Mijn tips voor Rovaniemi (in de zomer)

Bezoek de Rovaniemi in de zomer! - sommarmorgon.com

Deze zomer maakten Maurice en ik een rondreis door Finland en Zweden met de auto. Onze laatste meest noordelijke stop in Finland was de stad Rovaniemi. Deze stad wordt ook wel gezien als de toegangspoort tot het poolgebied. De uitgestrekte natuur is hier fantastisch! En wist jij dat dit de woonplaats is van de Kerstman? Ik deel graag mijn tips voor Rovaniemi nadat we er enkele heerlijke dagen beleefden.

Allereerst: het noorden van Finland wordt vaak vooral geassocieerd met wintervakanties. Noorderlicht tours, husky- en sneeuwscooter tochten en nog veel meer. Zelf heb ik die ervaring helaas nog niet, hoewel het me wel erg bijzonder lijkt! Wat ik wel weet, is dat Rovaniemi ook in de zomer echt een bezoek waard is. In de zomer ben je gegarandeerd van veel licht en lange nachten: in deze periode gaat gedurende enkele weken de zon hier namelijk helemaal niet onder! Extra veel tijd dus om deze stad en vooral haar prachtige omgeving te ontdekken. De natuur is hier namelijk fantastisch!

Lees ook mijn artikel: De route van onze rondreis door Finland en Zweden in de zomer!

Uitzicht op rivier Kemijoki in Rovaniemi - sommarmorgon.com

Over de stad Rovaniemi

De gemeente Rovaniemi ligt vlakbij de poolcirkel en heeft ongeveer 60.000 inwoners. De stad heeft echter een oppervlakte van ruim 80.000 km2 en daarmee is het in oppervlakte een van de grootste steden in Europa, alleen is het voor een groot deel bedekt door bos! De stad is het bestuurlijk centrum van het Finse landschap Lapland en het is een studentenstad. Zo vind je hier een Universiteit en een Technische hogeschool.

De stad ligt precies bij het punt waar twee grote rivieren elkaar kruisen; de Kemijoki rivier en de Ounasjoki rivier. Het is dus altijd een plek geweest waar mensen elkaar ontmoetten, of dat nou reizigers, houthakkers, ambachtslieden of handelaren waren. Het is een vrij compacte stad waar je prima doorheen kunt wandelen, maar voor sommige activiteiten zul je toch de auto nodig hebben.

Bezoek je Rovaniemi? Dit zijn mijn tips!

Een bezoek aan het Arktikum museum - sommarmorgon.com

1. Het Arktikum museum

Laat ik meteen maar beginnen bij mijn favoriet in deze omgeving. Want oh, wat vond ik het gaaf om dit museum te bezoeken! Het Arktikum is een science center en een museum waar je alles leert over de cultuur, natuur en geschiedenis in het hoge noorden. Er is een prachtige vaste tentoonstelling over Fins Lapland en hoe de mensen hier leven en geleefd hebben. En dat leven in het noorden is niet altijd makkelijk vanwege de heftige weersomstandigheden en de grote verschillen tussen lichte en donkere perioden. Een groot deel van de expositie draait ook om (de gevolgen van) klimaatverandering en afval dat vanuit de hele wereld hier terecht komt. Een eye-opener. Informatie in het Engels is beschikbaar.

Arktikum Rovaniemi is een zeer interessant museum - sommarmorgon.com

Naast de interessante tentoonstellingen, is het museum zelf trouwens ook een opvallende landmark. Het gebouw ligt gedeeltelijk ondergronds en de hal is overkoepeld met een 172 meter lange glazen dak. Vanuit deze koepel heb je een mooi uitzicht op de variëteit aan weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het noorderlicht!

Overigens zag ik in online reviews dat je in het museum café heel lekker kunt eten. Dat hebben wij niet gedaan, maar het zat er wel vol toen wij na 4 uur rondlopen weer naar huis gingen. Wellicht dus een tip voor jou!

Adres: Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi, Finland

Meer weten over het noorden van Scandinavië? Lees hier mijn artikelen!

Bezoek Santa Claus Village in Rovaniemi - sommarmorgon.com

2. Santa Claus Village

Een gezellig kerstgevoel in de zomer? Daar zorgen de vrolijke kerstmuziek, de mooi versierde dennenbomen en de rendieren bij Santa Claus Village wel voor! Op tien minuutjes rijden vanuit de stad ligt de thuisbasis van de Kerstman. Je kunt hem hier persoonlijk ontmoeten en op de foto als je dat wilt. Hij is het hele jaar door thuis, behalve op 24 december. Je snapt vast waarom…

Wist je dat: als je een brief stuurt aan ‘De kerstman, Noordpool’, dan komt je brief hier aan!

Rendierenverblijf in Santa Claus Village - sommarmorgon.com

Santa Claus Village is een dorpje waar het hele jaar een kerstgevoel hangt. Er zijn volop winkeltjes waar je allerlei prullaria kunt kopen en natuurlijk ook enkele restaurantjes. Bovendien is hier het grote postkantoor, waar jaarlijks duizenden brieven en verlanglijstjes naartoe gestuurd worden van over de hele wereld. Wij mochten ook even knuffelen met de rendieren, die lekker van hun vakantie genoten. In de winter moeten ze immers weer aan het werk in de sneeuw. Het is natuurlijk een ontzettend commerciële plek waar alles, inclusief de ontmoeting met de Kerstman, geld kost.. en toch vond ik het leuk om hier te zijn!

Adres: Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finland

Passeer de poolcirkel in Rovaniemi - sommarmorgon.com

3. Steek de poolcirkel over!

In mijn artikel over Noord-Zweden benoem ik het al: het passeren van de noordpoolcirkel. Ten noorden van denkbeeldige lijn rond de aarde ligt het gebied waar de zon gedurende een periode na 21 juni (midzomer) niet ondergaat. Vanaf hier begint het hoge noorden dus pas écht!

Hoewel deze magische ‘grens’ in Zweden slechts wordt aangeduid met een bord, hebben ze er hier in Finland echt een ding van gemaakt. Midden in Santa Claus Village vind je grote pilaren en een streep over de vloer, waar de breedtegraad ook op vermeld is. Je kunt het niet missen! Wij zijn haar al meerdere keren gepasseerd en dat blijft toch wel bijzonder. Hoe noordelijker, hoe mooier de natuur? Wellicht wel. Dus ook al klinkt het misschien een beetje suf, zet deze toch maar op je lijstje.

Wandelen in het Ounasvaara natuurgebied - sommarmorgon.com

4. Wandelen in het Ounasvaara natuurgebied

Toen we aan twee jonge locals vroegen waar we het beste naartoe konden gaan voor een mooie wandeltocht, noemden ze beiden het Ounasvaara natuurgebied. Dit heuvelachtige gebied ligt nét buiten de stad, dus binnen no time sta je vanuit hartje stad midden in de natuur. In de zomer is het een heerlijke bestemming om lekker te wandelen of te mountainbiken, terwijl er in de winter volop geskied wordt.

Boek een accommodatie voor tijdens je verblijf in Rovaniemië. Boek direct om verzekerd te zijn van een goede prijs!

De top van de heuvel is ongeveer 200 meter en er zijn volop gemarkeerde paden. Wij gingen een avond wandelen in Ounasvaara en er zijn twee plekken die ik je specifiek zou willen aanbevelen voor het bekijken van de prachtige luchten die de ondergaande avondzon met zich meebrengt. De eerste is de Ounasvaara Observation Tower, een houten uitkijktoren. Tipje: vlakbij de toren kun je grillen, dus neem zeker wat spulletjes mee! Een andere plek waar je een mooi uitzicht hebt is bij Lapland Hotels Sky Ounasvaara. Hier zijn wij lekker bovenaan de piste gaan zitten om te genieten van het uitzicht.

Uitkijktoren Syväsenvaara Fell Rovaniemi - sommarmorgon.com

5. Uitkijktoren Syväsenvaara Fell

Naast de uitkijktoren in Ounasvaara is er nog eentje die ik bewust apart benoem, omdat deze een stukje verder zit. Naast Santa Claus Village is er nog een ander kerstpark, dat alleen in de winter geopend is (Santapark). Achter dit park zit ook een natuurgebied, met een uitkijktoren (Syväsenvaara Fell). Je moet een klein beetje klimmen om er te komen, maar het uitzicht maakt het dat zeker goed!

Tijdens ons verblijf ging de zon ’s avonds laat nét weer onder (om snel weer boven te komen). Dat zorgde voor mooie avondluchten, maar helaas was dat met mijn telefoon lastiger vast te leggen dan hoe je het in real life ervaart. Hopelijk krijg je er toch een beeld van.

Kanoën in Rovaniemi

6. Lekker het water op

Met twee rivieren die de stad omringen is het haast wel een must om zelf het water op te gaan. Wij gingen, zoals we zo vaak doen, lekker kanoën. Het verschil was dat dit de eerste keer was dat Siggy mee aan boord ging! Een avontuur, zowel voor haar als voor ons.. maar gelukkig ging het super goed! We waren niet de enige, want er varen genoeg mensen. Je kunt ook mee op een boottourtje, voor het geval je kanoën net te actief vindt.

Rivier Kemijoki - sommarmorgon.com

7. Een stadswandeling door Rovaniemi

Rondwandelen en een nieuwe stad ontdekken is een van mijn favoriete bezigheden. En ondanks dat Rovaniemi vooral inzet op de reputatie als ‘kerst stad’, vond ik het ook interessant om meer te zien. Tijd voor een stadswandeling!

De kerk van Rovaniemi - sommarmorgon.com

Rovaniemi is geen stad met veel bijzondere gebouwen, sterker nog: over het algemeen vond ik de binnenstad vrij grijs en grauw. Dat heeft een verdrietige geschiedenis: in 1944 werd Rovaniemi volledig platgebrand, waarbij meer dan 650 gebouwen verwoest werden. Bij de herbouw van de stad werden zoveel mogelijk oude materialen, die werden gevonden in de ruïnes en de as, hergebruikt. Zelfs tot spijkers aan toe!

Onder meer de kerk van Rovaniemi vond ik zeker een bezoek waard, met name door het prachtige fresco bij het altaar.

Dineren bij Arctic Boulevard in Rovaniemi - sommarmorgon.com

 8. Bijzonder eten

Een ding werd me al heel snel duidelijk tijdens een bezoek aan deze stad: als je lekker wilt eten dan hoef je niet ver te zoeken. Er zijn talloze restaurants in de stad die goed beoordeeld worden. Of wat dacht je van eten in een ijsbar? Wij vierden mijn 33e verjaardag in stijl in restaurant Arctic. Bij dit restaurant kun je de echte smaken van het noorden proeven. Ze serveren er vrijwel alleen gerechten met lokale ingrediënten uit de bossen en meren van het hoge noorden. We hebben echt een magische avond gehad. Zoek je naar een verfijnd en charmant restaurant waar je bijzonder én lokaal kunt eten? Ga dan zeker hier eens kijken!

Overnachten in Rovaniemi? Bekijk hier de opties!Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder