Golf – Waarom ik het zo leuk vind

2014 Golf

Ruim twee jaar geleden sloeg ik mijn eerste bal en inmiddels ben ik er helemaal aan verkocht: golf. Voor sommige mensen is dat onbegrijpelijk en opmerkingen als ‘dat is toch een sport voor kakkers’ en ‘dat is toch niets voor een jonge meid  als jij’ komen regelmatig voorbij. Maar niets is minder waar! Ik leg je daarom graag uit waarom ik het spelletje zo ontzettend ontspannend, leuk en interessant vind.

Met technische termen zal ik je niet vermoeien vandaag, maar even héél in het kort toch een uitleg. Golf is een spel waarbij je een kleine, harde bal wegslaat vanaf de afslagplaats (de tee) in de richting van een punt dat gemarkeerd is met een vlag (de hole). Afhankelijk van de lengte van de baan staat vast in hoeveel slagen je die baan mag spelen en het doel is uiteindelijk om de baan in zo min mogelijk slagen te spelen. Een speler mag tijdens het golfen maximaal 14 clubs bij zich dragen, die allemaal andere eigenschappen hebben waardoor een identieke swing resulteert in een andere afstand.

Waarom ik golfen leuk vind 1

 • Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik vind golf echt een waanzinnige sport. Het is een combinatie van fysiek en mentaal bezig zijn. Je bent lekker in de buitenlucht, je loopt veel en het vereist een goede hand-oog coördinatie. Ook heb je wel wat technische vaardigheden en creativiteit nodig om de baan goed door te komen. Golf is vaak eigenlijk een beetje een wedstrijd tegen jezelf. Immers: niet iedere slag, baan of zelfs dag zijn hetzelfde. Er zijn wel eens dagen bij geweest dat ik met geen mogelijkheid door de baan kwam en dat alles mis leek te gaan. Het is de kunst om je dan na iedere slag of na hole even bij elkaar te rapen en met frisse moed aan een nieuwe slag te beginnen. Lukt niet altijd, maar ik vind het wel mooi aan deze sport. Hoe rustiger je bent, hoe beter het vaak gaat.
 • Daarnaast – en dat noemde ik hierboven al even kort: het is ontspannend! Je bent lekker buiten en wandelt al snel enkele kilometers over banen die vaak prachtig zijn aangelegd (en dat levert ook nog wel eens mooie kiekjes op). De frisse lucht en het in beweging zijn doen echt goed. Daarnaast is het soms heerlijk om keihard tegen een bal aan te meppen: bye bye frustratie!
 • Het leuke aan dit spel: je kunt spelen met wie, wanneer en hoelang je wilt. Een uurtje oefenen om je techniek te verbeteren, 9 holes lopen (niet langer dan 2 uur), 18 holes lopen (maximaal een uur of 4), meedoen aan wedstrijden. Er is altijd wel een keer een momentje te vinden om een balletje weg te slaan.
 • Je kunt in je eentje gaan oefenen als je geen zin hebt in gezelschap, maar ook gezellig samen met iemand (dat laatste heeft mijn voorkeur). Tijdens het spel ben je alleen én samen: je loopt samen met één tot drie anderen door de baan en geeft elkaar tips, maar bent ook bezig met je eigen spel en score. Wees niet bang tegen iemand te spelen die een stuk beter is: de puntentelling houdt daar rekening mee, waardoor je als minder goede golfer toch kan winnen.

Waarom ik golfen leuk vind 2

 • Golf is enorm uitdagend. Er zijn verschillende spelvormen die je kunt doen, elke baan is compleet anders aangelegd en vrijwel elke hole bevat wel enkele bunkers of waterhindernissen, die het soms nog erg lastig maken om soepeltjes door de baan te komen (daar gaan je roze golfballen). En no worries: zelfs de beste golfer slaat wel eens compleet mis en kan zijn bal gaan zoeken tussen de struiken.
 • Het is vrij laagdrempelig. Je kunt jezelf in je eigen tempo ontwikkelen: oefen je slagen op de driving range of de putting green, boek eens wat (extra) lessen, vraag anderen om hulp.. ieder doet zijn eigen ding! Ook is golf voor alle leeftijden: ik zie vaak genoeg jonge kinderen lopen, maar ook mensen die al een hoge(re) leeftijd hebben bereikt. En alles daar tussenin. Dus ook twintigers en dertigers! Juist!
 • Het kan een ideale sport zijn om wat te netwerken. Het schijnt dat ongeveer 10% van de nieuwe golfers met golf begint om zakelijke redenen. Door eens mee te doen aan een wedstrijd doe je nieuwe interessante contacten op, maar ook kun je je eigen zakelijke netwerk uitbreiden of verstevigen op de golfbaan. Voor studenten zijn er wel eens dagen (check bij (de verenigingen van) je eigen uni of hogeschool) waarop je clinics kunt volgen en tegelijk kunt netwerken met interessante toekomstige werkgevers. Leuk én handig!
 • Als laatste puntje.. Shoppen! Niet het belangrijkste (zeker niet), maar misschien toch leuk om te noemen. Het zal voor iedereen verschillend zijn, maar ik vind het wel leuk om er een beetje leuk bij te lopen op de golfbaan. Een hele tijd liep ik rond met een ietwat kapotte tas, maar die is inmiddels toch vervangen. Ik vind het zelf gewoon leuk om mee bezig te zijn, dus golf ik onder andere met roze golfballen en heb ik een roze pet. Dat is in het dagelijks leven niet mijn stijltje, alles roze, maar op de golfbaan vind ik het wel een grappige touch.

Heb jij wel eens gegolft? Zo niet, zou het iets voor je kunnen zijn?

Delen:

6 Reacties

 1. 17 september 2014 / 17 september 2014

  Ik heb alleen wel eens gegolft bij Centerparcs. Zo’n mini baan. Denk alleen niet dat dit een sport voor mij is, niet goed voor mijn bloeddruk. Ik word alleen maar boos als en balletje er niet ingaat… :P haha

 2. 17 september 2014 / 17 september 2014

  Ik heb het nog nooit gedaan maar moet zeggen dat het wel leuk klinkt. Vincent doet het wel eens en ik hoor daar altijd leuke verhalen over :-)

 3. 17 september 2014 / 17 september 2014

  Mijn moeder heeft jaren gegolfd en wilt het weer oppakken zodra mijn kleine zusje wat groter en zelfstandiger is. Leuke sport, heel gaaf!

 4. Yvo
  18 april 2016 / 18 april 2016

  Jammer dat er shoppen tussen staat. Vind ik toch een beetje kak. Ken je misschien lotgenoten die echt met golf begonnen zijn uit fascinatie voor de sport en – omdat ze gewoon niet zoveel geld hebben – de clubs en uitrusting gewoon tweedehands en bij de kringloopwinkel hebben gekocht?

  • twintigennogwat
   18 april 2016 / 18 april 2016

   Jammer dat je conclusie is dat het toch een beetje kak is Yvo. Zoals je in het stuk kunt lezen vind ik de sport zelf ook fascinerend. En shoppen, tja.. Je bent beland op de blog van een twintiger die dat leuk vindt. Kan ook tweedehands. Heel goed zelfs! Lees mijn overige blogposts over golfen maar eens, dan verandert je conclusie vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder