10 x waarom samenwonen zo leuk is

du&jag

Deze maand is het alweer twee jaar geleden dat ik de deur van mijn oude huisje achter mij dichttrok en definitief introk bij mijn vriend. Hoewel we daar allebei veel zin in hadden, vond ik het ook erg spannend. Gelukkig pakte het erg goed uit en zijn de afgelopen twee jaar in een sneltreinvaart voorbij gegaan. Al heel snel merkte ik wat nu eigenlijk de voordelen zijn van samenwonen. Daarom vandaag: 10 redenen waarom samenwonen zo leuk is!

1. Samen is leuker…
Hoewel we allebei drukke programma’s besteden we meer tijd met elkaar en dat bevalt erg goed. Je neemt samen beslissingen en weet meer over elkaars dagelijks leven, wat ervoor zorgt dat je elkaar beter leert kennen. Wij hebben gezamenlijke hobby’s en starten in januari samen met een taalcursus. Gewoon, omdat dat gezellig is. Je maakt zowel goede als minder goede dingen directer mee met elkaar, gewoonweg omdat je vaker samen bent. Dat versterkt de band alleen maar.

2. …maar eigen dingen doen ook
Maar ondanks dat samen heel erg leuk is, is ook tijd voor jezelf heel erg prettig. Jouw wekelijkse kroegavond, zijn voetbalavondjes..  blijf het vooral doen. En dat gaat niet meer ten koste van de vaste avonden dat je met elkaar ‘afspreekt’, want afspreken hoeft niet meer: je ziet elkaar aan het einde van de avond wel weer en morgenavond heb je ook tijd samen. Hoewel het (zeker in het begin) heel verleidelijk is om te cocoonen in je eigen huis: ga naar buiten, doe je ding en have fun! Dat heeft ook een goede uitwerking op jullie, want hoe fijn is het om elkaar aan het einde van de avond weer te zien en elkaar te kunnen vertellen over je bezigheden?

3. Niet meer rondsjouwen met je spullen
Waar je eerst nog af en toe een tas inpakt voor een nachtje in elkaars huis, wordt het langzaam meer: je spullen hebben zich verdeeld over twee huizen (in mijn geval was dat drie, omdat ik ook nog wel eens bij mijn moeder logeerde) en eigenlijk heb je altijd net dat nodig wat je niet bij de hand hebt. Je tas blijft altijd half ingepakt, want over twee nachtjes ga je toch weer zijn of haar kant op. Die tijd ligt nu achter je en al je spullen staan gewoon in één huis. Fijn!

4. De financiën
Aan samenwonen hangt natuurlijk ook een financieel plaatje. Allereerst dalen de vaste lasten vaak, want je hoeft immers nog maar één keer een hypotheek of de huur te betalen. En wat dacht je van internet, televisie en abonnementen? Misschien merk je het ook wel aan je telefoonrekening? Het is goed om van tevoren al na te denken en afspraken te maken over wie wat betaalt en waarom. Jullie zullen waarschijnlijk ook niet even veel verdienen. Dit zijn wellicht de minder leuke kanten van samenwonen, maar wel heel belangrijke kanten. En als je er eenmaal uit bent scheelt dat een hoop geldzorgen. En dat is wel heel prettig.

5. Het huishouden door de helft
In plaats van een heel huis in je eentje bijhouden, kun je die taken nu mooi door tweeën delen. Hij kookt elke avond, jij poetst de badkamer. Hij strijkt, jij vouwt de rest van de was. Zoiets. Dat scheelt veel tijd! En die tijd kun je vast beter besteden.

6. Over dat koken…
Toen ik nog alleen woonde was mijn eetpatroon een ramp. Ik houd niet van koken en voor jezelf koken is altijd duur. In mijn geval kwam dat neer op veel soep met brood, eenpersoons maaltijden van de Appie. Of ik at meteen een halve week hetzelfde, omdat dat makkelijker is. Boring! Vriendje M. houdt enorm van koken en staat daarom praktisch elke avond achter het fornuis. Dat is fijn en gezellig: samen eten is veel leuker dan alleen! En samen boodschappen doen is ook leuker: wat voor lekkere dingen halen we dit weekend weer in huis?

7. Samen nadenken over de inrichting
Over het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen meer hechten aan een goed ingericht huis dan mannen. Toch is dat niet altijd (of vaak niet) zo. Mijn vriend en ik hebben een compleet andere smaak en het kostte hem best wel wat tijd om die van mij toe te laten. Inmiddels kunnen we veel plezier beleven aan de jacht op nieuwe meubels, om de woning echt ons plekje te maken. Laatst hebben we een hele zaterdag in de auto gezeten om een kastje te kopen dat we ergens op internet hadden zien staan. En zijn we er allebei helemaal blij mee. Foto’s volgen!

8. Je wordt relaxter
Ik was altijd best wel een controlfreak: alles moest schoon en gewassen zijn. Door hem ben ik een heel stuk relaxter geworden. Een paar dagen later stofzuigen dan gepland? Geen probleem! Ligt zijn was op een hoopje in de slaapkamer en niet in de wasmand? Het is voor ons allebei leuker om daar geen issue van te maken. Het kost meer energie om er ruzie over te maken dan het zelf even op te ruimen. Ik kan zelf ook best wel rommelig zijn en dat stoort hem wellicht ook af en toe.. En zo hebben we allebei onze dingen. Relaxxx!

9. Eindelijk een huisdier
Een halfjaar nadat we gingen samenwonen kreeg ik een konijntje van M. Ik wilde al jaren een konijn, maar in mijn ieniemienie appartementje was dat geen doen. Nu is er een tuin waar de (inmiddels twee) beestjes naar hartenlust kunnen rondrennen. En als ik een avond niet thuis ben, geeft M. ze eten. En andersom doe ik dat bij zijn katten. Leuke bijkomstigheid, dat er nu eindelijk tijd en ruimte is voor beestjes.

10. Altijd iemand thuis
Thuiskomen in een leeg en donker huis is voor een keertje niet erg, maar als dat zes van de zeven avonden is wordt het toch wat saai. Als ik nu thuiskom van mijn werk branden alle lichten, staat de radio aan en wordt er vaak al gekookt. En als ik een keertje als eerste thuis ben, dan weet ik dat M. binnen afzienbare tijd ook thuis is. En dat is wel een stuk gezelliger.

P.s. Op de foto boven dit artikel zie je een hartje met de tekst ‘Du & Jag’. Dit is Zweeds en betekent Jij & Ik. Dit hartje hangt bij ons in de hal, waardoor je het meteen ziet als je binnenkomt. Wat een romantiek… ;-)

Woon jij samen en heb je ooit samengewoond? Wat vind jij het leukste aan samen in een huisje wonen?

Delen:

25 Reacties

 1. Josianne
  23 november 2014 / 23 november 2014

  Heel herkenbaar allemaal! Ik woon nu al vijf jaar samen, en het is zó fijn. Vooral die gedeelde huishoudelijke taken haha.

 2. 23 november 2014 / 23 november 2014

  Wat een leuk artikel! Je hebt me ook echt op een idee gebracht. Ik heb namelijk een lange afstandsrelatie, en stiekem zitten daar ook wel wat voordelen aan haha (nee dat zou je niet zeggen he). Neem eens een kijkje op mijn blog, zou ik ook leuk vinden! Liefs, Sophie

  • twintigennogwat
   23 november 2014 / 23 november 2014

   Ik heb meteen een kijkje genomen! Wat een leuke blog heb je, vond de gekozen kerstoutfits erg mooi :) Ben benieuwd naar een eventueel blogje van jou over lange afstandsrelaties!

 3. 23 november 2014 / 23 november 2014

  Fijn dat het zo goed bevalt! :) Ik moet eerst maar eens een vrijwilliger vinden om een relatie mee te beginnen, zien we daarna wel verder, haha!

  • twintigennogwat
   23 november 2014 / 23 november 2014

   Die vrijwilliger meldt zich vast binnenkort bij je! ;-) En single zijn is ook niets mis mee natuurlijk.. Heb nu drie jaar een relatie, maar was voor die tijd ook heel happy :-)

 4. 23 november 2014 / 23 november 2014

  Wij hebben nu twee katten, en ik zou echt niet zonder kunnen! brengt toch wat meer leven in huis :)

 5. 23 november 2014 / 23 november 2014

  Wat mooi om te lezen! Ik droom er regelmatig van om te gaan samenwonen met mijn vriend. Dat wordt de volgende, serieuze stap in onze relatie en ook ik vind dat best spannend. Dat van die spullen meenemen is erg herkenbaar en dat je je tassen maar half leeg maakt omdat je weet dat je strakjes toch weer van huis weg bent, is nog herkenbaarder ;)

 6. Petra
  23 november 2014 / 23 november 2014

  Ik ben inmiddels getrouwd. Maar wat vond ik samenwonen heerlijk. Wij hadden een lange afstandrelatie en dat ben je op een gegeven moment beu. De weekenden zijn niet genoeg meer. Ik heb heel wat kilometers gereden. Samenwonen is heerlijk. Fijn alles samen delen zowel de leuke als minder leuke dingen. Ik vind het ook heerlijk om samen wakker te worden.

 7. 23 november 2014 / 23 november 2014

  Leuke blog!

  Ik woon inmiddels als zo’n 6 jaar samen, maar zou het niet meer willen missen.
  Het leukst vind ik dat er iemand thuis is als je thuis komt (vriend is meestal eerder), het samen eten en de dag doorspreken. Daarna lekker samen op de bank ploffen onze favoriete programma’s kijken!

 8. 23 november 2014 / 23 november 2014

  Wat een leuk artikel, zo herkenbaar haha! Ik woon nu 3 jaar samen met mijn vriend en vind het heerlijk. Als je naar een drukke avond/dag thuiskomt en je vriend wacht op je: ik kan mij niet beters indenken. En wat zeker ook fijn is: al je spulletjes liggen nu inderdaad op 1 plekje, dat sjouwen word je zo moe van ;-)

 9. 23 november 2014 / 23 november 2014

  wij hebben net onze eerste week samenwonen achter de rug dus dit is wel leuk om te lezen :) vooral het niet meer met m’n tas en spullen hoeven sjouwen is onwijs fijn!

 10. Diana Carlton
  24 november 2014 / 24 november 2014

  Ik woon inmiddels alweer bijna 9 jaar samen, wat vliegt de tijd! Ik heb het alleen wonen nooit gekend, maar het samenwonen is zo fijn. Altijd iemand thuis, altijd iemand om mee te praten, samen hangen op de bank, samen je eigen plekje hebben. Het is zo ontzettend fijn!

 11. Ellis
  24 november 2014 / 24 november 2014

  Er is altijd iemand thuis gaat bij ons geloof ik niet echt op^^ Er is vooral meestal niemand thuis.

  • twintigennogwat
   24 november 2014 / 24 november 2014

   Haha, ja dat gaat bij ons deels ook wel op met allebei een volle agenda. Maar toch proberen we het grootste deel van de week wel samen te eten en dan kom je na je werkdag wel in een gezellig huis thuis :)

 12. 24 november 2014 / 24 november 2014

  Samenwonen is zo fijn! Helaas eet ik alsnog vaak alleen en kom ik ook vaak in een leeg, donker huis thuis. Mijn vriend werkt in de horeca. Wij hebben dus totaal andere ritmes.

 13. 24 november 2014 / 24 november 2014

  Ik woon nog thuis, maar het lijkt me heel fijn om met min vriend samen te wonen. Al denk ik dat het wel even wennen zal zijn, natuurlijk! :)

 14. 24 november 2014 / 24 november 2014

  Ik krijg nu alleen nog maar meer zin om te gaan samenwonen!

 15. 25 november 2014 / 25 november 2014

  Ik ga in maart samenwonen en vind het best spannend! Hoewel het me heerlijk lijkt om eindelijk je eigen huis te hebben, is het toch weer een nieuwe stap!

  • twintigennogwat
   25 november 2014 / 25 november 2014

   Wat leuk! Het is ook een grote stap die ook best spannend is, maar het is tegelijk echt superleuk! Zou je het leuk/ handig vinden als ik een tips en tricks blogje schrijf over samenwonen?

 16. 25 november 2014 / 25 november 2014

  Ik zou zo graag samen willen wonen met mijn vriend <3 maar eerst mijn studie afmaken haha :)

 17. 26 november 2014 / 26 november 2014

  Ik ben het helemaal eens met dit artikel! Wij wonen nu 6 jaar, met nog steeds veel plezier samen..

 18. Els
  26 november 2014 / 26 november 2014

  Wij wonen al bijna 5 jaar samen, met inmiddels ook 2 kinderen en een hond, nooit stil in huis dus

 19. 26 november 2014 / 26 november 2014

  Wat een leuk artikel!
  Mijn vriend en ik hebben ook plannen om samen te gaan wonen en krijg er zo alleen nog maar meer zin in! Zeker om ‘ons plekje’ van het huis te maken. :)

 20. Nina Simplynspecial
  28 november 2014 / 28 november 2014

  Ik heb in het verleden samen gewoond bij een eerdere relatie. Met mijn huidige vriend ben ik 4 maanden samen dus we doen het allemaal rustig aan :) Soms is het ook wel fijn om je eigen terug te kunnen trekken als daar behoefte naar is. Maar thuiskomen in een huis waar je samen woont is wel erg fijn.

  Dat hartje is wel erg leuk hoor!

 21. 8 december 2014 / 8 december 2014

  Samenwonen is heerlijk!!!
  Ik woon nu iets langer dan een jaar samen en ik geniet er nog steeds van! Altijd bij elkaar zijn en samen dingen kunnen beleven. Hiervoor woonde we 2 uur rijden van elkaar dus dit was voor ons echt perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder