Doen: De Biesbosch verkennen met een sloep

De Biesbosch verkennen met een sloep

Wat houd ik ervan: wandelen door de havens van kustplaatsjes in een willekeurig land. De zon te zien schitteren over het water en de vele bootjes te zien dobberen. Op vakantie ga ik dan ook het liefst zelf varen wanneer dit ook maar enigszins mogelijk is. Nu hebben jullie in mijn verslag van onze reis naar Noorwegen en Zweden al kunnen zien dat we dat tijdens onze vakantie volop gedaan hebben. Niet alleen in het buitenland is het echter mogelijk om de wereld vanaf het water te bekijken, ook in eigen land is het hartstikke leuk om te doen. Nationaal Park De Biesbosch verkennen met een sloep blijkt een hele goede manier om dit beschermde natuurgebied optimaal te beleven.

De Biesbosch

Over De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied in Brabant en Zuid-Holland van ongeveer 90 km² groot. Het is een zoetwatergetijden gebied, iets wat vrij uniek is in de wereld. Je vindt er wilgenbossen, kronkelende kreken, eilandjes, strandjes, riet- en grasland en vooral veel groen en water. Er leven in De Biesbosch zo’n 300 bevers en diverse vogelsoorten. Het gebied wordt deels agrarisch gebruikt en deels recreatief. Je kunt er dan ook van alles doen om op je eigen manier van de natuur te genieten: wandelen, fietsen, zwemmen, varen (zelf doen of met een rondvaartboot) en er is zelfs een zeil- en surfschool.

Biesbosch strandje

De Biesbosch verkennen met een sloep

De zomer is dan officieel ten einde, maar ook in de herfst zijn er nog genoeg mooie dagen om lekker de boot te pakken om de natuur in te trekken. En bij een mindere dag trek je een dikke trui aan en neem je een dekentje mee om een fijne dag op het water te hebben. Daarom deel ik onze ervaring, die we al opdeden in de zomer, toch graag nog met jullie. Ik zou heel graag zelf nog eens mijn vaarbewijs halen, maar omdat ik die nog niet heb is het huren van een sloepje een prima mogelijkheid om toch zelf het water op te kunnen gaan. Je mag in bijna de hele Biesbosch namelijk slechts 6 km/u varen om de natuur niet teveel tot last te zijn.. en dat is ook voor een onervaren bootbestuurder prima te doen. Er zijn nog wel wat andere regels waar je je aan moet houden (niets schokkends trouwens), die kun je vinden op de site van het nationaal park.

De Biesbosch sloepenverhuur

Onze tocht

Onze tocht begon in het dorp Drimmelen, aan de Brabantse kant van het natuurgebied. Bij Biesbosch Sloepenverhuur huurden wij een 5-persoons sloepje. Natuurlijk zijn er meerdere plekken waar je terecht kunt voor het huren van een bootje in dit gebied en prijzen kunnen vrij sterk verschillen, maar dit was voor ons het meest handig. Wil je op een hele zonnige dag gaan varen? Zorg dan dat je tijdig reserveert! En neem natuurlijk een tas vol hapjes en drankjes mee.

We werden vriendelijk ontvangen, kregen heldere uitleg over de werking van de (overigens mooie en comfortabele) boot en werden vervolgens op pad gestuurd met een kaart van het gebied waarop aangegeven stond waar we wel en niet konden/mochten varen. De route liep via rivier de Amer en het Spijkerboor (waar menig boot vastliep op de ondiepte in het midden, die wel op de kaart stond aangegeven maar die velen niet zagen. Aan de kant gaan liggen en dit schouwspel bekijken is misschien niet zo vriendelijk, maar wel grappig) dwars door De Biesbosch, via allerlei kleine kreekjes. We zagen ontelbaar veel vogels en mooie stukken natuur, zo heerlijk!

De Biesbosch - Brugje van St.-Jan

Brugje van St.-Jan

Het natuurgebied kent verschillende elementen die echt de moeite waard zijn om te bekijken / bezoeken tijdens een dag op het water. Ofwel vanuit de boot, ofwel door even aan te meren en er naartoe te wandelen. Een van die dingen wil ik specifiek uitlichten: Het Brugje van St.-Jan, waar we twee keer langs voeren. Deze brug heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld. Het natuurgebied was op dat moment te ontoegankelijk voor De Duitsers en daarmee bleek het een ideale schuilplaats voor onderduikers. In het laatste jaar van de oorlog lag het natuurgebied precies tussen bevrijd en bezet gebied in en het vormde daarmee ook nog eens een perfecte plek voor crossings, bijvoorbeeld via het water of deze brug. Erg interessant.

Onze ervaring

Zoals ik al zei zijn er in het hele gebied diverse aanlegplekken. Je hoeft dus zeker niet de hele dag in de boot te blijven zitten. Sterker nog: ik zou zeker even aanleggen en wandelen of chillen op een van de strandjes en picknickplekken juist aanraden. Door de immense droogte afgelopen zomer was het water op sommige gebieden zo laag dat we er niet mochten varen, maar de totale route bedroeg alsnog een uur of drie. Tel daar een beetje zonnen en een picknick op een van de strandjes bij op en je bent al snel een dagje zoet. Ik vond het heerlijk om zo een dagje op pad te zijn en ga het zeker vaker doen want voor mij staat een dag de natuur in echt gelijk aan ultiem ontspannen. En tja.. een beetje poseren voor een foto op ’the Gram’ vond ik dan stiekem toch best grappig.. ;-)

Delen:

18 Reacties

 1. 23 september 2018 / 23 september 2018

  Ziet er echt heerlijk uit, wat een fijne tip! En die foto op Instagram<3 Genieten!

 2. 23 september 2018 / 23 september 2018

  Dit staat al een paar jaar op mijn lijstje! Ik las het toen een keer op een andere blog en vond het gelijk een super leuke tip. Leuk dus om bij jou ook te lezen dat het een aanrader is! Fijn ook dat je niet de hele tijd ik de boot helft te blijven Maar dat je ook kunt aanmeren op verschillende plekken. Die ga ik onthouden! :)

 3. 23 september 2018 / 23 september 2018

  Wat een mooi gebied en al helemaal leuk om dat met een sloep te ontdekken! Ik ben ook van plan om weer vaker mooie natuurgebieden in Nederland te ontdekken. Volgens mij is er ook in Nederland heel veel moois te zien. Voor bij mooi weer lijkt zo’n vaartocht me zeker een leuk idee :)

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   25 september 2018 / 25 september 2018

   Dankjewel Romy, super lief! Er is in Nederland absoluut heel erg veel moois te zien en zo’n vaartocht maakt het extra leuk om al die natuur te ontdekken!

 4. 24 september 2018 / 24 september 2018

  Lijkt me heel leuk om eens te gaan varen in de Biesbosch!

 5. 24 september 2018 / 24 september 2018

  Ziet er heel gezellig uit. Lijkt mij heerlijk lekker op de boot

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   25 september 2018 / 25 september 2018

   Is absoluut heerlijk en zeker een aanrader!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   25 september 2018 / 25 september 2018

   Dankjewel Yousra! :-)

 6. Balou
  25 september 2018 / 25 september 2018

  Wat leuk dat je dit ook een keer in ons eigen land hebt gedaan!?

 7. 25 september 2018 / 25 september 2018

  Wat ontzettend leuk, ik wist helemaal niet dat je de Biesbosch kon verkennen per sloep.

 8. 25 september 2018 / 25 september 2018

  Mooi gebied, ik ben er nooit geweest. Je brengt mij op ideeën!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   25 september 2018 / 25 september 2018

   Leuk, ik ben benieuwd hoe je het zou vinden!

 9. 27 september 2018 / 27 september 2018

  Ziet er leuk uit en lekker ontspannend op de boot, heerlijk.

 10. Lonneke
  1 oktober 2018 / 1 oktober 2018

  Ik hou er ook van om dit soort dingen te ondernemen, zeker in de zomer. Je komt dan helemaal tot rust. Volgens mij ben ik nog nooit in de biesbosch geweest maar wel leuk te onthouden voor volgend jaar

 11. 2 oktober 2018 / 2 oktober 2018

  Heel mooi stukje natuur inderdaad. Wij hebben er toen een nachtje geslapen op een aqua home, was zo heerlijk stil!

  • Amy - SommarmorgonNL
   Auteur
   2 oktober 2018 / 2 oktober 2018

   Jaaa dat herinner ik me van je blogpost. Dat hebben wij niet gedaan, zijn maar een dagje gegaan, maar ik vond het er heerlijk. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder