In between jobs? Zo benut je die tijd optimaal!

in between jobs - 2

De jaren waarin je twintiger bent zijn vaak aan veel verandering onderhevig. Je moet als twintiger veel keuzes maken op het gebied van opleidingen en werk(gevers). Het kan daarom voorkomen dat je (na je studie) wel eens wisselt van baan. Soms is het mogelijk om even vrij te nemen tussen twee banen in, bijvoorbeeld door openstaande vakantiedagen of omdat je nieuwe werkgever flexibel is met de nieuwe startdatum.

Deze tijd kun je gebruiken om even op te laden, je hoofd leeg te maken en nieuwe focus aan te brengen. De regelmatige lezers van mijn blog weten wellicht dat ik binnenkort ook start met een nieuwe baan en ik heb het geluk dat ik even gebruik kan maken van zo’n vrije periode. Maar hoe vul je zo’n periode nou optimaal in? Alleen maar de hele dag Netflix kijken op  de bank ben je immers ook snel beu. Ik geef je een paar tips!

1. Ruim je huis op en maak klusjes af

Een van de eerste dingen die ik zelf deed was het weggooien van een heleboel (oude) spullen. Dit geeft niet alleen letterlijk ruimte, maar vooral ook rust in je hoofd. Immers: een opgeruimd is een stuk prettiger dan een woning vol oude zooi toch? Ik zocht mijn kledingkast uit, gooide een heleboel spullen weg en creëerde zo letterlijk ruimte voor nieuwe dingen. Ook is dit de perfecte timing om die ene muur te schilderen of wat kleine dingetjes te fixen in huis.

2. Ga (alleen) op reis!

Even er tussenuit gaan kan heerlijk zijn om even op te laden en totaal nieuwe dingen te zien. Of dat nu één nachtje of een week weg is: nu is het perfecte moment! Maar wat nou als je graag weg wilt en je vrienden gewoon aan het werk zijn en ook je lief echt geen vrij kan nemen van zijn/haar werk? Dan ga je toch alleen?! Afgelopen weekend ging ik spontaan 3 nachten alleen naar Stockholm – oké ik ging daar vrienden opzoeken, maar toch – en ik vond het heerlijk. Lekker mijn eigen plan trekken en genieten. Alleen op reis gaan vind ik echt een aanrader om eens te doen!

3. Maak die ene afspraak nou eens

Als je net als ik fulltime werkt dan is het soms lastig om bepaalde afspraken te plannen. Zo moesten mijn konijnen naar de dierenarts voor hun jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinaties en ook moest mijn auto weer even naar de garage voor wat klein onderhoud. De break in between jobs is ideaal voor dat soort dingen! Dus schuif ze niet langer vooruit, maar gebruik je vrije tijd om dit soort dingen gewoon af te handelen.

4. Houd je netwerk bij

Tijdens je vorige baan heb je een heleboel contacten opgedaan, die mogelijk nog eens nuttig kunnen zijn in je nieuwe baan. Dus update je online profielen zoals LinkedIn en brengen mensen op de hoogte van je carrièremove. Zowel digitaal als face to face. Spreek eens af voor een kop koffie of zorg via de digitale weg dat ze jouw (nieuwe) contactgegevens hebben en verlies ze in ieder geval niet uit het oog! Misschien is een bezoekje aan een netwerkborrel met mensen uit jouw vakgebied wel een goed idee?

5. Spend some time with friends and family

Hoewel vrienden en familie waarschijnlijk gewoon moeten werken doordeweeks, is er altijd wel iemand thuis voor een lunch of een borrel. Even bijkletsen en quality time met elkaar doorbrengen is super gezellig én belangrijk, want in de eerste tijd van je nieuwe baan heb je er wellicht wat minder tijd voor / behoefte aan. En wat is er nou leuker dan gezellig een middag bijkletsen met een vriendin of knuffelen met je babyneefje- of nichtje?

6. Boeken lezen

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘ik heb al in geen eeuwen echt een boek gelezen, daar kom ik simpelweg nooit aan toe. Ik ben gewoon veel te druk’. Nou, voilà… daar is je tijd! Pak een mooi boek uit de kast, zet een pot thee en neem er een heerlijke reep Tony’s bij: genieten maar! :-) En zoek je nog boekentips, kijk dan eens tussen mijn reviews ;)

7. Denk na over je (lange termijn) doelen

Het is een veelgestelde vraag bij sollicitatiegesprekken: waar zie jij je over 5 of 10 jaar? Zeker voor twintigers lijkt die vraag soms een ver-van-mijn-bed-show. Toch is het goed om er in ieder geval eens over na te denken. In welke richting wil jij je ontwikkelen; wat wil je leren? Dat gaat je ongetwijfeld helpen bij je nieuwe job.

8. Gewoon een dagje Netflixen is ook oké

Na al het bovenstaande lijkt het alsof je alleen maar dingen zou ‘moeten’ doen. Maar dat is natuurlijk niet zo: de kans dat je nog eens zo’n periode krijgt in je leven is waarschijnlijk niet zo heel groot. En hoewel je niet al je dagen voorbij wilt laten gaan terwijl je op de bank ligt, is het af en toe best lekker om de wereld een dag buiten de deur te laten en je op te sluiten met je favoriete serie. Nu kan het, enjoy!

Heb jij wel eens een ‘in between jobs’ periode gehad? Hoe heb jij deze periode ingevuld? 

Delen:

13 Reacties

 1. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Ik heb zelf nooit zo’n periode gehad (heb altijd het geluk gehad dat ik zelfs nog een beetje kon overlappen als dat nodig was), maar dit lijstje is natuurlijk ook ideaal voor het weekend :)

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Absoluut, hier kun je zeker mee aan de slag in het weekend!

 2. Manon
  24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Wat een motiverend artikel! Ik krijg zin om al deze dingen te doen. Helaas heb ik mijn opleiding nog niet afgerond… dus dat wordt nog even wachten. Alleen op reis gaan staat zeker op mijn bucketlist. Het lijkt me ontzettend fijn om even niet afhankelijk te zijn van andere mensen en zelf leuke plekjes te ontdekken.

 3. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Ik zit er nu midden in. Ik ben net terug van een maand taalcursus in Londen. De rest van de tijd gebruik ik tot nu toe vooral om boeken te lezen en voor Netflix. Én solliciteren uiteraard.

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Ah wat gaaf, zo’n taalcursus! Heb je het leuk gehad?

 4. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Alleen op reis zou ik echt niet durven helaas, hoe graag ik ook zou willen. Zit nu tussen 2 studies in, dus bijna hetzelfde :P Ik blog gewoon lekker veel. Maak er wat van nu ik er de tijd nog voor heb.

 5. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Goeie punten! Ik heb er geen ervaring mee, maar denk wel dat je deze tijd goed kunt benutten om ook een beetje aan jezelf en je ontwikkeling te werken.

 6. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Fijne tips! Vooral doen waar je anders niet aan toe komt is iets wat ik dan zou aanpakken.

 7. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Lijkt me heel fijn om zo’n periode te hebben met de zekerheid van een nieuwe baan daarna! Dat geeft je natuurlijk echt rust. Mooi lijstje zo :)

 8. 24 maart 2016 / 24 maart 2016

  Zeker bruikbare tips! Ik moet zeggen dat ik zelf nog geen dag thuis heb gezeten. Na mijn afstuderen direct aan het werk, vervolgens 1 weekend tussen 2 banen in en daarna nog eens een weekend tussen 2 banen in, dus nog nooit een lange tijd zonder werk gezeten. Het is in ieder geval denk ik wel belangrijk om niet alleen maar op de bank te blijven hangen, want dan valt het vast heel erg tegen als je ineens weer in een ritme moet zien te komen.
  Leuk trouwens dat je afgelopen weekend in je uppie naar Stockholm bent geweest!

 9. 25 maart 2016 / 25 maart 2016

  Gelukkig nooit zo’n periode gehad, ook al ben ik vaak mijn baan kwijtgeraakt… Telkens weer op tijd iets nieuws gevonden gelukkig.

  • twintigennogwat
   25 maart 2016 / 25 maart 2016

   Wat vond je zo leuk Heidi?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder