Seen on youtube #4: Be responsible. Give, adopt wisely

Eerste jaar Guus

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat mijn konijn Guus bij ons thuis woont. Al heel lang wilde ik een konijn als huisdier en op 18 mei 2013 stond er ineens een groot hok met allerlei benodigdheden in de tuin, een cadeau van mijn vriend voor mij. Natuurlijk had mijn lief wat research gedaan en die middag gingen we op pad om een konijn uit te zoeken. Vanaf het moment dat ik Guus zag was ik verkocht, wat een snoepje! Op de foto linksboven zie je Guus op zijn allereerste dag bij ons.. vind je hem niet schattig? Ik besteedde veel tijd aan Guus en hij hielp me met studeren voor mijn tentamen Statistiek en met het verhelpen van onkruid in de tuin. Inmiddels zijn we twee jaar verder en heeft Guus alweer langer dan een jaar een vriendinnetje, Bobbie, en een plekje in de tuin met een grote, vaste ren.

Verantwoordelijkheid
Naast Guus en Bobbie hebben we nog twee beestjes rondlopen in huis, de katten van mijn vriend M. Ik ben absoluut geen kattenliefhebber, maar het zijn wel twee beestjes waar M. ooit voor gekozen heeft en die net zo goed recht hebben op een goede verzorging en een fijn thuis. Mijn opvatting: als je voor huisdieren kiest dan zorg je er goed voor, anders moet je er niet aan beginnen. Dat betekent ook dat als wij een weekendje weg gaan of in de zomer gaan reizen, we zorgen dat er goed voor alle dieren gezorgd wordt. Of dat nu is in de vorm van mijn (schoon)ouders, of in de vorm van een opvang. Zo weten we zeker dat alles goed gaat met de dieren en kunnen wij fijn op reis. Helaas neemt niet iedereen die verantwoordelijkheid.

Afgelopen week kwam ik op internet deze video tegen van DeadLens Pictures, waarin huisdierbezitters duidelijk gemaakt wordt dat zij hun verantwoordelijkheid moeten nemen als het op hun huisdieren aankomt. Het is een snoeiharde video die een boodschap meegeeft die we eigenlijk allemaal wel kennen: een huisdier bind je niet vast aan een boom of laat je niet vrij in een bos. En toch gebeuren die dingen helaas nog veel te vaak.

Vaak denken mensen dat konijnen ‘vrij’ zijn in de natuur en dat zich daar door hun natuurlijke instinct prima kunnen redden. Dat is helaas niet zo. Een dier dat is grootgebracht en verzorgd door mensen, kan vaak zelf geen eten vinden in de natuur. Ook kan het zichzelf niet beschermen tegen weer, wind en regen, omdat het instinct niet (meer) overeen komt met dat van een wild dier. Het vrijlaten van een konijn of ander beestje in de vrije natuur staat daarom gelijk aan een doodvonnis. Zo hard als dat klinkt is het ook: ze kunnen zichzelf niet redden en óf sterven daardoor, óf omdat ze een prooi vormen voor andere dieren. En geldt niet alleen voor konijnen, ook andere beestjes die verzorgd zijn door mensen kunnen zichzelf niet redden. Dus ga je op vakantie, of denk je dat je zelf niet meer voor je huisdier kunt zorgen, zorg er dan in ieder geval voor dat ze in goede handen zijn. Omdat ze dat verdienen.

Ik vond deze korte film van DeadLens Pictures erg aangrijpend en raad je zeker aan hem tot het einde te bekijken. Een kind dump je niet in een bos, waarom een huisdier dan wel? Bekijk het filmpje ’Gift’ hieronder:

Klik hier als je de video niet kunt zien.

Kende jij deze video van DeadLens Pictures al en wat vind je ervan/ wat deed het zien van de video met je?

Delen:

7 Reacties

  1. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

    Wat een prachtig artikel heb je geschreven en ben het dan ook 200% met je eens. Ik kan dan ook boos worden om mensen die er zo laks mee om kunnen gaan. Vrienden van mij besloten een keer om kittens te nemen toen ze in een anti kraak woning zaten. Nou 3 maanden later moesten ze eruit en konden ze dus niet meer voor die beestjes zorgen: die werden toen opgesplitst (terwijl ze gewend waren om naast elkaar te leven). Ik ben toen echt uit mijn plaat gegaan, omdat ze zo onverantwoordelijk bezig waren. Het is inderdaad wat jij zegt: huisdieren neem je niet zomaar en zou altijd een we overdachte beslissing moeten zijn. Heel mooi dat je op deze manier hier aandacht op vestigt <3

  2. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

    Ah dat is wel heel erg schattig! Goed artikel heb je erover geschreven, je hebt helemaal gelijk!

  3. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

    Ik ben het helemaal met je eens! Als je aan huisdieren begint moet je er ook goed voor zijn tot het einde, zij hebben tenslotte niet voor jouw gekozen.

  4. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

    Ik ben het zo met je eens! Een dier is een levend wezen met gevoel, wat je niet zomaar in de steek kunt laten als je er geen trek meer in hebt of op vakantie gaat…
    Ik durf te wedden dat de asielen weer vollopen in juni/begin juli!

  5. 18 mei 2015 / 18 mei 2015

    Ik vind het zo bizar dat er daadwerkelijk mensen zijn die hun huisdier als ze op vakantie zijn gewoon maar ergens achter laten, wat bezielt die mensen?

    Fijn dat jullie huisdieren wel altijd goed verzorgd worden als jullie er eens tussenuit knijpen!

  6. Kim
    19 mei 2015 / 19 mei 2015

    Ah wat is Guus een schatje!
    En ik ben het ook helemaal met je eens. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand zijn huisdieren onverzorgd achterlaat of op straat zet. Wij hebben twee katten en regelen altijd een ‘oppas’ die bij ze komt kijken. En zelfs dan maak ik me nog zorgen!

  7. Sas
    25 mei 2015 / 25 mei 2015

    Wat een goed artikel! Ben het ook helemaal met je eens. Je moet wel kunnen zorgen voor een huisdier. Had dit ook een keer in mijn Tips & Trucs voor het nemen/verzorgen van een huisdier beschreven.

    M. wil heel graag een hond maar dit nemen we niet. We hebben er geen ruimte, tijd en geld voor. Hoe leuk het ook is, we moeten wel kiezen voor een hond en dan ook tijd/ruimte/geld ervoor hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder