Mijn laatst gelezen boeken

Mijn laatst gelezen boeken

Het wil nog niet zo vlotten met mijn Goodreads reading challenge dit jaar. Kwam ik vorig jaar uit op 19 gelezen boeken, blijf ik nu steken op een schamele tien exemplaren. Het ontbreekt me simpelweg aan tijd; er zijn zoveel andere dingen te doen. Toch probeer ik het lezen weer wat meer te integreren in mijn dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld door iedere ochtend bij het ontbijt enkele pagina’s te lezen. Een goed begin van de dag! Op die manier lees ik toch weer vaker en dat voelt fijn. Gemiddeld probeer ik hier eens per maand een boek te bespreken, maar de laatste periode las ik drie boeken uit dus het leek mij leuk eens een totaaloverzichtje van mijn laatst gelezen boeken te maken. Ik vertel kort wat ik van ieder boek vond!

WITTE KAARTEN (DE ANDEREN #5) 

In maart 2015 maakte ik voor het eerst kennis met De Anderen, de vijfdeligeserie van Anne Bishop. Ik was direct hooked aan deze fantasiewereld waarin de oorspronkelijke aardbewoners en mensen zo goed en kwaad als het gaat naast elkaar proberen te leven. In de serie volgen we bloedprofeet Meg en Wolf Simon, wiens vriendschap/ relatie de hele wereld op zijn kop zet. Want een vriendschap tussen een mens en een oorspronkelijke aardbewoner, kan dat wel? Waarschijnlijk niet, want een groot deel van de mensen komt in opstand en er volgen flinke confrontaties tussen de twee groepen.

In Witte Kaarten zijn er na deze grootschalige opstand nog maar weinig menselijke steden over in werelddeel Thaisia. De bewoners van het Stadspark van Lakeside werken hard om toch iets van vrede te bewaren tussen de mensen en Anderen. Maar dan komt Jimmy, de criminele broer van politieagent Monty, naar Lakeside. Dat is het begin van nieuwe spanningen die hoog oplopen. Wat betekent dit voor Meg?

Witte Kaarten is het afsluitende deel van de serie en helaas… ik was eigenlijk niet zo positief over het boek. Ik merkte al dat ik deel vier al wat minder begon te vinden, maar ook mijn verwachtingen van deel vijf zijn niet echt uitgekomen. Dat komt vooral omdat ik het plot van dit boek vrij zwak vond. Het geheel werd erg voorspelbaar en bij tijden zelfs erg onwaarschijnlijk. Het gedrag en de uitspraken van Monty zijn immers vrij extreem als je in acht neemt dat zojuist de halve wereld is uitgeroeid. Dat voelt toch een beetje gek als je terugblikt op eerdere acties vanuit De Anderen. Ook had ik eerlijk gezegd wat meer verwacht van een romance tussen Meg en Simon, die al vier boeken in de lucht hangt.

Zijn er dan geen positieve punten? Ja zeker wel! Ik geniet van de levendige fantasie van Anne Bishop en haar geweldige taalvondsten en beschrijvingen. Bishop schrijft meelevend en trekt je echt helemaal de door haar bedachte wereld in. Er zit veel humor in en ze weet je echt te raken. Toch is dit vijfde deel wat mij betreft toch een tikje een tegenvaller. Jammer!

Mijn laatst gelezen boeken lagom

LAGOM

Lagom är bäst. Niet teveel, niet te weinig, precies goed.

Er bestaan van die typische Zweedse woorden (Fika!) en lagom is er daar een van. Het is een levenswijze die draait om leven in balans, door eerlijkheid, gematigheid en tevreden zijn met wat je hebt. Het is voor vele Zweden de sleutel tot een gelukkig leven. Lagom is fundamenteel anders dan dat andere populaire woord van dit moment: het Deense Hygge. Hygge is aanwezig op sommige momenten, lagom is er altijd en zit in de vezels van de gemiddelde Zweed. Lola Åkerström, een expat woonachtig in Stockholm, gaat in Lagom uitgebreid in op dit fenomeen. Ze bespreekt de invloed van lagom als levensopvatting in aspecten als gezondheid en welzijn, inrichting en mode, natuur en duurzaamheid en werk en bedrijfsleven.

Enkele jaren geleden woonde ik een hele tijd in Stockholm én ik heb enkele Zweedse vrienden, dus het boek gaf mij weinig nieuwe informatie. Ben je geïnteresseerd in de ware essentie van wat het betekent om te leven als een Zweed, dan zal dit boek erg verhelderend zijn voor je. Åkerström is heel uitgebreid in haar uitleg en schuwt ook de negatieve kanten van lagom niet. Hoewel lagom in essentie heel positief en verrijkend is, wordt het begrip namelijk niet altijd positief uitgelegd. Zeker de jongere generatie wil zich er nog wel eens van losbreken. Jongeren willen zich niet conformeren aan wat zij zien als middelmatig en beperkend. Ook die kant bespreekt Åkerström in haar boek Lagom en dat maakt het beeld erg compleet.

Het boek is lekker handzaam van grootte en voorzien van mooie illustraties. Wat ik heel leuk vind zijn de prachtige afbeeldingen die Zweden in al haar facetten perfect weergeven. Door het lezen van Lagom krijg je echt een goed inkijkje in het Zweedse leven en hoe je bepaalde gewoontes in je eigen leven kunt inbouwen voor een gelukkiger leven.

BABE, YOU GOT THIS.

Een tijdje geleden kreeg ik dit boek van Evelien als verlaat verjaardagscadeautje. Super lief, want na alle lovende woorden die ik op internet had gelezen was ik erg benieuwd geworden naar Babe, you got this. Vrouwelijke ondernemers die praten over hoe ze gekomen zijn op het punt waar ze nu zijn is natuurlijk ontzettend interessant. Want dat is waar Babe, you got this over gaat: schrijfsters Emilie Sobels en Martje Haverkamp vroegen voor dit boek meer dan twintig inspirerende, succesvolle, vrouwelijke ondernemers en zakenwonders (onder meer Neelie Kroes!) om advies.

Waar ik vooraf een beetje bang voor was, was dat Babe, you got this een opgepoest succesverhaal zou zijn van al die dames. ‘Kijk mij eens even shinen’. Dat bleek geenszins het geval. Het zijn oprechte verhalen waarbij alles naar voren komt, ook de valkuilen en moeilijkheden. Er wordt gesproken over het bereiken van doelen, trouw blijven aan eigen idealen, het combineren van je ambities met een sociaal leven, omgaan met teleurstellingen en het maken van fouten. Dat is erg inspirerend en leerzaam!

Over de inhoud niets meer dan goeds, maar de vorm laat wat mij betreft wat te wensen over. Ik begon me gaandeweg enorm te storen aan de schrijfstijl. Zinnen worden heel vaak niet volledig uitgeschreven, maar als volgt geformuleerd: ‘ik vond ook:’ of ‘nu weet ik:’. Een beetje tijdschriftenstijl. Het hele boek staat er vol mee en dat leest als je het mij vraagt erg irritant. Ook vond ik dat het boek een beetje op het niveau van de standaard cliché’s bleef hangen: fouten maken mag en hulp vragen is goed. Ik had stiekem gehoopt dat het boek die fase wat meer zou overstijgen en zou ingaan op de praktische kant van ondernemen, zoals financiën. Ondanks deze kritiekpunten zet Babe, you got this je wel aan het denken en biedt het absoluut inspiratie.

Wat vond je van dit overzichtje van mijn laatst gelezen boeken? Heb jij een van deze boeken ook gelezen en wat vond je ervan? Zou je het leuk vinden om vaker zulke overzichtjes te lezen in plaats van afzonderlijke boeken? En volg je me al op Bloglovin

Delen:

5 Reacties

 1. 4 november 2017 / 4 november 2017

  Altijd leuk een overzichtje met gelezen boeken. Ik ken ze allen niet. Ik ben zelf over de helft van De Dorst van Jo Nesbo.

 2. 4 november 2017 / 4 november 2017

  Ik zit de laatste maand echt in een leesflow, al 6 boeken gelezen. Mijn dol van 40dit jaar komt in zicht. De boeken die jij hier toont heb ik nog niet gelezen.

 3. 4 november 2017 / 4 november 2017

  Ik lees de laatste tijd ook echt veel minder dan vroeger, vooral omdat ik minder het openbaar vervoer neem. Best jammer inderdaad, dus ik probeer er wat aan te doen, misschien wel met je boekentips haha!

 4. 6 november 2017 / 6 november 2017

  Zo herkenbaar! :-) Ik heb dit jaar als doel gesteld om 40 boeken te lezen (via een Reading Challenge) maar die ga ik ook echt niet halen, helaas. Komend jaar dus maar een nieuwe poging… :-)

 5. 6 november 2017 / 6 november 2017

  Ik zit helemaal niet in de lees modus. Op vakantie lukte het me weer en las ik 2 boeken uit. Sinds ik thuis ben geen boek meer aangeraakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder