Alleen op reis gaan, hoe is dat?

alleen op reis gaan

Afgelopen donderdag kon je op deze blog een artikel lezen over het optimaal benutten van je tijd als je in between jobs bent. Een van de tips die ik noemde was alleen op reis gaan. Daar kreeg ik verschillende reacties op van mensen die zeiden dat alleen reizen hen echt niet aansprak, omdat ze het niet zouden durven of te saai vonden. Dat bracht me op het idee om er eens iets meer over te schrijven, juist omdat ik erachter kwam dat ik dit wel erg fijn vind. Ik vertel je waarom!

Alleen op reis naar Zweden – 6 jaar geleden

Alweer bijna zes jaar geleden ging ik voor het eerst alleen op reis en startte mijn avontuur dat ‘wonen en werken in Zweden’ heette. Ik vond het enorm spannend want daarvoor had ik nog maar heel weinig gereisd zonder familie. Hoe gaat dat dan met vliegen in mijn eentje, zal ik wel mensen leren kennen of zou ik uren alleen doorbrengen in mijn appartement, wat nou als ik verdwaal in mijn nieuwe stad en kan ik dit allemaal wel?

Allemaal vragen die ik al heel snel uit mijn hoofd kon zetten, want het werd een tijd die ik niet snel meer zal vergeten. Al heel snel kwam ik erachter dat mensen heel open zijn wanneer je in je eentje op ze afstapt met een vraag. Zo zat ik eens in een Italiaans restaurant te eten in mijn eentje, waar ik aan de praat raakte met een Zweeds echtpaar. We kregen een heel leuk gesprek over van alles en nog wat en ze gaven me nog wat goede tips over het leven in Stockholm. Ik stapte volledig uit mijn comfort zone tijdens deze reis en ging een avontuur aan dat me bergen aan ervaringen bracht; in mijn koffer én in herinneringen. Uiteindelijk heb ik aan dit avontuur enkele goede vrienden overgehouden. Na mijn terugkeer ging ik regelmatig in mijn eentje terug naar Zweden en alleen reizen werd steeds makkelijker.

alleen op reis gaan - 2

Alleen op reis – nu

Inmiddels woon ik alweer ruim 3,5 jaar samen en onderneem ik nagenoeg al mijn reizen samen met mijn vriend. Super fijn en we zijn enorm op elkaar ingespeeld als het gaat om het tempo waarin we reizen en de dingen die we leuk vinden en willen bezichtigen. Maar toch kriebelde het bij mij al een hele tijd enorm om weer eens zelf op pad te gaan. Na wat twijfelen hakte ik de knoop door en stapte vorige week zaterdag in het vliegtuig. Het bleek een hele goede keuze om even op mijzelf aangewezen te zijn. Alleen reizen biedt namelijk de uitgelezen mogelijkheid om al je indrukken en ervaringen goed op je te laten inwerken. Het leert je veel over jezelf en de dingen die je belangrijk vindt (of juist niet). Dit kan je enorm helpen bij het maken van toekomstige keuzes of het verwerken van eerdere gebeurtenissen.

Wat ik zelf merkte afgelopen week is dat ik écht kon gaan en staan waar ik wilde en met niemand rekening hoefde te houden. Er was geen volle wasmand die lag te wachten, er waren geen verwachtingen van andere mensen en ik voelde me echt even helemaal vrij. Een uurtje langer in mijn (geweldige!) hotelbed blogs lezen? Prima! Een hele ochtend zonder doel rondwandelen, een vintagemarkt bezoeken en daarna bij Starbucks chocolademelk drinken? Who cares. Als ik daar zin in heb, dan doe ik dat toch? Een ander voordeel van alleen reizen is echt het spontane contact met andere mensen; dat zo anders is als je alleen reist. Een voorbeeld? De medewerker van het vliegveld die mijn koffer incheckte en even ging testen hoe goed mijn Zweeds was (‘You’re Swedish is perfect man!’ Right vriend, ik heb net twee korte zinnen gesproken.).

Ik heb afgelopen week gemerkt hoe heerlijk ik het vond om weer even op mijzelf te zijn aangewezen en zou graag volgend jaar nog eens een paar dagen alleen op pad gaan. Er zijn nog zoveel plekken op de wereld die op mijn travel bucketlist staan!

Ben jij wel eens in je eentje op reis geweest? Hoe heb je dat aangepakt en hoe vond je het?

Delen:

16 Reacties

 1. 26 maart 2016 / 26 maart 2016

  Ik reis altijd in mijn eentje naar Ghana, maar ik word dat opgewacht en ken daar veel mensen dus denk niet dat dat helemaal onder alleen reizen valt haha. Ik zit er de laatste weken wel over na te denken om eens een paar dagen in mn eentje op stedentrip te gaan. Ik vind dingen in mn eentje ondernemen best wel fijn

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Oh wauw, dat lijkt me een prachtige bestemming!

 2. 26 maart 2016 / 26 maart 2016

  Ooit ga ik dit nog eens doen maar ik vind het vaak leuker om samen met iemand op pad te gaan. Vooral het echt eens doen wat je zelf leuk vindt en even goed nadenken over wat je belangrijk vindt trekt mij wel. Nu alleen nog eens een keer gaan plannen

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Als het je aanspreekt dan zeker eens doen! Ben benieuwd naar de bestemming :-D

 3. 26 maart 2016 / 26 maart 2016

  Jaaa heerlijk vind ik het om alleen op reis te gaan. Af en toe heb ik dan wel het gevoel dat ik graag met iemand zou delen wat ik op dat moment zie of doe, maar aan de andere kant geeft het ook zo enorm veel vrijheid!

 4. 26 maart 2016 / 26 maart 2016

  Wat inspirerend! Ik heb nog nooit ‘echt’ alleen gereisd en vind het fijn om samen met mijn vriend of met een vriendin te reizen. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat het ook lekker is om in je eentje op pad te gaan, lekker je eigen plan trekken. Ik denk wel dat ik bij een leuke ervaring of prachtig uitzicht zal denken: kon mijn vriend dit ook maar zien, het is zo mooi!

 5. 27 maart 2016 / 27 maart 2016

  Ik vind het geweldig! Inderdaad doordat je het intenser beleeft, en je bepaalt gewoon echt alles helemaal zelf. Dat ik niet met de behoeften van iemand anders bezig hoefde te zijn (meer nog in mijn hoofd – vermaakt die ander zich ook wel?) gaf mij echt ontzettend veel rust.

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Precies, dat merkte ik ook. Onbewust ben je altijd bezig met afstemmen op de behoefte van de ander (althans ik wel), hoe ingespeeld je ook op elkaar bent. Dan is even lekker alleen heerlijk!

 6. 28 maart 2016 / 28 maart 2016

  Ik denk echt nog steeds niet dat ik alleen zou durven reizen, hoe wel het me wel best gaaf lijkt!

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Misschien toch een keertje proberen dan, al is het maar voor een nachtje in een Nederlandse stad? Hoewel je natuurlijk helemaal niets hoeft, gewoon doen wat voor jou goed voelt!

 7. 28 maart 2016 / 28 maart 2016

  Ik heb het nog nooit gedaan maar zou het op zich best eens willen uitproberen. Gewoon om inderdaad te ervaren hoe het is om op jezelf aangewezen te zijn en om met niemand rekening te hoeven houden. Vriendlief en ik zijn straks 14 jaar samen en zijn dan ook goed op elkaar ingespeeld en hebben nagenoeg dezelfde interesses waardoor ik het waarschijnlijk ook niet zo snel zou gaan doen omdat ik dan toch ’s avonds zijn gezelschap zou missen. Maar aan de andere kant… het lijkt me wel een ervaring op zich…

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Precies dat, het is echt een ervaring. Ik mis het gezelschap van mijn vriend ook, maar juist de ervaring van het alleen zijn is ook wel bijzonder :)

 8. 28 maart 2016 / 28 maart 2016

  Hoewel het vanwege mijn gezondheid geen optie is, lijkt het me absoluut heerlijk vanwege alle redenen die jij noemt!

 9. 28 maart 2016 / 28 maart 2016

  Ik ben het afgelopen jaar twee keer een soort van alleen op reis geweest: voor een opdrachtgever ben ik naar het buitenland geweest. En alhoewel ik daar gewoon aan het werk was overdag, was ik ’s middags vanaf een uur of vier wel echt op mezelf aangewezen. Maar beide keren was ik in een geweldige stad (eerst Toulouse en toen Berlijn) dus ik had zoiets van dat komt wel goed. En in Toulouse kwam het ook zeker goed, want ik heb geen een avond alleen doorgebracht. Ik Berlijn heb ik wel iets meer tijd alleen doorgebracht, maar daar was ik ook korter en waren de werkdagen erg intensief waardoor ik ’s avonds zelf niet echt meer open stond voor andere contacten. Ik wil altijd nog eens een keer écht alleen op reis en vond dat best eng, maar deze twee ervaringen hebben me er wel meer voor ‘open gezet’.

  • twintigennogwat
   2 april 2016 / 2 april 2016

   Wat gaaf dat je tweemaal zo’n reis kon maken voor je werk. Kan me voorstellen dat het na een lange werkdag wel iets anders is dan voor vakantie, maar ook dan kan het een goede ervaring zijn om even op jezelf te zijn aangewezen. Ga je nu nog eens zelf maar dan echt voor vakantie?

 10. 10 april 2016 / 10 april 2016

  Super leuk om dit te lezen. Ik ben zelf nooit alleen op reis gegaan en is denk ik ook helemaal niets voor mij. Hoewel het heel tof klinkt :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder