Over het geven van fooi

Over het geven van fooi

Toen ik afgelopen maandagmiddag na een heerlijke lunch op een terras in Villefranche wilde betalen, vroeg ik aan mijn schoonzus hoeveel fooi ik moest rekenen. ‘Helemaal niet nodig, dat verwachten ze hier niet’, was haar antwoord. Ik was een beetje verbaasd, maar betaalde gewoon de rekening. Toch bleef het hangen. Want ook mijn vriend is niet zo van het fooien geven; hij vindt het vaak een beetje onzin. We hebben daar wel eens discussies over want voor mij is dat anders: in mijn ogen is het geven van fooi iets dat je gewoon standaard doet. Maar na een beetje research bleek dat die standaard er eigenlijk helemaal niet is. Ik vind het een erg interessant onderwerp en deed dus een kleine rondvraag op Twitter en Snapchat, lees je mee?

Mijn zusje heeft gedurende haar studententijd jaren in restaurants gewerkt en van haar weet ik dat zij de fooi die zij kreeg gebruikte om haar matige salaris een beetje op te krikken. En dat is dan ook waar deze gewoonte vandaan komt. Volgens het tijdschrift Quest vindt het geven van fooi zijn oorsprong in het afkopen van jouw plezier: de barman of ober staat zich uit te sloven voor jou, zodat jij een fijne tijd hebt. Daarnaast lagen de salarissen in de horeca lange tijd erg laag en door goed zijn/haar best te doen kwam het salaris dan toch aardig uit. Hoewel het dus niet altijd zo was, kennen we in Nederland inmiddels al een flinke tijd het minimumsalaris dus lijkt het niet meer nodig. Toch is de gewoonte van fooi geven altijd gebleven.

Wanneer ik in Zweden (of eigenlijk heel Scandinavië) in een café of restaurant ben, weet ik dat er standaard van mij verwacht wordt dat ik 10 procent extra betaal. Als je daar met pin of creditcard betaalt is er vaak ook gelegenheid om de hoogte van de fooi in te typen in het pinapparaat voor je daadwerkelijk betaalt. In sommige andere landen ligt dat weer anders en beledig je juist iemand als je fooi geeft. In Nederland hanteer ik die standaard van 10 procent eigenlijk helemaal niet, maar toch wil ik zoals gezegd altijd wel iets geven als de service prima is. Hoeveel dat dan is wisselt nogal. Als ik lekker uit eten ga haal ik de 10 procent soms met gemak, maar het kan ook voorkomen dat ik een bedrag gewoon iets naar boven afrond (5,50 naar 6 bijvoorbeeld). Soms leg ik ook gewoon datgene neer wat ik nog in mijn portemonnee heb, ook al is dat maar weinig. Op de een of andere manier voelt het een beetje goedkoop en beschamend om helemaal niets extra’s te geven. Terwijl het misschien helemaal niet altijd nodig is.

Ik vind het dus best wel een ding, dat fooi geven. Maar ben ik daarin de enige? Omdat ik wilde weten hoe anderen omgaan met het geven van fooi besloot ik eens navraag te doen op Twitter en Snapchat. Uit die antwoorden (zie hieronder voor een impressie) bleek dat er inderdaad niet echt een standaard is en dat fooi geven erg afhangt van situatie, kwaliteit service en soort horeca. Een percentage van ongeveer 10 procent vinden we prima, maar in principe wel alleen als we uit eten gaan én als de service goed is. En waar de één bedragen afrondt, doet de ander er in dezelfde situatie nog een paar euro bij. Voor een kop koffie gelden weer andere regels dan voor een hapje eten en dan hebben we het nog niet over Nederland versus buitenland. Super interessant om die antwoorden eens op een rijtje te zetten! De conclusie die ik kon trekken is dat fooi geven er absoluut bij hoort, maar een beetje op gevoel gaat en dat het tegelijk ook wel een gevoelig discussieonderwerp kan zijn. 100 mensen, 100 meningen. Leuk om te zien en goed om in het achterhoofd te houden als ik weer eens niet weet wat te doen!

Over het geven van fooi - 4Wat is jouw mening over het geven van fooi? Doe je dat standaard of ook wel eens gewoon niet?

Delen:

13 Reacties

 1. 12 maart 2016 / 12 maart 2016

  Leuk onderwerp, ik zag al voorbijkomen dat je er mee bezig was. Fooi vind ik een beetje moeilijk. Ik heb jaren in de horeca gewerkt en werkgevers gaan ook allemaal heel verschillend met fooi om. De een verdeeld het eerlijk en de ander stopt het lekker in zijn eigen zak (ja hoor, dat doen ze echt!). Als ik ergens ben, dan vraag ik dus eerst wat er met het fooi gebeurt, als het niet wordt verdeeld geef ik dus ook niks.
  Mijn vriend geeft trouwens echt overal fooi, dat vind ik best wel gek. In Duitsland gaan ze er ook weer anders mee om. Met overal, bedoel ik echt bijna overal. Ja, zelfs bij de kapper. Zal ook wel te maken hebben met de hoogte van het loon van de arbeid (en in Duitsland is dat ook weer anders met minimumlonen en zo, dus op zich wel begrijpelijk).

  • twintigennogwat
   14 maart 2016 / 14 maart 2016

   Wat goed dat je dat gewoon eerst vraagt! Er wordt denk ik inderdaad heel verschillend mee omgegaan.. Ik geef ook bijna altijd wel fooi in de horeca, maar bij de kapper.. nee, niet snel.

 2. 12 maart 2016 / 12 maart 2016

  Ik denk inderdaad ook dat het heel erg afhangt van de situatie, maar soms vind ik het wel lastig. Ik ben toch altijd bang dat ik mensen juist beledig door fooi te geven, haha! In een restaurant misschien niet zo, maar wel bijvoorbeeld bij een massagesalon of inderdaad, bij de kapper. ;)

 3. 12 maart 2016 / 12 maart 2016

  Toevallig vorige week eenzelfde discussie gevoerd met vriendlief. Ik vind geen fooi geven ook een beetje karig, maar het is wel afhankelijk van de service en dergelijke hoeveel dan. Dan kan variëren van niks (heel slecht) tot 10% (maar dat vind ik dan vaak ook een max ofzo)..

 4. 12 maart 2016 / 12 maart 2016

  Hangt inderdaad van de service en hoe lang ik er heb gezeten af. Meestal rond ik het naar boven af, bij uit eten leg ik er vaak nog iets bovenop.

 5. 12 maart 2016 / 12 maart 2016

  Leuk artikel, het is inderdaad nog niet zo ‘makkelijk’. Ik heb ook eventjes in de horeca gewerkt (in de Efteling) en ook hier waren de fooien heel verschillend. Soms €0,05 cent omdat ze het wisselgeld niet terug wilden, soms kreeg ik een briefje van €20. Of mensen die mij toefluisterden dat ik het zelf moest houden en niet in de pot moest doen.

 6. Hanna
  13 maart 2016 / 13 maart 2016

  Ik heb ook heel lang in de horeca gewerkt en de fooi is een behoorlijke fijne aanvulling op je salaris. Toch geef ik zelf ook niet altijd fooi, als het geheel gewoon slecht is dan niet, men moet wel z’n best doen.

 7. 13 maart 2016 / 13 maart 2016

  Ik ben 14 jaar en het enige inkomen dat ik heb is mijn zakgeld en kleedgeld. Toch geef ik altijd een klein beetje fooi. Meestal rond ik het af naar een hele euro naar boven. Ik vind dat je best wel wat terug kan doen als iemand je netjes heeft bedient.

 8. Ariane Kuijt
  13 maart 2016 / 13 maart 2016

  Interessant! Mijn vriend en ik geven alleen fooi als we contant betalen. Als je het pint komt het namelijk niet per sé in de hand van de betreffende ober of serveerster, maar op de bankrekening van de eigenaar van het tentje en wie weet wat hij ermee doet. Alleen als het echt een waanzinnige beleving was om ergens te eten ofzo, geven we ook fooi via het pinnen, want dan waardeer je de hele firma en niet alleen de ober of serveerster.
  Op mijn eigen werk mag ik geen fooi aannemen en als ik het aannemen ervan dan weiger voel ik me echt ondankbaar tegenover de bezoeker. Hij wil me blijkbaar ‘belonen’ voor de goede service en ik neem het niet aan. Veel collega’s zijn het er met mij ook niet mee eens, maar we mochten het toch nooit houden.
  Ik ga binnenkort naar Zweden, dus bedankt voor de tip, haha!

 9. 13 maart 2016 / 13 maart 2016

  Wel of geen fooi geven, blijft inderdaad een lastig iets. Op zich vind ik het overdreven want laten we wel wezen, ik doe ook gewoon mijn werk en lever daarmee ook een bepaalde vorm van product of service maar krijg daar ook niet extra voor betaald, dus waarom dat het dan in de horeca wel gebruikelijk is, is mij altijd een raadsel gebleven. Mijn regel is dan ook dat ik het bedrag in geval van lunch of diner prima naar boven wil afronden en als ik het echt heel erg lekker vond en de service was goed, dan wil ik daar best nog iets extra voor neerleggen maar die 10% vind ik het echt zwaar overdreven.

 10. 14 maart 2016 / 14 maart 2016

  Als ik ergens echt heel tevreden ben geef ik wel fooi, meestal afronden naar boven. Vaak doet ik het echter niet, ze krijgen salaris om hun werk te doen net als ik en ik krijg ook nooit fooi ; ) Als ik tevreden ben over een supermarkt of kapper of kleding winkel geef ik ook geen fooi.

 11. 19 maart 2016 / 19 maart 2016

  Interessant onderwerp inderdaad! Ik geef eigenlijk bijna nooit fooi, tenzij de ervaring overdreven goed is. Ik vind het nml vrij normaal dat je gastvrij wordt behandeld en ben ook nog eens een tikkie kritisch omdat ik zelf ook in de horeca gewerkt heb :) Ik moet dus wel echt bij mijn laatste hap denken ‘wauw dit was helemaal geweldig op alle fronten!’ en dan geef ik fooi. Onpopulair, I know…

 12. 25 maart 2016 / 25 maart 2016

  Ik had het indd al op Twitter gelezen. Wij geven fooi als de service goed is. Of we nu pinnen of contant, we geven dan aan meer te pinnen of leggen net even wat extra’s neer. We doen het ook zeker niet altijd dus,.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder