En dan begint ‘het normale leven’ weer.. toch?

normale leven

“Gelukkig nieuwjaar, Amy!”, zegt ze, “want nu mag het nog even he”. Ik lach een beetje om die laatste uitspraak en wens haar ook een gelukkig nieuwjaar, terwijl ik eigenlijk in mijn hoofd alweer met twintig andere dingen bezig ben. Het is maandagochtend en vanochtend ging de wekker voor het eerst sinds een paar dagen weer om kwart voor 7 ’s ochtends. Klaar voor een nieuwe werkdag op kantoor, klaar voor een nieuw jaar. Maar vooral: weer terug naar het ‘normale leven’. Naar een normaal ritme. Heerlijk!

December is een maand die door velen als de leukste maand van het jaar wordt gezien. De lichtjes en kerstversiering die zorgen voor een fijne sfeer, kerstliedjes die overal door de speakers klinken, mooi versierde etalages, cadeautjes kopen en krijgen, lekker eten maar vooral gezellig met familie en vrienden zijn; veel mensen leven er lang naartoe. Want wat is er nu fijner dan leuke dingen doen, heerlijk eten op tafel en eindeloze gezelligheid met geliefden? Jarenlang vond ik er vrij weinig aan en konden de feestdagen mij gestolen worden, maar de laatste jaren vind ik het steeds leuker. Sinds ik samen ben met mijn lief zie en ervaar ik steeds meer de gezelligheid en sfeer van Kerstmis en dat vind ik erg bijzonder!

En toch merk ik dat ik de feestdagen best inspannend en vermoeiend vind. Het zoeken en kopen van leuke cadeaus, een mooie outfit samenstellen, bedenken wat er op tafel komt, bedenken wat je gaat doen met Oud & Nieuw en vooral met wie je dat viert (en met wie niet); ik voel soms toch een beetje druk om mee te gaan in die vibe. Daarnaast merk ik dat de feestdagen mijn ritme een beetje in de war schoppen. Want is het nu woensdag of vrijdag? En op welke dagen moest ik nu toch ook alweer werken? Ik vind het heerlijk hoor; laat naar bed en lekker uitslapen, veel (ongezond) eten en dagen volgepropt met leuke activiteiten. Maar ik neem in deze tijd eigenlijk nooit vakantie en dan is zo’n onregelmatig ritme best onhandig. En eigenlijk ben ik na zo’n gezellige, maar tevens onrustige maand wel toe aan een huis zonder kerstboom, gewoon gezond eten, ’s ochtends op tijd op en een normaal week-, dag- en nachtritme. Het brengt rust, wat ik nu toch ook wel heel prettig vind.

Totdat het lente wordt tenminste. Want dan begint bij mij het verlangen naar iets nieuws weer te komen. Kriebels naar eindeloos lange zomeravonden in de tuin. Kriebels naar mooie uitstapjes en lange reizen. Kriebels naar gezelligheid met vrienden onder het genot van een drankje of twee. Zodra het voorjaar wordt bloei ik op en gaat heel mijn ritme weer overhoop. Maarja, de dagen zijn nu nog steeds heel donker (of juist donker, nu de gezellige lampjes weg zijn) en het is pas begin januari dus het kan nog gewoon gaan sneeuwen. In het noorden van het land deed het dat al, maar hier in het zuiden is het nog altijd een graad of zeven. En toch voelt het fijn, omdat de kortste dag van het jaar alweer even achter ons ligt en de lente binnen handbereik is. Omdat het leven weer even normaal is. Tot het voorjaar losbarst tenminste.

Deze week komt er nog één blogpost online over de jaarwisseling, met daarin mijn doelen en wensen voor 2016. Daarna gaan we weer back to normal. Whatever that means natuurlijk.

Geniet jij ook weer van je normale ritme, of had het voor jou nog even niet gehoeven?

Delen:

15 Reacties

 1. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Wat heerlijk dat je nu je samen bent met je lief, meer kunt genieten van de feestdagen. Ik snap je trouwens wel heel goed, de voorgaande jaren waren de feestdagen voor ons ook best wel inspannend en intensief. Iedereen wil wat van je en hoewel het natuurlijk gezellig en leuk is om van alles met vrienden en familie te doen, is het soms ook wel lekker om het eens op je eigen manier te vieren. Dus dat deden wij dit jaar. In onze pyjama’s (kerst dan). :’) En hoewel wij het dus best wel rustig aan hebben gedaan, ben ik wel blij dat het allemaal weer voorbij is.

  Ik ben benieuwd naar je blogje met wensen en doelen voor het komende jaar!

  • twintigennogwat
   6 januari 2016 / 6 januari 2016

   Dank voor je lieve reactie Dina! Wij hebben ook best rustig aan gedaan (2e kerstdag dan), dus dat is eigenlijk het probleem niet. Maar ik vind het altijd wel prettig als het allemaal weer achter de rug is :)

 2. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Wauw, wat een prachtig artikel heb je hier even neergezet. Ik vind het mooi om te lezen hoe jij tegen december aankijkt en tegen de kriebels die krijgt als je denkt dat het kortste jaar achter ons ligt. Nu krijg ik ook weer kriebel naar de lente en het mooie weer haha *kijkt naar buiten en wordt verdrietig*. Ik vind de december wel heel leuk, maar ritme is voor mij ook wel fijn: ook omdat ik dan het idee heb dat ik weer iets presteer en niet alles stil ligt (klinkt dit gek? Ja dit klinkt gek haha). Hoe dan ook: heel fijn artikel dame.

  • twintigennogwat
   6 januari 2016 / 6 januari 2016

   Het is niet zozeer aankijken tegen december, maar ik vind de overgang naar een gewoon ritme en rust altijd wel heel fijn :) Kan niet wachten tot de zon ons weer blij komt maken!

 3. Sytse
  6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Met je liefje de feestdagen doorbrengen is natuurlijk het allerfijnste!

  Zelf heb ik tot en met vandaag vakantie. Het echt leven mag van mij nog wel even wachten hoor..

 4. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Haha nou ik zit direct midden in de stress weer, beetje jammer maar de stage deadline komt steeds dichterbij! Aaaaaah haha.

  • twintigennogwat
   6 januari 2016 / 6 januari 2016

   Aaahhh succes meis! You can do it!

 5. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Ik vind het na oud en nieuw zo’n gekke overgang. De hele maand druk geweest, hectisch, veel eten en gezelligheid, ook vermoeiend, maar toch extreem anders dan het dagelijks leven. Ik ben blij dat de rust is weder gekeerd maar mis ook wel een deel van de gezelligheid. Ik ga al uitkijken naar de zomer!

 6. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Ja ik ken het wel hoor, ik kijk altijd wel naar de kerst uit (geen idee waarom eigenlijk) maar vind het behoorlijk vermoeiend (ondanks dat onze kerst eigenlijk altijd rustig is) en ben blij als het weer achter de rug is. Mooi om te lezen dat jij er nu steeds meer van kunt genieten, fijn is dat! Ik ben ook heel blij dat het langzaamaan weer een beetje lichter begint te worden. Is toch een stuk vrolijker! :)

 7. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Ik herken dat wel, het verlangen naar ‘normaal’. Jammer dat je niet meer kan uitslapen natuurlijk, maar gewoon een vast ritme is toch wel prettig. Ook weer even normaal doen met eten, want toch merk je die kerst wel. Ik dan in ieder geval ;) En de lampjes laat ik gewoon nog even hangen :D wel zo gezellig!

 8. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Ik vond december ook onwijs vermoeiend. Heel fijn voor mensen die er zo van kunnen genieten en dat gun ik ze ook echt. Maar in sommige gevallen is het gewoon wat moeilijker allemaal. Ik ben in ieder geval super blij met weer structuur in de dag en zo :)

 9. 6 januari 2016 / 6 januari 2016

  Ik had dit jaar weinig zin in de feestdagen en leuk doen met familie en vrienden. We hebben het lekker rustig aan gedaan en dat was voor dit jaar prima. Hier nog geen normaal ritme maar door de hond creëer ik die al wel.

 10. 7 januari 2016 / 7 januari 2016

  Oh ik ben ook altijd blij hoor als de kerstboom weer is opgeruimd en er weer een soort ritme ontstaat. Je komt dan wel snel in een sleur, maar dat is echt niet altijd verkeerd. Al ik moet toegeven dat het soms wel héél lang duurt tot de lente. Dat het in Mei nog vriest en keihard regent. Dat vind ik dan minder tof. :”]

 11. 10 januari 2016 / 10 januari 2016

  Ik heb genoten van mijn vakantie maar een beetje ritme en weer aan het werk gaan was ook wel fijn. Wel merk ik dat ik nog steeds lichamelijk last heb van afgelopen jaar. Door alles stress en dergelijke moet ik nog een beetje opladen. Ik hoop in een paar maanden weer de rust te hebben gevonden die ik nodig heb.

 12. 13 januari 2016 / 13 januari 2016

  Ik herken dit wel hoor, zo na Oud & Nieuw ben ik wel een beetje klaar met de feestdagenfuzz en dan mag het van mij allemaal weer normaal worden, maar tegelijkertijd vind ik het dan jammer dat het voorbij is haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder