Review: Marijke Timmerman – The true size of food

Truesizeoffood_4

In onze westerse samenleving is voedsel overal en makkelijk verkrijgbaar. Als ik trek heb, maar er is niets in huis, dan hoef ik de deur maar uit te lopen en binnen 5 minuten heb ik talrijke mogelijkheden om iets te eten te kopen. Wellicht is het zelfs moeilijker dan ooit tevoren om voedsel te ontwijken, met alle keuzemogelijkheden in supermarkten, verleidelijke reclames en fantastische foodblogs. Het boek The true size of food ontstond deels uit frustratie over dit gegeven: want waarom willen we altijd (of: vaak) meer eten dan onze lichamen nodig hebben?

Truesizeoffood_1

The true size of food is geen receptenboek, maar toont op een visuele manier de overvloed aan eten om ons heen. Daarin volgt het boek een bepaald patroon: Timmerman begint met het onderzoeken van de hoeveelheid eten die er om ons heen te vinden is (208 eetgelegenheden in een straal van 500 meter in het centrum van Eindhoven!) en spreekt dan over hoe we daaruit keuzes moeten maken.

Ze bekijkt hoe voedsel geproduceerd wordt en hoelang het houdbaar is. Ze bespreekt ook de tijd die het kost om voedsel te produceren en hoelang ons lijf nodig heeft het te verwerken. Want hoewel jij het koekje dat je net at alweer vergeten bent; je lijf is er nog even druk mee. En bij dat alles geeft Marijke erg indrukwekkende cijfers.

Truesizeoffood_9Truesizeoffood_3

Wist je dat een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt op de wereld weggegooid wordt? Volgens Marijke Timmerman komt dit neer op 100 kg per persoon per jaar! Een indrukwekkend getal. Want is het nu echt nodig om al dit eten weg te gooien, of kunnen we er misschien nog wel wat mee?

Bovenstaande foto’s laten zien wat er nu eigenlijk gebeurt met al het voedsel dat we niet opeten. Kijk eens naar het verschil tussen de groenten en de taart? Dat die taart nog recht overeind staat, terwijl de verse groente en het ei totaal verschrompeld en bruin geworden zijn, is veelzeggend lijkt me.

Truesizeoffood_7Truesizeoffood_8

Wat ik interessant vind aan dit boek is dat Marijke Timmerman ‘gezond’ op een net iets andere wijze bekijkt dan de meeste boeken die over eten gaan. Volgens haar is eten niet perse gezond of ongezond, maar bestaat het uit verschillende eigenschappen die allemaal op eigen wijze bijdragen aan de context gezond of ongezond. Dit maakt ze inzichtelijk op een hele visuele manier.

Wist jij bijvoorbeeld dat 500 gram suiker 2010 calorieën bevat en 500 gram aardappelen slechts 420? Door zulke cijfers word je je er ineens van bewust dat een simpel snackje tussendoor soms gelijk staat aan een volledige avondmaaltijd. Hoewel ik vaak redelijk bewust met eten probeer bezig te zijn, sta ik persoonlijk echt niet altijd stil bij deze feiten. De representatie van een simpele aardappel had maar enkele blokjes (zoals hierboven) nodig, terwijl een bakje friet (zonder saus) twee pagina’s nodig had. Wauw. Dat zegt genoeg.

Truesizeoffood_5 Truesizeoffood_6

De auteur van The true size of food is creatief ontwerper en dat zie je heel duidelijk terug in (de vormgeving van) dit boek. Het is geen boek waar je urenlang in leest, maar voor mijn gevoel meer een boek waarbij je soms snel doorbladert en soms wat langer stil staat bij een illustratie. Tijdens het bekijken en lezen viel ik soms echt van de ene verbazing in de andere, werd mijn nieuwsgierigheid naar meer informatie gewekt, maar was ik soms ook gewoon compleet verbijsterd. De manier waarop wij met voedsel omgaan is echt ongelooflijk!

Ik vind dat Timmerman een originele manier heeft gekozen om dit te illustreren. Als taalmeisje had ik het fijn en leerzaam gevonden als er misschien wat meer tekst was toegevoegd aan het boek. Toch leert het boek me ook dat beeld soms indrukwekkender kan zijn dan woorden. Daarbij moet ik wel zeggen dat The true size of food geen belerend boek is. Het boek wil ons niet de les lezen, maar is vooral onderzoekend en vragen stellend. Een prettige opzet. Ik ben met de neus op de feiten gedrukt en ga absoluut nog eens nadenken over mijn eigen wijze van omgaan met voedsel. Een must-read, dat is het.

Marijke Timmerman – The true size of food kost €17 en is zowel online verkrijgbaar als direct bij BIS Publishers. Ik kocht het boek bij een Concept Store.

Delen:

7 Reacties

 1. 7 november 2014 / 7 november 2014

  Ziet eruit als een fijn boek! Zeker heel origineel zo te zien

 2. 7 november 2014 / 7 november 2014

  Ziet er erg leuk en origineel uit met die tekeningen! Heb er maar veel kook plezier mee :).
  xxx

  • twintigennogwat
   7 november 2014 / 7 november 2014

   Het is eigenlijk nou juist geen kookboek.. ;)

 3. 7 november 2014 / 7 november 2014

  Wat een mooi, bijzonder boek over eten. Een keer wat anders dan een ‘standaard’ kookboek.

 4. 8 november 2014 / 8 november 2014

  Ooh dit is een boek dat ik zelf graag zou willen lezen. Lijkt mij heel intressant!

 5. Janniek
  9 november 2014 / 9 november 2014

  Dit lijkt me echt een super leuk en interessant boek! Leuk artikel heb je er van gemaakt:)

 6. 10 november 2014 / 10 november 2014

  Dit lijkt me een ontzettend interessant boek, weer eens helemaal iets anders. Idd hoe die taart amper veranderd lijkt te zijn en dat fruit helemaal weg rot. Vreselijk eigenlijk wat we allemaal in ons lichaam stoppen! Maar toch heb ik ook altijd wel een beetje een instelling van ‘je leeft maar 1 keer’. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar het Youtube kanaal van Fullyraw. Dat vind ik ontzettend inspirerend maar no way dat ik mijn hele leven op een wortel ga knagen omdat dat beter is voor mijn lichaam. Dan leef ik liever een paar jaar minder maar dat ik al die jaren overal van genoten heb dan dat ik de rest van mijn leven ‘niks’ meer mag.Ik hou gewoon veel te veel van al die lekkere dingen in de wereld, ik haal zoveel geluk uit eten haha. Klinkt raar maar het is wel echt zo :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder