7x Fulltime werken en bloggen: zo doe je dat!

ftwerkenenbloggen

Er zijn veel bloggers die elke dag een artikel publiceren, maar er zijn er ook veel die dit met minder grote regelmaat doen. Zoals jullie weten werk ik fulltime; een baan waar ik veel energie van krijg en waar ik dagelijks met plezier naartoe ga. Naast die vijf dagen werken publiceer ik in principe om de dag een blogpost. Bloggen is een hele fijne hobby, maar het structureel bijhouden ervan kost naast die fulltime job natuurlijk best wat tijd. Hoe combineer ik mijn leuke fulltime baan met een leuke maar intensieve hobby als bloggen? Lees mee!

1. Houd werk en blogleven gescheiden
Voor mij is dit de allerbelangrijkste leidraad bij het combineren van deze twee. Voor mij is bloggen een hobby, niet mijn werk. Mijn fulltime baan is wel mijn werk en daar wordt van mij verwacht dat ik me focus op mijn werkzaamheden. Hoewel ik soms wel in mijn pauze reacties in moderatie accepteer of een mailtje stuur, doe ik verder geen bloggerelateerde zaken op mijn werk. Zo houd ik deze twee werelden voor mezelf goed gescheiden en kan ik mezelf en mijn collega’s altijd recht in de ogen aankijken.

2. Vooruit plannen
Plannen is echt het magische woord als het aankomt op bloggen. En laat ik daar nou net geen held in zijn.. ;-) Dat vooruit plannen komt erop neer dat ik vaak vooruit denk: wanneer wil ik mijn artikelen gepubliceerd hebben en wanneer heb ik er precies tijd voor om daaraan te werken? Als ik normaal op een doordeweekse avond blog maar ik heb dan een afspraak, houd ik een andere avond vrij om het in te halen.  Weet ik dat er een vol weekend aan komt, probeer ik daar vooraf al rekening mee te houden. Ik probeer namelijk in de weekends mijn foto’s te maken, omdat het – vooral in de winter – ’s avonds vaak niet lukt. Dat lukt alleen niet altijd, waardoor ik vaak – ehh, nu bijvoorbeeld – de dag zelf of de avond van tevoren nog een artikel zit af te maken. Op zich niet erg vind ik zelf, want het artikel komt er tenminste.

3. Structuur
Naast vooruit denken is het ook belangrijk om structuur aan te brengen in je dag en in je werkzaamheden. Het maken van een concrete planning is bijvoorbeeld een manier om je daarbij te helpen. Ik gebruik daarvoor mijn agenda, maar ook de Editorial Calender voor WordPress. Door deze plugin zie ik direct wanneer ik ongeveer wat ga publiceren en wat ik daarvoor nog moet doen.

En het bedenken van zo’n planning is natuurlijk hartstikke leuk… maar daar heb je niets aan als je vervolgens niet tot werken komt. Dus: als je aan het werk gaat, laat je telefoon dan links liggen en schakel alle sociale media uit. Dit zijn echt killers voor je focus, dus gebruik je tijd nuttig. Als je een uurtje of twee heel productief bent, levert dat meer op dan een hele dag half werk.

FTwerkenenbloggen

4. Lijstjes, Lijstjes, Lijstjes
Ons huis ligt er vol mee. Ik heb opschrijfboekjes, notitiebriefjes en mijn agenda en schrijf daarnaast op bonnetjes, enveloppen en op tijdschriften. Op de een of andere manier is opschrijven wat ik nog wil doen, hoeveel tijd dat me gaat kosten en de spullen die ik ervoor nodig heb voor mij een goede manier om mijn leven en gedachten gestructureerd te houden. Het afstrepen van lijstjes is een heerlijk gevoel! En wat dacht je van mijn lijst ‘concepten’ ? Op het moment dat ik dit artikel schrijf staan er 21 halve artikelen klaar in mijn conceptenlijst. Genoeg werk om mee aan de slag te gaan dus!

5. Nee zeggen
Twintig en nog wat is geen super grote blog. Ondanks dat stijgen mijn bezoekerscijfers en het aantal abonnees via diverse RSS readers stapsgewijs. Dat betekent dat ik af en toe mailtjes krijg met verzoekjes of uitnodigingen. Vorige week was er bijvoorbeeld een opening van een restaurant. Ik wilde er eigenlijk heel graag heen, maar ik kreeg het gewoon niet goed gepland. Dan zeg ik nee tegen zo’n invite. Heel jammer, maar ik wil mezelf niet ‘vast zetten’, dat levert alleen maar stress op. Hopelijk de volgende keer beter!

6. Let it go, let it goooo!
Elsa zong het al in Frozen (I like Olaf!), maar het is echt zo. Mijn blog is mijn hobby, die ik met veel passie uitoefen. Maar mijn werk gaat altijd voor. En soms ben ik na een drukke werkdag echt heel moe. En als dat betekent dat ik een dagje later ben met een blogpost, dan is dat maar zo. Hoewel ik soms een tikkeltje jaloers ben op meiden die dagelijks een ontzettend uitgebreide of inspirerende blogpost publiceren, weet ik dat dat voor mij niet gaat lukken. Soms heb ik gewoon niet zoveel zin om iets te schrijven, of merk ik dat ik snel gefrustreerd raak omdat ik te moe ben en het niet zo wil lukken. Tjah… dan maar niet. Daar hebben jullie als lezers immers ook niets aan.

7. Passie!
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ik bloggen gewoon ontzettend tof vind om te doen. Dat maakt dat het nooit écht voelt als een verplichting. Nee, ik vind het niet altijd even leuk.. bijvoorbeeld als ik er ’s avonds achter kom dat een hoop van mijn foto’s voor het artikel van de volgende dag niet goed gelukt zijn. Zo balen! Maar over het algemeen geniet ik van het schrijven van artikelen en het maken en bewerken van foto’s.. Ik vind het heerlijk om te doen. En dat is het belangrijkste, denk ik.

Mijn conclusie is eigenlijk de volgende: een blog is voor velen een leuke hobby en daar moet je vooral plezier in hebben. Plan, structureer en maak lijstjes.. maar doe vooral wat voor jou goed voelt. Dat straal je uit in je artikelen. Veel plezier met bloggen!

Hoe combineer jij het bijhouden van je blog met je werk, studie of stage?

Volg je me al op een van deze sociale netwerken?
Bloglovin’TwitterInstagram

Delen:

20 Reacties

 1. Simone
  15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Ik kan me voorstellen dat je met een fulltime baan echt ontzettend goed moet plannen en dat je ook geen ‘half’ werk wilt leveren. Ik werk zelf door mijn ziekte maar 2 uurtjes per week en ik blog in principe elke dag. Dit voelt nu nog gewoon goed en het voelt gelukkig niet als moeten, want als ik dat ga ervaren gaat de rem erop! Jammer dat je events moet missen, maar goed.. je kunt jezelf niet in tweeën splitsen! En het is toch ondanks alles fijn om te zien dat je bezoekersaantallen en volgers omhoog gaan. Dat geeft toch weer een boost!

  • twintigennogwat
   15 maart 2015 / 15 maart 2015

   Dankjewel voor je reactie! Als dat een modus is die voor jou goed werkt dan is dat alleen maar superfijn! En inderdaad: bloggen moet leuk blijven, anders is er iets mis :)

 2. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Ik doe hetzelfde en merk dat ik idd gewoonweg de tijd en fut niet heb om dagelijks een artikel online te krijgen. Kwaliteit gaan voor kwantiteit en plaats liever 4 goede artikelen dan 7 matige. Plezier en passie is het allerbelangrijkste.

  • twintigennogwat
   15 maart 2015 / 15 maart 2015

   Precies, zo sta ik er ook in! :)

 3. Sabrina
  15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Goede tips! Ik heb zelf nog wel eens moeite met het vooruit plannen helaas :(

 4. Lisa
  15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Ik heb geen fulltime baan, maar i.c.m. school is bloggen al drukdruk, laat staan een baan. Ik merk dat ik bloggen snel overal mee betrek. Het is echt n deel van jezelf. Even ergens hapje eten? In je hoofd groeit al het idee voor een artikel…soms moet ik dan echt even streng zijn voor mezelf en gewoon lekker focussen op de gezellige middag.

 5. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Fijne tips meis en eigenlijk wel precies hoe ik erover denk. Ik heb ook gemerkt dat als je fulltime werkt plannen ontzettend belangrijk is. Ik kom ook weleens met mijn planning in de knoop (ook omdat ik soms geen goede prioriteiten stel haha), maar meestal lukt het mij wel. Schrijven werkt voor mij ook therapeutisch dus dan is het nog fijner hihi ;-) Hele goede tips in ieder geval. X

 6. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Plannen is het sleutelwoord en dat is wat betreft mijn blog niet altijd even makkelijk. Mijn werk gaat ook zeker voor en je verwoord eigenlijk precies hoe ik er over denk. Fijne tips!

 7. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Oeh, herkenbaar! Ik ken mezelf, een perfectionist die overal ja tegen roept. Juist om die reden blog ik nu (nog) niet zoveel: één of twee keer per week. Ik weet dat dat in de ‘blogwereld’ weinig is. Op het moment sta ik op het punt om met mijn afstudeerproject te beginnen en daarbij is mijn blog ook niet bekend. Daarom is het een weloverwogen keuze om mijzelf niet voorbij te lopen en het expres wat rustig te houden.

 8. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Goede tips! Ik zou ook meer vooruit moeten plannen maar momenteel heb ik het zo druk met school en stage dat ik er gewoon niet toe kom… Toch probeer ik andere mensen hun blog lezen goed bij te houden :) zo blijf ik toch een beetje op de hoogte wat er in de blogwereld gebeurd ;) ik probeer het bloggen ook te blijven zien als hobby. Mijn school, stageperiode, het afstuderen gaat nu echt voor mij bij mij! En dan hoop ik maar dat mijn lezers dat begrijpen… Van waar heb je trouwens dat leuke telefoonhoesje met bloemetjes? :)

  • twintigennogwat
   15 maart 2015 / 15 maart 2015

   Dat hoesje komt van Mini in the box.. daar hebben ze heel veel leuke items voor je telefoon!

 9. Eline
  15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Ik probeerde eerst elke dag een artikel te schrijven, maar ik merkte dat ik het erg druk vond en dat mijn blog alle kanten op ging en dat er soms echt totale onzin op stond. Daarom post ik nu 4 artikelen per week en dit is perfect voor mij :)
  Ik hoef niet elke dag VERPLICHT te bloggen en ik kan er meer tijd aan besteden. Dus inderdaad al jouw bovenstaande tips gebruiken en een planning vinden die past bij je leven :)

 10. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Hele mooie tips! Ikzelf heb vooral moeite met vooruit werken.

 11. 15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Lastig inderdaad om het bloggen soms te combineren met andere dingen. Toen ik nog werkte en studeerde, ging dat ook voor geen meter. :P

 12. Eilish (artisticstateofmind)
  15 maart 2015 / 15 maart 2015

  Mn studie heb ik een beetje laten slonzen de laatste tijd. Oeps. Daardoor moet ik morgen volle bak aan de slagvoor mn studie.. mweh

 13. 16 maart 2015 / 16 maart 2015

  Het is soms inderdaad lastig om alles te combineren.
  Plannen is voor mij inderdaad het belangrijkste.
  Schept een hoop rust, al is het dan soms lastig om op iets actueels in te gaan.

 14. Guusje
  16 maart 2015 / 16 maart 2015

  Je hebt helemaal gelijk! Wanneer het voelt alsof ik verplicht moet schrijven, merk ik dat ik eerder de motivatie verlies en daarnaast zijn artikelen minder goed uit de verf komen. Het gevoel van het uitkijken om weer lekker erop los te typen en je gedachtes te laten gaan, laten wel weer zien hoe gelukkig ik ervan kan worden!

 15. Lieke
  20 maart 2015 / 20 maart 2015

  Moet je nagaan! Op mijn blog komt maar 2x per week een artikel online en ik vind het al lastig om op tijd te beginnen met schrijven. Vaak zit ik op de dag zelf mijn blogje te tikken. Dan komen de woorden gelukkig vanzelf, maar als dat niet zo is, is het niet echt handig!
  Ik kan dan ook zeker wat met deze tips!

 16. 22 maart 2015 / 22 maart 2015

  Ik doe zeker de dingen die je hierboven beschrijft… Ik werk 5 dagen en maak lange dagen zoals je weet en heb dan niet heel veel tijd om ‘spontaan’ te bloggen. Ik blog meestal 1 week vooruit of 5 dagen, zodat de posten wel al klaar staan maar wel dat ik nog weet welke posten welke dag online komen. Niet dat ik 3 weken vooruit blog en geen idee meer heb welke post op mijn blog komt, dit voelt niet fijn.

 17. 11 april 2015 / 11 april 2015

  Ik werk ook fulltime en daarnaast zijn het ook nog eens heel erg wisselende dagen/tijden, dus een echte structuur in mijn leven heb ik niet. Wat voor mij werkt is een maandplanning maken, dan schrijf ik bij iedere dag dat ik een blogpost wil publiceren alvast een idee op, maar ik zet er ook bij wanneer ik moet werken en op welke dagen ik bijv. foto’s kan maken. Omdat ik mijn ideeën vrij ver vooruit plan kan ik ook op 1 vrije dag voor een hele week, of soms wel nog meer dagen, foto’s maken. Ik probeer minimaal 1x per week een dag in te plannen voor foto’s, als ik eenmaal in de ‘fotoflow’ zit dan ben ik wat dat betreft zo klaar met het maken van de foto’s en dan kan ik op ieder vrij moment schrijven. Ik zet de foto’s alvast in de blogpost en kan bijv. in mijn pauze’s op het werk via de WordPress app het artikel schrijven. Af en toe is het even puzzelen maar ik haal zo veel voldoening uit mijn blog dat ik dat gepuzzel (en soms gestress) echt heerlijk vind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder