Een konijn als huisdier: hier moet je op letten

konijnen2konijnen7

Wat een stress gisterochtend: konijn Guus wilde zijn brokjes niet eten. Niet één. Als overbezorgde ‘konijnenmama’ sloeg bij mij meteen de stress toe, want niet eten betekent in het geval van een konijn vaak niet veel goeds. Al helemaal niet wanneer het een konijn betreft dat doorgaans bijna het bakje voer uit mijn handen rukt van ongeduld als ik ermee aan kom lopen. Uiteindelijk ging mijn liefste vriend M. door mijn ongerustheid zelfs twee uur eerder naar huis vanuit zijn werk om te kijken hoe het ging met Guus (ik kon niet weg van mijn werk) en toen bleek er niets aan de hand.. meneer zat lekker op wat overgebleven brokjes te kauwen. Gelukkig!

Dit illustreert waarschijnlijk wel hoe begaan ik ben met mijn beestjes. Ik volg verschillende konijnenopvangen op Facebook en ik vind het altijd hartverscheurend om te zien wat ik aan verwaarloosde en gedumpte konijnen voorbij zie komen. Daarom vertel ik je graag vandaag hoe ik denk over de aanschaf en verzorging van deze beestjes, in de hoop dat ik in ieder geval één iemand kan helpen. Een blogpost inclusief een hoop lieve foto’s natuurlijk. <3

konijnen4

Aanschaf
Als je ooit in een dierenwinkel komt heb je ze vast wel eens zien zitten: de hele schattige kleine konijntjes in (vaak) glazen bakken. Juist door die schattige snoetjes, de lage prijs en de toegankelijkheid halen de meeste mensen hun konijn daar. Zoals je in dit artikel kon lezen komt ook Guus uit een dierenwinkel… En toch kun je beter je konijntje kopen bij een konijnenopvang.

Bij een konijnenopvang zitten vaak konijntjes die al veel hebben meegemaakt en die – vind ik – een echt fijn thuis verdienen. Een opvang kan je ook alles vertellen over goede huisvesting, verzorging en gezondheid en bovendien kennen ze vaak de karakters van de beestjes daar, zodat je weet of het beestje bij je past. In een gemiddelde dierenwinkel (disclaimer: niet overal nee, maar helaas vaak wel) weet men te weinig over konijnen en worden er dus onwaarheden verteld, hebben de beestjes te weinig ruimte en worden ze soms te jong bij de mama weggehaald. Tot slot: een konijn hoort in principe niet alleen te zijn, maar een maatje te hebben. Daar worden ze het gelukkigst van. Echt.

konijnen1

Huisvesting
Misschien is het wel een van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een konijn… een klein hok is niet genoeg! Een konijn wil rondrennen, springen en languit liggen. Zo’n plastic kooitje of een goedkoop klein hok kun je dus beter laten staan, want daar doe je je beestje geen plezier mee. Met een beetje creativiteit en handigheid tover je (of in mijn geval: toverde M.) in een handomdraai een mooie ren voor extra ruimte. Dat hok moet trouwens elke week schoon en in de zomer het liefst vaker, vanwege de vliegen die op de keutels af komen.

Mijn konijnen hebben een ruim hok, een vaste ren en wanneer het enigszins kan (qua tijd en weer) lopen ze vrij in de bunny-proof gemaakte tuin. Wil jij je konijn ook vrij laten rondlopen in de tuin, check je tuin dan in elk geval op giftige plantjes en zorg dat je konijn niet kan ontsnappen uit je tuin. Weet je trouwens dat een konijn houdt van wat uitdaging, zand om in te graven en leuke speelgoedjes als lege keukenrollen en plastic ballen?

konijnen3

Verzorging
En dan heb je zo’n pluizig beestje.. en dan? Konijnen moeten elk jaar een ingeënt worden tegen de nare ziekte Myxomatose. Bij veel dierenartsen krijgen ze dan meteen een check van tandjes, nagels en oren. Voor twee konijnen ben ik jaarlijks zo’n 60 euro kwijt en dat is een duur grapje, maar je konijnen zien lijden onder dit virus wil je echt niet. Ook is het castreren van je konijnen een goed idee, omdat de combinatie mannetje en vrouwtje samen het beste werkt en  je (neem ik aan) geen baby bunnies wil. Voor een voedster (een vrouwtjesnijn) is castratie ook nog eens belangrijk omdat baarmoederkanker een van de meest voorkomende ziektes is bij de dames. Tot slot: kammen! Mijn nijnen vinden dit vreselijk, maar zoals je kunt zien is Guus voorzien van wilde manen en die moeten echt bijgehouden worden want anders gaat het haar vreselijk klitten.

konijnen6konijnen5

Voeding
Een konijn is een folivoor, oftewel een planteneter, en heeft bovendien een erg gevoelig darmstelsel. Wat dat betekent? Dat ze vooral erg goed gedijen bij heeeel veel (lees: een onbeperkte hoeveelheid) hooi en groenten. Natuurlijk mogen ze brokjes hebben, maar niet teveel en liever biks dan gemengd voer. Bovendien zijn er talloze manieren om zelf lekkere hapjes te maken voor je konijn, zoals hooithee of groentekoekjes. Superleuk om eens te doen!

Zo… dit was mijn konijnenactivistische (dat woord bedacht ik zojuist) epistel over een goede verzorging van konijnen! Natuurlijk ben ik geen expert, maar ik heb inmiddels aardig wat ervaring + veel gelezen over konijnen, dus ik wilde een en ander toch graag delen. Al met al zijn het namelijk beestjes die qua verzorging best wat tijd kosten, maar dan heb je ook hele lieve en grappige vriendjes in huis! In de tussentijd zijn jullie vast gesmolten door de lieve snoetjes van mijn nijnies, nietwaar? ;-) Ik laat ze eigenlijk veel te weinig aan bod komen hier, terwijl ik ze zo adorable vind <3 Dus wellicht vaker een blogje over Guus en Bobbie, als jullie dat leuk vinden. Enjoy your day!

Delen:

25 Reacties

 1. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Ahw wat een schatje. Wij hebben vroeger ook konijnen gehad. Ze dachten dat het twee vrouwtjes waren maar binnen no-time hadden we enorm veel kleine hummeltjes rondhuppelen.

 2. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Vroeger wilde ik zo graag een konijntje, maar ik denk dat het onderhouden voor mij lastig gaat worden. Thanks voor de tips :)

 3. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Wat een super lieve foto’s! Goede tips ook trouwens voor het hebben van een konijntje.
  Wij kochten een paar jaar geleden een konijntje uit de dierenwinkel en dat ging dus helemaal niet goed. Na drie dagen (en heeeeeel wat geld verder, man wat durven dierenartsen veel te vragen) was het konijntje dood. Zo zielig. Blijkbaar had het konijntje een parasiet meegenomen vanuit de dierenwinkel (en daarmee ook nog eens onze poes ziek gemaakt, nog meer dierenarts bezoekjes dus). :(

  • twintigennogwat
   15 april 2015 / 15 april 2015

   Ach germ, dat is echt heel sneu voor zowel het konijn als de poes.. :-(

 4. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Echt een goed en informatief artikel: ik vind namelijk ook dat vaak zo makkelijk wordt gedaan om een huisdier aan te schaffen, terwijl dit niet het geval is. Ook hele goede en bruikbare tips geef je trouwens: you go girl! En over Guus en Bobbie wil ik zeker nog meer lezen hoor: hoe cute zijn zij dan (ja ik ben nu weggesmolten door het hoge knuffelgehalte inderdaad). X

  • twintigennogwat
   15 april 2015 / 15 april 2015

   Precies daarom wilde ik het schrijven inderdaad. Enne… dat gaat dan zeker goedkomen! :-)

 5. Zoe-Amber Wolters
  15 april 2015 / 15 april 2015

  Wat een heerlijke pluizebeesten heb jij zeg!

  Meer Guus en Bobbie blogjes for sure!

  • twintigennogwat
   15 april 2015 / 15 april 2015

   Gaat goedkomen, dankjewel! :-D

 6. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Wat een fijn artikel! Vroeger heb ik ook een konijn gehad en we hadden een luik in de schuur zodat hij lekker rond kon rennen. Ruimte genoeg dus :)

 7. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb zo lang als ik me kan herinneren al konijntje(s) in huis, heerlijke beestjes <3 Ze zit bij ons binnen en vind het geweldig om door de woonkamer te rennen! Ze verdienen echter wel veel zorg en dat vergeten veel mensen.

 8. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Hoe lief! Ik vind het heel belangrijk dat er zo’n posts bestaan want mensen denken niet lang genoeg na voor dat ze een huisdiertje kopen.

 9. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Aaaahw wat een lieve konijntjes heb je (en wat fijn dat er uiteindelijk niks aan de hand bleek met Guus!). Hoewel ik konijntjes super schattig vind ben ik meer van de katten (al is het onmogelijk om Michal te overtuigen helaas :()

 10. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Goed geschreven! Ik heb bijna mijn hele leven konijntjes gehad, op dit moment hebben we er zes. Kammen vinden die van ons trouwens heerlijk. Zo lang het niet te lang duurt, na een paar minuten zijn ze er wel klaar mee :P

  • twintigennogwat
   15 april 2015 / 15 april 2015

   Wat fijn dat dat gewoon lukt! Ik ben benieuwd naar je geheim! ;-)

 11. Lisa
  15 april 2015 / 15 april 2015

  Wow, jouw ene konijn zou echt een tweelingkonijn ( bestaat dat? ) kunnen zijn van mijne.

  • twintigennogwat
   15 april 2015 / 15 april 2015

   Echt waar, welke van de twee? Ben benieuwd!

 12. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Wat een leuke konijnen heb je! Goed dat je hier aandacht aanbesteed! De konijnen van mijn zusje hebben ook een flinke ren en krijgen ook hooi en van die brokken die jij noemt. Alleen het borstelen van die beestjes.. drama. Ze hebben zo’n flinke vast, met name de grotere, daar moet gewoon echt de schaar in al borstel je hem iedere dag. Gelukkig vinden ze het borstelen niet erg en vind mijn vader het zelf ook wel lekker rustgevend om te doen ;-)

  • twintigennogwat
   15 april 2015 / 15 april 2015

   Dat scheelt wel enorm ja, als hij het zelf ook leuk vindt. Ik word niet heel blij van alle schrammen op mijn armen die het oplevert, haha! ;) Maar ze hebben inderdaad best wat onderhoud nodig. Ach, dat heb ik er wel voor over <3

 13. 15 april 2015 / 15 april 2015

  Wat een leuk en interessant artikel! :) Ik heb zelf nog nooit huisdieren gehad! Je konijntjes zien er super schattig uit! Je hebt ze mooi in beeld gebracht!

 14. Roos
  16 april 2015 / 16 april 2015

  Eindelijk iemand die konijnen op een goede manier verzorgt! Ik heb zoveel blogs gezien over konijnen maar die dan toch werden gehouden in een meterkooi en geen vriendje/vriendinnetje hadden.

 15. 16 april 2015 / 16 april 2015

  Ahww die bruine lijkt precies op mijn konijntje die ik heb gehad! Super cute!

 16. 17 april 2015 / 17 april 2015

  Zelf hebben wij ook een paar jaar terug een konijntje gehaald bij de dierenwinkel. Er zat een klein, wit konijntje helemaal alleen. Volgens de meneer in de dierenwinkel zat ze apart, omdat ze fel reageerde op andere konijnen. We hebben haar gekocht, in haar eentje. Ze heeft een groot hok, maar mag ook los in huis. Zelf kiest ze ervoor om niet vaak uit haar hok te gaan, lekker koppig. Ze doet het heel goed met de kat en zelfs honden vind ze geen probleem. Zo liet ze zich rustig schoonlikken door een hondje waar wij opvang voor regelden. Ik ben dol op haar, maar ben ondertussen ook op zoek naar iemand die haar wil overnemen. Niet zomaar iemand, maar iemand met een tuin. Wij hebben hier alleen een balkon en ik vind het eigenlijk toch heel zielig.

 17. 18 april 2015 / 18 april 2015

  Goed dat je mensen vertelt over de konijnenopvang! Dit geldt trouwens ook voor andere dieren in opvanghuizen. Die verdienen ook allemaal een plekje!

 18. 18 april 2015 / 18 april 2015

  Wat een super leuk artikeltje om te lezen en die cute foto’s maken het natuurlijk hélemaal af!
  Ik ben zelf vroeger een aantal konijnen gehad, waaronder echt een schat van een beestje: Witje.
  Ik schreef er ooit een blogpost over… Zo’n lief beestje<3

 19. Elise_Marjolein
  12 december 2015 / 12 december 2015

  Oh jee niet goed dat ik vandaag je blog heb ontdekt!! Want nu wil ik alles lezen ipv studeren!
  Ik heb Joep sinds afgelopen zomer….via marktplaats en ik voel me er nog steeds schuldig over. Van huis uit ben ik opgevoed om alleen dieren uit het asiel te nemen. Maar toen zag ik Joep voorbij komen en ik was gewoon op slag verliefd.
  Als ik mijn vriend over kan halen dan krijgt Joep in de zomer een vriendin erbij……. en natuurlijk dan uit het asiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder