Keukenkruiden kweken met IKEA

Keukenkruiden kweken - 3

Wat is er nu leuker dan het kweken van je eigen kruidentuintje? Het is heel grappig om langzaam je eigen plantjes te zien groeien. Daarnaast  is meteen ook nog eens erg handig, want je hebt meteen verse kruiden bij de hand om te verwerken in je eigen gerechten. Geen potjes meer nodig, maar vers uit je eigen tuin! Nu is niet iedereen gezegend met groene vingers (zoals ik, want hoewel ik tuinieren leuk vind gaat alles wat groen is onder mijn handen dood) of een grote tuin met veel plek voor een aparte kruidentuin. Daar heeft IKEA iets op gevonden! Met de Fröer- toolkit (Zweeds voor ‘zaden’) heb je alles bij de hand om in enkele simpele stappen je eigen kruidentuintje te kweken. Grote zakken tuinaarde aanschaffen is niet nodig, je kunt direct aan de slag!

De kweekset bestaat uit één schotel met 3 kleine bakjes, met daarin enkele tuinaarde briketten en drie zakjes met kruidenzaadjes. Enige benodigdheden: een bak en 1,2 liter water.

Keukenkruiden kweken - 6Keukenkruiden kweken - 1
De briketten leg je in een bak, waar je vervolgens 1200 ml water overheen giet (200 ml per briket). De tuinaardebriketten zetten vervolgens uit (te zien op bovenstaande foto), waardoor je een flinke bak tuinaarde overhoudt. Wel even goed met je handen er doorheen, zodat de briketten zich goed vermengen met het water.

Keukenkruiden kweken - 4Keukenkruiden kweken - 3Keukenkruiden kweken - 2

De tuinaarde schep je in de drie bakjes, waarbij je een centimeter of 2 van de rand vrijlaat. Hier strooi je de zaadjes overheen, die je weer bedekt met de overige tuinaarde. Vervolgens plaats je hier keukenfolie overheen waar je wat gaatjes inprikt. Zo krijgt het geheel wel zuurstof, maar is er genoeg warmte om goed te kunnen groeien. De folie verwijder je weer op het moment dat de plantjes echt gaan groeien.

Keukenkruiden kweken - 5

In de vensterbank zetten voor voldoende licht… en voilà! Het is echt supersimpel. Na ongeveer 10 weken zijn de kruiden groot genoeg om de “oogsten”. Ik ben echt heel erg benieuwd of het me lukt om deze plantjes goed te kunnen kweken. De Fröer kweekset is bij IKEA te koop voor €5,99 per setje. Ook zijn er diverse andere varianten te verkrijgen uit de Fröer lijn.

Delen:

3 Reacties

  1. 6 mei 2014 / 6 mei 2014

    Leuk! Ik heb ook kruiden, maar dan zonder pakketjes, gewoon zelf in een bak gekweekt. Ze komen mooi op, vooral de dille doet het goed hier. Succes!

  2. Flavie
    7 mei 2014 / 7 mei 2014

    Spannend hé, ik ben ook benieuwd :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder