Ik ben het even kwijt

Ik ben het even kwijt

Afgelopen weekend publiceerde Sytse op zijn blog een artikel over de blogpauze die hij inlaste en de overwegingen die daarop volgden; bloggen op je eigen voorwaarden, hoe en wanneer je zelf wilt. Dat – in combinatie met het feit dat mijn blog later deze maand alweer twee jaar bestaat – bracht mij op het idee om mijn eigen overwegingen eens met jullie te delen. Want ik ben het even kwijt. De ‘blogflow’. De zin om te bloggen. Terwijl er genoeg is om over te schrijven.

Je hebt het wellicht al eens voorbij zien komen op mijn blog: de afgelopen maanden waren een rollercoaster. Een poos geleden zat ik even niet zo lekker in mijn vel. De energie was even ver te zoeken na maanden van hoge (werk)druk, verplichtingen naast mijn werk, weinig vrije tijd en weinig slaap. Ondanks dat ik wist dat ik mezelf echt de rust en tijd moest gunnen, was ik ook vastbesloten er zo snel mogelijk zo goed mogelijk bovenop te komen. En dat lukte. Door het maken van fundamentele keuzes kreeg ik de balans weer in mijn leven. Dat die keuzes hebben gewerkt merk ik nu op dagelijkse basis heel goed; want hoewel ik nog elke dag bijleer probeer ik toch mijn prioriteiten in het oog te houden.

Toch is er iets dat me wel blijft bezighouden en dat is mijn keuzes omtrent mijn blog. De afgelopen tijd waren er periodes waarin ik er simpelweg geen zin in had. En dan ineens toch weer wel enorm veel. Waren de blogposts in december en januari niet aan te slepen, de periode daarvoor en daarna was het soms tien keer niks. Soms had ik enkele blogposts vooruit geschreven en dan was het op. Dan was er geen inspiratie. Terwijl er wel de druk was: shit, al vier dagen geen blogpost. Nu moet ik wel. Hoezeer ik ook verkondigde aan collega-bloggers dat ze die druk moesten loslaten; zelf was ik er enorm mee bezig. Een soort competitie, tegen anderen, maar vooral tegen mezelf. Voortdurend stelde ik mijn blogposts, mijn online presence en mijzelf ter discussie.

Want volgers erbij en volgers eraf. En waarom doet die ene blogpost het helemaal niet goed? Slechts 5 reacties op dat artikel waar ik zo lang aan gewerkt heb, hoe kan dat nou? En waarom scoren bloggers met blogposts vol spelfouten wel steeds zo goed? Schrijf ik wel leuk genoeg? Of sterker: BEN ik wel leuk genoeg? Al die vragen kostten me veel energie. Ondertussen was ik enorm bezig met het zoeken van een eigen stijl. Lange tijd waren mijn blogposts bijvoorbeeld gericht op beauty. Omdat ik het leuk vond (en vind!), maar ook omdat ik dacht dat het een beetje ‘zo hoorde’. Terwijl ik eigenlijk veel liever wat andere en inhoudelijkere posts wil schrijven. Liever meer wil ingaan op dat twenty-something leven. Een vervolg maken op Twintiger aan het woord, waar ik al lang een concept voor op de plank heb liggen, maar dat ik gewoon niet uitgewerkt krijg. Dat lukte niet, omdat de inspiratie weg was door die strijd tegen mezelf. Omdat ik vond dat er vooral toch iets online moest komen, ook al zat mijn hoofd vol met andere dingen.

Daarom ga ik proberen de komende periode een ander ‘blogritme’ aan te houden. Namelijk geen blogritme. In mijn hoofd dan, want op mijn blog was dat daadwerkelijke ritme er al eventjes niet meer. En niet alleen zelf niet bloggen; soms ook gewoon even geen andere blogposts lezen of genoeg Instagram foto’s plaatsen. En soms wel, wanneer ik er zin in heb. Want ik wil niet meer moeten, ik wil willen bloggen. Omdat het een hobby is waar ik veel plezier aan beleef, waar ik energie door wil krijgen. Misschien merken jullie er feitelijk niets van, die andere benadering. Maar ik zelf des te meer, vanwege de ruimte die het me biedt. Omdat de druk aan mijn kant weg is ga ik dat wat ik kwijt ben, waarschijnlijk wel weer terugvinden. Lekker even op een andere manier aan de gang, ik heb er zin in!

Ben jij het ook wel eens even kwijt geweest, die ‘blogflow’?

Delen:

22 Reacties

 1. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel herkenbaar stuk Amy! Ik heb momenteel hetzelfde. Heb al meer dan een week niets meer gepost maar ben het even kwijt. En vooral ook: wat wil ik? Ik ga mijzelf niet pushen, ik zie wel wanneer het terugkomt.

 2. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Echt super herkenbaar! Ik blog nu sinds een paar weken ook gewoon in mijn eigen ritme en alleen als ik daar zin in heb. En ik voel me nu zo rustig! Ook ik begon aan alles te twijfelen, vooral wanneer een artikel waar je hard aan hebt gewerkt niet goed ‘scoort’, kan je dat heel onzeker maken. Goed dus dat je dat los gaat laten!

 3. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Aaaaah laat het maar even lekker voor wat het is joh. Ik heb het vorig jaar ook wel vaker gehad, de blogflow kwijt zijn, maar dat was dan vooral omdat ik geen inspiratie of gewoon even geen zin had. Dat is ook helemaal niet erg, want je doet het nu eenmaal omdat je het zelf leuk vindt toch? :) Anita (mindjoy) schreef er een toepasselijk stukje over!

  • twintigennogwat
   13 april 2016 / 13 april 2016

   Dat berichtje had ik inderdaad gelezen, toevallig postten wij vandaag een artikel over een vergelijkbaar onderwerp :)

 4. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Oh ik herken het wel hoor! Gewoon even laten liggen en dan komt het vanzelf weer! Bij mij helpt het meestal ook om een aantal dagen ook geen andere blogs te lezen. Gewoon even helemaal weg uit de blogwereld. (:

  • twintigennogwat
   13 april 2016 / 13 april 2016

   Precies, ik hoop inderdaad dat dat gaat helpen! Maar misschien heb ik komend weekend wel zin om te bloggen en valt het enorm mee allemaal ;)

 5. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel erg herkenbaar! Ik blog nu alleen wanneer ik zin en tijd heb! De laatste tijd gaat het wel goed met mijn blog en blogritme, maar ik heb ook periodes gehad waarin ik er bijna zeker was dat stoppen met bloggen de oplossing was. De laatste jaren heb ik mijn unieke bezoekers, volgers en reacties enorm zien dalen. Dit demotiveert nogal! Nu ben ik weer volop aan het bloggen omdat ik het zelf zo leuk vind. Doe het vooral voor jezelf en niet omdat je denkt omdat het moet ;) Ik hoop dat je snel je blogritme weer terug gaat vinden, want jouw blog is altijd een van mijn favorieten!
  Liefs

 6. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Vervelend! Ik blog nog niet zo lang en ik heb op zich nog onderwerpen genoeg waar ik over wil schrijven, dus ik heb nog nooit een dip gehad. Ik vind het soms wel lastig om de tijd te nemen voor een blog, omdat ik probeer echt een leuk verhaal te schrijven en niet zomaar wat in elkaar wil flansen. But I am still learning!

 7. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel herkenbaar ja. En ik wil niet vervallen in blogpost over ‘sorry dat ik al een tijd niet heb geschreven’. Overlaatst schreef ik wel nog eens omdat ik het gevoel had dat het hoog tijd was en toen kreeg ik effectief een reactie die zei dat ik me niet hoefde verantwoorden waarom ik een weekje niet had geschreven. Op je eigen ritme is goed genoeg.

  • twintigennogwat
   13 april 2016 / 13 april 2016

   Precies, dat wil ik ook niet! Maar toch voelde ik ergens de druk… gek eigenlijk he?

 8. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Wat vervelend dat je zo tegen je blog en dus je hobby bent gaan aankijken. Hoop dat je je eigen ritme weer kunt vinden in het bloggen en het ook leuk vind om bezig te zijn met je hobby.

 9. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Ik ben het ook weleens kwijt geweest hoor ‘de blogflow’ het is gewoon niet makkelijk als blogger nu. Er zijn zoveel blogs en ik hoor ook heel vaak dat bloggers zeggen dat er nu eenmaal minder reacties zijn nu en dat de bezoekersaantallen ook achteruit gaan, terwijl ze zelf nog keihard werken aan hun blog. Maar ik zeg gewoon: doe gewoon waar jij je het fijnst bij voelt. Bloggen moet leuk blijven :)

 10. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel herkenbaar. Van je afschrijven kan dan al enorm helpen. Dan besef je weer even dat iedereen dit weleens heeft. Bloggen is een hobby, dus als je er geen zin in hebt. Lekker niet doen ;) En wanneer wel, dan wel. Ik heb ook een tijd die druk gevoel en dat was echt niet fijn. Vroeg me dan ook steeds af of ik het allemaal wel goed deed. Enorm vermoeiend en je bereikt er niets mee helaas.

 11. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel herkenbaar!

  En dan nog een confession: ik heb beauty eigenlijk nooit echt vinden passen op je blog, of bij jou. Misschien af en toe een overzicht van cosmetica/verzorgingsproducten die je helemaal fantastisch vindt, maar de gewone reviews, die heb je absoluut niet nodig :) Dat bedoel ik niet negatief tov beautybloggers, maar sowieso wel positief over jou!

  • twintigennogwat
   13 april 2016 / 13 april 2016

   Haha, dat is helemaal oké! Much appreciated dat je gewoon eerlijk bent. Misschien heb je gelijk inderdaad, die reviews passen eigenlijk niet zo goed bij me.. Hoewel af en toe een leuk artikeltje over beauty dan weer wel bij me past (denk ik).

 12. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel herkenbaar Amy! Jij verwoordt het precies mijn gevoel. Ik heb die druk ook een tijdje gehad, maar het lukte gewoon niet. Vele concept posts staan klaar, maar het lukte me niet ze af te maken. En nu laat ik het even zo. Ik werk weer fulltime wat me veel energie kost (en ook geeft hoor).
  Maar… goed dat je de keuze zo maakt. Doe wat voor jou goed voelt!

 13. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Soms spelen er zoveel zaken in je leven dat bloggen even op een lager pitje gaat staan, helemaal niet erg! Maar vooral je gedachten aanpassen en gevoel van falen komen naar boven. Toevallig dat we vandaag min of meer over hetzelfde schrijven! Goed om jezelf nu de ruimte te geven

 14. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Heel herkenbaar!
  Een tijdje geleden had ik dit ook en toen ben ik alleen gaan bloggen als het goed voelde en ineens wat de Blogflow mét zin en tijd er weer! Dus dat bewijst dat doen wat goed voelt bijna altijd wel een juiste oplossing is!

 15. 13 april 2016 / 13 april 2016

  Wat goed dat je dit van je afschrijft meis en wat supergoed dat je aan jezelf durft toe te geven dat je misschien teveel de druk voelt. Daar maar je echt megatrots op zijn <3 Ik hoop dan dat je door dit artikel de ruimte vindt om het plezier in bloggen weer helemaal terug gaat vinden. Ik blijf gewoon hoe dan ook langskomen want je bent gewoon een schat met een prachtige blog.

 16. 14 april 2016 / 14 april 2016

  Als er iets is wat ik geleerd heb van het bloggen dan is het wel dat je lekker je eigen ritme moet kunnen bepalen en dat je je daar niet op vast moet leggen door het tegen je volgers te zeggen, want dan voelt het des te rotter als je je daar niet aan kunt houden. You go girl!

 17. 14 april 2016 / 14 april 2016

  Heel herkenbaar hoor! Ik denk dat iedere blogger weleens zo’n periode heeft gehad. Ik dacht ook altijd dat ik elke dag iets moest bloggen waardoor er soms blogs online kwamen die ik beter niet had kunnen posten omdat ze totaal geen toegevoegde waarde bezaten. Daarom blog ik nu gewoon wanneer ik er zin in heb en dat betekent dat er meestal wel 3 blogs gemiddeld online komen maar echt vaste dagen, met uitzondering van De Zondagse Drie, heb ik dan niet. En ja, waarom sommige bloggers zoveel volgers en reacties krijgen… ik snap het soms echt niet, maar tegenwoordig kan ik me daar gelukkig niet meer druk om maken. Hopelijk werkt je nieuwe blogritme ook voor jou goed!

 18. 15 april 2016 / 15 april 2016

  Goed dat je dit bewust gaat doen! Ik heb er zelf geen last van gehad, ik post wanneer ik wil en als ik geen zin heb dan niet. Dit maakt ook dat ik het al deze jaren leuk vind en ook vol heb gehouden. Zo is de inspiratie en enthousiast blijvend, en dat vind ik toch het belangrijkste :-)

  Succes en ik hoop dat je nieuwe ‘blog ritme’ gaat werken! Vooral doen waar je je prettig bij voelt. Vaste lezers (waaronder ik) komen toch echt wel terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder