Over het opruimen van mijn kledingkast

opruimen-4

Het voorjaar is voor mij vaak een perfect moment om de bezem er doorheen te halen in huis. Door veel overbodige rommel weg te gooien ontstaat er letterlijk rust in mijn hoofd. De afgelopen weken was ik er al mondjesmaat mee bezig (zo gingen bijvoorbeeld alle tijdschriften in huis richting papierbak) en toen ik afgelopen vrijdag deze video van Martine zag waarin zij liet zien hoe ze haar kledingkast opruimde, kreeg ik inspiratie om eens in mijn eigen garderobe te duiken. Het was immers hoog tijd voor een opruimsessie!

Mijn relatie met kleding is best een beetje complex, al zeg ik het zelf. Winkelen vind ik namelijk een van de vervelendste dingen die er zijn, door veelal onoverzichtelijke en lawaaierige winkels met te kleine pashokjes. Ik winkel dus niet vaak, wat betekent dat mijn kledingkast geen onuitputtelijke bron van prachtige items is (sterker nog: mijn lief heeft 5x meer kleding dan ik). Tegelijkertijd vind ik het wel erg leuk om nieuwe en/of mooie kleding te hebben en kan ik erg genieten van het dragen van een mooie nieuwe blazer of jeans. En echt waar: van veel kleding die ik heb weet ik nog exact waar/ wanneer ik het kocht of van wie ik het kreeg.

v.l.n.r.: van nieuw naar oud. Dit jaar, vorig jaar, 4 jaar geleden. De laatste zijn enorm vies, maar toch heb ik ze nog..
v.l.n.r.: van nieuw naar oud. Dit jaar, vorig jaar, 4 jaar geleden. De laatste zijn enorm vies, maar toch heb ik ze nog..

Die ene mooie jeans die ik kocht toen ik net in Stockholm woonde (vijf jaar geleden… en nu zit er een gat in), de zomersneakers waarvan ik elk jaar een nieuw model koop en de oude bewaar (terwijl ze echt op zijn), het truitje dat ik samen met mijn zusje bij een sample sale kocht (de stof is niet meer mooi): ik weet het nog precies. En precies daar schuilt hem het venijn: omdat ik veel waarde hecht aan het verhaal achter de kledingstukken die ik reeds jaren in mijn kast heb hangen, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te gooien. Ook niet als ik ze al een hele tijd niet meer draag. Nu besloot ik het roer om te gooien en mijn kast een beetje lucht te geven. Zo doe ik dat:

Mijn opruimsysteem
1. Het grootste deel van mijn kleding hangt aan kledinghangers in de kast. Wanneer ik iets gedragen heb en het gaat weer gewassen de kast in, hang ik dit vaak rechts in de kast. In het geval van de liggende kleding komt het weer bovenop de stapel. Dat betekent dat de kleding die ik niet draag onderop de stapel blijft liggen of links in de kast blijft hangen. Dat maakt het opruimen makkelijker, want je hebt snel een overzicht van wat je eigenlijk niet meer draagt.

2. Bij het opruimen ga ik dan als volgt te werk: ik pak alle items uit de kast en bekijk ze één voor één. Per kledingstuk vraag ik me af waarom ik het niet meer draag, of het nog comfortabel zit en of het nog mooi is. In de meeste gevallen betekent dit dat de kleding direct weg kan.

3. Soms zijn er echter twijfelgevallen: het weer was er niet naar een item te dragen, ik heb het over het hoofd gezien of het is toch nog te mooi om weg te doen. Deze twijfelgevallen hang ik terug in de kast, tussen de kleding die ik regelmatig draag. Hangt het binnen 3 maanden weer helemaal aan de linkerkant? Dan gaat het alsnog weg. Soms vind je op deze manier oude pareltjes weer terug, soms geef je jezelf tijd om de knoop definitief door te hakken.

opruimen-1

En zo vonden afgelopen vrijdag een grote tas kleding en vier paar (afgetrapte! waarom had ik die nog?!) schoenen hun weg naar de kledingcontainer en de vuilnisbak. De twijfelaars hangen er nog, bij sommige kledingstukken was ik rigoureus. Ik heb weer rust in mijn hoofd én in de kledingkast.. wat is dat een fijn gevoel!

Wat is jouw systematiek als het gaat om het opruimen van je kledingkast en herken je mijn gevoel over ‘het verhaal achter kleding’?

Delen:

18 Reacties

 1. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Ik herken dat ‘verhaal achter kleding’ volledig! Mijn moeder zegt altijd dat ik niets nieuws mag kopen omdat mijn kast al vol ligt, terwijl ik er bijna niets van draag, ik wil het gewoon niet wegdoen haha

 2. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Ik moet ook echt mijn kledingkast opruimen, maar ik kijk er zo tegenop! Goed dat jij het nu wel hebt gedaan!
  Liefs, Iris

 3. Paula
  17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Ha ha wat herkenbaar :-)

 4. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Herkenbaar dat je moeite hebt om sommige items weg te doen, ook al draag je ze nooit meer.. Toch is dat het beste, want je wordt er ook niet gelukkig van als je ze in de kast heb liggen toch? Anyway, ik moet mijn kast ook weer eens opruimen. Thanks voor de reminder haha :D

  • twintigennogwat
   17 mei 2015 / 17 mei 2015

   Precies, soms is het gewoon nodig die dingen weg te gooien! :-) Succes!

 5. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Als ik kleding op hangers heb en alles heb uitgezocht (meestal 1x per jaar) dan draai ik alle hangers van me af. Wanneer ik dan een kledingstuk heb gedragen draai ik de hanger waar dat kledingstuk op zat om, zodat ik weet dat ik die gedragen heb dit jaar. Wanneer het jaar om is kijk ik welke kledingstukken er blijven door naar de hangers te kijken. Misschien heb ik het een beetje moeilijk uitgelegd maar het is een fijn systeem voor mijn kleren. Een tip voor de volgende keer uitzoeken!

  • twintigennogwat
   17 mei 2015 / 17 mei 2015

   Dit is inderdaad een erg goede tip, dankjewel voor je uitleg! Misschien moet ik dat eens gaan proberen! :-)

 6. Lieke
  17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Wat grappig te lezen dat jij ook het verhaal achter je kleding nog weet!
  Zo heb ik mijn eerste zelf gekochte broek nog, mn afgetrapte Nikes en een shirtje wat ik droeg tijdens een fandag waar ik mn vriendinnen heb leren kennen. Zoiets doe je toch niet weg?
  Al moet ik zeggen dat t niet meer in de kledingkast ligt. Dat geeft rust en overzicht!
  Misschien ook een tip voor jou als je echt iets wilt bewaren?

 7. Kim
  17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Wat een leuke Blond tas! Ik vind het altijd lastig om kleding weg te doen. Ik heb vanaf mijn 14e tot mijn 20e maat xs/s gehad. Op een gegeven moment vond ik dingen niet meer leuk, maar het paste wel nog.. Mijn oplossing was alles wat ik niet meer droeg aan mijn nichtje te geven. Zij blij, ik blij :)

  Verder haal ik ook alles uit mijn kast en ga het één voor één na. Als ik écht fanatiek bezig ben, doe ik het ook nog eens allemaal aan en vraag ik om feedback, haha.

 8. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Handig bezig! Ik ben zelf ook aan het ruimen van kleding.. Ik koop een hoop bij en doe eigenlijk nooit wat weg.

 9. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Ik sta binnenkort weer op de IJ-hallen dus dan gaat de bezem er bij mij weer doorheen. Ik vind het altijd moeilijk om kleding weg te doen omdat alles herinneringen heeft, hahaha!

 10. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Wat goed dat je je kledingkast heb opgeruimd. Achter al mijn schoenen heb ik een verhaal en een herinnering, dus ik herken dat wel een beetje ja.

 11. 17 mei 2015 / 17 mei 2015

  Aaah, ik doe PRECIES wat jij doet! Alle kleding eruit, en dan één voor één bekijken. Het is een hels karwei, maar oh, wat heerlijk achteraf! Een tijdje geleden heb ik ook heel mijn kledingkast uitgemest (en gerestyled), en nog steeds ben ik blij met alle ruimte en hoe keurig alles weer is. (Enne, leuk gebreid krukje! :) )

 12. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

  Wat fijn zeg dat je jouw kledingkast even hebt opgeruimd, lijkt mij een ontzettend rustig gevoel ook geven zoals je aangeeft. Ik moet dit ook al heel lang doen, maar weet het te presteren om het steeds uit te stellen haha ;-) Misschien moet ik er dan toch maar eens aan gaan geloven, want jouw artikel is wel inspiratie. X

 13. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

  ik ben oo bezig met het opruimen van mijn kast maar ook die van make-up etc.

 14. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

  Ik moet ook echt nog aan de slag met mijn kledingkast maar stel het steeds uit. Schoenen heb ik een tijd geleden al wel gedaan en dat voelde lekker :)

 15. Nene
  18 mei 2015 / 18 mei 2015

  Herkenbaar, ik weet vaak nog waar en wanneer ik iets kocht, herinneringen aan gebeurtenissen waarbij ik het aanhad, en het gevoel wat ik daarbij had. Maar omdat ik ook wel graag kleding koop, was het vanuit de kast al doorgegroeid naar meerdere stapels op andere plekken. Ik ben vorige week ook druk bezig geweest, en er gaat wel veel weg. Maar helaas past wat overblijft nog steeds niet in de kast, dus ik moet er nog een keertje door :( en dan nog strenger zijn….

 16. Tineke
  23 mei 2015 / 23 mei 2015

  Haha, dit is voor mij juist totaal niet herkenbaar. Ik hou van winkelen en heb veel kleding, maar doe ook snel weer dingen weg (meestal verkoop ik het omdat de kleding nog in hele goede staat is) Wat heb je trouwens een leuke blog, ik ben je meteen gaan volgen via bloglovin. Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog.
  Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder