Vorig jaar schreef ik een blogpost over golf waarin ik vertel wat ik zo leuk vind aan de sport. Maar hoewel ik het gewoon leuk vind om af en toe een balletje te gaan slaan, is mijn vriend M. helemaal gek op de sport (en een stuk beter in het spel dan ik). Hij speelt regelmatig en doet ook geregeld mee aan clubwedstrijden. Net voor zijn verjaardag, afgelopen mei, kwam ik op internet het TomTom Golfer horloge tegen en dat leek me de perfecte gadget voor een golfliefhebber. Ik gaf het hem cadeau, we testten het uitgebreid op zowel onze vaste golfbaan als nieuwe banen in Zweden en vandaag lees je hier een uitgebreide review die ik schreef in samenwerking met M. (dus die foto’s met het blauwe overhemd… that’s not me ;-) ).
Een golfhorloge, wat is dat dan precies? Natuurlijk kun je er – net als bij een normaal horloge – de tijd op zien, maar het leuke aan deze oplaadbare gadget is de ingebouwde GPS functie. Omdat je tegenwoordig bijna alles met je smartphone doet lijkt dit misschien niet zo’n hele speciale feature maar wat hier mooi aan is, is dat je altijd en overal waar je bent de dichtstbijzijnde golfbaan kan opzoeken. De TomTom Golfer herkent meer dan 30.000 golfbanen wereldwijd! Heb je zin en tijd om een balletje te slaan, dan laat je het horloge door middel van GPS tracking de golfbanen in jouw buurt opzoeken. Helaas staan de adressen er niet bij vermeld en kan het horloge je er ook niet naartoe navigeren, maar ach, daar heb je dan weer je smartphone voor.
Ken elke centimeter van de golfbaan
De belangrijkste functie van de ingebouwde GPS functie is echter dat het horloge precies ziet op welke hole je speelt en de exacte afstand tot de green kan meten. Ook geeft het horloge aan welke hindernissen (bunkers of water) je tegenkomt op je route naar de hole en wat jouw afstand tot deze hindernis nog is. Zeker voor een beginnende golfer is het soms moeilijk om de afstand in te schatten, zeker wanneer je voor het eerst op een baan speelt. Als je genoeg geoefend hebt op de driving range dan weet je met welke club je welke afstanden kunt slaan. Als het horloge dan de juiste afstand aangeeft tot de volgende hindernis of de green, dan kun je zelf uitrekenen welke club je moet nemen voor je volgende slag.
Natuurlijk wisselt de hole/vlag op een bepaald moment op de golfbaan. Soms zijn er wel vijf of zes posities waar een vlag kan staan op de green. Dat is iets waar het horloge natuurlijk geen rekening mee kan houden. Daarom geeft het horloge altijd drie afstanden weer: het begin van de green, het midden van de green en het einde van de green. Ook is het mogelijk om rondom de green de situatie te bekijken op het horloge. Liggen er toevallig bunkers of water die je zo met het blote oog niet kunt zien? Het geeft je de mogelijkheid om de green op de meest perfecte (en soms dus veilige) manier te benaderen.
Houd het aantal slagen bij en heb direct inzicht in je spelgegevens
Elke slag die je doet kun je eenvoudig direct aangeven op het horloge. Dat zorgt ervoor dat je nooit aan het einde van de hole moet terugrekenen hoeveel slagen je gedaan hebt, heel handig! Het resultaat? Meer snelheid, niet meer nadenken en geen zorgen maken over wat komen gaat. De tijd die je doet over een hole wordt bijgehouden en ook zie je het aantal kilometers dat je loopt tijdens een ronde heel nauwkeurig terug. Al je spelgegevens worden dus bijgehouden in verschillende schermen.
Om die spelgegevens te raadplegen moet je dus regelmatig tussen deze schermen switchen, wat soms wel lastig is. Ergens is het natuurlijk ook wel logisch want als je alle informatie in één scherm zou moeten stoppen dan kun je beter een iPad op je arm monteren. Tijdens het gebruik switch je veel tussen het scherm met scores en het scherm met afstanden en het was mooi geweest als je op het scorescherm ook een afstand zou kunnen zien. Maar als je ook de hindernissen en het verloop van de baan onderweg wilt weten, dan ontkom je er niet aan door de hele tijd te switchen.
Hoe voelt het aan om de arm?
Het horloge en dan voornamelijk het oplaadpunt is gevormd naar je pols en sluit perfect om je arm. Omdat het bandje vol zit met gaten kun je elk gewenste lengte kiezen, wat het horloge geschikt maakt voor hele smalle en brede polsen. Het horloge is erg licht en niet kolossaal ondanks dat het display vrij groot is. Hierdoor voel je al vrij snel niets meer aan je pols bungelen en gaat het ook niet irriteren tijdens je golfspel. Bediening van het horloge gebeurt door middel van een bedieningspaneel onder het scherm (zie foto hierboven), waarmee het menu vrij makkelijk te doorlopen is (een gebruiksaanwijzing is niet nodig). Het enige nadeel is dat het horloge geen schermbeveiliging heeft zodat het in theorie kan gebeuren dat je van scherm gewisseld bent of zomaar een extra slag gemaakt hebt. Wellicht is hier bewust voor gekozen, omdat je vrij snel over je gegevens wilt beschikken tijdens het golfen en je niet telkens de beveiliging eraf moet halen. Gebruik je het horloge niet alleen voor het golfen maar ook als ‘gewoon horloge’, dan zou deze optie wel handig zijn.
Natuurlijk ga je niet zelf beter golfen door dit horloge en moet je het toch nog steeds zelf doen, maar het is wel een erg handig hulpmiddel! Omdat het horloge al je acties registreert kunt je volledig concentreren op de volgende slag. Het horloge geeft per hole aan hoeveel slagen je nodig hebt voor par en houdt het aantal slagen voor je bij. Dus nooit aan het eind van de hole nog even terugrekenen. Al met al is het een hele handige gadget die je vooral op onbekende banen een stukje op weg kan helpen, waardoor het spelplezier vergroot wordt!
Specificaties:
Gebruiksduur van de batterij: 10 uur (in GPS modus, anders veel langer)
Schermgrootte: 22 x 25 mm
Gewicht: 53 gram
Waterdicht: 5 ATM
Kosten: €249
Wat een handige gadget voor een golfer! Ik heb vorig jaar voor het eerst een balletje geslagen. Ik vond het echt super leuk om te doen.
Handig voor golfers, zelf ben ik niet zo van het golfen, behalve minigolf dan, maar superleuk!
Mocht ik ooit nog eens gaan golfen….. ;) x
Klinkt erg fijn als hulpmiddel. Heel veel (golf)plezier ermee.