Vorig jaar deed mijn moeder me een digitale piano cadeau. Ik had geen pianokruk, dus schoof ik steeds een stoel bij als ik wilde spelen. Deze zomer kocht ik voor €12,50 bij de kringloopwinkel een oude pianobank, waarvan de zitting tevens als opslagruimte dienst kan doen. Toen ik dit bankje zag, was ik meteen verkocht en kon niet wachten om het wat op te knappen. Nu moet ik zeggen dat het zonder de hulp van vriendje M. en mijn moeder een stuk lastiger geweest zou zijn, want zij hebben me geholpen met schuren en de bekleding. Kijk mee hoe we stap voor stap deze pianobank opknapten!
Wat heb je nodig?
– Pianokrukje (maar dat kan natuurlijk ook elk ander houten meubeltje zijn)
– Stevige stof
– Schuurpapier, fijne korrel.
– Nietpistool
– Een klein blik zijdeglans lak + kwasten en lakroller (ok… en grondverf)
– Schroevendraaier
Stap 1: klep losschroeven en schuren
Haal alles los wat los kan en wat bijvoorbeeld écht niet geverfd mag worden. In het geval van dit bankje was het een vrij eenvoudig verhaal: we hoefden alleen de zitting los te schroeven van het onderstel. Schuur dan het deel dat je wilt gaan lakken goed op. Afhankelijk van het object dat je voor je hebt kies je voor schuurpapier in een bepaalde korrel: hoe lager het getal hoe grover het schuurpapier. Het is overigens niet zo dat je met een lagere korrel sneller klaar bent, het schuurt gewoon dieper. Na het schuren natuurlijk wel even goed schoonmaken.
Wij kozen ervoor om een fijne korrel te gebruiken. Het hout bevatte namelijk wel wat kleine beschadigingen, maar we vonden dit eigenlijk wel leuk. Om het hout niet verder te beschadigen leek ons dit een goede oplossing.
Stap 2: Afplakken en lakken
Met afplaktape kun je de delen afplakken die je wilt beschermen tegen verf. Vervolgens zet je het geheel in de grondverf. Na de droogtijd (kijk even op het verfblik) ga je met een vochtige doek over het tafeltje om die schoon te maken. Dan kun je de lak gaan aanbrengen.
Ik koos ervoor om de binnenkant van de opbergruimte bruin te laten, voor een grappig effect. Ik heb er zelf voor gekozen om geen grondverf te gebruiken (teveel gedoe), maar koos voor meerdere laagjes lak. Ik koos voor zijdeglans, omdat ik persoonlijk niet echt van hoogglans meubelen houd. Op sommige plekken waren er 2 en op andere stukken 3 laagjes lak nodig.
Stap 3: Bekleding
Voor deze stap heb ik de hulp van mijn moeder ingeroepen. Knip de stof op maat, zoom hem om en niet het geheel stevig vast aan de zitting. Let daarbij op dat de stof niet gaat rimpelen. Grappig weetje: deze stof is afkomstig van stalen waar ooit overhemden van werden gemaakt. Handig, zo’n vriendje die werkt in de modebranche ;-)
Omdat de zitting bekleed was met leer en zo vrij stevig was, besloten we om de nieuwe stof hier overheen aan te brengen. Omdat we een vrij heftig printje hebben uitgekozen, is het op deze manier ook makkelijker om nog eens van stof te wisselen als we deze weer beu zijn.
Stap 4: Afwerking
Schroef de zitting terug op het onderstel. En, niet onbelangrijk: bevestig vloerbeschermers aan de onderkant van een kruk of stoel. Dat voorkomt een hoop ellendige krassen op de vloer.
En klaar is de pianokruk!
Ik ben erg blij met het resultaat. Voor nog geen 25 euro heb je wat kleur in de woonkamer en hoewel het een eyecatcher is, vind ik het geheel ook weer niet te heftig. Het blauw is naar mijn idee toch nog best ingetogen. Hoewel de kruk eigenlijk net iets te hoog is voor deze digitale piano en niet in hoogte verstelbaar, moet het best kunnen. En anders is het in elk geval gewoon een leuk nieuw meubelstuk.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van het krukje vinden! Hebben jullie ooit zelf een meubeltje zo opgeknapt?
Dat ziet er leuk uit! mooi gedaan!
X Sara
Het bankje is erg mooi geworden!
Oh wat super schattig, erg mooi geworden!
Wat een leuk idee het ziet er erg leuk en vrolijk uit! Mooie digitale piano ook.
Ik vind hem hartstikke leuk geworden! Ik wilde dat ik zo creatief kon zijn, je moet ook maar durven met die stof maar hij staat ontzettend leuk bij de piano en waarschijnlijk ook in jullie interieur