De Jostedalsbreen gletsjer in West-Noorwegen is een van de grootste gletsjers van het Europese vasteland. De meest spectaculaire uitloper moet toch wel de Bøyabreen gletsjer zijn. Het is een indrukwekkend natuurverschijnsel, dat al vanaf de weg te zien is.
Bekijk de indrukwekkende gletsjerarm
De gletsjer met haar uitlopers beslaat ongeveer de helft van Jostedalsbreen Nasjonalpark. Naast meest spectaculair, is de Bøyabreen ook het meest toegankelijk om te bezoeken. Je kunt dit doen vanaf een uitkijkpunt langs de weg. Vanuit daar heb je namelijk een prachtig uitzicht op de gletsjer, die haast majestueus oprijst uit de groene vallei. En ook het landschap eromheen is waanzinnig!
Meer West-Noorwegen? Bekijk mijn artikelen over deze prachtige regio hier!
De Bøyabreen gletsjer is enorm steil en heeft daardoor vaak te maken met ijsverschuivingen. De gletsjerarm heeft zijn hoogste punt op zo’n 1.700 meter boven zeeniveau en het laagste punt ongeveer 600 meter. Veel van de gletsjer is aan het zicht onttrokken, maar het is dichtbij genoeg om toch het een en ander te kunnen zien. Door het prachtige uitzicht, enkele watervallen en de rotspartijen is het echt een adembenemende plek. Ik vond het behoorlijk indrukwekkend: het ijs lijkt op punten gewoon helderblauw!
Waar ligt de Bøyabreen gletsjer?
De Bøyabreen gletsjer ligt vlakbij het dorpje Fjærland (gemeente Sogndal) in de Noorse provincie Vestland. Zoals ik hierboven zei is het een zijarm van de Jostedalsbreen: de grootste gletsjer op het Europese vasteland. De indrukwekkende gletsjer is gemakkelijk bereikbaar, want het ligt vrijwel direct aan de Rijksweg Rv5.
Ontdek meer: Ontdek het sprookjesachtig mooie Norangsdalen in West-Noorwegen
Kom je vanuit de richting van het Sognefjord-Flåm-Stedje, dan ligt de gletsjer vol in het zicht als je komt aanrijden. Maar kom je vanuit de richting Skei, dan moet je wel even opletten. Je rijdt dan eerst door de Fjærlandstunnel, waarna je een bocht maakt. Je hebt dan de gletsjer links in de rug. Er staat wel een bordje, maar wij waren er misschien ook zo voorbij gereden als we niet hadden opgelet.
Zet je auto op de parkeerplaats en loop vervolgens een klein stukje naar het uitkijkpunt voor een prachtig beeld van de gletsjer. Het is een korte en makkelijke wandeling, maar let op: je kunt wel natte voeten krijgen!
Wil je het Sognefjord eens anders ervaren? Het reisblog wereldreizigers maakte een fjorden cruise en kwam ook langs het Sognefjord.
Leer alles over gletsjers bij het Norsk Bremuseum
Op vijf minuten rijden van de Bøyabreen gletsjer ligt het Norsk Bremuseum. Daar kun je in interactieve tentoonstellingen alles leren over gletsjers, het ontstaan ervan én niet geheel onbelangrijk: de gevolgen van de opwarming van de aarde. Wij hebben al vaker Noren gesproken die duidelijk aangeven dat de sneeuw en het ijs op de bergen aan het verdwijnen is.
Ontdek meer: Combineer de Flåmsbana met het fietsen van de Rallarvegen in Noorwegen
Dat geldt duidelijk ook voor de Bøyabreen; het ijs is op veel stukken al verdwenen. Ik heb zelfs begrepen dat verwacht wordt dat de gletsjer binnen een jaar of tien verdwijnt als het gevolg van die opwarming. Daarom is het behoorlijk de moeite om nu nog te gaan kijken. Let wel op: op sommige stukken steekt het ijs wat omhoog. Kom niet te dichtbij, want het ijs kan gaan schuiven en daar wil je niet onder terecht komen.
Wandelen rond Bøyabreen en Jostedalsbreen
Voor wie meer wil zien van de gletsjer dan alleen vanuit dit uitkijkpunt, zijn er uiteraard diverse wandelpaden. Bøyabreen en Jostedalsbreen liggen in Jostedalsbreen Nasjonalpark. In dit park liggen diverse indrukwekkende wandelroutes, die je langs gletsjers, watervallen en rivieren brengen. Er zijn ook georganiseerde wandeltochten beschikbaar, waarbij je uitleg krijgt over de geologie en dynamiek van de gletsjers.
Dit hebben wij zelf (nog) niet gedaan, omdat we onderweg waren naar onze volgende stop. Voor ons was Bøyabreen dus meer een prachtige stop op de route. Maar ook dan is het zeer de moeite waard om hier even te stoppen om de magie van deze Noorse gletsjer te ervaren.