Twintiger aan het woord: Jildou (21) studeerde in Helsinki

TAHW-Jildou

Twintiger aan het woord is een rubriek waarin ik jou aan het woord wil laten over wat jou drijft in de keuzes die je maakt; wat zijn je dromen, je ambities? Droom je van een groot gezin, wil je voorlopig nog lekker studeren, of ambieer je een topfunctie bij een grote multinational? Ik ben benieuwd hoe jij de komende jaren voor je ziet. Vandaag in Twintiger aan het woord: Jildou (21) studeerde een semester aan de Haaga-Helia University of Applied Science in Helsinki.

‘‘A smooth sea never made a skill full sailor’. Het is mijn levensmotto, dat mij al door wat lastige tijden heeft geholpen. Als het leven altijd maar van een leien dakje gaat leer je toch ook niet?

Daarom koos ik er vorig jaar voor om een semester in het buitenland te gaan studeren. Ik stapte uit mijn comfortzone en sprong in het diepe. Na wat research werd ik aangenomen bij Haaga-Helia University of Applied Science in Helsinki en op 13 januari dit jaar zat ik dan ook in het vliegtuig richting de sneeuw. Vier en een halve maand later zat ik weer in het vliegtuig richting Nederland. Toen was het grote avontuur alweer voorbij.’

jildou 1

‘De keuze om een semester in het buitenland te gaan studeren was één van de beste keuzes ooit. Ik heb er zoveel van geleerd. Niet alleen van andere culturen, maar ook veel van je eigen cultuur en je eigen normen en waarden. Wat voor mij gewoon is hoeft voor een ander helemaal niet normaal te zijn. Ook heb ik een heleboel andere mooie plekjes mogen ontdekken, zoals Fins Lapland (ja, ik zag het Noorderlicht), Tallinn, Riga en Stockholm. Ik vierde een heleboel feestjes, leerde een heleboel nieuwe mensen kennen, heb nu logeeradressen voor over de hele wereld en ik ben een veel dankbaarder mens geworden.

Finland en Nederland verschillen niet zoveel van elkaar qua cultuur. De Finnen zijn alleen wel iets terughoudend en rustiger, ze drinken bij elke maaltijd melk, kunnen in elke openbare ruimte een gokmachine vinden en drinken een heleboel alcohol. Hutkoffers vol met drank worden vanuit Estland met de boot naar Helsinki gebracht en op een verjaardag zijn velen al om half elf ladderzat.’

jildou 2

‘Maar als Erasmus studente ging ik vooral om met andere Erasmus studenten. Zo leerde ik dat Mexicaanse gezinnen een hulp in huis hebben die al het huishoudelijke werk doet. Dus toen mijn Mexicaanse huisgenootje vroeg hoe de wc wordt schoongemaakt keek ik haar wel gek aan. Verder leerde ik dat Russische mensen eigenlijk heel leuk zijn en dat je als gast in Puerto Rico in het bed slaapt van je gastheer/vrouw en hij/zij slaapt op de grond.

‘Een semester in het buitenland studeren is een mogelijkheid in het derde jaar van mijn studie International Hospitality  Management. Klinkt heel fancy, maar het is gewoon de hogere hotelschool in Leeuwarden. Ik heb dus nu mijn derde jaar afgerond en ben hard op zoek naar een afstudeerstage. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar ook heel veel dingen die ik leuk vind. Iets kiezen vind ik lastig. Wel kies ik graag iets uit dat te maken heeft met eten en drinken, communicatie, marketing of trainingen geven.  Ik zei het, er zijn veel dingen die ik leuk vind.’

jildou 3

‘Ik vind het moeilijk om te beschrijven wat ik over vijf jaar bereiken wil. Vijf jaar geleden had ik ook een heel ander beeld voor mijn neus en hoeveel ik ook plan, het loopt toch vaak anders. Vijf jaar geleden begon ik met een studie Communicatie, hoefde ik niet zo nodig naar het buitenland en was ik onsportief. Nu hoop ik in de komende vijf jaar een ander continent te mogen bezoeken (of zelfs twee), heb ik al twee hardloopwedstrijden achter de rug, staat de eerste obstakel run op de planning en ben ik dol geworden op boksen. Ook hoop ik over vijf jaar een vaste baan te hebben en eindelijk samen te wonen met mijn meneer. Maar wie weet, misschien loopt het wel heel anders.

En als je de kans krijgt om voor een semester te gaan studeren in het buitenland…pak die kans dan met beide handen aan!’

Hee Jildou, dank voor je ontzettend enthousiaste verhaal! Wat gaaf dat je zoveel mooie plekken hebt kunnen bezoeken en bijzonder wat deze periode met jou als persoon gedaan heeft. Erg leuk om over je ervaringen te lezen, zeker omdat ik me er best wel in herken. Daarom lees ik met plezier de stukjes over je Finland avonturen op je blog! Wil jij ook meer lezen over Jildou en haar ervaringen in Finland? Neem dan een kijkje op haar blog The Jildou Diaries, waar ze blogt over haar leven, haar ervaringen als Erasmus student en o.a. hardlopen. Ga er zeker eens kijken!

Delen:

5 Reacties

 1. 19 juni 2015 / 19 juni 2015

  Het begint al helemaal te kriebelen om naar het buitenland te gaan!

 2. 19 juni 2015 / 19 juni 2015

  Heel erg tof. Ik heb er ook wel over gedacht om naar het buitenland te gaan met mijn studie, alleen is dat best een lastig proces en moest je het eigenlijk meteen al weten toen je begon met studeren. Ik heb het dus niet gedaan.

  • 23 juni 2015 / 23 juni 2015

   Wat gek dat je dat eigenlijk al moet weten voordat je begint. Jammer dat je het daardoor niet gedaan hebt, maar als je ooit de kans hebt pak hem dan met beide handen aan! :)

 3. 19 juni 2015 / 19 juni 2015

  Super gaaf dat je in Helsinki hebt gestudeerd, Jildou! Het lijkt me echt een bijzondere ervaring om voor een langere tijd in het buitenland te zijn/wonen.

  • 23 juni 2015 / 23 juni 2015

   Het was echt onwijs tof! Als je de kans hebt moet je het doen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder