Een rots van 97 meter hoogte met prachtig uitzicht over de Baltische zee, weelderige loofbossen, heidevelden en prachtige stranden. Welkom in Stenshuvud National Park! Dit betrekkelijk kleine, maar unieke natuurgebied ligt in het zuidoosten van Zweden, in de provincie Skåne. Ik vind het door die combinatie van strand, bos en uitzicht een heel charmant nationaal park, waar je heerlijk kunt wandelen.
Over Stenshuvud National Park
Het natuurgebied rondom de Stenshuvud rots werd in 1986 officieel benoemd tot nationaal park dat dezelfde naam kreeg als de rots / heuvel. Het park is niet zo groot als je wellicht van andere Zweedse nationale parken gewend bent: ongeveer 400 hectare (4 km²), waarvan 80 hectare zee is.
De stenshuvud rots is dus zo’n 97 meter hoog en omdat de omgeving relatief vlak is, is de heuvel van grotere afstand te zien. Zeker bij helder weer! Om die reden is het lange tijd een herkenningspunt geweest voor schepen. En de naam? Die zou afgeleid zijn van de oude woorden: hoj = hoog en sten = steen: Stensho. Hoge steen. Volgens een legende verwijst de naam Stenshuvud echter naar de reus Sten, die samen met zijn vrouw in de grot Giddastuan in dit gebied woonde. Vertaald zou het dan zijn: Stens hoofd. Sowieso is het gebied onderwerp van talloze legendes en verhalen. Maar wat er van waar is, wie zal het zeggen!
Meer lezen over de nationale parken van Zweden? Bekijk hier al mijn artikelen!
Het park is gevormd door mens en dier
Wat bijzonder is, is dat er op relatief klein gebied veel verschillende soorten natuur te vinden zijn. Dit gevarieerde natuurbeeld is het resultaat van hoe mensen de plek hebben behandeld, in combinatie met het klimaat, de geologie en de ligging aan de kust.
Het gebied is al eeuwenlang door mensen bewoond en gebruikt. Er zijn talloze sporen gevonden van oude gebruiken en werkzaamheden. Er zijn zelfs overblijfselen gevonden van een kasteel uit de ijzertijd.
Het grootste deel van wat nu het nationale park is, was ooit een afgelegen gebied waar vee vrij rondliep en graasde. Dat, in combinatie met bosbouwactiviteiten, heeft ertoe geleid dat sommige delen van het gebied open gehouden werden, terwijl andere delen juist bebost zijn. Na verloop van tijd verdwenen de dieren, waardoor het land overwoekerde. De haagbeuk verspreidde zich en is nog altijd een van de grootste aaneengesloten haagbeukbossen van Zweden. Om te voorkomen dat het bos het hele gebied overneemt en de gevarieerde omgeving te behouden was er beheer nodig. Tegenwoordig zijn er daarom weer dieren aanwezig in het park.
Wandelen in Stenshuvud National Park: diverse uitgestippelde routes
Ik zei het al: Stenshuvud is geen enorm groot gebied. Dat betekent dat de wandelroutes hier niet heel lang zijn. Maar wandelen in Stenshuvud National Park is alsnog een feestje: je zult getrakteerd worden op de prachtigste plekken en uitzichten. In het gebied zijn 5 wandelroutes, die netjes met kleuren gemarkeerd zijn. De wandelingen zijn allemaal tussen de 0,5 en 4 km lang, dus ook goed te doen voor de minder ervaren wandelaar.
Meer lezen over Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden? Bekijk dan hier alle artikelen!
Twee van de wandelroutes zijn rolstoelvriendelijk en de twee langere routes worden gemarkeerd als ‘footpath: difficult’, omdat ze iets rotsachtiger zijn en iets meer ‘klimwerk’ vereisen. Dit zijn de uitgestippelde routes in het natuurgebied:
“Arboretum loop”
Oranje route – 0,5 km / 10- 15 minuten
Deze route ligt aan de noordkant van het natuurpark en is rolstoelvriendelijk.
In de flyer van het park zelf wordt deze route trouwens aangeduid als groene route.
“Sea loop”
Blauwe route – 1,1 km / 20-30 minuten
De blauwe route is een korte wandeling richtig het strand en de zee. Je kunt hier kijken naar Krivareboden, een palingvishut die al gebruikt werd door vissers voordat Skåne een deel van Zweden werd (begin 18e eeuw). Ook deze route is rolstoelvriendelijk.
“Stenshuvud loop”
Rode route – 2,2 km / 60 minuten
Dit is de klassieke Stenshuvud wandelroute. De wandeling komt door een haagbeukenbos langs oude eiken, waarna je richting de top van Stenshuvud klimt. Op je weg omhoog loop je langs een eeuwenoude kasteelmuur en daarna kun je genieten van het uitzicht op de zee en de mooie kustlijn. Er zijn drie uitzichtpunten; de noordelijke top is met 97 meter het hoogste. Je kunt de weg direct terugwandelen, maar je kunt ook aansluiten op de gele route.
“Hällevik loop”
Gele route – 4,2 km / 90 minuten
De langste aaneengesloten route van het park! Afhankelijk van de richting die je inloopt, kom je langs door het haagbeukenbos, langs een moeras en via het eikenbos aan de oostkant van Stenshuvud weer terug. Je passeert ook het prachtige zandstrand voordat je weer richting het Naturum wandelt. Dit pad is op sommige plaatsen erg rotsachtig.
“Kortel loop”
Paarse route – 3,0 km / 70 minuten
Alle bovenstaande routes bevinden zich rond het naturum of gaan noordwaarts het park in. Via deze paarse route kun je juist de zuidkant van Stenshuvud bezoeken.
Onze wandeling door Stenshuvud National Park
Het leuke van bovenstaande routes is, dat ze heel makkelijk aan elkaar te koppelen zijn om een langere route te creëren. Daar kozen wij ook voor! Wij besloten de gele en de paars route te combineren, om zo het hele nationale park te kunnen zien. Uiteindelijk hebben we er ook een stukje van de rode route aan gekoppeld, zodat we ook het uitzicht vanaf de Stenshuvud rots konden bekijken. Daarmee kwamen we in totaal op een wandeling van 8,86 km lang. Ter indicatie: wij liepen deze wandeling medio augustus, op een zonnige dag met 17 graden.
We beginnen de wandeling bij het Naturum (bezoekerscentrum) en lopen richting het strand. Het is verleidelijk om even met de voeten in het water te gaan, maar we hebben nog een stuk te wandelen dus we houden het bij kijken. Het pad dat we volgen loopt parallel aan het water richting de noordkant van het natuurgebied. Het is behoorlijk rotsachtig hier, erg mooi! Misschien is het wel om die reden dat het hier wat rustiger is. We komen langs ‘Stenshuvud Fyr’, een kleine witte vuurtoren. Op zichzelf is die niet zo heel bijzonder, maar de rotsachtige omgeving is zeker de moeite waard.
De natuur is hier echt heel mooi en haast dramatisch tegelijk. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. Het kost al wandelend dus geen moeite om verder te fantaseren over de legendes die over dit gebied verteld worden. Let op: voor mensen die minder goed ter been zijn is de gele route af te raden, vanwege de ongelijke stukken en rotsen op de route.
Aangekomen bij de noordelijke ingang tot Stenshuvud, beginnen we aan de terugweg. Dan zien we bordjes richting het uitkijkpunt boven op de heuvel en we besluiten van het pad te gaan. Met een trap klimmen we omhoog, de Stenshuvud op. De heuvel heeft drie toppen, die dicht bij elkaar liggen. Ze staan alle drie duidelijk aangegeven met bordjes en je komt heel eenvoudig van de ene top naar de andere (geen klimwerk nodig).
Dit bericht op Instagram bekijken
Het uitzicht is vanaf iedere top weer zo anders, maar zo prachtig. We kijken over de bossen, over het water en richting het strand. Hier op de top is het trouwens behoorlijk druk. We zoeken een plekje om te gaan zitten en tijdens een fika uit te kijken over het natuurschoon.
Als we uitgekeken zijn, volgen we de rode route terug naar het Naturum. Via het bos dus en het is hier prachtig. Onderweg komen we langs een veld met graftombes uit de steentijd en zien we overblijfselen van een oude kasteelmuur.
Eenmaal terug bij het Naturum steken we direct over, op naar de paarse route. Een hele andere route die minder bewandeld wordt, maar zeker niet minder mooi. We klimmen wat trappetjes over, die aangebracht zijn vanwege de grazers in dit deel van het nationale park. Dan zien de prachtige paarse heide in bloei staan. Helaas heb ik dat toch niet helemaal mooi op de foto gekregen. Ook het bos aan deze kant is werkelijk prachtig!
Ook aan deze kant van het natuurgebied vind je mooie uitzichtpunten. Onder meer vanaf Kortelshuvud krijg je een heel mooie blik over het park én de zee.
Een groot deel van deze wandeling loopt door het prachtige bos. En hoewel ik talloze foto’s heb gemaakt, kan zo’n foto toch nooit helemaal laten zien hoe mooi het echt is. We lopen een klein stukje langs het riviertje Rörums Norra Å en spotten dan een kudde witte koeien: de permanente bewoners van dit gebied.
Op het laatst wandelen we door een kleine appelboomgaard. Niet verwonderlijk, want we zitten hier vlakbij Kivik: hét gebied in Zweden waar de meeste appels geteelt en verwerkt worden.
Na onze wandeling besluiten we nog even binnen te gaan kijken in het Naturum. Hier is een tentoonstelling over het park, de plantensoorten en dieren die hier voorkomen. Erg interessant om even te bezoeken. Bij het Naturum vind je overigens ook toiletten en een kiosk met kleinere snacks zoals ijsjes, broodjes worst en natuurlijk drankjes. Wij kopen een ijsje en sluiten we de dag af door nog even naar het strand te lopen. Wat een heerlijke wandeltocht hebben we gemaakt!
Praktische informatie over Stenshuvud National Park
Adres:
Stenshuvud Naturum
Stenshuvud National Park
277 35 Kivik
Parkeren is gratis.
Bekijk meer informatie op de website.
Openingstijden Naturum Stenshuvud
Naturum Stenshuvud is in de zomer dagelijks geopend tussen 10.00 – 17.00 uur.
In het voor- en najaar is het naturum gesloten op maandag. De overige dagen is het bezoekerscentrum geopend tussen 10.00 / 11.00 – 16.00 uur.
Het Naturum is volledig gesloten van december tot februari.
Veelgestelde vragen
Mag een hond mee het natuurpark in?
Ja dat mag, maar deze moet te allen tijde aangelijnd zijn. Daarbij mag de hond niet op het strand komen tussen 1 juni en 31 augustus. De hond mag in die periode wel op het grasveld bij het strand komen. Wil je met je hond zwemmen? Ga dan naar het hondenstrand bij Vårhallen, iets ten noorden van Simrishamn.
Mag ik wildkamperen in Stenshuvud?
Nee, dat mag niet. Er is één aangewezen kampeerplaats voor tenten. Deze bevindt zich bij de noordingang. Hier mag je met je tent staan tussen 16.00 uur ’s middags en 10.00 uur in de ochtend de volgende dag.
Mag ik een vuurtje maken?
In Stenshuvud National Park zijn enkele aangewezen plekken waar kampvuurtjes gemaakt mogen worden / waar je mag barbecueën. Een daarvan ligt bij de campingplek (zie hierboven). Op andere plekken mag er geen open vuur of barbecue aangestoken worden. In tijden van droogte kan het zijn dat er een totaalverbod is op vuur maken; dan mogen ook de aangewezen grillplaatsjes niet gebruikt worden. Check vooral de informatieborden in het park.