Groeten uit Göteborg deel 5: Nieuw jaar, nieuwe kansen

Groeten uit Göteborg deel 5- Nieuw jaar, nieuwe kansen

Ik schrijf dit artikel vanuit de auto, in de file bij Hamburg. Het punt op de route naar Zweden waar we al tientallen keren in de file stonden, maar die nooit went. De route die we zo vaak heen en weer reden, op weg naar onze vakantiebestemming. Die route wordt nu een enkele reis. Nieuw jaar, nieuwe kansen! 

We gaan terug. Terug naar Zweden, terug naar de regio Göteborg. Als je de meest recente aflevering van de podcast hebt geluisterd, dan heb je het al kort kunnen horen. Ik had door de drukke agenda de tijd nog niet kunnen vinden om er uitgebreid over te schrijven op de site, maar dat doe ik bij deze alsnog heel graag.

Een korte recap. In 2021 huurden Maurice en ik vier maanden een appartementje in Eriksberg, Göteborg. Hij vond een baan in de stad, ik werkte op afstand voor mijn werkgever in Nederland terwijl ik iedere twee weken op en neer reisde tussen Nederland en Zweden. We gaven onszelf een proefperiode van zes maanden. Dit avontuur volgde direct op onze bruiloft en een jaar dat voor heel veel mensen toch al heftig was. In tegenstelling tot wat sommige lezers dachten vonden we het heerlijk in de stad, maar het op en neer reizen bleek erg vermoeiend (en ook duur!).

Ontdek meer: Lees de hele serie Groeten uit Göteborg hier!

Na enkele weken liep het spaak bij de werkgever van Maurice door, laat ik het noemen ‘slecht personeelsbeleid veroorzaakt door de groeipijnen van een snelgroeiend bedrijf’. We waren vermoeider dan we wilden toegeven en wilden op dat moment eigenlijk maar één ding: terug naar huis. Rust in onze koppies. De maanden dat we ons appartement nog hadden gingen we in de ‘eruit halen wat er nog in zit’-modus, voordat we in december de sleutel van het appartement weer inleverden.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Maar dat is ook niet wat we wilden. Wij waren niet in control geweest, waardoor we voor ons gevoel het leven in Göteborg nooit écht een kans hebben kunnen geven. Nooit zelf hebben kunnen besluiten: we blijven, of we gaan terug. Maar moet onze wens in de kiem gesmoord worden door één mindere ervaring bij een werkgever? Terwijl we hier al 10 jaar meerdere malen per jaar met veel liefde komen?

En dus bleef het kriebelen.

We zijn het afgelopen jaar diverse keren terug geweest naar Göteborg en hebben veel nagedacht. Uiteindelijk kwam daaruit de conclusie: we gaan het nog één keer een kans geven. Maar dan gaan we het wel iets anders doen. Dus geen klein appartement in de stad, maar een woning in een dorp in de omgeving van de stad. Met grote tuin, waar de hond heerlijk in kan spelen. Want juist die ruimte, dát was wat we graag wilden. Rustiger vaarwater, minder op en neer reizen. Duidelijkere afspraken met werkgevers en meer ruimte nemen om echt te ervaren hoe het leven daar is.

‘Maar jullie hebben het hier toch goed?’, was een vraag die ons gesteld werd. En dat is ook zo. Het is niet dat we per se weg willen uit Nederland. We hebben een goed leven, met fijne werkgevers, geweldige mensen om ons heen en altijd wat te doen. We lopen niet weg voor iets, ontvluchten niets. Overal is immers wel wat en net als Nederland is ook Zweden niet perfect. Maar we willen gewoon graag (veel) in Zweden zijn. Ons onderdompelen in de taal, de cultuur, het dagelijks leven ervaren. We willen nog een keer het avontuur aan gaan. Het leven een andere wending geven.

De morgen is geen zekerheid en het leven is te kort voor ‘wat als’ of ‘hadden we maar’. Onderdompelen, ervaren en meemaken, dat gaan we doen. En dat kunnen we dit keer hopelijk doen zolang wij dat willen. Of dat nu één, twee of vijf jaar is. Of langer.

Dus hoe lang we gaan? Jasper van Kuijk beantwoorde die vraag zo mooi als: ‘Voorlopig voor altijd. En daarna zien we wel weer.’ En dat duidt wel ongeveer hoe wij er ook in staan.

Op de hoogte blijven? De komende maanden zal ik in deze serie verslag doen van ons leven in Zweden. Het vallen en opstaan, de ervaringen. Volg me ook gerust via Instagram als je meer wilt weten. Ik zie je daar!

Meer Göteborg? Bekijk hier mijn artikelen:

 

1 Reactie

  1. 3 januari 2023 / 3 januari 2023

    Jaaaa, ik ben heel blij voor jullie! Hoe doen jullie het nu qua werk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder