Mijn favoriete gezelschapsspelletjes

Spelletjes-1

Deze blogpost komt iets later op de dag online dan je van me gewend bent, excuus! Ik heb enorm hectische weken gehad en ben op dit moment ook nog een beetje ziekjes, dus ik kon niet vooruit werken. Vandaag wil ik iets met jullie delen dat wat mij betreft prima bij het weekend past… mijn favoriete spellen! Ik houd enorm veel van bordspelletjes en kan me er avonden (of luie weekenddagen) achter elkaar mee vermaken. Kijk je mee naar mijn favorieten?

Spelletjes-2Spelletjes-5

Het Dorp – 999 Games
Het is alweer twee jaar geleden dat M. en ik op een middag rondliepen in een spellenwinkel in Eindhoven. We liepen toen tegen het spel ‘Het Dorp’ aan en na een avondje spelen werd dit direct onze grootste favoriet! Het Dorp is een spel dat inmiddels twee grote uitbreidingen kent: De Herberg (2013) en De Haven (2014), maar ook een mini uitbreiding voor wat extra functies.

Het Dorp draait om het wel en wee in jawel, een dorp. Iedere speler bepaalt het lot van een familie en probeert roem te vergaren. Dit kan door je familieleden carrière te laten maken in de dorpsraad, te laten werken op de boerderij of op reis te sturen. Er worden nieuwe familieleden geboren en ook sterven er familieleden. Je kunt op verschillende manieren punten behalen: tijdens het spel, door de verschillende functies die je familieleden uitvoeren, maar ook door een eindtelling.

Zoals je gewend bent van de andere spellen van 999 Games bevat Het Dorp een combinatie van veel tactiek, bluf en een portie geluk. Je kunt het spel heel goed met zijn tweetjes spelen, want er zitten zoveel opties in het spel dat het niet saai wordt. Halverwege het spel kun je je strategie nog omgooien en dat maakt het spannend, want je weet nooit wat de ander van plan is.

Spelletjes-4

Camel Up – 999 Games
Recentelijk ontdekten we een ander spel van 999 Games dat we erg leuk vonden. Hoewel we dit spel kochten voor het zoontje van een vriendin van ons, waren we er zelf meteen helemaal weg van toen we het een middag speelden: Camel Up. In Camel Up rennen vijf kamelen een race over een zandparcours, waarbij ze een etappe of een race proberen te winnen. Komen ze op hetzelfde vakje als een van de andere kamelen, dan laten ze zich gewoon een stukje meedragen. Je kunt geld inzetten op de winnaar van een etappe of de winnaar van een race, maar ook kun je op bepaalde manieren de race manipuleren. Gokte je goed dan win je geld, maar gokte je fout dan moet je betalen.

Ik vind dit spel echt heel erg leuk door de snelheid die erin zit (de etappes gaan heel snel voorbij), maar ook door de luchtigheid en de onvoorspelbaarheid. Terwijl je soms denkt dat het lot al bepaald is, kan de race ineens anders lopen. Vooral het feit dat de kamelen soms worden meegedragen door elkaar maakt de uitslag heel onvoorspelbaar. Ook hier een stukje tactiek, maar vooral ontzettend veel lol.

Spelletjes-3

Yathzee
Als er een spel is dat ik vaak gespeeld heb bij mijn oma thuis, dan is het Yathzee. Mijn oma was een echte Yathzee kampioen en won 9 van de 10 potjes. Nog steeds vind ik dit spel erg leuk en vaak nemen M. en ik het ook mee op vakantie omdat het lekker handzaam is. Bij dit spel komt een hele dosis geluk kijken, maar toch ook veel strategie.

Ga ik wel of geen bonus halen dit keer, begin ik met de onderste helft van het scoreblok of met de bovenste helft? Het zijn allemaal afwegingen. En dan de vreugde als je twee keer topscore/ Yathzee gooit.. Zo leuk! Ja, dit blijft toch wel een heel leuk spel.

Spelletjes-6

Scrabble Strijd – Mattel
Nog zo’n leuke voor op vakantie: Scrabble Strijd. Scrabble Strijd is een hele leuke variant van Scrabble. De eerste speler werpt het bakje met daarin alle dobbelstenen en vormt daarmee een woord terwijl de timer loopt. Vervolgens gooit de volgende speler alle overgebleven dobbelstenen en moet met zijn woord het woord van de eerste speler kruisen. De letters van speler 1 gaan dan van het bord, terwijl het woord van speler twee blijft liggen als uitgangspunt voor het derde woord. Zo gaat het spel verder tot de eerste speler 200 punten gehaald heeft.. die persoon is de winnaar!

Dit spel gaat supersnel en is eigenlijk altijd en overal wel te spelen. Het is uitdagend omdat je nooit weet welke letters je gaat krijgen. Wat ik vooral leuk vind is dat je lekker met taal bezig bent en creatief moet zijn.. dat is nooit verkeerd!

Spelletjes-7

Risk – Hasbro
In tegenstelling tot de twee voorgaande spellen is Risk een spel van de lange adem. Heb je een hele middag niets te doen (denk aan luie zondagen of tijdens de kerstdagen) dan komt dit spel wel van pas. Ik begreep dat de nieuwe variant van Risk inmiddels enorm is aangepast, maar ik houd echt van het oude bord en de oude pionnen. Risk gaat erom een militair doel te bereiken: beheers (als eerste) een volledig continent met je legers of schakel een van je tegenstanders uit. Hier konden we vroeger thuis uren mee zoet zijn (want ja: het spel kan letterlijk uren duren) en nog steeds vind ik het een geweldig spel. Op deze foto ben ik waarschijnlijk aan het verliezen… ;-)

Dit waren mijn favoriete gezelschapsspelletjes. Er zijn nog vele andere die ik leuk vind, zoals Kolonisten van Catan (wel met uitbreidingen, het basisspel heb ik te vaak gespeeld om nog leuk te vinden) en Party & Co als je met een hele groep bent.

Houd jij ook zo van bordspellen? Zo ja, wat zijn je favorieten en heb je nog aanraders voor me?

Volg je me al op een van deze sociale netwerken?
Bloglovin’ – TwitterInstagram

Delen:

18 Reacties

 1. 22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Leuke spelletjes allemaal! Ik speel eigenlijk veel te weinig spellen :) Risk heb ik zelfs nog nooit gespeeld haha. Yathzee vind ik wel leuk!

 2. 22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Vele spelletjes ken ik nog niet! Ik heb Yathzee ook veel bij mijn grootouders’ thuis gespeeld :) gezellige tijden!

  • twintigennogwat
   22 februari 2015 / 22 februari 2015

   Haha, ik vind het ook zo’n typisch ‘spelen met grootouders’ spel :)

 3. Simone
  22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Ik doe samen met mijn vriend en een aantal vrienden van hem ook vaak bordspellen! Super leuk! Het dorp lijkt me ook een heel tof spel om te doen!

  • twintigennogwat
   22 februari 2015 / 22 februari 2015

   Wat leuk! Wat spelen jullie dan het liefst?

 4. 22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Ik ben helemaal niet van de spelletjes. We hadden wel een paar bordspellen vroeger en vind het wel leuk om af en toe eens te doen maar daar blijft het dan ook wel bij. :)

 5. 22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Oeh, ik ben ook echt een spelletjes gek! :D Mijn favoriet is toch wel Catan!
  Het Dorp kende ik nog niet, maar dat lijkt mij wel echt superleuk, die gaat op mijn wishlist! :D

 6. Amanda
  22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Colonisten van Catan vind ik heel leuk! En Party en Co Extreme doe ik ook graag.

 7. 22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Ik houd echt van bordspellen! Wij spelen altijd 1x per jaar Risk, in de kerstvakantie! Heerlijk relaxed, wanneer het buiten koud is. Daarnaast speel ik af en toe met mijn vriend de LCG van Lord of the Rings, heb daar ook een paar uitbreidingen van haha.

  Het dorp lijkt mij erg leuk! Die ga ik even online opzoeken :)

  • twintigennogwat
   22 februari 2015 / 22 februari 2015

   Jaa, Risk is echt zo’n kerstvakantie spel. LCG ken ik niet, ga ik even opzoeken :-D

 8. valerie
  22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Leuk artikel! Ik vind de Kolonisten van Catan heel erg leuk en Cluedo is ook een favoriet van me!

 9. Eilish (artisticstateofmind)
  22 februari 2015 / 22 februari 2015

  Ticket to ride is echt een leuk spel!

 10. 23 februari 2015 / 23 februari 2015

  jaaaa spelletjes zijn leuk. Ik kende alleen de eerste twee niet. Ik speel graag rummikub of skip bo (maar dat zijn niet echt bordspellen)’

 11. 24 februari 2015 / 24 februari 2015

  ik ben ook dol op spelletjes maar ben gezegend met een vriendje die daar niet van houdt haha ik was vroeger dol op cluedo en titanic

 12. 25 februari 2015 / 25 februari 2015

  Wat een leuke spellen allemaal! Thuis hebben wij ook zowat alle gezelschapsspellen liggen die er bestaan, maar dan vooral van MB! Deze kende ik dus nog niet, vooral het Dorp lijkt me heel leuk! :)

 13. 1 maart 2015 / 1 maart 2015

  Scrabble vond en vind ik altijd erg leuk om te doen!
  Leuk om je favorieten te zien.

 14. 1 maart 2015 / 1 maart 2015

  999Games maakt echt leuke spellen. Carcassonne van 999Games vind ik ook heel leuk. Net als al die kleine spelletjes die ze maken. Zo speel ik met mijn klas graag het weerwolvenspel, heel leuk om te doen met een grotere groep. Ik zou vaker spelletjes moeten spelen, want het is zo gezellig en leuk. Alleen jammer dat ik niet zo goed tegen mijn verlies kan, haha.

  • twintigennogwat
   2 maart 2015 / 2 maart 2015

   Carcassonne is inderdaad heel erg leuk! Weerwolven ken ik niet zo goed, maar heb het wel eens in de winkel zien liggen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder