Dutch Design Week 2017 | Mijn 5 favorieten van de Graduation Show

Dutch Design Week 2017 Graduation Show

Eindhoven bruist volop deze week, want de Dutch Design Week (DDW) is weer in volle gang! Alweer voor het zestiende jaar op rij wordt het werk van ruim 2500 ontwerpers getoond aan meer dan 295.000 bezoekers. Het thema van dit jaar is ‘Stretch’ en hiermee wil de organisatie achter het event ontwerpers én publiek uitdagen zich in te spannen en zich buiten de comfort zone te begeven. De focus ligt bij DDW op het ontwerpen voor de toekomst en juist dat maakt het interessant. Ik bezoek het event ieder jaar en geniet elke keer weer van alle inventieve projecten die er te zien zijn. Gisteravond bezocht ik de Graduation Show waar afgestudeerden van de Design Academy hun werk tonen. Ik voelde mij afwisselend zeer ongemakkelijk, verrast én blij door wat ik beleefde. Dit zijn mijn 5 Graduation Show favorieten!

Dutch Design Week 2017 Graduation Show - inside the box

INSIDE THE BOX

Noodhulppakketten voor vluchtelingen of mensen in rampgebieden voldoen doorgaans aan essentiële basisbehoeften. Zo bevatten ze onder meer voedsel en medicatie. Maar er bevinden zich vaak ook veel kinderen in zulke benaderde situaties en voor hen is spelen en speelgoed echt een basisbehoefte. Het helpt ze te dealen met de situatie waarin ze zitten en deze te verwerken.

‘Inside the box’ is een project van ontwerpster Lisanne Koning, waarbij zij de dozen van de noodhulppakketten zelf leuk heeft gemaakt. Dit heeft ze gedaan door kleurrijke beelden van dieren, spelletjes en figuren zoals auto’s. Deze worden aan de binnenkant afgedrukt en kunnen vervolgens makkelijk worden uitgesneden om speelgoed te maken. De figuren op de verschillende dozen sluiten op elkaar aan zodat ze gezamenlijk te gebruiken zijn. ‘Inside the box’ is – terecht – genomineerd voor de Social design talent award. Ik vind het echt een prachtig project waarmee het leven van een hele kwetsbare groep toch iets lichter en vrolijker gemaakt kan worden.

Dutch Design Week 2017 Graduation Show - flux rug

FLUX RUG

Het scherm van je laptop, iPad of smartphone bevat veel kleur en dynamiek. Verslavend veel zelfs! Dit tapijt, gemaakt door ontwerpster Tamara van Roij, legt met drie kleuren (geel, magenta, cyaan) viscose garens de dynamiek van de schermtechnologie vast. De kleuren spelen met perceptie en geven vanuit iedere hoek een ander gezicht. Ook wanneer het licht verandert, wordt de blik op het kleed anders. Kleuren verschuiven, veranderen en worden helderder als je om of over het kleed heenloopt.

Met haar ontwerp ‘Flux rug’ wil Tamara laten zien hoe een zogenaamd ouderwets meubel prima past in het digitale tijdperk. ‘Kan het ons zelfs redden van onze schermverslaving?’, vraagt ze zich af. Dat statement gaat wat mij betreft wel wat ver, maar ik vind het wel gaaf om te zien dat iets compleet non-digitaals toch zo goed past bij de technologie van tegenwoordig. Dit kleed wil ik wel in mijn woonkamer hebben liggen!

Dutch Design Week 2017 Graduation Show - offline website

OFFLINE WEBSITE

Ik heb wel eens vaker geschreven over sociale media en het effect ervan. Het onderwerp fascineert me enorm: deze vorm van communicatie kan enorm verrijkend zijn, maar zien we nog wat wat er écht om ons heen gebeurt? Ontwerper Gyalpo Batstra stelde zichzelf die vraag ook en ontwierp de ‘Offline website’. Deze is ontworpen om de mensen uit je eigen buurt weer eens te ontmoeten of echt te leren kennen.

De website op wielen is eigenlijk een soort Facebook homepage, maar dan een die stopt bij voordeuren en praat met lokale bewoners. Er wordt gevraagd om hobby’s, vaardigheden en interesses en zo wordt er een analoge index gecreëerd die de diversiteit van de wereld laat zien. Dat alles recht voor jouw voordeur. De gegevens blijven online, er komt geen computer aan te pas en toch kan het verworden tot een zelforganiserend netwerk dat mensen bij elkaar brengt. Oftewel: we moeten weer offline aan de praat raken, connecties leggen en bewust kijken naar wat er echt om je heen gebeurt. Daarmee is de offline website eigenlijk het oude buurthuis van vroeger, denk ik.

Dutch Design Week 2017 Graduation Show - The last job on earth

THE LAST JOB ON EARTH

Kunstmatige intelligentie is volop in opkomst en machines beginnen ons aan het werk te zetten in plaats van andersom. Marie Caye’s project ‘The last job on earth’ verbindt het menselijk lichaam met kunstmatige gedachten. Wordt het ons nieuwe carrièreperspectief: tolken voor computerprogramma’s? Terwijl de mens en de machine elkaar leren begrijpen, wordt het verschil tussen de twee langzaam minder.

Wanneer je op de kruk gaat zitten krijg je een aardig inkijkje in hoe dat nu werkt, kunstmatige intelligentie. Ik werd uitgenodigd om plaats te nemen en oef.. toen werd het me een partijtje ongemakkelijk. Je eerste gevoel is om met de mens tegenover je in gesprek te gaan, maar in plaats daarvan kon ik alleen boodschappen intypen via het toetsenbord. De dame voor mij gaf mij dan wel mondeling antwoord. Praatte ik tegen haar, dan antwoordde ze niet. Ik merkte dat ik dit toch wel een beetje gek vond. Geef mij maar intermenselijke communicatie, dat voelt een stuk aangenamer! Een mooi project van Marie Caye dat je wel echt even aan het denken zet.

Dutch Design Week 2017 Graduation Show - re-distance of technology

RE-DISTANCE OF TECHNOLOGY

Nog een project met een kritische blik op de hedendaagse technologie, is de ‘Re-distance of technology’ van ontwerper Timothy Liang Chun Liu. Apparaten worden sneller en kleiner en we hebben ze voortdurend binnen handbereik. Denk aan je smartphone of je smartwatch. Worden we dat soms niet moe? Kunnen we er misschien nog aan ontsnappen? Met ‘Re-distance of technology’ heeft de ontwerper een andere realiteit gemaakt, een die ontsnapping biedt.

Alles wordt anders in die parallelle wereld, want onze lichamen zijn isolatoren voor internetsignaal. Dat betekent dat hoe dichterbij je telefoon komt, hoe lager de internetsnelheid wordt. De oplossing? Tools die deze beperking opheffen. Denk aan een lange selfiestick met telescoop, zoals op de foto. De telefoon is ver genoeg weg voor genoeg internetsignaal en door de telescoop zie je de kleine lettertjes toch nog. Of misschien een jojo, om je telefoon uit het raam te hangen zodat je een film kunt streamen?

Ik heb kort gesproken met de ontwerper en als ik hem goed begrepen heb, komt dit ontwerp vooral voort uit de angst voor de snelheid van technologie. We zijn zo nauw verbonden met onze apparaten, maar wat betekent dat voor contact tussen mensen? De gedachte achter dit ontwerp is dat het zorgt voor letterlijke afstand tot onze devices, wat zorgt voor voldoende ruimte om nog eens na te denken over onze relatie met technologie. Ik vond dit een heel mooi ontwerp wat mij in het bijzonder aan het denken zet over mijn eigen relatie tot mijn devices. Interessant!

Graduation Show 2017: mijn ervaring

Wauw, er was zo ongelooflijk veel gaafs te zien. Ik communiceerde met een computer die de emoties van mijn gezicht betrok in het gesprek, zag mensen tafeltennissen op een speciale tafel, dook bijna in een hele grote donut, en wilde bijna knuffelen met een sculptuur die er heel zacht uitzag maar het in werkelijkheid niet was. Veel Graduation projecten verrasten mij en hoewel dat vooral items waren die een link hebben met technologie, is dat zeker niet alles wat er te zien is. Ga vooral zelf kijken voor een goede impressie! Laataat het dan zeker niet bij alleen de Graduation Show. Hoewel het daar wel ooit mee begon, is DDW namelijk inmiddels zo veelomvattend dat er voor iedereen wel íets te zien is. Ik ga in ieder geval zeker nog op pad voor meer!

Geïnspireerd geraakt na het lezen van mijn blogpost? De Dutch Design Week 2017 duurt nog tot en met zondag 29 oktober, dus als je tijd hebt dit weekend: ga zeker even langs! Info over o.a. het programma en openingstijden vind je hier.

Ben jij al eens naar de Graduation Show of andere projecten van de Dutch Design Week geweest?

3 Reacties

  1. 27 oktober 2017 / 27 oktober 2017

    Ik kende het niet, mar klinkt heel interessant.
    Zeker dat eerste project is echt prachtig!

  2. 27 oktober 2017 / 27 oktober 2017

    Ik dacht dat de Dutch Design Week niets voor mij zou zijn, maar ik vind deze projecten echt heel gaaf, innovatief en interessant. Heel leuk om te merken dat er vaak echt een verhaal en idee achter zo’n ontwerp zit. Vooral de offline website vind ik erg leuk bedacht.

    • twintigennogwat
      28 oktober 2017 / 28 oktober 2017

      Jammer dat je dat dacht, want de Dutch Design Week is juist leuk voor iedereen. Ik was vandaag bij een mode tentoonstelling én een project over lokaal verbouwde groenten, dus dat is allebei weer iets heel anders. Ik zou je zeker willen aanraden om volgend jaar te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder