Ik keek er ontzettend naar uit: Kerst in Liseberg (Zweeds: Jul på Liseberg). Ieder jaar wordt amusementspark Liseberg voor een paar weken omgetoverd tot een waar winter wonderland vol lichtjes. En dat moet je meemaken, vond ik. Dus kochten we een ticket en gingen we het zelf ervaren. Spoiler alert: het was sprookjesachtig en absoluut de moeite van het bezoeken waard.
Kerst in Liseberg / Jul på Liseberg is een jaarlijks terugkerend evenement, maar in 2020 ging het niet door vanwege coronarestricties die op dat moment van kracht waren. In dat jaar waren alleen de restaurants open waar men een tafel kon boeken voor een typisch Zweeds kerstdiner, maar de rest van het park moest gesloten blijven. Tot opluchting van velen was er dit jaar geen sprake van een sluiting en kon het feest op 19 november losbarsten. Met een paar restricties, zoals een limiet op het aantal bezoekers per dag waardoor vooraf je ticket bestellen noodzakelijk is.
Op 19 november werd ’s ochtends om 07.15 uur de 116 meter hoge kerstboom in het park aangestoken, om aan te geven dat Kerstmis was aangebroken in Göteborg. Deze boom is over bijna de hele stad te zien en een waar herkenningspunt. Dit weekend reden we vanuit Trollhättan terug naar Göteborg. Vanaf de snelweg zagen we de verlichte kerstboom en wisten we: bijna thuis!
5 miljoen kerstlichtjes
Ik was eerder in Liseberg geweest, maar dan alleen in de zomer. Ik was dus super benieuwd naar de Kerst in Liseberg beleving! In het park wacht de bezoeker een klassieke kerstervaring met maar liefst 5 miljoen kerstlichtjes, 3 ton kunstsneeuw en diverse activiteiten om de kerstsfeer te beleven. Nog voor binnenkomst wordt de toon gezet: er drijft een sneeuwman in de vijver voor de entree en de bomen daar omheen zijn ijzig blauw verlicht. Sfeervol! Na de controle van ons ticket barst het magische kerstgevoel echt los met besneeuwde dennenbomen, brandende vuurkorven en talloze besneeuwde (grote) ornamenten ter decoratie.
Het eerste waar we naartoe lopen is de kleine ijsbaan, waar je voor 50 SEK (5 Euro) schaatsen kunt huren (let op: je betaalt per paar ook 5 Euro borg). Vervolgens dwalen we door Kaninlandet (Het konijnenland), wat helemaal is ingericht op de jongste bezoekers. Kindjes kunnen hier ook parkmascotte Konijn Julius ontmoeten. De kerstversiering is hier wat minder klassiek, maar vooral vrolijk gekleurd. Heel gezellig, ik werd er zelf helemaal blij van.
Ontdek meer: Voor het eerst naar Göteborg? Check dan hier mijn tips
Het havengebied: sfeervol en knus
Vervolgens lopen we door naar het havengebied. Het havengebied is ingericht alsof je in een havenstad uit vroeger tijden loopt, met restaurants en kroegjes aangekleed als pakhuizen langs het water. De winterse decoratie maakt het hier extra gezellig en knus, ik kijk mijn ogen uit. Ook hier staan weer vuurkorven en dat is best lekker, want het is behoorlijk fris buiten. Als we vervolgens over een van de bruggen wandelen zien we op het midden van de brug een leuke mistle toe hangen. Tijd voor een foto! Maar als Maurice dan per ongeluk zijn trouwring verliest bij het uitdoen van zijn handschoen om die foto te maken, gaan we maar weer snel verder. Die ring vinden we gelukkig al snel weer terug met behulp van een mede-bezoeker, die hem hoorde en zag vallen.
Meer Göteborg? Bezoek het Volvo Museum!
Jultomte: de Zweedse kerstman
Het is misschien leuk om te weten dat de kerstman in Zweden voorkomt in twee vormen. De eerste is de vrolijke man met witte baard en een met wit bont afgezet rood pak. Zo kennen veel mensen over de hele wereld de kerstman natuurlijk. Maar in Zweden is er ook Jultomten, een kabouterachtige figuur uit de Scandinavische folklore met een (donker)grijze baard en donkere kleding. In Scandinavië werden oorspronkelijk feesten gevierd rond de zonnewendes (zoals midzomer in juni). Rond de winterzonnewende vierde men dat de dagen weer begonnen te lengen. Dit noemde men Jul, zoals Kerst hier nog altijd genoemd wordt.
Vanaf het moment dat Zweden een Christelijk land werd, smolten de oude en nieuwe manier van vieren samen. Nieuwe tradities, zoals de kerstboom, deden hun intrede. Er zijn echter nog verschillende oude elementen gebleven, zoals Jultomten. Die overigens niet via de schoorsteen komt, maar cadeautjes gewoon persoonlijk overhandigt. En die wordt bijgestaan door vele nissar, laten we het kaboutertjes noemen.
Meer Göteborg? Zo werkt het openbaar vervoer in de stad!
In Liseberg is een heus Tomtehuset opgetuigd, waar de nissar (enkelvoud: nisse) volop aan het werk zijn om verlanglijstjes te verzamelen en cadeautjes in te pakken. Kinderen mogen hier hun lijstje inleveren en kunnen zelfs de kerstman ontmoeten. Wij lopen wat rond en staan dan ineens oog in oog met Jultomten. We zwaaien een keer naar elkaar, maar dan maak ik snel plaats voor kindjes die met hem op de foto willen. Alleen realiseer ik me pas daarna dat ik vergeten ben een foto te maken, was leuk geweest om hier te tonen.
Ik maakte een filmpje met een korte impressie van ons bezoek aan Liseberg:
Dit bericht op Instagram bekijken
Kerstmarkt en attracties
Groot onderdeel van Jul på Liseberg is de kerstmarkt. Dit jaar staan er 24 kraampjes met allerlei spulletjes die je traditioneel op kerstmarkten terugvindt. Denk aan gebrande noten, snoepgoed, maar ook etenswaren als kaas en worst, warme sokken en sloffen, kerstversiering en allerlei (handgemaakte) prullaria voor in huis. Leuk om even langs af te struinen, we kopen een mooie kerstbal voor in de boom thuis. Ook gaat er een zakje gebrande amandelen mee. De winkeltjes die standaard in Liseberg te vinden zijn, puilen ook uit van de kerstattributen. Heel gezellig!
Hoewel niet alle attracties open zijn, kunnen we toch een ritje maken in een van de achtbanen. We zien in achtbaan Valkyria trouwens een bijna exacte kopie van Baron 1898 uit de Efteling, grappig. Nog een laatste rondje, even wat eten in een van de restaurants en dan vinden we het mooi geweest. Ons bezoek aan Kerst in Liseberg was een goede start van de kerstperiode!
Praktische informatie
Openingstijden
Kerst in Liseberg / Jul på Liseberg vindt plaats vanaf medio november tot oudjaarsdag.
De exacte openingstijden en meer info vind je hier.
Tickets en toegangsprijzen
Koop je tickets vooraf op de website van het park. Je kunt kiezen tussen een volledig ‘all-in-one’ entreebiljet en een admission ticket, waarbij je alleen betaalt voor entree. Bij die laatste variant moet je wel nog losse tickets kopen als je gebruik wil maken van de attracties.
Voor de kerstperiode van 2021 introduceert Liseberg een nieuw prijsmodel. SEK 95-175, afhankelijk van de dag. Kinderen onder de 110 cm mogen gratis naar binnen.
Hoe kom je bij Liseberg?
Adres: Örgrytevägen 5, Göteborg
Voor de hoofdingang van Liseberg is een halte waar verschillende bussen en trams stoppen. Gebruik de app van Västtrafiken om te bekijken welke lijn je kunt nemen.
Ik snap wel dat dit hoog op je lijstje stond om te doen! Gelukkig maar dat Maurice zijn trouwring snel weer terug had.
Auteur
Ja toch? Zo mooi! Enne.. daar was ik ook heel blij mee! ;-)