Theater: De muziek van een roman

inconcert

Klassieke muziek en literatuur. Met een oma die in vroeger jaren beroepsvioliste was, een muzikale familie en een diploma van de opleiding Nederlands op zak hebben die twee kunstvormen altijd een grote rol gespeeld – en nu nog – in mijn leven. En hoewel ik er niet vaak over schrijf, ga ik dat vandaag toch doen. Toen ik hoorde dat Muziekgebouw Eindhoven en Het Concertgebouw in Amsterdam het gesproken en geschreven woord samen brachten in de serie Scherpdenkers kon ik namelijk niet wachten er naartoe te gaan. Ik bezocht twee van de concerten uit deze serie in Eindhoven. Afgelopen dinsdag was de laatste, waarin schrijver Oek de Jong samen met het Osiris Trio ten tonele verscheen. Wat een bijzondere avond werd het!

Scherpdenkers
Scherpdenkers is een serie theateravonden waarbij een auteur, artiest of hoogleraar een lezing houdt over haar of zijn vakgebied, waarna muzikanten deze woorden omlijsten met muziek die aansluit bij het onderwerp van de lezing. Deze combinatie zorgt voor bijzondere avonden in een intieme setting, want ze worden gehouden in de kleine zalen van de muziektheaters in Eindhoven en Amsterdam.

Oek de Jong & Osiris Trio
Afgelopen dinsdag was het dan de beurt aan Oek de Jong en het Osiris Trio. Oek de Jong schreef in 1979 zijn eerste roman, Opwaaiende zomerjurken. Na verschillende essays, novellen en romans verscheen in 2012 het boek dat De Jong zijn belangrijkste werk noemt: Pier en Oceaan. Dit boek stond gedurende de lezing in het Muziekgebouw centraal. In zijn lezing behandelde De Jong het verband tussen het schrijven van een roman en het componeren van een muziekstuk.

Voorafgaand aan en na de lezing van Oek de Jong speelde het Osiris Trio vier prachtige klassieke muziekstukken waar hints naar Ierse volksmuziek en Jazz in terug te horen zijn. De sfeer van deze stukken paste perfect bij de lezing van De Jong, vanwege de melodie en de thematiek in de muziek. Vooral het laatste stuk (Verklärte nacht van Arnold Schönberg) raakte mij enorm omdat het bijna poëtisch was.

Mijn mening
Klassieke muziek saai? Absoluut niet! De combinatie van deze lezing met daarop afgestemde muziek is prachtig en dat maakt deze serie een goede vondst. Om me heen kijkend zag ik vooral wat grijze koppies in de zaal en dat is echt jammer, want er is zoveel moois te horen. Houd je van een goed boek en prachtige muziek? Dan is dit zeker iets voor jou! Hoewel ik me besef dat niet iedere twintiger houdt van deze combinatie, hoop ik die ene twijfelaar vandaag te overtuigen dat het echt de moeite waard is.

De serie Scherpdenkers komt ook volgend jaar weer terug in het theater en in die serie zijn onder andere Freek de Jonge, Erik Scherders (de hoogleraar neuropsychologie die je kunt kennen van dwdd) en Hadewych Minis te zien met bijzondere muzikale omlijstingen als het Nederlands kamerkoor. Mocht je eens op een andere manier klassieke muziek willen proberen kun je ook een kijkje nemen bij concertreeksen Casual Classics, waarbij je op een super laagdrempelige manier leert hoe mooi deze vorm van muziek is. Kaarten kopen voor volgend seizoen kan nu al en ik raad het je zeker aan. Treed uit de comfortzone en bezoek een concert uit deze serie… you won’t regret it :-)

Bezoek jij wel eens klassieke concerten?

Delen:

5 Reacties

 1. Paula
  25 mei 2015 / 25 mei 2015

  Ook ik heb deze avond bezocht. Een fantastische avond, perfecte combi. Volgend seizoen ga ik zeker weer.
  Wat ook leuk is zijn de lunchconcerten op donderdag en zondagmiddag. :-)

 2. Sas
  25 mei 2015 / 25 mei 2015

  Ik heb er zelf niet zoveel mee maar vind het mooi als mensen er intens van kunnen genieten!

 3. 25 mei 2015 / 25 mei 2015

  Wat tof van je oma dat zij zo goed viool kan spelen. Thuis luisteren mijn ouders vaak naar klassieke muziek, en zaten wij op muziek- en zangles, dus het is bij mij met de paplepel erin gegoten. Ik kan me goed voorstellen dat de combinatie van literatuur en klassieke muziek goed kan werken. Ik zal zeker kijken of zo’n voorstelling ook wat dichter bij huis is :)

  • twintigennogwat
   3 juni 2015 / 3 juni 2015

   Wat bijzonder dat het bij jullie thuis ook een grote rol speelde :-) Er is vast een soortgelijke voorstelling te vinden in je buurt (en anders is Eindhoven ook leuk voor een keertje, haha)!

 4. 25 mei 2015 / 25 mei 2015

  Ik ben gek op piano. Ik luister regelmatig naar muziek van The Piano (film). Ik ben daar gek op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder