Even over de Tweede kamerverkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen 2017

Over een maand is het zover: de Tweede kamerverkiezingen. Een belangrijk moment, want verkiezingen vormen hét moment waarop jij je kunt uitspreken over wat jij belangrijk vindt en wat jouw idealen zijn. Maar toch doen veel jongeren dat niet, althans niet in het stemhokje. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ging ruim 33% van de jongeren tussen de 25 en 35 niet stemmen. Een ongelooflijk hoog percentage, wat ik best zorgwekkend vind. Al een paar weken kriebelde het enorm om iets over deze Tweede kamerverkiezingen te zeggen op mijn blog, maar ik twijfelde er best een beetje over. Politiek is best een gevoelig onderwerp, omdat er zoveel meningen en visies zijn. Toch heb ik besloten om het wel te doen, juist omdat ik zelf vrij politiek betrokken ben en het heel belangrijk vind dat jongeren een stem krijgen én hun stem pakken.

BESLISSINGEN VOOR NU EN LATER

Dat dat belangrijk is komt niet in de laatste plaats omdat de beslissingen die op dit moment gemaakt worden in de Tweede kamer veel invloed hebben op onze toekomst. Voor veel jongeren zijn de onderwerpen die op de politieke agenda staan, zoals grote thema’s als pensioensvoorzieningen en hypotheekrenteaftrek, een beetje een ver-van-mijn-bed-show. Logisch ook, want veel jonge stemmers hebben daar in hun dagelijkse leven nog helemaal niet mee te maken. Daarbij gebruiken veel politici wat wollig taalgebruik die jongeren niet echt aanspreekt en voilà: je hebt het recept waardoor jongeren thuis blijven tijdens de Tweede kamerverkiezingen.

Het (belangrijke!) punt is alleen dat thema’s zoals milieu en duurzaamheid, maar ook betaalbaarheid en kwaliteit van zorg en pensioenvoorzieningen ons vroeg of laat toch raken. Maar niet alleen dat: er staan ook veel onderwerpen op de agenda die onze doelgroep wél nu raken, zoals het leenstelsel en het asielbeleid. Een veelgehoord argument om niet te gaan stemmen is ‘mijn stem wordt toch niet gehoord’ of ‘uiteindelijk maakt het toch niets uit’. En dat is zonde, want kijk eens wat er gaande is in de wereld. Ontwikkelingen die veel mensen beangstigen, waar velen iets van vinden. Dan is het nu toch juist aan ons om onszelf daarover uit te spreken? De stem van jongeren kan, zeker in het huidige politieke landschap, zoveel verschil maken. Neem referenda als Brexit en Oekraïne referendum maar als voorbeeld.

INFORMEER JEZELF EN STEM

Weet je nog niet wat je moet stemmen? Gelukkig heb je nog ruimschoots (een maand) de tijd! Zelf weet ik wel wat ik ga stemmen: ik ben sinds enkele jaren aangesloten bij een partij waar ik mij voor 95% in kan vinden. Geen 100%? Nee.. en ik geloof ook niet dat dat perse hoeft. Soms spelen er nu eenmaal thema’s waar je niet perse iets van vindt of waar je je minder in kunt vinden. Ik koos ervoor om mijzelf aan te sluiten bij deze partij, omdat ik het belangrijk vind om mij maatschappelijk in te zetten. Al is het – voor nu – in een wat passievere rol; dat past op dit moment simpelweg beter in mijn veel te volgepropte leven waarin ik eerst dedicated aan mijn carrière wil werken. Maar wij kunnen oudere generaties toch niet volledig laten beslissen hoe onze toekomst eruit ziet? Dat heft moeten wij toch in eigen handen nemen? Meepraten, meebeslissen.

Anyway, ik wilde dit stukje tekst op mijn eigen plekje op het web vooral gebruiken om je aan het denken te zetten. Want weet je nog niet wat het moet gaan worden op 15 maart, dan is er nog geen man overboord. Ga dan vooral op zoek naar mogelijkheden om jezelf te informeren. Twee weken geleden werd het initiatief ‘De Stembus‘ gelanceerd: een initiatief van onder andere Tim Hofman. Bedoeld om jongeren op een laagdrempelige manier te informeren over politieke zaken en ze uiteindelijk naar de stembus te trekken. Een initiatief dat ik van harte toejuich. Natuurlijk kun je ook Stemwijzers in vullen, die je helpen bij het verkrijgen van inzicht in jouw mening over bepaalde standpunten. Gebruik ze als indicatie, als startpunt om jezelf verder te informeren. Praat erover met vrienden, familie, collega’s, lees, luister, kijk en informeer jezelf. En vooral: ga stemmen.

Ga jij stemmen? En weet je al waarop je gaat stemmen tijdens de aankomende Tweede kamerverkiezingen?

Delen:

6 Reacties

 1. 15 februari 2017 / 15 februari 2017

  Goed dat je er wat over schrijft. Ik ben ook lid van een politieke partij en ga stemmen. Ik kom uit een milieu waarbij de Tweede Kamer alleen maar bestaat uit ‘die machtwellustelingen uit Den Haag die alleen zichzelf verrijken’. Gelukkig weet ik inmiddels dat het vooral veel bevlogen en idealistische mensen zijn die de wereld mooi willen maken en ben ik heel blij dat zij het doen en ik alleen maar hoef te stemmen ;-)

 2. 15 februari 2017 / 15 februari 2017

  Ik ga altijd stemmen, vind dat je je stemrecht niet mag verkwanselen dus ik ga altijd. Al ben ik wel van mening dat ze daar in Den Haag allemaal voor zichzelf zitten en doen wat ze zelf willen of het volk daar nou wel of niet mee eens is.

 3. 15 februari 2017 / 15 februari 2017

  Ik stem altijd, omdat ik vind dat het belangrijk is dat je je kan laten horen. Ik had de stemwijzer gedaan maar kwamen 3 hele onbekende partijen uit. Ik moet me er nog even in verdiepen, aangezien politiek normaliteit niet mijn interesse is.

 4. 15 februari 2017 / 15 februari 2017

  Goed stuk, Amy! Mij verbaast het echt hoeveel (jonge) mensen hun stemrecht niet benutten. Niet alleen in harde cijfers, maar ook bij mensen in mijn omgeving. Ik ben heel blij dat ik mag stemmen en gebruik mijn voorrecht. Ik zou zelf niet politiek actief kunnen zijn, vrees ik, omdat de hele spelletjes erbij niet mijn ding zijn. Maar stemmen doe ik altijd dus.

  • twintigennogwat
   15 februari 2017 / 15 februari 2017

   Die politieke spelletjes (met de media) behoren voor mij ook tot de redenen om nu niets te doen. Heel lastig! En je hebt gelijk, er zijn sowieso veel mensen die niet stemmen, ook minder jonge haha… intens zonde is dat.

 5. 17 februari 2017 / 17 februari 2017

  Ik ga altijd stemmen! Heb het een paar jaar geleden één keer niet gestemd en daar had ik eigenlijk meteen spijt van. Ik vind het wel belangrijk om je stemrecht te gebruiken. Ik denk dat ik wel weet wat ik ga stemmen, maar ik weet het nog niet helemaal zeker, dus ik denk er nog even over na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder