Twintigers Vertellen | Financiën

twintigers-vertellen-financien

Hej allemaal! Het is een beetje stil op mijn blog en dat komt omdat ik het bizar druk heb gehad de laatste weken (nieuwe baan!) en daarom bijzonder weinig tijd om even achter de computer te duiken voor een blogpost. Vandaag staat er wel weer eentje online: deel vier van Twintigers Vertellen! In Twintigers Vertellen wil ik jou aan het woord laten over over specifieke zaken en gevoelens in het leven. Dit kan iets concreets zijn als studeren, carrière maken of financiën, maar ook over gevoelens als geluk, liefde of ouder worden. In de aflevering van vandaag staat centraal: Financiën. Hoe denken twintigers over geld? Lees mee!

Misschien is het een beetje raar: praten over geld als de kerstdagen voor de deur staan. Kerst is namelijk een periode van bezinning, tijd doorbrengen met je naasten en gezelligheid. Maar toch vond ik het juist goed om dit onderwerp nu op te nemen in de planning. Geld is naar mijn idee juist óók een belangrijk onderdeel van deze periode. Terwijl ik dit typ staat op de achtergrond 3FM Serious Request aan, waar met succes geld ingezameld wordt om kinderen elders in de wereld een gezond en beter leven te kunnen geven. Op die manier past het onderwerp geld dus heel mooi in een periode waarin geven aan een ander zo belangrijk is. Ondertussen zit ik te bedenken wat ik eigenlijk van geld vind en hoe ik dat wil formuleren.

Duurzaam en delen

Het belangrijkste is dat ik, net als Sytse, veel waarde hecht aan duurzaamheid. Ik probeer verantwoorde keuzes te maken, door te kiezen voor biologische en lokale etenswaren en mijzelf te behoeden voor het overdadig kopen van spullen (die ik in veel gevallen niet nodig heb). Het liefst koop ik goede, kwalitatieve spullen die lang meegaan, zoals ik al eens beschreef in een blogpost over kleding kopen. Dat kost meer geld dan wanneer ik andere keuzes zou maken, maar het is een keuze die bij me past en goed voelt. Als student met weinig geld probeerde ik dit – waar mogelijk – ook al na te streven, maar nu ik al enkele jaren fulltime werk is dat natuurlijk wel iets makkelijker.

Gemiddeld genomen is mijn inkomen door mijn fulltime baan (voor mij) gelukkig genoeg om te kunnen doen wat ik nodig heb om te kunnen leven en leuke dingen te doen. Voor sommige aankopen moet een tijd gespaard worden en door een hoge rekening (bijvoorbeeld als mijn auto het begeeft) komt er soms wat rekenwerk en creativiteit aan te pas. Daar staat wel tegenover dat ik die biologische groenten kan kopen of spontane aankopen kan doen als ik daar zin in heb. Die balans geeft veel rust. Rust die ik graag ook deel met anderen. Daarom probeer ik, wanneer ik daar maar enigszins toe in de gelegenheid ben, anderen te helpen. En daarom koop ik graag een warme maaltijd (of zelfs gewoon een kop warme thee) voor iemand die dat niet kan of doneer ik met plezier wat geld aan Serious Request. Omdat ik hoop dat die gebaren, hoe klein ze ook zijn, de wereld een klein beetje beter maken.

Dit vertellen andere twintigers:

twintigers vertellen sytse Sytse – hetgroenebroertje.nl
“Geld is eigenlijk een lelijk ding. Puur omdat er zoveel misbruik van wordt gemaakt. Als iedereen evenveel geld zou krijgen per maand, zou de wereld er heel anders uit zien. Liever en gemoedelijker denk ik. Persoonlijk geef ik niet zoveel om geld. Tenminste, het heeft voor mij niet zoveel waarde. Ik focus me heel erg op duurzaamheid en hoe lang ik met iets kan doen. Ik koos er bijvoorbeeld voor om een Macbook aan te schaffen in plaats van een Windows laptop. Dit omdat ik weet dat ik daar veel langer plezier van heb. Daarnaast koop ik veel spullen zoals kleding, woonaccessoires maar ook meubels en dat soort dingen tweedehands. Het jagen naar tweedehands koopjes is een hele leuke hobby en daarnaast zorgt het er ook voor dat ik wat vaker uit eten kan, bepaalde keuzes kan maken en niet op een paar euro meer of minder hoef te letten als het om een cadeautje’s kopen gaat. Wat ik koop, moet namelijk ook goed en naar de zin zijn. Het lijkt een beetje een dubbele moraal (en dat is het misschien ook wel) maar helemaal duurzaam leven is voor mij nog even iets te lastig want stiekem schuilt er ook nog ergens een luxepoes in mij. Misschien ooit, misschien nooit.”
bente-2 Bente – notabularasa.nl
“Een paar jaar geleden, toen mijn vriend en ik gelijktijdig afstudeerden en we niet direct een baan hadden, kwamen we in de bijstand terecht. Niet onze vrolijkste periode. Onzekerheid, veel vrije tijd maar geen geld om wat leuks te doen, constant op elkaars lip zitten in een piep klein appartement.. Je wordt er niet echt vrolijk van. Nu we een paar jaar verder zijn en we allebei een goede baan hebben is het wel anders. Genoeg geld op je bankrekening om te kunnen doen wat je wilt is heerlijk. Dat is dan ook hoe ik tegen geld aan kijk: je hebt het nodig om te kunnen leven en als je ‘genoeg’ hebt geeft het enorm veel vrijheid. Toch denk ik dat er een grens is: meer staat niet per se gelijk aan gelukkiger. Als je eenmaal genoeg geld hebt om de dingen te kunnen doen die je wilt doen is er wat mij betreft geen meerwaarde aan nog meer geld hebben. De ambitie om rijk te worden heb ik dan ook helemaal niet. “

Ook meedoen met Twintigers Vertellen? Stuur dan een mailtje naar info [@] sommarmorgon.com onder vermelding van Twintigers Vertellen of reageer onder dit artikel. Ik zoek nog deelnemers voor de volgende thema’s: geloof, liefde, ouder worden, carrière, kinderen en geluk. Ik zou het super vinden als je zou meedoen!

Hoe zie jij geld? Heb jij een ontwikkeling gemaakt in het kijken naar geld, of is dat altijd een beetje gelijk gebleven?

Delen:

2 Reacties

  1. 24 december 2016 / 24 december 2016

    Ik heb me nooit echt zorgen moeten maken over geld, maar ben het eens met Bente. Je kan blij zijn als je genoeg geld hebt om goed rond te komen, maar meer dan dat maakt niet gelukkiger, dat zijn de mensen rond je en de ervaringen, niet de stand van de rekening.

  2. 24 december 2016 / 24 december 2016

    Tijdens het lange studeren had ik het nooit breed en nu verdien ik nog geen bakken met geld. Het laat mij heel bewust kijken naar wat ik wel en niet aan kan schaffen en waarvoor ik moet sparen. Dat iedereen net zoveel geld had om te besteden zou de wereld wel mooier maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder