Twintiger aan het woord: Dina (24) herstelt van een burn-out

Twintiger-Dina

Twintiger aan het woord is een rubriek waarin ik jou aan het woord wil laten over wat jou drijft in de keuzes die je maakt; wat zijn je dromen, je ambities? Droom je van een groot gezin, wil je voorlopig nog lekker studeren, of ambieer je een topfunctie bij een grote multinational? Ik ben benieuwd hoe jij de komende jaren voor je ziet. Vandaag in Twintiger aan het woord: Dina (24). Ze is herstellende van een burn-out en probeert er alles aan te doen om weer beter te worden, zodat ze weer net zo kan genieten van alles als voorheen.

‘Mijn naam is Dina en ik ben 24 jaar oud (of jong, daar ben ik nog niet helemaal over uit). Ik heb ‘Europese Talen en Culturen’ aan de Rijksuniversiteit in Groningen gestudeerd, daarnaast werkte ik 16 uren per week in een callcenter. Het werken in een callcenter valt best mee hoor, het is niet zo erg als mensen wel eens zeggen. Tenminste, ik heb het nooit als vervelend ervaren. In september 2014 merkte ik dat er iets niet helemaal goed ging met mij, mijn leven was te druk. Het heen en weer reizen van mijn woonplaats naar de universiteit, het werken, school, stress, stress, nog meer stress, sociale contacten onderhouden, hobby’s, sporten, het was me eigenlijk allemaal te veel… Ik wist niet meer hoe ik de spreekwoordelijke ballen in de lucht moest houden. Ik besloot daarom te stoppen met werken, zodat ik wat meer tijd had voor alle andere dingen. Man, wat gaf me dat een ademruimte zeg! In November 2014 merkte ik dat het stoppen met werken niet genoeg was, ik kreeg de diagnose burn-out (en nog wat extra gratis “cadeautjes” die bij dit ziektebeeld horen) en besloot te stoppen met studeren.’

TAHW-Dina2

‘Tsja, hoe ziet een gemiddelde dag of week van een werkloze, niet studerende, vierentwintigjarige er dan uit? Dat is voor mij een hele moeilijke vraag. Doordat ik ziek ben en dus ben gestopt met werken en studeren, heb ik geen vakantie. Sommige mensen denken dat het een ‘lang leve de lol’-periode is, maar dat valt behoorlijk tegen. Het is voor mij heel moeilijk om mijn dagen, weken of zelfs maanden te plannen, want juist door te plannen krijg ik alleen maar meer stress. Nu ik thuis zit heb ik veel tijd om te bloggen, te lezen, buiten te spelen (als het zonnetje schijnt) en te sporten. Dit waren precies de dingen waar ik veel energie uit haalde toen ik het zo druk had, maar dus nooit echt tijd voor kon vrijmaken.

Je zou mijn weken eigenlijk het best kunnen beschrijven als een soort ‘chronische weekenden’ (zo klinkt het eigenlijk best leuk om ziek te zijn). Omdat ik momenteel niet echt een ‘doel’ heb (natuurlijk wil ik graag weer ‘beter’ worden) zoals de meeste mensen van mijn leeftijd dat hebben, probeer ik op verschillende manieren het taboe rondom psychische ziekten te doorbreken. Sinds een tijdje probeer ik ook weer om mij heen te kijken voor een simpel baantje, zodat ik weer een beetje kan wennen zeg maar. Vanaf volgende week heb ik werk voor een á twee uurtjes per week. Dat klinkt niet heel erg bijzonder, maar het is best een grote stap voor mij.’

TAHW-Dina1

‘“Take time to do what makes your soul happy” is een van mijn levensmotto’s. Dit motto is op dit moment ook ontzettend toepasselijk op mijn eigen leven. Ik probeer er alles aan te doen om weer beter te worden en weer net zo te kunnen genieten van alles, zoals ik dat voorheen deed, maar ik ben me er heel erg van bewust dat dit tijd kost. Mahatma Ghandi zei ooit: “Be the change that you wish to see in the world.”. Vroeger vond ik dat altijd zo’n cheesy uitspraak, want ik dacht dat het geen verschil zou maken als één mens op aarde iets wilde veranderen. Nu weet ik beter. Doordat ik open ben en schrijf over mijn burn out, merk ik dat mensen in mijn omgeving (maar ook mensen die ik niet ken) meer open durven te zijn over hun psychische klachten (of over die van hun naasten) en ervaringen hiermee.’

TAHW-Dina3

‘Over mijn toekomst kan ik momenteel nog niet nadenken. Alles wat ik had gepland, is doordat ik ziek ben geworden even helemaal van de baan. Ik weet niet of ik weer wil studeren of dat ik liever wil gaan werken. Eigenlijk vind ik het wel best zo, om even niks op de planning te hebben. Op deze manier kan ik veel meer in het ‘nu’ leven (man, wat klinkt dat zweverig) en werken aan mijn gezondheid. Wel heb ik wat dingen op mijn ‘to do before I die–lijstje’ staan: ik wil graag eens het Noorderlicht zien, ik hoop ooit moeder te mogen worden, een andere achternaam aan te mogen nemen… En verder? Ik zie het allemaal wel. Je kunt je leven niet plannen zoals je wilt, want er zal een moment komen, dat er iets gebeurt in je leven, waardoor alles even over de kop vliegt. Als ik maar gelukkig ben, dan vind ik verder alles helemaal prima!’

Wauw, wat een prachtige conclusie van een ontzettend eerlijk en open verhaal, Dina. Ik vind je zo sterk en krachtig en wens je alle geluk toe. Het Noorderlicht staat overigens ook op mijn lijstje, lijkt me fantastisch om eens te zien.. :-) Dina heeft een geweldige blog, waar ze bijna dagelijks haar feelgood artikelen plaatst. Ga zeker eens kijken op dinastie.nl voor een flinke dosis inspiratie! Wil jij ook meedoen aan Twintiger aan het woord? Stuur me dan even een mailtje, of reageer in de comments.

Volg je me al op een van deze sociale netwerken?
Bloglovin’ – TwitterInstagram

Delen:

12 Reacties

 1. 27 maart 2015 / 27 maart 2015

  Mooi en krachtig verhaal Dina. Ik heb ook gemerkt door mijn burn-out dat niet alles meer zo belangrijk was dan voorheen. Gelukkig zijn is het aller belangrijkste en wat fijn dat je weer kleine stappen kan zetten richting herstel. 2 uur is idd al heel wat, succes. You can do it!

 2. Eline
  27 maart 2015 / 27 maart 2015

  Wauw Dina, ik vind je blog altijd super leuk om te lezen! Heel knap hoe je open durft te zijn over dit soort thema’s. Je zorgt hierdoor voor zoveel openheid!

 3. 27 maart 2015 / 27 maart 2015

  Mooi om te lezen Dina. Ik lees jouw blog altijd erg graag en ik hoop dat het snel weer beter met je gaat. Leven in het nu is heel belangrijk dat heb ik in de afgelopen jaren wel geleerd.

 4. 27 maart 2015 / 27 maart 2015

  Dina, je bent een topper! Je komt zo krachtig over in je verhaal, dat is alleen al iets om trots op te zijn!

 5. Saskia
  28 maart 2015 / 28 maart 2015

  Wat een mooi en krachtig verhaal! En wat een fijne rubriek ook, heel herkenbaar als mede-twintiger.

 6. 29 maart 2015 / 29 maart 2015

  Wow, wat een heftig verhaal! Heel herkenbaar voor veel mensen. Tegenwoordig wordt ook vaak gesproken over de ‘quarterlife crisis’ onder jongeren. Ik merk zelf wel dat als ik het heel druk heb en daarna helemaal niks doe, ik juist in een dip raak! Dan is het weer zo moeilijk om om te schakelen naar drukte en stress….

 7. 29 maart 2015 / 29 maart 2015

  Wat fijn dat je dit verhaal wilt delen, Dina! Je hoort steeds meer verhalen over twintigers met een burn-out, terwijl er nog wel een taboe op zit. Fijn dat hier steeds meer openheid over komt :)

 8. 29 maart 2015 / 29 maart 2015

  Een prachtig verhaal zeg en ik ben dol op Dina haha! Vind haar schrijfwijze en kijk op de wereld echt geweldig en heb dan ook echt weer genoten van dit stukje :-) Dank je wel voor het delen. X

 9. 30 maart 2015 / 30 maart 2015

  Wauw, wat een mooi verhaal, Dina! Heftig wat je hebt meegemaakt, maar wat ga je daar knap mee om als ik dat zo lees!

 10. 7 april 2015 / 7 april 2015

  Mooi geschreven, Dina! Ik volg haar al een tijdje en ze is inderdaad een heel inspirerend persoon :) laat ons allemaal het taboe rond psychische ziektes doorbreken!

 11. 8 mei 2015 / 8 mei 2015

  Wat een mooi artikel. Ook wel een beetje herkenbaar, ik heb geen burn out maar door problemen rondom mijn gezondheid heb ik momenteel ook niet echt een doel/richting en dat vind ik erg moeilijk. Ik zou graag willen studeren/werken maar dat gaat momenteel niet, fijn om te weten dat ik niet de enige ben (zo voelt het soms wel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder