Waarom ik het Sinterklaasfeest zo leuk vind

Sinterklaasfeest 1
Sinterklaasfeest 2001

De woonkamer zit vol en er wordt gezellig gekletst, gegeten en gedronken. Ik ben een beetje gespannen. Wat gaat de avond brengen? Krijg ik vanavond het cadeau dat ik zo vurig hoop te krijgen? En vindt de ander mijn surprise ook leuk? Ik heb er zo mijn best op gedaan en ben enorm benieuwd hoe het ontvangen wordt. Dan wordt de witte wasmand vol cadeaus de kamer ingedragen, met bovenop – zoals ieder jaar – een prachtig gedicht van de Sint. Leuk, het heerlijk avondje is nu echt begonnen! We kunnen niet wachten om te ontdekken welke prachtige dingen er onder dat vrolijk gekleurde inpakpapier verstopt zitten.

Zo herinner ik me het Sinterklaasfeest zoals dat bij ons thuis werd gevierd. Een wasmand vol – praktische én leuke – cadeaus, mooie en grappige gedichten en (later) zorgvuldig geknutselde surprises. In de weken voor pakjesavond werd de sfeer al opgebouwd door alle mooi versierde winkels, de Sinterklaasliedjes (ik luisterde graag naar de Sint cd van VOF de Kunst), Sinterklaasprogramma’s op televisie (wie herinnert zich Dag Sinterklaas met Bart Peeters nog?), de intochten op televisie en in het dorp waar we woonden (waar de pieten voornamelijk mandarijntjes uitdeelden in plaats van snoepgoed – heel verantwoord) en het zetten van de schoen bij de open haard in het weekend. Er werd altijd zó veel werk in gestoken bij ons thuis. Zo werden we eens ’s ochtends wakker en lagen er pepernoten door het hele huis, wat uiteindelijk leidde naar cadeautjes in onze schoenen.

Sinterklaasfeest 2
Mijn zusje en ik, de witte wasmand en cadeaus, eind jaren negentig. Dit is een foto van een foto, daardoor valt de kwaliteit wat tegen.

Het zijn mooie herinneringen die bij mij nog altijd een ontzettend warm gevoel oproepen. Die herinneringen, maar ook de sfeer en de mystiek rond het Sinterklaasfeest zorgen ervoor dat dit altijd een van mijn favoriete feestdagen in het jaar is gebleven. Ik assisteerde de Sint eens als hulppiet op mijn moeders werk en voor buurtkindjes en deed dat met veel plezier. Aanbellen en bonzen op het raam en dan kindjes zien glunderen als ze een zak cadeaus voor de deur zien staan, dat is toch geweldig? Ik gun het alle kinderen enorm om dit feest net zo vol verwondering en blijdschap te ervaren zoals ik dat vroeger deed. Mijn neefje is nu pas een halfjaar oud, maar ik kan dan ook niet wachten op het moment dat hij, net als ik vroeger, vol spanning op de bank zit op 5 december. Te wachten op wat gaat komen.

Ik vind het nog steeds ontzettend gezellig om Sinterklaas te vieren, hoewel de Sintvieringen bij ons thuis in de loop der tijd wel iets zijn veranderd. De surprises zijn verdwenen, de gedichten werden langer en het gourmetstel werd onderdeel van deze traditie. Maar het is nog steeds het enige feest waar we in principe altijd (bijzondere reizen daargelaten) allemaal voor naar huis komen. Ook vanavond is dat weer het geval, al blijft het gourmetstel dit keer, voor het eerst sinds jaren thuis. We komen als gezin bij elkaar, eten wat en genieten daarna vooral van alle mooie gedichten die met veel zorg zijn geschreven. En hopen stiekem dat we dat ene item van ons wensenlijstje mogen ontvangen. Ik heb er zo naar uitgekeken en heb veel zin in pakjesavond. Een avond, die toch elk jaar weer bijzonder is. Mocht jij vanavond, of op een later moment, ook pakjesavond gaan vieren dan wens ik je een prachtige Sinterklaasavond toe. Veel plezier!

Delen:

10 Reacties

 1. 5 december 2015 / 5 december 2015

  Zo leuk en herkenbaar om te lezen! Vooral ‘dag Sinterklaas’ was echt hét programma haha :D mijn nichtje is momenteel 2 jaar en ze heeft ook al eens haar schoentje gezet, echt te schattig. Ik ben misschien wel meer benieuwd wat de Sint haar brengt dan zijzelf ;)

 2. Kim
  5 december 2015 / 5 december 2015

  Ik vind sinterklaas ook zo leuk! Kan niet wachten tot mijn zoontje oud genoeg is om het mee te maken.

 3. 5 december 2015 / 5 december 2015

  Altijd leuk als je er zelf plezier aan beleeft. Wij vieren geen sinterklaas. Wij kijken vanavond fijn naar de laatste aflevering van de serie dit jaar van Doctor Who. Die eigenlijk ook een soort sinterklaas is, met een tijdmachine ipv een paard dan, en een ‘companion’. Zonder baard, maar wel met sonische zonnebril. Goed, ik geloof ik Doctor Who! Zonder kadootjes!

 4. 5 december 2015 / 5 december 2015

  Echt prachtig, dit soort blije herinneringen. Ik vond het vroeger ook zo ontzettend spannend allemaal. Sinds een paar jaar vieren we altijd Sinterklaas met kids er bij, dus flauwe gedichten en surprises moeten weer even een paar jaar wachten. Zo schattig om te zien hoe opgewonden de kinderen raken van het feest, precies zo herinner ik het me ook.

 5. 6 december 2015 / 6 december 2015

  Ik vind Sinterklaas ook zo ontzettend leuk met alles er op en er aan. En dankzij mijn werk zat ik nog meer in de Sinterklaassferen! De cd van VOF de kunst staat bij ons ook altijd kei hard aan. Té leuk! :)

 6. 6 december 2015 / 6 december 2015

  Ik had er nooit zo heel erg veel mee maar ik moet zeggen dat ik het gister heel fijn vond. Inderdaad zoals jij beschrijft het samenzijn en achteraf een onwijs blije kleuter die helemaal gelukkig is met zijn cadeaus. :)

 7. Eilish (artisticstateofmind)
  6 december 2015 / 6 december 2015

  Ik heb helemaal niets met sinterklaas. Echt niets. Ik ben een kerstmens!

 8. 8 december 2015 / 8 december 2015

  Ik heb ook heel veel fijne herinneringen aan Sinterklaas, maar nu vieren we het eigenlijk steeds minder en steeds kleiner. Dit jaar hebben we het zelfs helemaal niet gedaan: we waren op 5 december in de Efteling en wilden daar een klein cadeautje voor elkaar kopen, maar ze hebben eigenlijk alleen maar troep in die souvenirwinkeltjes. Dus dat idee is een beetje verloren gegaan haha. We hebben dus maar gewoon elk iets leuks uitgezocht, maar de magie van het echte Sinterklaas vieren is wel weg inmiddels, ook met het hele gedoe rond Zwarte Piet.

 9. 9 december 2015 / 9 december 2015

  Wat leuk zulke herinneringen! Ik geniet ook altijd erg van Sinterklaas. Dit vieren we altijd met mijn ouders door gezellig te eten en wat cadeaus voor elkaar te kopen.

  • twintigennogwat
   11 december 2015 / 11 december 2015

   Wat gezellig! Dat is een leuke manier van Sinterklaas vieren :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder