb ik veel te weinig tijd vrijgemaakt voor het lezen van boeken.

 7. Quinty
  29 april 2015 / 29 april 2015

  Ik ben niet zo van lezen maar als Ik een boek vind die me echt aanspreekt lees ik hem ook in een ruk uit. Dit vind ik zo’n boek. Ik zal snel eens kijken of Ik m kan vinden :)
  Liefs

 8. 30 april 2015 / 30 april 2015

  Wat heb je een leuke blog! Je verdiend wel wat meer volgers. Ik ben je gelijk gaan volgen op Bloglovin.

  • twintigennogwat
   30 april 2015 / 30 april 2015

   Wat een lief compliment, dankjewel!

 9. 5 mei 2015 / 5 mei 2015

  Ik hou van Jojo Moyes’ vertel- en schrijfstijl. Zet zeker je tanden ook eens in Voor jou. Ik huil met zeer weinig boeken, maar Voor jou is een van mijn jankboeken. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard, dus zet die doos tissues alvast klaar. Just so you know. ;)

  • twintigennogwat
   7 mei 2015 / 7 mei 2015

   Ga ik zeker doen, dankjewel! Doos tissues, mok thee en Voor Jou erbij.. dat moet goed komen!

 10. Suzanne
  20 juli 2015 / 20 juli 2015

  Klinkt als een heel erg leuk boek, deze ga ik zeker onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder