Personal | ‘Jij bent wel van de merken he?’

merken - michael kors

‘Jij bent wel echt van de merken he’. Deze opmerking kreeg ik afgelopen week twee keer in drie dagen te horen, uit de monden van twee verschillende dierbaren. De aanleiding? Ik kwam terug van vakantie met splinternieuwe Adidas sneakers aan mijn voeten en een tas van Michael Kors in de hand. De opmerking was niet bedoeld als belediging maar toch schrok ik wel een beetje, want ik had nooit naar mijzelf gekeken als iemand die heel veel waarde hecht aan merken. Bij mensen die kicken op dure merken had ik toch een ander beeld. Het gaf me stof tot nadenken; want wat zijn nu eigenlijk mijn ideeën en waarden als het gaat over kleding? Ik deel graag mijn hersenspinsels over dit onderwerp met jullie.

Ik had er geen kijkje in mijn kledingkast voor nodig om te weten dat ik inderdaad veel kleding heb waar een merkje op vast zit. Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom dat de keuze is die ik maak en ik ga jullie proberen uit te leggen hoe dat komt. Te beginnen bij het volgende: winkelen is nooit mijn grote hobby geweest. Sterker nog: ik heb altijd een aversie gehad tegen warme, volle winkels met bergen kleding op de tafels, waar mensen lopen te zoeken naar leuke, hippe items. Vaak kijk ik met een beetje ergernis naar de hoeveelheid overvolle bruine papieren zakken die door mijn thuisstad lopen, sinds zich daar een grote kledingketen met goedkope kleding vestigde. Het geeft mij een gevoel van massa(productie), altijd maar meer willen, bergen kleding voor prijzen die ik nauwelijks kan verklaren.. en ik voel mij daar niet comfortabel bij.

Kwantiteit of kwaliteit?

Toch maakte ook ik daar tot een paar jaar geleden gebruik van. Immers: als je weinig te besteden hebt (als scholier en student) is het een makkelijke keuze. En daar is ook niets mis mee, laten we wel wezen. Alleen meer en meer ging ik nadenken over het effect dat mijn koopgedrag had; voor mijzelf en de wereld. De gedachte ‘ach, volgende maand is deze aankoop weer uit de mode, dus dan haal ik wel weer een aantal nieuwe truitjes‘ kon ik voor mijzelf niet meer verantwoorden. Zo blijf je kopen. En nog meer kopen. En hoe meer kleding wij kopen, hoe meer er wordt geproduceerd.  Het is een oorzaak-gevolg proces met een enorme impact op de aarde. En als wij ook al die items ook nog eens voor een spotprijsje in de kast willen hebben hangen, is er ergens op de wereld iemand die daar een hoge prijs voor betaalt.

Voor mijn gevoel klopt(e) dat niet; maar hoe kon ik een andere keuze maken waar ik zelf achter stond? Kleding kopen bij de tweedehands winkel zou een optie kunnen zijn; maar dat vond ik ook niet perse nodig. Ik besloot te gaan kiezen voor kwaliteit. Kleding die kwalitatief goed is, die ik vaak kan dragen en wassen zonder dat het haar vorm verliest. Ik hoef niet voorop te lopen met trends en een enorm gevulde kledingkast is ook niet nodig; dat past helemaal niet bij mij. Ik hoef niet veel (keuze) te hebben of vaak te winkelen voor nieuwe kleding; zolang ik enkele mooie – basic – items heb die bij mij passen en waar ik blij van word.

merken - tommy hilfiger

Mode als middle name?

Maarja.. wie mij een beetje kent zal kunnen beamen: gevoel voor mode is niet mijn ‘middle name’. Nooit geweest ook. Als early teenager heb ik aardig wat modeflaters geslagen, waar ik nu met gemengde gevoelens op terugkijk (met afgrijzen én zelfspot). Ik benoemde vorig jaar al eens mijn complexe relatie met kleding: ik vind het heel moeilijk om te bepalen wat mij goed staat en welke items ik goed met elkaar kan combineren. Tegelijk houd ik wel van mooie items. In mijn vroege tienerjaren liep ik met hele wijde broeken, later werd het weer strakker. Een periode waarin ik mij vooral sportief kleedde wisselde zich af met een periode waarin ik mij juist heel netjes kleedde. Inmiddels zit ik ergens tussenin: mooie spijkerbroek, nette blazer en toffe sneakers eronder.

Door al die experimenten vond ik de stijl waarin ik mij het fijnste voel. Die stijl vond ik terug bij enkele merken, waarvan één in het bijzonder waar ik inmiddels driekwart van mijn kleding koop. Een merk waarin ik mij thuisvoel; dat aansluit bij hoe ik in het leven sta. Ook omdat ik weet dat dit merk intensief bezig is met het duurzamer maken van hun processen. Ik hoef niet na te denken of te twijfelen of iets me wel staat of dat het een geschikte combinatie zou kunnen zijn. Als ik daar iets koop, dan weet ik dat het goed is. Miskopen? Bijna niet meer. Het maakt me zelfverzekerder als ik kleding aan heb waarvan ik voel dat het bij me past. Dus ja, ik kies voor merken. Dat ziet er soms tuttig uit. Maar het is wel een bewuste keuze, gemaakt vanuit een gedachte waar ik voor 100% achter sta. En dat voelt goed.

Hoe bewust ben jij bezig met het kopen van kleding en het wel of niet kiezen voor merken?

Delen:

13 Reacties

 1. 14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Ik koop mijn kleding bewust altijd bij 1 winkel, maar het is geen merkkleding. Ik koop het wel om dezelfde reden. Ik weet dat wat ik er koop goed is, en dat ik mij daar comfortabel in voel. Jammer genoeg zijn ze afgelopen week failliet gegaan dus moet ik denk ik op zoek naar een nieuwe winkel waar ik mij thuisvoel.

 2. 14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Ik heb maat 44 (soms 46, voor dat bos hout dat voor de deur ligt, haha) en ik moet vaak wel wat duurdere kleding kopen. Jurkjes zijn voor mij geen tientje, maar ik ben er rond de 40 euro voor kwijt. Dat betekent wel dat ik minder vaak kleding voor mezelf koop, maar dat de kwaliteit wel gewoon top is. Ik heb kledingstukken die ik al vijf jaar draag, zonder dat ze lelijk zijn geworden van het wassen of zijn gaan pullen. Voor mijn kinderen is het anders. Die krijgen van alles en nog wat, meestal gewoon van de H&M, de Zeeman en de Hema. Maar goed, zij groeien er binnen no time uit en dan vind ik het zonde om hele dure dingen te kopen. En ik vind het alleen maar complimenteus dat mensen jouw als merken-meisje zien, dan zien ze dus ook echt dat jouw kleding gewoon van goede kwaliteit is!

 3. Elaintje
  14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Ik koop tegenwoordig bijna alleen kleding die ik nodig heb. Heel soms natuurlijk wel nog voor de leuk. Merken boeien mij niet zo, omdat het absoluut niet per se zegt dat het goede kwaliteit is. Ik hou van vintage kleding dus heb best wat tweedehands in de kast hangen. Niet omdat het nodig is, maar omdat ik het mooi vind. En het een duurzame keuze is.

 4. 14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Merken staan toch wel gelijk aan kwaliteit en dat is mij ook meer waard dan of het in de mode is! Echter heb ik niet altijd het geld over voor duurdere merken en koop ik regelmatig toch bij bijvoorbeeld H&M. Onwijs fijn dat je nu een merk en kledingstijl gevonden hebt waar je je in thuis voelt!

 5. 14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Ik kies meestal niet voor merken, aangezien ik maar €50,00 kleedgeld heb in de maand, en ik daarvan ook nog wat over wil houden.

 6. 14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Heel bewust ben ik niet eerlijk gezegd, denk er eigenlijk nooit over na hihi. De ene keer kies ik voor goedkoop, maar soms ook bewust voor een merk. Maar over het algemeen geef ik niet veel goed uit aan kleding. Koop net zo lief iets tweedehands :)

 7. 14 augustus 2016 / 14 augustus 2016

  Mijn collectie is echt een mix van merk & non merk. Wat betreft schoenen draag ik nagenoeg altijd een merk, zeker met pumps. Loopt gewoon veel prettiger & het ziet er vaak beter uit. Kleding is bij mij echt een mix. Ik koop eigenlijk wat ik leuk vind, zonder daarbij naar het prijskaartje te kijken (tot op zekere hoogte natuurlijk). Accessoires koop ik alleen van merken omdat ik niet houd van bijoux etc. net als goedkope tassen; daar heb ik ook niets mee.

 8. 15 augustus 2016 / 15 augustus 2016

  Ik ben helemaal geen merken meisje, ik geloof dat de kwaliteit vaak beter is maar ik vind de prijzen vaak te hoog. Als ik iets van een merk koop is het omdat ik het echt heel erg leuk vind en er dan een keer het geld voorover heb. Zo kocht ik afgelopen weekend een bikini van Brunotti, ik vond de prijs eigenlijk helemaal niet tof maar het was de eerste bikini die goed paste en ik ook nog leuk vond.

 9. 15 augustus 2016 / 15 augustus 2016

  Qua broeken koop ik bijna altijd G-star broeken omdat andere broeken vaak te groot zijn en G-Star broeken zitten bij mij gewoon perfect! Maar merken hoeven niet altijd duur te zijn. Er is bij ons een facebook pagina waar mensen hun kleding die ze niet meer aan doen op kunnen zetten. Zo heb ik gisteren een gstar broek op de kop getikt voor 15 euro en heb ik pas geleden cruyffjes gekocht voor 50 euro.

 10. Monique | WritingMonique
  16 augustus 2016 / 16 augustus 2016

  Ik koop mijn kleding niet echt van een bepaald merk, maar ik moet wel zeggen dat ik steeds vaker kleding koop van merken of winkels die ‘groen’ zijn en goed doen zeg maar. :)

 11. 23 augustus 2016 / 23 augustus 2016

  Ik koop wat ik mooi en fijn vind of dat nou merk is of niet. Ook al koop jij zelf graag merken, dan moet je dat toch lekker doen. Mensen hebben tegenwoordig overal wel iets op aan te merken, gewoon lekker genieten! x

 12. 26 augustus 2016 / 26 augustus 2016

  Ik koop de meeste van mijn kleren bij winkels als H&M en C&A en vind het dan gewoon belangrijk dat ik het leuk vind en me er lekker in voel, verder heb ik weinig met merken of trends hoewel ik het ook niet volledig negeer. Daar gaat het uiteindelijk ook gewoon om vind ik: dat je draagt wat je fijn vindt en wat bij je past :)

 13. 27 augustus 2016 / 27 augustus 2016

  Ik kijk zelf totaal niet naar merkkleding, maar als iets fijn zit en het heeft een merkje, prima. Ik koop meestal low budget kleding.. En doe echt járen met dezelfde shirtjes en broeken… Ik koop dan ook niet veel kleding :-) Ik vind het vooral belangrijk dat ik het zelf mooi vind en het lekker zit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder