Recept | Suikervrije kruidnoten

In mijn Photo Diary van oktober schreef ik dat ik in november een maand geen toegevoegde suikers zou gaan eten, om te kijken of ik me daardoor fitter zou voelen (en om te kijken wat het effect op mijn huid zou zijn). Tot nu toe betekende dat eigenlijk vooral voeding skippen uit mijn dagelijkse dieet. Met alle Sinterklaaslekkernijen in de winkels is dat echter soms best lastig, want ik ben nu eenmaal groot fan van het Sinterklaasfeest en genieten van wat lekkers hoort daar voor mij toch een beetje bij. Daarom besloot ik zelf (toegevoegde) suikervrije kruidnoten te gaan bakken, om toch wat te kunnen snacken. Lees verder voor het recept.

Dit heb je nodig:

 • 200 gram speltmeel
 • 70 gram honing
 • 50 gram kokosolie (een beetje afhankelijk van je smaak kun je ook iets meer toevoegen)
 • 4-5 eetlepels amandelmelk
 • 3-4 theelepels (koek- en) speculaaskruiden
 • Een klein beetje zout
 • Bakplaat met bakpapier

Ik gebruikte overigens alleen maar biologische producten, maar hier hoef je natuurlijk niet perse voor te kiezen.

En zo ga je te werk:

Stap 1: Verwarm de oven vast voor op 160 graden. Verwarm de kokosolie ongeveer 20 seconden in de magnetron zodat deze een beetje smelt.

Stap 2: Doe het speltmeel, de honing, de kokosolie, de speculaaskruiden en het zout in een kom en kneed het geheel tot een bal deeg. Tijdens het kneden voeg je steeds een klein beetje van de amandelmelk toe. Het deeg moet niet te kleverig worden, maar ook niet te korrelig zijn.

Stap 3: Neem steeds kleine stukjes van het deeg en rol ze tot balletjes. Leg ze op de bakplaat en druk ze een klein beetje plat. Zorg dat er tussen de kruidnoten steeds genoeg ruimte overblijft; ik hield ongeveer 1,5 centimeter aan.

Stap 4: Heel de bakplaat vol? Bak je suikervrije kruidnoten dan ongeveer 20-25 minuten op 160 graden. Houd ze op het einde van de baktijd goed in de gaten, zodat ze niet verbanden. Laat ze na het bakken nog even een kwartiertje afkoelen voor een crunchy bite.

Zoals je ziet is het echt super easy en kun je dus ook iets verantwoorder snacken tijdens het Sinterklaasfeest! De kruidnoten zijn wel iets lichter van kleur dan je gewend bent en ook de smaak is ietsjes anders, maar ik vind ze heerlijk. Geniet ervan!

Bak jij wel eens zelf je kruidnoten? 

Delen:

12 Reacties

 1. 22 november 2015 / 22 november 2015

  Jij bent goed bezig! Helemaal niet moeilijk ook, die suikervrije pepernoten maken. Ik ga donderdag met mijn klas pepernoten bakken, maar dan wel met suiker. Lekker ongezond en zo :).

 2. Wilmke
  22 november 2015 / 22 november 2015

  Goed receptje! Even opgeslagen :) ik vind de pepernoten van Rens Kroes met dadels gemaakt ook megagoed! Moet je eens proberen.
  X Wilmke

  • twintigennogwat
   22 november 2015 / 22 november 2015

   Die ga ik eens opzoeken, dankjewel voor je comment! :-)

 3. 22 november 2015 / 22 november 2015

  Ze zien er heerlijk uit! Ik houd alleen niet van kokos :(

 4. 23 november 2015 / 23 november 2015

  Ik heb nog nooit kruidnoten gebakken, lijkt me trouwens wel leuk (en lekker, ik kan me zo voorstellen dat het deeg ook lekker is) al zou ik ze dan lekker toch met suiker maken ;)

  • twintigennogwat
   23 november 2015 / 23 november 2015

   Haha, ja dat kan ik me goed voorstellen! Maar ik wilde toch heel graag een beetje snacken zonder suiker ;-)

 5. Milou
  24 november 2015 / 24 november 2015

  Oh dit lijkt me perfect. Ik ga dit zeker eens proberen gezien ik momenteel weer back in shape probeer te raken. Maar niet snoepen blijft lastig;-)

  • twintigennogwat
   25 november 2015 / 25 november 2015

   Dat klopt inderdaad. Over 5 dagen zit mijn challenge van een maand erop en ik merk dat ik toch een klein beetje aftel nu ;)

 6. 24 november 2015 / 24 november 2015

  Oh dit klinkt goed, ik had laatst suikervrije gemaakt en die smaakten nergens naar. Dus ik ga dit recept proberen want I need kruidnoten in my life!

  • twintigennogwat
   25 november 2015 / 25 november 2015

   Leuk, ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden! Eet smakelijk ;-)

 7. 1 december 2015 / 1 december 2015

  Ze zien er heerlijk uit! Hou alleen niet van kokos.
  Ik heb nu wel gelijk trek ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder