Wandelen in het Bokedalen natuurreservaat bij Jonsered

Wandelen in het Bokedalen natuurreservaat bij Jonsered

Ik heb het al vaker gezegd: in de omgeving van de stad Göteborg is ontzettend veel prachtige natuur te vinden. Jonsered is een plaats in de gemeente Partille, op zo’n 20-25 minuten afstand rijden van Göteborg. Hier rijden we naartoe voor een wandeling die grotendeels door het Bokedalen natuurreservaat gaat. In dit artikel vertel ik je meer over onze wandeling en over dit mooie natuurgebied.

Over het Bokedalen natuurreservaat - sommarmorgon.com

Over het Bokedalen natuurreservaat

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Bokedalen een populaire recreatieplek is: de natuur is hier waanzinnig mooi. Het natuurgebied is zo’n 275 hectare groot en werd in 1998 officieel een natuurreservaat. Het is tevens een Natura 2000 gebied. Hier heb je verschillende wandelroutes die je door afwisselend bosgebied en langs prachtige landhuizen voeren. Tijdens je wandeling kun je stoppen om te zwemmen of te vissen (met vergunning!). Er is naaldbos met 200 jaar oude dennen, loofbos met eiken en beuken en prachtige meren. Onder andere de meren Stora Ramsjön en Lilla Ramsjön vallen onder het Bokedalen natuurreservaat.

Heerlijk wandelen in Västra Götaland - sommarmorgon.com

Wees wel voorbereid op een kleine uitdaging, want het gebied is behoorlijk heuvelachtig. Op sommige stukken moet er wat geklommen worden of afgedaald langs een touw. Het gebied waarop het reservaat ligt is al jarenlang eigendom van het Jonsered landhuis. De flora en fauna is hier ontzettend rijk en een toevluchtsoord voor planten en dieren die gedijen bij een overvloed aan oude bomen en rottend hout.

Omdat het een natuurreservaat is, zijn er hier een paar regels van kracht die belangrijk zijn om vooraf te weten:

  • Honden zijn welkom in Bokedalen natuurreservaat, maar alléén aangelijnd.
  • Vuur maken mag alleen op aangewezen plekken
  • Fietsen mag alleen op aangewezen paden
  • Planten of paddestoelen plukken is niet toegestaan
  • Het opzetten van en overnachten in caravans en campers is niet toegestaan

Meer wandelen in deze omgeving? Uitkijken over het Vänern meer tijdens een wandeling in Ecopark Halleberg (vlakbij Vänersborg)

Onze wandeling door Bokedalen en verder - sommarmorgon.com

Onze wandeling door Bokedalen en verder

We beginnen bij het station van Jonsered en lopen eerst in de richting van het meer Aspen (ca. 4,5 km² groot). Het is een prachtige dag: koud, maar wel zonnig. De luchtvochtigheid is behoorlijk en er hangt laaghangende bewolking over het meer. De bomen weerspiegelen in het supergladde water en samen met die bewolking geeft het een prachtig sprookjesachtig beeld. We kunnen het dan ook niet nalaten hier even stil te staan en veel foto’s te maken!

mist over Stora Ramsjön - sommarmorgon.com

We lopen een stukje langs het water af, alvorens we de bossen in gaan waar een tapijt van bruine beukenbladeren de grond versiert. De eerste klim dient zich meteen aan met een super steile trap. Een deel van deze wandeling is trouwens onderdeel van de Gotaleden. We lopen heerlijk door de bossen en op de stukken waar het steiler en/of gladder is hangen touwen ter ondersteuning. En die blijken best heel handig én noodzakelijk te zijn!

Meer Göteborg? Bekijk hier mijn artikelen!

Prachtige bossen bij Jonsered - sommarmorgon.com

Wij hebben zin in een stevige wandeling en besluiten daarom een stuk verder te lopen dan alleen het Bokedalen natuurreservaat. We wandelen in de richting van Aspen, slaan linksaf de bossen weer in. We lopen op smalle paadjes langs hoge bomen en prachtige heidevelden en banen ons voorzichtig een weg over stroompjes, grote rotsen gladde stenen. Op verschillende punten is het water te diep om doorheen te lopen en dan liggen er planken. Her en der lopen we over stukken die al flink bevroren zijn, terwijl de zon andere delen van het gebied ijsvrij houdt. We lopen via de prachtige heide (te zien op een foto hierboven) richting Stora Ramsjön en maken een klein omweggetje nog terug richting de auto.

Bokedalen Bohusleden - sommarmorgon.com

Het is eind november als we deze route lopen en het nadert vier uur als we terug zijn bij de auto. De zon is weg, het is bijna donker buiten. Uiteindelijk zijn we een kleine 3,5 uur onderweg geweest en hebben we 13,5 kilometer gewandeld. Het iss hier zo mooi, ik kon wel foto’s blijven maken. Op zich zijn er veel goed begaanbare paden, maar we hebben ook stukken wat moeten klimmen en balanceren. Houd daar rekening mee als je deze route ook wilt gaan lopen.

Onze route bepaalden we via de app Komoot en heb ik hieronder proberen na te maken. Alleen de nummering klopt niet helemaal, maar de blauwe lijn is wel nagenoeg de juiste route. Zoals je kunt zien aan de lijstjes op de kaart kun je ook gemakkelijk een kortere route wandelen in dit gebied, bijvoorbeeld rond de twee kleine meertjes (ter hoogte van nummer 12), of door halverwege ergens onze route een stuk af te snijden.

Route Jonsered via Komoot - sommarmorgon.com

Meer wandelen in de omgeving van Göteborg? Check een van deze artikelen:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder