Review: ‘Toen ik je zag’ door Isa Hoes

Toenikjezag-IsaHoes

Gedurende mijn afstuderen kwam het er steeds niet van om te beginnen aan de flinke stapel ongelezen boeken die zich gedurende de maanden opstapelde in mijn boekenkast.

Enkele weken na het behalen van mijn diploma vond ik eindelijk de rust en ik begon met het boek Toen ik je zag van Isa Hoes. Toen ik je zag verscheen in november 2013 en staat nog altijd in de top 10 van best verkochte boeken.

Wat schrijf je over iemand die er niet meer is? Ik wil je niet tekort doen. In je hoofd kijken kon ik niet, had ik dat maar gekund. Of was het voor mij dan net zo verschrikkelijk geweest als voor jou?

Toen ik je zag is een boek over de enorme liefde tussen Isa Hoes en Antonie Kamerling, die meer en meer overschaduwd werd door de depressies van Antonie. Het boek vertelt over de ontmoeting van de twee op de set van Goede Tijden Slechte Tijden. Deze soapserie zorgt vanuit het niets voor grote bekendheid van de twee. Antonie en Isa worden verliefd en we lezen dan ook het verhaal over een succesvol en gelukkig stel dat enorm geniet van hun leven samen, een huisje zoekt en een eerste kindje krijgt. Beiden werken echter ook hard aan een carrière als acteur en naarmate de rollen zich blijven aandienen groeit ook de bekendheid en populariteit.

Met name Antonie blijkt niet goed om te kunnen gaan met deze roem: hij kruipt terug in zijn eigen wereldje en overcompenseert in het openbaar zijn enorme onzekerheid. Hoe groter zijn roem, door rollen producties als All stars en Turks Fruit, des te meer hij gaat lijden onder deze bekendheid. Dit heeft enorme weerslag op het gezin en op het liefdesleven van Isa en Antonie. De periodes tussen de depressieve ‘buien’ worden steeds korter en de worsteling tussen mooi weer spelen voor de buitenwereld en de dagen dat Antonie zijn bed niet uitkomt steeds zwaarder.

Mijn god, waarom zag ik het toen niet? Was dit een schreeuw om hulp? Had ik moeten zeggen: lieverd, spreek je uit? […] Ik kan mezelf wel duizend keren voor mijn kop slaan en terwijl ik dit schrijf, ben ik ook boos. Boos omdat ik op dat moment geen hulp inschakelde.

Door het boek heen blikt Hoes in verschillende cursiefjes terug op de gebeurtenissen: ze zoekt naar verklaringen, stelt vragen en analyseert wat ze had kunnen doen om haar lief te helpen. Deze stukjes maken het boek erg persoonlijk. Ik denk ook dat dit boek behulpzaam zou kunnen zijn voor naasten van iemand die lijdt aan depressiviteit, met name door de beschrijving van de strijd tussen het bijstaan en helpen van je geliefde en het overeind houden van je eigen leven. Toen ik je zag is met vlotte pen geschreven en leest dan ook erg makkelijk door. Het is een ontzettend integer en liefdevol boek, geschreven met groot respect naar Antonie toe. Ik werd echt in het boek gezogen en las het binnen mum van tijd uit. Een echte aanrader!

Cijfer:   8 / 10

Isa Hoes- Toen ik je zag (mijn leven met Antonie) is online onder andere verkrijgbaar bij Bruna en Bol.com.

Ik zou het leuk vinden als je me volgt op Bloglovin’!

Delen:

1 Reactie

  1. Paula
    4 juli 2014 / 4 juli 2014

    Ik word heel nieuwschierig naar dit boek. Wil het zeker lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder