Zo benut je LinkedIn optimaal (als starter)!

LinkedIn

Time flies! Het is namelijk alweer bijna vier jaar geleden dat ik afstudeerde en mijn masterbul in ontvangst mocht nemen. Tijd om een leuke baan te vinden dus, maar waar begin je? Waar veel medestudenten zich richtten tot bijvoorbeeld uitzendbureaus en andere kanalen, wendde ik mij tot mijn netwerk. Via LinkedIn, welteverstaan. Rond diezelfde periode vervulde ik immers een van mijn eerste freelance opdrachten, die ik ook via LinkedIn had verworven. Inmiddels ben ik als Marketing verantwoordelijke (laatst stond er op een overeenkomst zelfs CMO achter mijn naam, haha) dagelijks bezig met LinkedIn. De afgelopen jaren gaf ik al verschillende trainingen over de meerwaarde van LinkedIn en het valt mij nog steeds op dat veel mensen (voornamelijk starters) geen idee hebben hoe ze met dit professionele netwerk moeten beginnen. Daarom leek het mij leuk om jullie een klein inkijkje te geven in dat wat ik op dagelijkse basis doe en geef ik 6 basistips die je snel op weg helpen met LinkedIn!

1. Vul je profiel zo goed en volledig mogelijk in

Dit eerste punt lijkt vast geen rocket science, maar gaat toch nog heel vaak mis. Ik zie bijvoorbeeld nog altijd enorm veel profielen zónder goede profielfoto, of überhaupt zonder profielfoto. Zo is de profielfoto van je vakantie in Brazilië die je op Facebook hebt staan, of die mooie foto waar je met een zonnebril op staat, doorgaans niet geschikt als zakelijke foto voor LinkedIn. Wat dan wel? Zorg voor een duidelijke foto waarop je goed herkenbaar bent. En wat dacht je van een profiel waarbij bij werkervaring alleen een functienaam en werkgever staat ingevuld, maar verder niets over wat je daadwerkelijk doet? Neem de tijd voor het invullen van je profiel, het is zo belangrijk!

Stel jezelf eens de vraag hoe jij jezelf zakelijk wil profileren. Dat kan, zeker als starter, best lastig zijn om te bepalen. Maar het is wel belangrijk, want je LinkedIn profiel is niets minder dan je online visitekaartje. Vertel daarom kort maar volledig over jouw werkervaring, de manier waarop je invulling geeft aan een huidige functie en welke vaardigheden je rijk bent. Wat zijn jouw skills, waarom moet iemand jou hebben? Dat kan trouwens ook als je nog studeert en weinig werkervaring hebt. Want wat heb je geleerd, volgde je een boeiende minor? Heb je een interessante stage gedaan en wat voor ervaringen heb je opgedaan? Allemaal super relevante info! Dus: vul je werkervaring goed in en schrijf een korte samenvatting waarin je een en ander eventueel nog toelicht.

2. Wees niet bang om te connecten

En dat betekent simpelweg dat je bewust mensen opzoekt en hen een connectieverzoek stuurt. Ik hoor wel eens studenten of pas afgestudeerden zeggen: ‘Wat heb ik nu aan klasgenoten op LinkedIn?’ Een legitieme vraag, maar probeer vooruit te denken. Zo is een oud-klasgenoot van mij nu redacteur bij een grote nationale krant en heeft een ander haar eigen PR bureau. Het is niet alleen leuk om te zien waar zij zich mee bezig houden, maar misschien kunnen we ook nog eens iets voor elkaar betekenen?

Datzelfde geldt eigenlijk voor iedere klant, collega of anderszins zakelijke relatie die je kent. Van collega’s hoor ik nog wel eens dat zij simpelweg vergeten om zakelijke relaties te connecten op LinkedIn. Dat is jammer, want er kunnen toch mooie samenwerkingen uit voortkomen. Zo heb ik collega’s die ooit voor klanten van ons werkten en heb ik door mensen uit het netwerk van mijn netwerk mooie freelance opdrachten kunnen krijgen.

Ik zou je willen aanraden om in eerste instantie echt alleen mensen toe te voegen die je daadwerkelijk kent. Dat heeft te maken met de relevantie van je netwerk: als je een groot netwerk hebt waar je geen beroep op kunt doen, heeft dat netwerk nauwelijks waarde. Toch kan het ook interessant zijn om juist wel eens iemand toe te voegen die je niet super goed kent. Volgde je een training en werd je geïnspireerd door de werkwijze van de trainer? Ontmoette je iemand kort op een netwerkborrel? Nodig die persoon vooral uit, maar vergeet dan niet een persoonlijk berichtje toe te voegen waarom je wil connecten. Dan kan de ander beter inschatten waarom zij/hij je uitnodiging moet accepteren.

3. Laat van je horen!

Goed, dan heb je dus een volledig ingevuld profiel én ben je een mooi netwerk aan het bouwen. Stap drie is zorgen dat je in het zicht komt van je netwerk. Laat zien wat je in huis hebt en deel je expertise! Dat kun je doen door het plaatsen van korte updates, het schrijven van LinkedIn blogs en het actief deelnemen aan interessante groepen en discussies. Wees niet bang om je uit te spreken en zoek de interactie op!

Ook het delen van bedrijfsupdates hoort hier trouwens bij. Op deze manier kun je immers laten zien waar jouw werkgever zich mee bezig houdt en misschien zelfs op welke manier jij hieraan bijdraagt. Laat dus regelmatig van je horen, want zo zullen mensen zich jou eerder herinneren wanneer ze bijvoorbeeld een vraag of opdracht hebben die past bij jouw vakgebied.

LinkedIn voor recruiters

4. LinkedIn gebruiken in je zoektocht naar werk

Oké, dan heb je dus een volledig ingevuld profiel én ben je een mooi netwerk aan het opbouwen. Maar hoe pak je het nu aan, die zoektocht naar werk? Simpel gezegd heb je op LinkedIn drie opties: je laat recruiters naar jou toekomen, je kunt actief je netwerk benaderen of je gaat zelf actief op zoek naar vacatures.

LinkedIn bevat de interessante optie waarmee je recruiters kunt laten zien dat je open staat voor een nieuwe uitdaging. Je vindt deze functie onder het tabblad ‘jobs’. Sinds ik deze optie heb uitgezet word ik nauwelijks nog benaderd, maar als je werk zoekt is het natuurlijk ideaal! In ditzelfde onderdeel van LinkedIn kun je ook met uitgebreide filters zelf zoeken naar leuke vacatures in jouw regio, maar vergeet ook de hierboven reeds genoemde groepen niet! Als je in leuke groepen zit die zich richten op jouw vakgebied, zul je zien dat er ook interessante vacatures voorbij komen. En uiteraard kun je altijd via een update je netwerk laten weten dat je een toffe baan zoekt.

5. LinkedIn als voorbereiding op je (sollicitatie)gesprek

Misschien is het beroepsdeformatie, misschien niet. Als ik een zakelijk gesprek voer met iemand, dan kijk ik altijd op het LinkedIn profiel van die persoon. Op die manier kan ik een inschatting van iemand maken en kan ik mij nog beter voorbereiden op het gesprek. Misschien ontdek ik wel gemeenschappelijke delers die een leuke gespreksstart kunnen vormen? Toen ik op sollicitatiegesprek ging voor mijn huidige functie gebruikte ik LinkedIn om vast een indruk te krijgen van het bedrijf én mijn mogelijk toekomstige collega’s. Super handig!

Bij mijn vorige werkgever voerde ik trouwens op een gegeven moment enkele sollicitatiegesprekken voor een nieuwe collega. Ik hield altijd in de gaten óf de sollicitant mijn profiel had bekeken en wanneer dat was. Zeker wanneer je een marketing gerelateerde functie bekleedt hoort dat er toch een beetje bij, vind ik. Bang dat iemand ziet dat je gekeken hebt op haar of zijn profiel? Waarom? Je kunt zo toch laten zien dat je je goed voorbereidt en dat je interesse toont in je gesprekspartner?

6. LinkedIn als promotiekanaal voor je persoonlijke blog?

Nu komen we bij een punt waar verschillende visies over bestaan. Misschien klink ik op dit punt een beetje zuur, maar dit is wel iets dat ik steeds vaker voorbij zie komen op LinkedIn. Random blogposts waarin gezellig gekletst wordt, waarin (een beetje lomp gezegd) gepraat wordt over ditjes en datjes en die weinig van doen hebben met de functie die iemand invult. Eerlijk gezegd snap ik dat niet zo goed en zou ik er niet voor kiezen. LinkedIn is er niet de plek voor, hoe handig het misschien ook lijkt als promotiekanaal voor je persoonlijke (lifestyle)blog.

Opnieuw kun je jezelf namelijk de vraag stellen: hoe wil ik mij professioneel profileren? Want natuurlijk: werk je voor een uitgeverij en bespreek je op jouw persoonlijke blog enkele boekentips of je laatst gelezen boek? Dan is die blogpost uiteraard relevant! En zo zijn er natuurlijk talloze voorbeelden van blogposts die prima gedeeld kunnen worden. Dat ligt dus ook een beetje aan je netwerk en de focus van je carrière.

Maar als ik op mijn blog een lijstje maak met laatst bekeken Netflix series of een verslag van mijn laatste trip naar Stockholm, dan heeft dat weinig van doen met mijn professionele ambities. Het betreft mijn persoonlijke interesses, dus plaats ik die artikelen niet door. “Ja, maar mijn blog is juist een van de redenen dat ik ben aangenomen bij mijn (eerste) werkgever?!” Ik snap je punt en ook voor mij is dat herkenbaar. De werkgevers die ik nu heb (gehad) keken allemaal naar mijn blog. Het geeft immers een mooie indruk van wie jij bent en wat je kunt qua schrijven, fotografie en misschien zelfs coding. Maar betekent het, dat iedere blogpost die jij schrijft op je persoonlijke blog relevant is voor je zakelijke doelen? Hoe wil jij door jouw zakelijke netwerk gezien worden? Focus is key!

Heb jij een profiel op LinkedIn? Maak je er al actief gebruik van of eigenlijk nog niet echt? Wat is wat jou betreft dé tip die iemand zou moeten weten als het op dit netwerk aankomt?

Delen:

14 Reacties

 1. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Ik kan deze tips wel gebruiken, ik ben in veel social media goed, maar met Linkedin loopt ik nog wat achter! Oeps :-)

 2. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Goede tips! Ik merk dat Linkedin heel belangrijk wordt de laatste jaren. Wanneer ik ergens ging solliciteren kreeg ik bijna meteen na het gesprek een uitnodiging via linkedin. Moest er even aan wennen want ik heb ook al facebook, twitter, pinterest, instagram, een blog en dan ook nog dit. Maar ik gebruik ik heel weinig, alleen om contact te zoeken met collega’s. Het is wel handig voor de toekomst denk ik..

 3. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Leuk artikel! Ik heb ooit een profiel gehad maar al jaren niets meer mee gedaan (weet niet eens meer of ik hem heb, volgens mij heb ik hem verwijderd)

 4. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Handig artikel! Ik heb een LinkedIn-profiel maar vind het eigenlijk echt één van de moeilijkste sociale mediakanalen om te beheren. Vanaf het woordje ‘professioneel’ erbij komt kijken, let je toch altijd twee keer op, haha.

  • Twintigennogwat
   7 november 2017 / 7 november 2017

   Wat vind je zo moeilijk aan LinkedIn dan? Ik help je graag als je meer vragen hebt!

 5. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Wat een handig artikel! Mij heeft Linkedin nog weinig nuttigs gebracht. Altijd alleen maar zo’n rare mensen die een connectie verzoek stuurde.

 6. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Wat een fijn artikel! Ik heb zelf al jarenlang LinkedIn en houd mijn profiel wel up-to-date, maar doe er verder niet echt actief iets mee. Je tips zijn heel handig om er toch eens meer werk van te maken. Ik wil ook mijn teksten nog iets leuker en origineler maken op LinkedIn. Wie weet helpt dat ook!
  Zoals ik laatst aangaf, ben ik ook van plan om af en toe blogupdates te delen op LinkedIn. Dan heb ik het niet over reistips, outfitfoto’s of boekreviews, maar bijvoorbeeld over tips voor meer positiviteit of om productiever te werken. Ik denk dat ik mezelf met dat soort onderwerpen juist kan profileren op de manier waarop ik dat zou willen. Ik zie mijn blog in die zin wel als een meerwaarde bij sollicitaties, in ieder geval in de branche waarin ik werk. Mijn werkgever geeft ook aan dat het laat zien dat ik een leven heb naast werk en dat het een soort portfolio is van hoe ik schrijf. In die zin vind ik een blog voor werk in communicatie zeker wel relevant. Maar het is net wat je zelf prettig vindt.

  • twintigennogwat
   7 november 2017 / 7 november 2017

   Leuk om te horen dat je er meer werk van gaat maken, ben benieuwd hoe je ermee aan de slag gaat!

   Zoals ik ook schreef denk ik dat het soms zeker relevant kan zijn om blogposts wel te delen, maar dat het heel erg ligt aan de branche waarin je werkt gecombineerd met de onderwerpen van je artikelen. Dus zeker doen als je je daarmee wil profileren, juist goed! En ik denk ook 100% dat een blog van meerwaarde is bij een sollicitatie, zeker weten. Alleen ben ik het niet helemaal eens met je werkgever qua ‘laten zien dat je een leven hebt naast je werk’. Dat is mijns inziens toch niet het doel van LinkedIn, wat puur een professioneel netwerk is.

 7. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Leuk artikel! Ik zou persoonlijke blogposts ook echt nooit via LinkedIn delen. Ik ben de laatste tijd steeds actiever op LinkedIn. Wel vind ik het jammer dat er vaak zulke oude updates of berichten van steeds dezelfde mensen te zien zijn. Veel mensen plaatsen er toch maar weinig.

 8. 7 november 2017 / 7 november 2017

  Ik gebruik het ook vaak en als ik op zoek ga naar een goede spreker of een contact om door te verwijzen kijk ik altijd eerst op Linked In in mijn netwerk.

 9. 8 november 2017 / 8 november 2017

  Wat een fijn en uitgebreid artikel! Ik heb LinkedIn al sinds ik studeer, maar doe er weinig mee. Mijn profiel is goed ingevuld, goede foto maar verder zou ik niet weten wat ik ermee moet. Ik wil niet dat mijn huidige werkgever weet dat ik op zoek ben naar een andere baan en heb slechte ervaringen met recruiters. :-)

  • Twintigennogwat
   8 november 2017 / 8 november 2017

   Hi Inge, ik kan mij voorstellen dat je dat niet wil. De functie die ik noemde onder punt 4 is geheel onzichtbaar voor andere gebruikers behalve voor recruiters met een betaald LinkedIn account. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat je werkgever dat zomaar ziet. Wat je wel kunt doen is natuurlijk zelf vacatures zoeken via LinkedIn en notificaties aanzetten zodat je ze in je mail krijgt. Bij mijn vorige werkgever zeiden collega’s ook wel eens ‘het is alleen een vacaturebank’, maar dat is zeker niet zo. Zie het als een investering in je netwerk, dat is echt een lange termijn ding. Op het moment dat jij zelf af en toe iets relevants plaatst en tegelijk meer gaat reageren op updates van personen uit je netwerk, zul je zien dat er meer interactie komt richting jou. Dan duik jij ook eerder op in de gedachten wanneer er een leuke vacature voorbij komt. Dan zullen ze je die bijvoorbeeld doorsturen!

 10. 8 november 2017 / 8 november 2017

  Heel handig en uitgebreid artikel, thanks for sharing! Ik gebruik het wanneer ik nieuwe connecties wil toevoegen of accepteren, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Ik moet echt gaan nadenken hoe ik mezelf zakelijk ga profileren en LinkedIn is daar het perfecte middel voor!

 11. Janne
  8 november 2017 / 8 november 2017

  Handig artikel! Dit is nu juist iets waar ik mee bezig ben en wat ik nog best heel lastig vind. Ik ben nu precies in het stadium dat het belangrijk voor me wordt om uit te gaan kijken naar waar ik later terecht wil gaan komen en te bedenken hoe ik daar dan moet komen.

  Ik ben dus net begonnen om een netwerk op te bouwen en vind het nog erg ingewikkeld om te bepalen met wie ik allemaal wil connecten. Bijvoorbeeld of het nuttig is om een oud-studiegenoot die inmiddels geswitcht is naar iets waar ik niets mee heb toch toe te voegen, of mensen die dezelfde interesses hebben als ik maar heel ergens anders zijn gaan werken. Voeg jij ook vrienden toe of alleen mensen die een carrière hebben die (ongeveer) matcht met jouwe?

  Ik ben bezig met wetenschappelijk onderzoek en overweeg om daar verder in te gaan, dus ik ben vooral een netwerk aan het opbouwen van mensen in de wetenschappelijke wereld. Op een conferentie ben ik al veel interessante mensen tegengekomen en het lijkt me erg nuttig om een beetje contact met ze te kunnen houden voor als ik later een plek zoek voor een PhD. Ik vind het wel “eng” om professors en dat soort veel oudere, ervarenere en hoger staande mensen een verzoek te sturen. Ik vraag me dan af wat ze eraan hebben om met mij te connecten, erg weinig lijkt me. Misschien alleen als zij een vacature hebben. Ik vind het een beetje raar om die mensen toe te voegen, maar heb het idee dat zij belangrijker zijn dan al die studiegenoten.

  Bij mij op de uni hebben ze een jaarlijkse carrièrebeurs waar je een LinkedIn-foto kunt laten maken, superhandig! Ik zie er echt superprofessioneel uit op die foto, sta er zelf versteld van. Ook leuk om te zien hoe mensen die ik ken eruit zien op foto’s die daar gemaakt zijn – ik lach een beetje, maar er zijn ook mensen die helemaal serieus kijken. Dat kan ik niet, dan heb ik meteen een boos hoofd :D

  Ik denk dat ik er eens over na ga denken of ik ook nog wat kan doen met blogs, groepen en discussies. Daar heb ik nog weinig van gezien, waarschijnlijk omdat ik nog vooral studiegenoten als contacten heb en die doen erg weinig, dus ik denk dat prioriteit 1 het opbouwen van een netwerk blijft.

  Dankjewel voor dit informatieve artikel in ieder geval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder