Switchen van Windows naar Apple: mijn ervaring

Macbook 1

Een jaar of veertien geleden kocht ik mijn eerste iPod: een hele grote mp3 speler waarop ik foto’s en video’s kon bekijken. Van iPod ging ik naar iPhone en later nog een nieuwe iPhone (en voor mijn werk weer een andere). Ik raakte hooked aan de producten van Apple. Ondertussen kocht ik 5 jaar geleden wel een nieuwe ‘gewone’ laptop, want zo’n MacBook leek me weer net een stapje te ver gaan. Te duur en ‘dat snap ik toch niet’. Toch kriebelde het enorm en twee maanden geleden kreeg ik van mijn lief een MacBook Air cadeau. Yay, ik was ontzettend blij! Maar ook al ben je een ervaren en enthousiaste gebruiker van Apple devices, de overstap van een gewone laptop naar een MacBook is best groot, merkte ik al snel.

Macbook 2

Als doorgewinterde Windows gebruiker zitten er bepaalde eigenaardigheden in je systeem, die je als nieuwbakken Mac’er eigenlijk meteen uit je hoofd moet zetten. Dat is best even wennen, hoewel de producten van Apple eigenlijk veel intuïtiever werken dan andere systemen. Qua looks en werkwijze zit zo’n MacBook namelijk een stuk mooier en slimmer in elkaar dan Windows. Een programma installeer je bijvoorbeeld simpelweg door deze naar ‘programma’s’ te slepen, zonder dat je een heel installatiesysteem door moet. Easy as that. Hoewel ik nog niet alles heb uitgeprobeerd ben ik nu wel grotendeels gewend aan de functionaliteiten van mijn MacBook Air én helemaal fan. Ik deel vandaag mijn switch ervaring met je aan de hand van 5 dingen die mij opvielen en/of die ik leuk vond. Vandaag zet ik die met plezier voor je op een rijtje. Zijn ze herkenbaar voor jou?

“Ik hang wel even de was op, dan is mijn laptop daarna ready to use”
Ja, met mijn oude laptop was dit absoluut het geval. Niet eens omdat hij al vijf jaar oud was, maar al direct vanaf het begin. Eer je gewone Windows laptop opgestart en klaar voor gebruik is ben je zo een paar minuten (tot een kwartier) verder. Ook het laden van programma’s op mijn vorige laptop duurde soms een eeuwigheid, waarbij hij geluid maakte alsof hij ieder moment ging opstijgen óf ontploffen. Maar dan de MacBook: wat is-ie snel! Vanuit sluimerstand ben je in enkele seconden aan het werk, als je hem opnieuw opstart binnen een minuut. Op mijn werk heb ik een vrij nieuwe laptop tot mijn beschikking, maar de snelheid van de MacBook zal die computer nooit gaan halen. Wauw!

Vergeet Ctrl, Option is je nieuwe vriend
Control C, Control V. Ik denk dat het een van mijn meestgebruikte toetsencombinaties was, tot het moment dat ik mijn MacBook voor het eerst opende. Toen was er even paniek, want de Ctrl deed het niet! En dat klopt, want dezelfde functie zit op je Mac één toets naar rechts: CMD.  Veel coderingen werken met deze command toets, de Ctrl-toets betekent weinig meer. Soms vergis ik me daar nog wel eens in. Speciale leestekens werken overigens wel nog steeds met Alt, alleen moet je ze echt opnieuw leren want ze zijn anders dan in Windows. Inmiddels weet ik de å, é en ë feilloos te vinden, maar dat duurde best even. Gek, hoe zo’n toetsencombinatie in je systeem gaat zitten.

Delete?
Die zit er dus niet op. Althans, niet op mijn MacBook Air. En dat is erg wennen, kan ik je vertellen. In plaats daarvan zit er slechts de Backspace toets, die hetzelfde vormgegeven is als op je oude vertrouwde laptop. Alleen.. deze Backspace heeft niet slechts één functie, hij kan meer! Gebruik de Backspace toets in combinatie met fn en je hebt de delete functie te pakken. Ctrl+D doet hetzelfde. Backspace + alt verwijdert het eerste woord links van de cursor en Backspace + cmd verwijdert de complete regel links van de cursor. Super makkelijk…. als je het eenmaal door hebt. ;-)

Macbook 3

Leuke cases
Wat zijn er ontzettend veel leuke cases te krijgen voor MacBooks! Ik weet dat er ook voor laptops wel leuke tassen zijn, maar gemiddeld genomen zijn dat altijd ‘grote bakbeesten’. Vorige week kreeg ik als verlaat verjaardagscadeau deze prachtige lederen case van Wild & Merry met Liberty binnenkant van mijn broers en zusje. Ik wilde hem jullie graag laten zien, want ik vind hem zo mooi! <3 Omdat de MacBook zo licht is draag ik hem makkelijker (en dus vaker) met me mee en ik heb nu al een aantal keer complimentjes gehad over de case. Wauw, het is echt een toffe accessoire, in tegenstelling tot zo’n lompe, zwarte tas. Zo is je computer perfect te stylen naar eigen smaak! :-)

Trackpad gebruiken
De touchpad van mijn vorige laptop gebruikte ik liever niet dan wel en daarom had ik altijd een externe muis. Dat hoeft nu echt niet meer. De trackpad van Apple is heel fijn, omdat het een externe muis overbodig maakt. Swipen, scrollen, roteren, klikken, dubbelklikken… het stukje glas onder je toetsenbord kan het allemaal, afhankelijk van de beweging die jij maakt. En mocht je de trackpad nog steeds niet fijn vinden; een gewone muis past prima op de MacBook. Laatst zat ik op de laptop die ik voor mijn werk gebruik en merkte dat ik de trackpad bewegingen probeerde uit te voeren op die laptop. Well, dat werkt dus niet ;-) Enige nadeel, ik krijg soms een beetje last van mijn vingers bij gebruik van het trackpad. Is er iemand met een tip daarvoor?

Zo, dit is mijn rijtje met eerste ervaringen. Ik ben super enthousiast en vind het elke keer een feest om ermee te werken. Ik leer nog steeds elke dag bij over dit – voor mij – nieuwe systeem, want er zijn nog altijd dingen die ik lastig vind. iPhoto? Leuke feature, maar ik denk dat het handiger is om je foto’s op te slaan onder documenten. Of niet? Mocht je tips hebben, dan hoor ik ze graag!

Voor de Mac gebruikers: heb jij nog een goede tip voor switchers? En heb je een Windows laptop, spreekt een MacBook je dan aan of juist helemaal niet?

Delen:

13 Reacties

 1. 24 augustus 2015 / 24 augustus 2015

  YAY, wat fijn dat je zo blij bent met je nieuwe laptop! Ongeveer een jaar geleden mijn windows laptop ook ingeruild voor een Macbook. Wij hadden al een iMac, dus het was soms heel erg switchen als ik daarop had gewerkt en de volgende dag op mijn windows laptop moest werken (maar goed, luxeprobleem natuurlijk!!). :P

 2. 24 augustus 2015 / 24 augustus 2015

  Ja! Zo herkenbaar! Wat was ik van slag toen ik overmoest op apple omdat Vincent alleen maar een mac en mac book had.. Inmiddels ben ik wel gewend maar zit soms nog steeds met die ctrl! Leuk dat je hierover hebt geschreven!

 3. Kim
  24 augustus 2015 / 24 augustus 2015

  Ik heb zelf een Imac en na al die jaren trouwe Windows fan moest ik echt wennen aan de toets combinaties.

 4. thebeautyblognl
  24 augustus 2015 / 24 augustus 2015

  Ik vind Apple zo ontzettend fijn!

 5. 25 augustus 2015 / 25 augustus 2015

  Wow die hoes is mooi!!!!! Mijn switch was al jaren geleden en ik ben er ook zo blij mee. Vooral ook omdat grotere en zwaardere programma’s nooit meer vastlopen. Het werkt gewoon veel beter allemaal, voor mij nooit meer Windows! x

 6. Ismay
  25 augustus 2015 / 25 augustus 2015

  Ik ben het met je eens. Ik vind Mac ook fijner dan Window’s. Ik heb mijn Macbook Pro nu al zo’n 5 jaar en ik kan echt niet meer zonder. Ik vind het systeem gewoon veel fijner werken. Daar komt bij dat mijn 5 jaar oude Macbook het nog steeds prima doet en nog steeds lekker snel is.

  Thanks trouwens voor de tip over de delete toets. Dat is het enige waar ik inderdaad aan moest wennen. Na 5 jaar weet ik nu eindelijk hoe ik de delete toets moet gebruiken, hihi!

 7. Desiree
  26 augustus 2015 / 26 augustus 2015

  Wat een prachtige blog heb je!

  • twintigennogwat
   27 augustus 2015 / 27 augustus 2015

   Dankjewel voor je lieve compliment Desiree!

 8. Karen
  27 augustus 2015 / 27 augustus 2015

  Heel veel gebruiken,vooral de trackpad. Dat ding is echt super handig haha. Verder heb ik de tip gekregen om hem nooit uit te doen. Ik heb hem nu 2 jaar en alleen bij de update gaat die uit en aan, voor de rest klap ik hem gewoon dicht en kan ik dan, als ik wil meteen verder met waar ik mee bezig was. Mijn vriend had hem al 5 jaar (net twee maandjes een nieuwe) maar hij heeft hem in die 5 jaar ook nooit uit gedaan hahaha. Anyway, ideaal haha! Enjoy your Mac xoxo

 9. 28 augustus 2015 / 28 augustus 2015

  Ik heb ook jarenlang Windows gebruikt. Sinds vorig jaar zomer ben ik overgestapt naar Apple (Macbook Pro) en het is zo veel sneller, zoveel makkelijker. Zo veel.. mooier ook! Pijn in je vingers kun je misschien voorkomen of verminderen door meer met sneltoetsen te werken (CMD-Q is het oude CTRL-F4, let op als je dat bij je browser doet, want dan sluit ‘ie ALLE pagina’s die je hebt open staan! En CMD-tab, het aloude alt-tab om tussen documenten / programma’s te switchen. En zo zijn er veel meer handige sneltoetsen, waardoor je trackpad veel minder hoeft te gebruiken!

  • twintigennogwat
   29 augustus 2015 / 29 augustus 2015

   Thanks Daan, voor al deze tips! Ik ga me verdiepen in alle sneltoetsen van Mac! :)

 10. 1 september 2015 / 1 september 2015

  Wauw ik heb al meer dan 5 jaar een iMac en ik heb nooit die delete truc geweten, wauw! Eyeopener!

 11. Brenda
  15 mei 2016 / 15 mei 2016

  Ik wil waarschijnlijk ook een MacBook air gaan aanschaffen. Ben me er nu aan in het verdiepen, nu vroeg ik me af omdat ik ook dan de switch van Windows naar Apple ga maken hoe UT het met de virusscanner oid?
  Ik gebruik ook iPhone en iPad en mij is verteld dat die daar automatisch inzit? Maar vroeg me af hoe dat zit met de MacBook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder