Härön is een eiland en dorpje in de gemeente Tjörn aan de westkust van Zweden. Het grootste deel van dit autovrije eiland vormt het natuurreservaat Härön. Het is de perfecte bestemming voor een heerlijke dag wandelen. Het eiland heeft verschillende wandelpaden door het natuurreservaat, zodat je een route naar wens kunt uitstippelen. Fantastische vergezichten over zee, kliffen en wilde natuur wachten hier op je!
De inwoners van Härön waren zowel vissers als boeren
Net als veel andere eilanden langs de Bohuslän kust, is het eiland Härön sterk beïnvloed door de haringvisserij. De pieken en dalen in de haringpopulatie hebben in de afgelopen vijfhonderd jaar behoorlijke invloed gehad op de hoeveelheid inwoners. Er zijn periodes geweest dat er maar zeventien mensen woonden, maar ook periodes – rond het midden van de 19e eeuw – dat er zo’n 90 mensen op het eiland woonden. Tijdens die periode werden er meer woningen gebouwd aan de oostkant van het eiland, wat tegenwoordig nog altijd het (belangrijkste deel van het) dorp is. De laatste honderd jaar werd het vissersdorp meer en meer gebruikt voor landbouw.
Klik hier om meer te lezen over de eilanden in de Bohuslän kust
In de 19e eeuw werd Härön een van de belangrijkste havens voor het verschepen van haver voor paarden in Groot-Brittanië. Er werd een groot pakhuis voor gebouwd, dat later (ook) gebruikt werd voor diverse soorten handelsactiviteiten. In 2000 is het pakhuis volledig gerenoveerd en tegenwoordig is het de thuisbasis voor restaurant Magasinet: het enige restaurant op het eiland, met een terras aan het water. Inmiddels kent het eiland trouwens zo’n 30 vaste bewoners, maar in de zomer loopt dat aantal op tot 500 tijdelijke bewoners.
Natuurreservaat Härön – eindeloos wandelen
Het eiland Härön kreeg in 1999 de status van natuurreservaat, vanwege de soortenrijke flora en natuurlijke waarden. Het is een eiland met grote open vlakten, zeldzame planten, rotsen en watertjes. In de vroege zomer groeien hier nachtviooltjes en er zijn diverse andere zeldzame planten te vinden. De natuur en het vogelleven op Härön zijn bijzonder en je voelt heel sterk dat dit echt het domein van de wilde natuur is.
Er zijn diverse wandelpaden op het eiland, van verschillende lengte en moeilijkheidsgraad. Je kunt een wandelkaart kopen op de veerboot. Zolang je in het dorp blijft en op de verharde paden is het prima te doen voor kinderwagens, maar de meeste wandelingen zijn wat veeleisender en vooral onverhard. Houd er rekening mee dat je, afhankelijk van de route die je kiest, tijdens je wandeling moet klimmen en klauteren over ongelijk terrein zoals rotsen.
10 kilometer wandelen door natuur en historie
Wij besluiten de langste route te wandelen en deze route staat aangegeven op een groot bord bij de veerhaven, zie ook een foto hierboven. Deze (groen uitgestippelde) route voert je vanaf het dorpje Härön helemaal over het eiland naar de boerderij Änga. Het was even zoeken om vanaf het verharde pad de juiste route te vinden de natuur in, maar uiteindelijk vinden we de groen gemarkeerde bordjes waarop ‘vandringsled’ staat aangeduid. Het is voorjaar en nog drassig, maar de route is goed begaanbaar door houten planken die strategisch gelegd zijn. Het is heerlijk ontspannen lopen met uitzicht op zee. In de late zomer moet het hier extra prachtig zijn, als de paarse heide in bloei staat.
Als we aankomen bij boerderij Änga, besluiten we na het eten van een zelf meegebrachte lunch, het blauwe pad te volgen dat ons over de westkant van het eiland leidt. Deze route is ongeveer 3 kilometer lang en loopt door heuvelachtig, deels moeilijk terrein. Langs deze route vind je funderingen van woningen van meer dan 200 jaar oud en bij mooi weer kun je zowel de vuurtorens van Måseskär als Käringön zien. Aan het noordelijke punt, bij Jungfruviken, is ooit een scheepswrak uit 1717 gevonden. Over dit scheepswrak gaan verschillende (creepy) mythes rond. Deze leer je vanzelf kennen als je de bordjes leest langs het pad.
Eenmaal terug bij de Änga boerderij, vervolgen we onze route over het groen uitgestippelde pad terug naar het dorp. Nog even wachten op de boot en dan gaan we weer op huis aan. Een leuk uitstapje voor een dag ontspannen in de natuur.
Tip: op het eiland zijn twee natuurtoiletten aanwezig. Deze staan afgebeeld op de wandelkaart.
Hoe kom je op het eiland Härön?
Het eiland Härön is eenvoudig te bereiken via een veerboot verbinding tussen Härön en het dorp Kyrkesund op het eiland Tjörn. De veerboot neemt max. twaalf mensen mee en vertrekt in principe eens per uur vanaf de steiger naar het eiland en terug. De vaartocht duurt ongeveer vijf minuutjes. Tickets koop je eenvoudig via de Västtrafik app (kosten 2024: 36 SEK per persoon, enkele reis).
Kyrkesund is met het openbaar vervoer te bereiken met buslijn 357. Gebruik voor het plannen van je reis de Västtrafik app. Het makkelijkste is echter om met je eigen auto te gaan. De auto parkeer je op de bezoekersparkeerplaatsen aan de rand van Kyrkesund; dit staat duidelijk aangegeven met bordjes. Vanuit daar is het ongeveer 10 minuten lopen naar de veerhaven. Let op: je kunt dus niet direct bij de haven parkeren.