Dutch Design Week 2016: Een impressie

Strijp-S-typ-uw-tekst

Hej allemaal! Het is weer Dutch Design Week in Eindhoven (DDW). Tijdens DDW vind je gedurende 9 dagen op 100 locaties verdeeld over 3 areas ontwerpen, processen, experimenten en ideeën, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Het is een waanzinnig evenement, waar vaak hele inventieve en prachtige ontwerpen worden tentoongesteld. Ik nam er afgelopen week twee keer een kijkje en bekeek de nieuwe Volvo door een hololens, zag 3D geprinte cake en ging op vakantie door een virtual reality bril. Ik deel graag een impressie van mijn bezoek met jullie (je hebt zelf nog 2 dagen om ook te gaan kijken)!

Dutch design week Strijp S

DDW: Strijp Area

Afgelopen zondag bezocht ik Strijp Area (Strijp-S). Hier presenteren jonge en gevestigde designers, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen zich in een industriële setting. Je vindt hier echt verschillende soorten projecten. Ik bezocht het Klokgebouw en het Veemgebouw. Een impressie van wat je er kunt vinden zie je hieronder:

Dutch-Design-Week-bureausDutch-Design-week-cake-3dDutch design week volvo

Bij de stand van Volvo kon je met een hololens de nieuwe Volvo zien en ervaren. Dat heb ik gedaan en hoe dat er ongeveer uit ziet zie je op het beeld op bovenstaande foto. Een supergave ervaring, I want more mixed reality!

In het Veemgebouw op Strijp-S bevindt zich op dit moment onder andere Eindhovens eerste vershal. Ik vind de vibe in dit gebouw erg gaaf en als je daar hele mooie installaties (vaak gecombineerd met oog voor milieu en de wereld om ons heen) bij optelt, dan moet je hier zeker een kijkje gaan nemen.

Dutch design holonsDutch design week plant

Dutch Design Week: Graduation

Donderdagavond kon ik op uitnodiging naar een rondleiding over de mode van de toekomst, maar helaas haalde ik dat nét niet in verband met mijn werk. Daarom besloot ik naar de Graduation show van de Design Academy te gaan. Eigenlijk ga ik daar ieder jaar naartoe (zie ook mijn blogpost van 2 jaar geleden), maar dit jaar was het er nog niet van gekomen. 171 afgestudeerden van de Design Academy hun afstudeerwerk tonen hier tijdens DDW hun werk en dat levert vaak hele bijzondere projecten op. Hieronder vind je enkele projecten die ik erg opvallend vond!

YARIS

Dutch-design-week-Yaris

Een van de Graduation projecten die ik erg gaaf vind is Yaris: een interactieve bureaulamp die reageert op jouw bewegingen. Sensoren onder de zachte buitenkant reageren op je aanraking alsof de lamp een huisdier is. Daarmee probeert de ontwerpster een laag van intimiteit toe te voegen aan een statisch object dat wij normaal als zo vanzelfsprekend ervaren. Geniaal!

CACHE

dutch-design-week-cachedutch-design-week-cache-wand

Cache is een tafel geïnspireerd op een tutu. Geen lades of deurtjes, maar vouwen waartussen je je spulletjes kunt stoppen. Ontwerpster Yara had ook een wandmeubel gemaakt. Beide meubelstukken zijn gemaakt van twee kleuren, dus als je het meubelstuk omdraait geef je je woonkamer heel eenvoudig een nieuwe look. Ik vind dit een tof, praktisch idee maar vraag me wel af hoe sterk het materiaal is: hoe vaak kun je er bijv. een boek tussen steken zonder dat het geheel losser wordt.

5000X

Dutch-design-week---5000xDutch-design-week---5000x-tape

Onze smartphones, laptops en tablet zijn onmisbaar geworden in ons leven (althans, in dat van mij wel). We staan er echter nooit bij stil dat deze apparaten gemaakt zijn door mensenhanden. Ontwerper Isabel Mager haalde een MacBook Pro van 10 jaar oud helemaal uit elkaar – tot het laatste stukje tape – om zo de inbreng van de productiemedewerker opnieuw te kunnen waarderen. Want is een volledig geautomatiseerd productieproces wel mogelijk?

THREAD DIVIDER

Dutch design week - thread divider 2 Dutch design week - thread divider

Draad is lineair. Maar als we het verwerken in onze kleding verliezen we de hele context ervan. Ontwerper Junho Jeon bewerkte  draden met een epoxycoating en transformeerde het zo naar een 3D vorm. Ondanks dat blijft het flexibel en creëert het een soort luchtige kwetsbaarheid, zeker in combinatie met het harde beton. Je kunt het gebruiken als room divider of als lamp. Ik vond dit persoonlijk een heel mooi design en zou dit zo in mijn huis neerzetten. Wat mij betreft is dit echt een van de toppers van deze show!

Geïnspireerd geraakt na het lezen van mijn blogpost? De Dutch Design Week 2016 duurt nog tot en met zondag, dus ga dit weekend gerust nog een kijkje nemen!

Ben jij al eens naar de Dutch Design Week geweest?

Delen:

2 Reacties

  1. 29 oktober 2016 / 29 oktober 2016

    Ziet er weer tof uit. Ik ben twee jaar geleden geweest en wilde dit jaar weer, maar heb Dennis niet weten te overtuigen. Misschien morgen…

  2. 29 oktober 2016 / 29 oktober 2016

    Wauw, dit vind ik een heel leuk en bijzonder concept! Jammer dat ik het nu pas leer kennen en geen tijd meer heb om zelf een ritje te maken er heen. Ik ga het zeker voor komend jaar onthouden, want het ziet er echt tof uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »

Deze blog gebruikt cookies om instellingen te bewaren en voor het meten van o.a. bezoekersaantallen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.  Meer info

Ontdek meer van Sommarmorgon.com

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder