Altijd maar gelukkig zijn? 5 tips!

saying_life

Afgelopen week las ik een artikel in het tijdschrift Flair, waarin de schrijfster van het stuk zich afvroeg of het wel realistisch is om altijd gelukkig te zijn. Een fijn artikel, waarin oprecht de vraag gesteld werd of een ‘gewoon’ leven niet waardevoller is dan een leven waarbij altijd de nadruk ligt op het zoeken naar geluk. Het streven naar geluk en meer kwaliteit is namelijk een mooi streven, maar kan dat wel? Moeten we altijd maar gelukkig zijn, of mogen we het ook laten zien als dat even niet zo is? En… hoe deal je met tijden waarin je je even minder goed voelt?

Op verschillende blogs, op sociale media en in veel bladen vliegen je de mooiste foto’s en verhalen van anderen om de oren. Regelmatig hoor je uitspraken in de strekking van:  ‘ik zoek in elke dag een geluksmomentje’. We zien voornamelijk elkaars glamorous kant door leuke filtertjes op Instagram, we sporen elkaar aan om vooral gelukkig te zijn met wat we hebben en iemand die even een dipje heeft en dit laat blijken wordt al snel afgeschilderd als ‘zeurpiet’ (even voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over grote gebeurtenissen maar over een gewoon dipje). Want, we hebben het toch goed? Hoe kun je nu niet intens gelukkig worden van leuke job of studie, je lieve familie en vrienden, je fijne relatie en het feit dat het in Nederland allemaal best goed geregeld is?

Want  ja, natuurlijk hebben we het fijn. Maar ondanks dat kennen we vrijwel allemaal ook dagen dat we wat minder happy zijn. Om wat voor reden dan ook. En hoewel sommige mensen het gevoel hebben dat ze ook in die momenten maar elke strohalm moeten aangrijpen om het geluk te vinden, denk ik dat dit soort momenten je juist sterker en bewuster maken: de weg van het leven is er nu eenmaal een met pieken en dalen. En door elk dal geniet je meer van momenten dat je de wind mee hebt. Daarnaast: door tegenslag leer je en dit kun je omzetten tot actie: de volgende keer doe ik het anders! Dipjes zijn dus helemaal niet erg en maken de leuke momenten soms nog bijzonderder.

Maar wat doe je dan, als je zo’n klein dipje zit? Hoe deal je ermee? Goed voor je zelf zorgen, denk ik. En ik deel graag mijn ideeën hierover met je!

1) Zet je telefoon uit en neem eens wat tijd voor jezelf. Doe wat je leuk vindt, tussen de drukte van alledag door. Neem een bad, kruip in bed met een goed boek, ga naar je bioscoop of boek een massage, bezoek een spannende sportwedstrijd of maak een wandeling.

2) Luister naar je gevoel en laat het er zijn. Wees gewoon even chagrijnig, down of verdrietig. Je gevoelens zijn er niet voor niets en komen ergens vandaan. Dus laat het een leidraad zijn voor de stappen die je gaat zetten.

altijd maar gelukkig zijn - drinking wine

3) Neem wat lekkers. Nee, wellicht is het niet de meest gezonde en meest handige tip. Maar ik kan je verzekeren: soms is het enorm fijn. Op de bank met een serie op televisie (good old Sex and the City bijvoorbeeld) en dan een lekker wijntje of een kop thee en wat chocolade. Heerlijk! Mijn favoriet voor dit soort momenten: een mega kop verse thee met bokkenpootjes. Of popcorn. Of witte chocolade. Of…. ;-)

4) Schrijf het eens op. Schrijven helpt je je gedachten ordenen, waardoor je soms dingen in een ander perspectief ziet. En anders heb je in ieder geval voor jezelf helder waarom je je zo rot voelt. Dat werkt in elk geval verhelderend en daar kun je weer op verder bouwen.

5) Bel met een goede vriendin. Praat het van je af of luister haar verhalen aan. Je bent niet voor niets vriendinnen en even klagen kan enorm helpen. En helpt het niet in het sturen van je gevoel, heb je even wat afleiding gehad.

Ik ben benieuwd hoe jullie tegen dit onderwerp aankijken. En wat doe jij het liefst als je je even niet zo happy voelt?

Photo credits: coolnsmart.com and someecards.com
Delen:

6 Reacties

 1. Manouk
  20 augustus 2014 / 20 augustus 2014

  Maltesers werken bij mij altijd :P

 2. 20 augustus 2014 / 20 augustus 2014

  Vooral doen wat je hart je dan ingeeft, en de fijne pieken kan je naar mijn idee ook niet waarderen zonder de dalen.

 3. 21 augustus 2014 / 21 augustus 2014

  Deze tips gebruik ik zeker altijd!

 4. 22 augustus 2014 / 22 augustus 2014

  Zeer interessant artikel om te lezen! En met de tips ben ik VOLLEDIG akkoord!

 5. Eilish
  6 oktober 2014 / 6 oktober 2014

  Fijne tips.. maar nu nog echt doen!

  • twintigennogwat
   6 oktober 2014 / 6 oktober 2014

   Klopt, je moet er zeker even tijd voor nemen. Maar ik denk dat ook hele kleine dingetjes soms al veel kunnen doen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder